Πληρωμές σε ρούβλια και για το LNG, εν μέσω ενεργειακής αβεβαιότητας; — Υψηλές πτήσεις στις τιμές του ρεύματος

Σε κατάσταση φρενίτιδας τα κράτη της Ε.Ε., με την ακρίβεια να καλπάζει και τη Ρωσία να απαντά στις κυρώσεις με αύξηση της ενεργειακής πίεσης

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ τάσσεται σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ανεπιφύλακτα υπέρ της πρότασης της εταιρείας Gazprom να επεκταθεί η πρακτική της πώλησης στο εθνικό νόμισμα, το ρούβλι, και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πέραν του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση της Gazprom, ο κ. Σιλουάνοφ είπε στην εφημερίδα Βέντομαστι ότι «την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ανώτερο στέλεχος της εταιρείας, μετέδωσε πριν από μία εβδομάδα ότι η διοίκηση της Gazprom εισηγείται να επεκταθεί αυτή η μέθοδος πώλησης και στο LNG. Μία ημέρα αργότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πάντως σε δημοσιογράφους πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, ούτε έχουν προετοιμαστεί διατάγματα για κάτι τέτοιο προς το παρόν.

Τον Μάρτιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα υποχρεούνται στο εξής να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που αγοράζουν από τη χώρα του σε ρούβλια. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη είδαν την παροχή να κόβεται όταν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τον όρο αυτόν της Μόσχας.

 

Υψηλές πτήσεις στις τιμές του ρεύματος

Στα 509 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα βρεθεί απόψε στις 9 η ανώτατη τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ενώ και στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης συνεχίζεται η ενεργειακή απογείωση καθώς παράλληλα με τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού σύνδεσης με τη Ρωσία ενσκήπτουν και ισχυροί καύσωνες που εκτοξεύουν τη ζήτηση.

Στα 509 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα βρεθεί απόψε στις 9 η ανώτατη τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ενώ και στις μεγάλες χώρες της Ευρώπης συνεχίζεται η ενεργειακή απογείωση καθώς παράλληλα με τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού σύνδεσης με τη Ρωσία ενσκήπτουν και ισχυροί καύσωνες που εκτοξεύουν τη ζήτηση.

Στην Ελλάδα, η μέση τιμή της χονδρικής διαμορφώνεται σήμερα στα 369,07 ευρώ, μειωμένη ελάχιστα (2%) σε σχέση με χθες, αλλά δημιουργεί αίσθηση η άνοδος της ανώτατης τιμής πάνω από το ψυχολογικό όριο των 500 ευρώ. Ταυτόχρονα, παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο οι τιμές που χτυπούν οι ηλεκτροπαραγωγοί να διαμορφώνονται υψηλότερα από τα πλαφόν που ορίζονται διοικητικά. Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί ζητούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα της μέρας τιμές που θεωρητικά δεν θα εισπράξουν ποτέ στην πραγματικότητα, καθώς το πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 292 ευρώ για την παραγωγή από φυσικό αέριο.

Μια πιθανή εξήγηση αφορά τις «τρύπες» του μοντέλου που διαμόρφωσε η ελληνική κυβέρνηση και την πιθανότητα αυτές οι υψηλές τιμές να επιτρέπουν υπερκέρδη στην αγορά εξισορρόπησης για την οποία δεν ισχύουν τα πλαφόν. Πάντως, με το ιβηρικό μοντέλο η Ισπανία και η Πορτογαλία κρατούν τη μέση χονδρική τιμή στα 155,71 ευρώ, ενώ η Γερμανία φτάνει τα 377,66 ευρώ, η Γαλλία πετάει στα 432,43 και η Ιταλία κρατά την πρωτοκαθεδρία στα 435,06 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Άρης Χατζηγεωργίου