“Πλημμύρα” οργής για Αγοραστό: Η περιφέρεια δηλώνει αδυναμία (…) να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα — Κατεστραμμένο και το σιδηροδρομικό δίκτυο σε Θεσσαλία, Μαγνησία (vid)

Καταγγελίες για εμπρησμό από τον Κώστα Αγοραστό – ONLARISSA.GR Νέα Ειδήσεις Λάρισα

 Η απειλή της υγειονομικής “βόμβας”- Ερωτήματα για τα αντιπλημμυρικά έργα

Ο Γιώργος Πατούλης απώλεσε το χρίσμα της Ν.Δ και τη νέα υποψηφιότητά του για περιφερειάρχης Αττικής (αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Χαρδαλιά) επειδή ενώ οι πυρκαγιές έζωναν την Αττική βρέθηκε να χορεύει ζεϊμπέκικο σε εκδήλωση γυναικών της ομογένειας στο Ζάππειο. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παραμένει στην θέση του παρά την αλληλουχία πολύ σοβαρών σφαλμάτων που, όπως καθημερινά επιβεβαιώνεται, επέδρασαν στην έκταση των καταστροφών από το ακραίο φαινόμενο της κακοκαιρίας Daniel.

Ο κ. Αγοραστός, όπως αποκάλυψε on air ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Γ. Καραμέρος, βρέθηκε με χαρίεσσα διάθεση -και προφανώς προς άγραν ψήφων- στην γιορτή του χαλβά (!) στα Φάρσαλα, λίγο πριν ξεσπάσει η τρομερή καταιγίδα και αρχίσει να χτυπάει τον έναν μετά τον άλλον τους νομούς της περιφέρειάς του. Ενώ, δηλαδή, έχοντας λάβει τα μηνύματα των μετεωρολόγων και τις ανακοινώσεις της ΕΜΥ, θα έπρεπε να έχει συγκροτήσει ήδη συντονιστικό κέντρο και να προετοιμάζει τις δυνάμεις της περιφέρειας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακολούθησε σειρά ολιγωριών και της κεντρικής διοίκησης και της περιφέρειας, ενώ έρχονται στο φως και αβλεψίες, κακοδιαχείριση και ανευθυνότητα ως προς το πώς αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό (2020). Με τηλεοπτικές εμφανίσεις του -συνήθως σε ασφαλές περιβάλλον- ο κ. Αγοραστός προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και την κριτική που δέχεται ακόμα και από φιλοκυβερνητικά μέσα, βουλευτές και υπουργούς.

Η μεγάλη «αδυναμία» και το κοινό σημείο Μητσοτάκη - Αγοραστού

Παραδείγματος χάρη, ενώ μέχρι πρόσφατα διαφήμιζε τα έργα που έγιναν για αναχώματα και άλλες υποδομές μετά τον Ιανό, αναφέροντας συγκεκριμένα ποσά, τώρα (ΣΚΑΙ) δήλωσε πως δεν θυμάται ακριβώς πόσα κονδύλια διατέθηκαν, ενώ συνυποψήφιοί του αποκαλύπτουν πως “ανακατεύθυνε” τα κονδύλια σε έργα βιτρίνας και άφησε ανοχύρωτες αρκετές περιοχές στις όχθες του Πηνειού. Ακόμα και προάστια της Λάρισας,λίγες εκατοντάδες μέτρα από τα γραφεία της περιφέρειας, πλημμύρισαν, ενώ έκλεισε και η εθνική οδός στο ύψος των Τεμπών.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλα τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών από τα πλημμυρισμένα χωριά η οργή των πληγέντων ξεχειλίζει κατά του περιφερειάρχη, ενώ η φιλοκυβερνητική Political θέτει ερώτημα σχετικά με την διαχείριση κονδυλίων 210 εκατ. ευρώ που αφορούσαν αντιπλημμυρικά έργα.

Χθες, εξάλλου αποκαλύφθηκε πως η περιφέρεια δεν έχει κανένα σχέδιο για την υγειονομική “βόμβα” με τα δεκάδες χιλιάδες πνιγμένα ζώα στα χωριά του κάμπου, την ώρα που ο Λόγος Βιολογικού Κινδύνου των ΕΔ σπεύδει στην Θεσσαλία. Η δημοσιογράφος Κ. Ρίστα του Star Κεντρικής Ελλάδας αποκάλυψε την αδιαφορία και ανικανότητα των υπηρεσιών της περιφέρειας μπροστά σε αυτόν τον τεράστιο κίνδυνο.

Ανίκανοι μπροστά στην υγειονομική “βόμβα”

Η δημοσιογράφος καταγγέλλει τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας Απόστολο Μπίλλη που σύμφωνα με την αν. υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη έχει την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ για την συλλογή και την καύση όλων των νεκρών ζώων, των οποίων η συλλογή θα γίνεται από ειδικά συνεργεία και η μεταφορά τους με ειδικά φορτηγά ψυγεία στους πιστοποιημένους τόπους καύσης από την πλημμυρισμένη Θεσσαλία αλλά ο ίδιος δήλωσε αναρμόδιος στην ρεπόρτερ του STAR και παρέπεμψε στον Δήμαρχο Παλαμά Γιώργο Σακελλαρίου. Η ρεπόρτερ επισημαίνει και την ευθύνη του δημάρχου Σακελλαρίου που απάντησε ότι τα ζωντανά μέσα στις γειτονιές είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία και πρέπει ο κόσμος να τα μαζεύει, να ανοίγει τάφρους και να τα θάβει! Κάποιος δηλαδή που έχασε 20, 50 ή 100 πρόβατα οφείλει να κάνει την διαδικασία μόνος του!
Να τα μαζέψει, να ανοίγει τάφρους και να τα θάβει…
Τρομακτικό και ακατόρθωτο για ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση και άκρως επικίνδυνο από υγειονομικής πλευράς.
Και η ρεπόρτερ εξανέστη! Ακούστε την:
“Αυτός ο άνθρωπος που ήταν δέκα ώρες σε μια ταράτσα για να μην πνιγεί μαζί με τα παιδιά του, ο ίδιος άνθρωπος που τώρα καθαρίζει το σπίτι του από την βρωμιά και δεν έχει γάντια ούτε μάσκα γιατί δεν του έχουν μείνει άλλα, ο ίδιος άνθρωπος λοιπόν με αυτά εδώ τα χέρια που έχουν μοχθήσει μια ζωή και είναι πενήντα χρονών και σκέφτεται να πάει στην Γερμανία, αυτός ο άνθρωπος λοιπόν πρέπει να πάει πίσω, να κλείσει την μύτη του με τα χέρια του να μαζέψει τα νεκρά ζωντανά του και να τα πετάξει που; Σε ποια χωράφια να τα πετάξει; Σε αυτά που λιμνάζουν και δεν μπορείς να ανασάνεις; Συγνώμη για τον τόνο της φωνής μου αλλά τους ζω αυτούς τους ανθρώπους τρεις μέρες, δεν έχουν πάρει ανάσα…”

Φυσικά, ο Κώστας Αγοραστός είναι δύσκολο να αποπεμφθεί -να χάσει, δηλαδή, το χρίσμα της Ν.Δ-, όπως ο Γ. Πατούλης. Κι αυτό διότι βρισκόμαστε τρεις εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την αναβολή των οποίων είχε ζητήσει -τυχαία;- ο ίδιος. Η οργή των πληγέντων και όλων των Θεσσαλών είναι τεράστια, αν και δεν υπάρχει ικανό αντίπαλο δέος να αμφισβητήσει εύκολα την εκλογή του. Όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει οργή για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας αν και ο τελευταίος ζήτησε και προς το παρόν έχει λάβει την ανοχή του πρωθυπουργού…

Πόσο επικίνδυνη είναι η υγιεονομική “βόμβα”

Όπως εξηγεί η επιδημιολόγος, Δώρα Ψαλτοπούλου, οι απειλές στις περιοχές που παραμένουν βυθισμένες στις λάσπες, είναι τρεις: οι μολυσματικές ασθένειες, το ενδεχόμενο επιδείνωσης μη μεταδοτικών νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάτι που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις και το ψυχολογικό στρες, το μετατραυματικό σύνδρομο, το άγχος και η κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό όπως είπε να υπάρχει πόσιμο νερό και ασφαλής τροφή, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Γι’ αυτό κάλεσε τον πληθυσμό να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό και συσκευασμένα τρόφιμα μέχρι να ειδοποιηθεί από τις Αρχές ότι υπάρχει αποκατάσταση στο δίκτυο υδροδότησης.

«Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών και χρησιμοποιούμε νερό μόνο όταν μας πουν οι Αρχές» σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επίσης, ζήτησε την προσοχή του πληθυσμού εκεί που υπάρχουν νεκρά ζώα, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πολλαπλασιασμό κουνουπιών με τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Κάλεσε, δε, τον πληθυσμό αν δει ύποπτα συμπτώματα, όπως πυρετό, κατάπτωση, γαστρεντερικά προβλήματα, να επικοινωνήσουν με γιατρό.

 

Κατεστραμμένο και το σιδηροδρομικό δίκτυο σε Θεσσαλία, Μαγνησία (vid)

 Κατεστραμμένο και το σιδηροδρομικό δίκτυο σε Θεσσαλία, Μαγνησία (vid)

Κατεστραμμένο το σιδηροδρομικό δίκτυο που περνάει από  Θεσσαλία και Μαγνησία  από τις οι πλημμύρες όπως φαίνεται στο βίντεο από την γραμμή Λάρισα – Βόλος.

Στο βίντεο του onlarissa αποτυπώνεται η κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου πίσω από τη Χάλκη που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.