Πληθωρισμός: Ανησυχία για τη νέα άνοδο του Απριλίου — Ιδιοκτησία σε 70.000 καταπατητές δίνει η κυβέρνηση — Σοβαρά ερωτήματα για τις διαρροές ότι τέθηκαν σε λειτουργία αντιαεροπορικά συστήματα σε νησιά – Αλήθειες και ανακρίβειες

Coin on wooden table in front of green bokeh background. - Tonkit360

Δεν αποκλείεται και 2ψήφιο νούμερο στον πληθωρισμό Απριλίου.

Ακόμη και 2ψήφιος ενδέχεται να καταστεί ο πληθωρισμός Απριλίου, δείγμα του ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε το Μάρτιο κατά 8,9%, ενώ όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα ανοδική τάση για τον τρέχοντα μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τιμή του ρεύματος, συνέχισε την αυξητική της πορεία και τον Απρίλιο μαζί με την τιμή του φυσικού αερίου.

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας αναφορικά με τη διακοπή ή μη της ροής τους φυσικού αερίου οδήγησε σε νέες ανατιμήσεις.

Μάλιστα, χθες η Ρωσία εφάρμοσε το διάταγμα που εξέδωσε στο τέλος Μαρτίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο αναφέρει ότι αν οι μη φιλικές χώρες δεν πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, τότε θα διακοπεί η τροφοδοσία. Αυτό έγινε χθες με τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ σε λίγες μέρες έρχεται η σειρά της Γερμανίας να πληρώσει ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει και σε νέες εξελίξεις. Αναφορικά με την Ελλάδα, οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου, όπως επισημάνθηκε χθες από την κυβέρνηση, μετά από σύσκεψη που διεξήχθη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η άνοδος τιμών τις ημέρες του Πάσχα

Από εκεί και πέρα, κατά τις γιορτές του Πάσχα, υπήρξε μια σειρά αυξήσεων σε τιμές. Οι αλυσίδες τροφίμων «ανέβασαν» τα αποθέματα τους για τις γιορτές με προϊόντα σε υψηλότερη τιμή.

Παράλληλα, η μεγάλη έξοδος των ημερών του Πάσχα έφερε μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων και μάλιστα σε υψηλότερη τιμή, καθότι τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε κατά τόπους περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε νησιά πωλούν σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με τα αστικά κέντρα.

Παράλληλα, οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι πλέον αυξημένες τόσο σε σχέση με πέρυσι, όσο και σε σχέση με πριν ένα μήνα, όπως και οι τιμές σε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Βάσει όλων των παραπάνω στοιχείων αναμένεται να υπάρξει νέα άνοδος του πληθωρισμού για τον τρέχοντα μήνα, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει να προκύψει 2ψηφιο ποσοστό, όταν θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ στις 10 Μαίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1994 υπήρξε διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού στο 10,7%.

Αναθεώρηση στόχου και «μαύρες» προβλέψεις

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022, κάτι το οποίο αναμένεται να καταγραφεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να καταθέσει στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που προβλέπει πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι στην περιοχή του 5,5%-6%.

Ωστόσο, έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%, ενώ το ΔΝΤ «βλέπει» πληθωρισμό της τάξης του 4,5%.

Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% και 11,01% πληθωρισμό.

Ιδιοκτησία σε 70.000 καταπατητές δίνει η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο που παρέχει δυνατότητα εξαγοράς ακινήτων τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο κι έχουν καταπατηθεί, θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό, ο Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το τελικό πλαίσιο της ρύθμισης, για την απόκτηση οριστικών τίτλων κυριότητας καταπατημένων δημόσιων ακινήτων, θα συγκροτηθεί επιτροπή όπου οι ενδιαφερόμενοι καταπατητές θα καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και θα εξετάζεται η νομιμότητα των ακινήτων. Σε περίπτωση που ορισμένοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, θα συνεκτιμηθεί η προσφυγή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, τα καταπατημένα ακίνητα ξεπερνούν τα 70.000, ενώ τα έσοδα από τη νομιμοποίηση τους μπορούν να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοχοι των δημοσίων εκτάσεων θα έχουν το δικαίωμα να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και με ποσοστό έκπτωσης, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της καταπάτησης και το είδος του ακινήτου.

Το «κλειδί» της ρύθμισης θα είναι η χρονική διάρκεια της κατοχής του καταπατημένου ακινήτου, με ορόσημο το 1970 ή το 1980. Για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου, θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει στην κατοχή του το δημόσιο ακίνητο πάνω από 50 χρόνια, αν ληφθεί υπόψη ως έτος βάσης το 1970 ή πάνω από 40 χρόνια, αν η αφετηρία είναι το 1980. Για όσους έχουν καταπατήσει δημόσια ακίνητα μετά το 1970 ή το 1980, το σχέδιο νόμου δε θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς, θα προβλέπει την απομάκρυνσή από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα, ενδεχομένως και με πρόστιμο.

Για το ύψος του τιμήματος θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες, όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Ειδικά, για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Το τίμημα, ανάλογα με το ύψος του, θα εξοφλείται σε δόσεις.

 

Σοβαρά ερωτήματα για τις διαρροές ότι τέθηκαν σε λειτουργία αντιαεροπορικά συστήματα σε νησιά – Αλήθειες και ανακρίβειεςΕνεργοποιείται στα νησιά του Αιγαίου η αντιαεροπορική άμυνα μετά τις τουρκικές ακρότητες

Η διαρροή για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά, ως μία από τις απαντήσεις της Αθήνας μετά από σωρεία υπερπτήσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα μεταξύ των στρατιωτικών κύκλων. Ειδικότερα οι πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ότι τέθηκαν σε λειτουργία όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει στη διάθεση της η ελληνική αεράμυνα, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εντολή που έχει δοθεί είναι αν απαιτηθεί να εγκλωβίσουν τους στόχους τους.

Σύμφωνα με πηγές στρατιωτικοί κύκλοι διατυπώνουν καταρχάς προβληματισμό ότι “εφόσον κρίθηκε σκόπιμο να αναπτυχθούν τα αντιαεροπορικά σε νησιά θα έπρεπε να επιστρέψουν ή να μην είχαν σταλεί τα αντιαεροπορικά συστήματα patriot στη Σαουδική Αραβία, όπως και τα αντίστοιχα asrad στη Ρουμανία”.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα βιαστικό και άστοχο γενικότερα να σταλούν τέτοιου επιπέδου αντιαεροπορικά συστήματα εκτός Ελλάδος και σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον διατυπώνουν την απορία τους για το σκεπτικό της διαρροής με την οποία ενημερώθηκαν όλοι (προφανώς και η Άγκυρα) για την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα:

  • Εάν υλοποιηθεί τουρκική υπερπτήση πάνω από νησί θα βληθεί το αεροπλάνο από τα αντιεροπορικά μας συστήματα; Γιατί η ενημέρωση που ακούστηκε (πάλι από διαρροή) είναι ότι απλώς θα γίνει κλείδωμα (ο λεγόμενος εγκλωβισμός δηλαδή του αεροσκάφους) και όχι βολή πυραύλου. Άρα προκαταβάλλεται και ενημερώνει την τουρκική πλευρά ότι απλώς εμείς θα τους στοχοποιούμε και δεν θα τους καταρρίπτουμε.
  • Ακούστηκε ότι η διαταγή για τον εγκλωβισμό βγήκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο εγκλωβισμός διεθνώς αποτελεί πολεμική ενέργεια και έτσι εκλαμβάνεται πλην όμως έχει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ μία τέτοια ενέργεια η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση;
  • Είναι πασιφανές ότι τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα τα έχουμε στις κύριους νήσους και όχι στα μικρά νησιά πάνω από τα οποία τουλάχιστον κατά βάση έγινε ο μεγαλύτερος αριθμός των υπερπτήσεων (Καλόλιμνο, Κάλυμνο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Στρογγύλη, Καστελόριζο, Χάλκη, Λειψούς, Οινούσες). Σε αυτά τα νησιά δεν υπάρχουν αντιεροπορικά εκτός εάν σκέφτονται να στείλουν σε όλα αυτά τα νησιά μερικά, το οποίο θα ήτανε ευχής έργο πλην όμως δεν έχουμε τέτοιο αριθμό συστημάτων να σταλούν διότι ποτέ τα αντιαεροπορικά δεν δρουν κατά μόνας αλλά τουλάχιστον κατά ζεύγη.
  • Το βεληνεκές των αντιαεροπορικών είναι πολύ μικρό καθώς το λεγόμενο “kill point” είναι 10 έως 12 χιλιόμετρα για τα OSAAK και τα TOR Μ1 (αυτά εάν τα φέρουν από την Κομοτηνή) και για τα asrad είναι 5 km. Εάν αποφασίσουν να μεταφέρουν “Πάτριοτ” από την Αθήνα και την Καβάλα ή αν φέρουν αυτά από τη Σαουδική Αραβία τότε θα έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές αλλά θα αφήσουν ανυπεράσπιστες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Ασφαλώς αυτό το γνωρίζει και η Άγκυρα οι υπερπτήσεις όπως άλλωστε αυτές των τελευταίων ημερών θα γίνονται σε ύψη πάνω από το βεληνεκές των αντιαεροπορικών.

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη αντίδραση στην παρούσα φάση της αναβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως “η πιο ορθή διαδικασία στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένας συνεχής βομβαρδισμός όλων των διεθνών οργανισμών σε σοβαρούς συνομιλητές και όχι με τους γραμματείς των γραφείων, όπου θα ενημερώνονται για την πραγματικά απογοητευτική αυτή και επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία εις βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς δικαίου”.

Όμως το σημαντικότερο όλων είναι ίσως μια παράμετρος που προβλέπεται στις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς στις συνθήκες που υπέγραψαν με την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών περιλαμβάνεται ξεκάθαρα γραπτώς βοήθεια και υποστήριξη σε αυτή τη φάση κατά την οποία καταπατάται η εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Και σε αυτή τη φάση όταν δηλ. υπάρχει υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους χωρίς άδεια πάνω από κατοικημένο και όχι μόνο νησιού είναι κατάφωρη καταπάτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Φυσικά αυτό θα προϋπέθετε άμεση επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής από ελληνικής πλευράς με τους προέδρους ΗΠΑ και Γαλλίας για την άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας βοήθειας και υποστήριξης που περιλαμβάνεται στα αμυντικά μνημόνια συνεργασίας.

Τέλος χαρακτηρίζουν επικοινωνιακού χαρακτήρα τις δύο ασκήσεις αφενός με μία γαλλική φρεγάτα, αφετέρου με συνοδευτικό αντιτορπιλικό του “Τρούμαν” δυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Το βασικό ερώτημα πάντως παραμένει και αφορά αφενός τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αφετέρου τις απαντήσεις της Αθήνας οι οποίες θα πρέπει να είναι αποφασιστικά αποτρεπτικές και όχι σπασμωδικές και ερασιτεχνικές, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων και του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και της Εθνικής μας κυριαρχίας.