Πληθαίνουν οι ενδείξεις για το τέλος του Ερντογάν

Ο Ερντογάν τραγουδά για την Ιερουσαλήμ με φόντο εικόνες από την Οθωμανική κατοχή της - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζει το τέλος του Προέδρου Ερντογάν.

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το κυβερνητικό κόμμα δεν είναι πλέον το πρώτο κόμμα στη χώρα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

Όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ζητούν επειγόντως τη διοργάνωση πρόωρων εκλογών, ενώ κανονικά οι προεδρικές και οι γενικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023.

Τέλος, ο Ερντογάν και οι εκπρόσωποί του δεν έχουν πλέον πολιτικές, οικονομικές ή κοινωνικές προτάσεις για καλύτερη διαχείριση της χώρας. Οι αρχηγοί, συνεπώς, της αντιπολίτευσης αναλαμβάνουν πλέον πρωτοβουλίες στην πολιτική σκηνή.

Η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του -εθνικιστικού δεξιού- «Καλού Κόμματος» («IYI»), των 36 στους 582 βουλευτές, συνεχίζει τις περιοδείες της στην Ανατολία, για να ενισχύσει την εκλογική της βάση.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Κεμαλικο-εθνικιστικού και κρατικιστικού, με 135 έδρες, κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος («CHP»), ξεκίνησε, από την πλευρά του, μία εκστρατεία βασισμένη στη συγχώρεση και τη λήθη του παρελθόντος.

Στα τουρκικά, η λέξη «Helallesmek» έχει θρησκευτική σημασία και δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής ορολογίας. Αυτή η λέξη δηλώνει ταυτόχρονα, «θεραπεύω», «συγχωρώ», «απαρνιέμαι», ακόμη και «αποχαιρετώ».

Επικαλούμενος αιματηρά γεγονότα και τις ομάδες καταπιεσμένων -από το κράτος- πολιτών, ο επικεφαλής του «CHP» βεβαιώνει ότι θα μιλήσει με όλα τα θύματα και θα επιλύσει έτσι τις συγκρούσεις, για να καταλήξει σε συμφωνία.

Αυτή η πρωτοβουλία, κυρίως για να κερδίσει τη συμπάθεια των δεξιών ψηφοφόρων, δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ούτε, άλλωστε, από την κουρδική και την αριστερή αντιπολίτευση.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης πιστεύουν ότι ο κατάλογος που ανακοίνωσε ο Κιλιτσντάρογλου είναι μικρός και ανεπαρκής, και ότι είναι απαραίτητο να προστεθούν πολλά άλλα αιματηρά γεγονότα και καταπιεσμένες από την κυβέρνηση προσωπικότητες, ειδικά την εποχή, όπου οι Κεμαλιστές του «CHP» ήταν στην εξουσία (1923-1950).

Στην αριστερά, υπάρχουν ουσιαστικά δύο ενστάσεις:

► Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι η συγχώρεση, η θεραπεία ή ο αποχαιρετισμός, αλλά η λογοδοσία και η αντιμετώπιση των πολλαπλών παράτυπων και παράνομων πράξεων του καθεστώτος του Ερντογάν. Οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον των ανεξάρτητων δικαστηρίων, λένε.

► Ο όρος που χρησιμοποιείται από τον Κιλιτσντάρογλου, είναι μια θρησκευτική έκφραση που δεν έχει θέση στην πολιτική ορολογία ενός κοσμικού κράτους. Ο όρος αυτός κινδυνεύει να εκληφθεί ως ατιμωρησία.

Υπάρχουν προσωπικότητες στην κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του Κιλιτσντάρογλου, υπό ορισμένες επιφυλάξεις. Η πρώην βουλευτής του «CHP», Μέλντα Ονούρ, επιμένει σε τρεις διαστάσεις, τρεις βασικές έννοιες:

  1. Κράτος Δικαίου και Δικαιοσύνη
  2. Αντιμετώπιση της Αλήθειας
  3. Συμφιλίωση και Ειρήνη

Ορισμένοι αρθρογράφοι των τουρκικών ΜΜΕ πιστεύουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία, για να εμποδίσει μια κυβερνητική πρωτοβουλία περί απαγόρευσης του «CHP». Την ιδέα ή το σενάριο της απαγόρευσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασαν περισσότεροι του ενός -προσκείμενοι στον Ερντογάν- δημοσιογράφοι.

Στην άκρα αριστερά και στους Κούρδους, όπου ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται «τυπικός εκπρόσωπος του τουρκικού βαθέος κράτους», ο τελευταίος ελιγμός του ερμηνεύεται ως συμφιλίωση, σε βαθμό ατιμωρησίας, με το καθεστώς Ερντογάν.

Εν αναμονή της προόδου και των αποτελεσμάτων αυτής της πρωτοβουλίας του Κιλιτσντάρογλου, άπαντες γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αυτού του είδους η συμφιλίωση δεν είναι καθόλου αποτελεσματική όσον αφορά στην καταπολέμηση της οικονομικής, υγειονομικής και διπλωματικής κρίσης.

Ραγκίπ Ντουράν