Πλακιωτάκης: «Φρένο» στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων μεταξύ των νησιών – «Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κατεβαίνουν οι υγιείς επιβάτες του πλοίου. Παραμένουν οι 119 – Κορονοϊός: Τα δέκα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση – Κορονοϊός: 55ος νεκρός στην Ελλάδα.

Πλακιωτάκης: Μπαίνει «φρένο» στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων μεταξύ των νησιών
Όπως εξήγησε ο κ. Πλακιωτάκης από τα 110 κατοικημένα νησιά, μόλις 9 έχουν Δομές Υγείας και μόνο η Κρήτη διαθέτει μονάδες για κορονοϊό.

«Φρένο» στις μετακινήσεις των μόνιμων κατοίκων μεταξύ των νησιών εξετάζει το υπουργείο Ναυτιλίας ενόψει και των γιορτών του Πάσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης χαρακτήρισε κρίσιμο μήνα τον Απρίλιο τονίζοντας παράλληλα πως «για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα με ευλάβεια».

Σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο Ναυτιλίας, όπως η απαγόρευση μετάβασης στα νησιά, πλην των μονίμων κατοίκων, ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έρχεται «περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων μεταξύ των νησιών από τους μόνιμους κατοίκους τους».

Διευκρίνισε πάντως ότι, θα υπάρχει εξαίρεση για ζητήματα «εργασίας και υγειονομικούς λόγους».

Όπως εξήγησε ο κ. Πλακιωτάκης από τα 110 κατοικημένα νησιά, μόλις 9 έχουν Δομές Υγείας και μόνο η Κρήτη διαθέτει μονάδες για κορονοϊό.

 

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κατεβαίνουν οι υγιείς επιβάτες του πλοίου, Παραμένουν οι 119

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κατεβαίνουν οι υγιείς επιβάτες του πλοίου - Παραμένουν οι 119
Στήθηκε «στρατηγείο» στον προβλήτα στην πύλη 12 του λιμανιού του Πειραιά

Το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ελλιμενίστηκε χθες το βράδυ στον Πειραιά και πλέον τα συναρμόδια υπουργεία, Ναυτιλίας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας εκπονούν σχέδιο για να απομακρύνουν τους υγιείς επιβαίνοντες και να κουράρουν στο καράβι τους νοσούντες από τον κορονοϊό. Εξω από το πλοίο έχει στηθεί «στρατηγείο» με σκηνές της Πολιτικής Προστασίας και κοντέινερ στο οποίο θα βρίσκονται τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Γίνονται συνεχείς τηλεδιασκέψεις, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να φτάσει στο σημείο κι ο Νίκος Χαρδαλιάς. Το μεσημέρι της Παρασκευής, αναμένονται λεωφορεία στον προβλήτα, τα οποία θα παραλάβουν τους επιβάτες που είναι αρνητικοί στον κορονοϊό. Θα κατανεμηθούν σε αθηναϊκά ξενοδοχεία όπου θα παραμείνουν 36 ώρες για παρακολούθηση και κατόπιν θα αποχωρήσουν, λαμβάνοντας πρώτα τις απαραίτητες οδηγίες.

Οσον αφορά στα 119 θετικά κρούσματα, θα παραμείνουν σε καραντίνα μέσα στο πλοίο για 14 μέρες και θα επιβιβάζονται τα κλιμάκια των γιατρών και των νοσηλευτών του ΕΟΔΥ για να παρακολουθούν την εξέλιξή τους και να τους παράσχουν βοήθεια. Υπάρχουν άλλοι δύο επιβάτες, των οποίων τα τεστ χρειάζονται επανεξέταση, που σημαίνει ότι τα θετικά περιστατικά ενδέχεται να ανέλθουν στον αριθμό 121.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές Μαρτίου το πλοίο που ναυλώθηκε από τουρκική εταιρία, αναχώρησε από το Τσεσμέ με προορισμό το Κάντιθ της Ισπανίας, ωστόσο, εν πλω «έσκασε» η πανδημία και η καραντίνα στην Ισπανία κι επέστρεψε στην Τουρκία, όπου του απαγορεύθηκε να ελλιμενιστεί κι έκτοτε βρισκόταν στα ανοιχτά του Πειραιά.

 

Κορονοϊός: Τα δέκα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Τα δέκα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνησηΣυνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας για τις άσκοπες μετακινήσεις, μετά το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού
Το νέο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει κλείσιμο διοδίων, αύξηση προστίμου, με… χαρτί η έξοδος των ηλικιωμένων, νέο όριο συναθροίσεων

Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν από την ελληνική κυβέρνηση πιο αυστηρά μέτρα απέναντι στα αιτήματα των πολιτών για έκτακτες μετακινήσεις και στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα τα «ΝΕΑ», το Μαξίμου θα ανακοινώσει νέο κύμα περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα ακόλουθα 10 μέτρα:

Την αύξηση προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα για άσκοπη μετακίνηση καταβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Νέο όριο συναθροίσεων κάτω των 10 ατόμων.

Αποκλεισμό δημόσιων χώρων. Μετά την παραλία της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αποκλείσει και όλους δημόσιους χώρους που αποτελούν δέλεαρ για βόλτα.

Ειδική βεβαίωση εξόδου ηλικιωμένου: Οι εικόνες δεκάδων ηλικιωμένων να περιμένουν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν την σύνταξή τους δημιούργησε προβληματισμό στα κυβερνητικά στελέχη. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να προστατευτούν καθώς αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» του κορονοϊού.

Πλαφόν έως δύο SMS στο 13033: Η αλόγιστη χρήση μηνυμάτων στο 13033 φέρνει πλαφόν στα SMS. Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις των πολιτών και γνωρίζοντας ότι μέχρι στιγμή έχει κερδίσει το στοίχημα, δεν θέλει να χυθεί η καρδάρα με το γάλα.

Διαφορετικά χρονικά περιθώρια: Άλλη μία αλλαγή που θα ανακοινωθεί θα αφορά την αλλαγή στα χρονικά περιθώρια. Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στις 3 ώρες. Η απουσία των πολιτών από το σπίτι τους, εκτός αν βρίσκονται στην δουλειά τους, δεν πρέπει να είναι πάνω από τρεις ώρες. Επιπλέον, αναζητείται λύση καθώς άλλο χρόνο θέλει ένας άνθρωπος για να πάει στο φαρμακείο, άλλο στο σούπερ μάρκετ και άλλο για να επισκεφτεί ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και θέλουν φροντίδα (βλ. ηλικιωμένους).

Αύξηση της αστυνόμευσης σε λιμάνια, εθνικές οδούς και στάσεις λεωφορείων.

Κλείσιμο διοδίων: Είναι κάτι που ακούγεται μέρες και θα πάρει σάρκα και οστά. Προφανώς και θα υπάρξουν διευκρινίσεις για να μην διακοπεί η εφοδιαστική αλυσίδα αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει οι πολίτες να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς τα χωριά τους. Όπως δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης «θα ήταν κρίμα θα διασπαρεί ο κορονοϊός σε περιοχές που έχουν λίγα ή καθόλου κρούσματα».

Μετακίνηση εκτός δήμου άπαξ με βεβαίωση κατοικίας.

Κλειστές λειτουργίες στις εκκλησίες σε όλης της χώρας.

 

Κορονοϊός: 55ος νεκρός στην Ελλάδα

Ασθενοφόρο έξω από νοσοκομείο

Στους 55 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα. Κατέληξαν δύο ακόμη άνδρες ένας 67χρονος με υποκείμενο νόσημα στην Πέλλα και άλλος ένας άνδρας στην Αλεξανδρούπολη.

Στους 55 αυξήθηκε το πρωί  της Παρασκευής, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς κατέληξε και ένας 67χρονος από το χωριό Μαυροβούνι της Πέλλας και ακόμη ένας στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Όπως είπε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, o Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, ο άτυχος άνδρας είχε διαγνωσθεί με κορονοϊό πριν από μερικές ημέρες και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Έδεσσας, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής (3/4)από ανακοπή καρδιάς.

Επίσης σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα pellanews.gr, ο άτυχος άνδρας έπασχε από υποκείμενο καρδιολογικό.

Πρόκειται για το δεύτερο θύμα του κορονοϊού στην περιοχή της Πέλλας. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, μία ακόμα 78χρονη από την Πέλλα έχασε τη ζωή της από τον φονικό ιό, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα.

Για τον άνδρα που πέθανε στην Αλεξανδρούπολή δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.