Πλήρη έλεγχο του χαλυβουργείου «Αζοφστάλ» ανακοίνωσε η Μόσχα — Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Φινλανδία — Ισραηλινοί σκότωσαν Παλαιστίνιο έφηβο σε επιδρομή

Το χαλυβουργικό εργοστάσιο «Αζοφστάλ», που ήταν το τελευταίο σημείο αντίστασης των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, έχει πέσει πλέον στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το βράδυ του Σαββάτου παραδόθηκαν και οι τελευταίοι ουκρανοί μαχητές που παρέμεναν εκεί, έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται το εξής: «Η περιοχή του μεταλλουργικού εργοστασίου Αζοφστάλ έχει απελευθερωθεί στο σύνολό της», ενώ επισημαίνεται ότι το Σάββατο παραδόθηκαν 531 Ουκρανοί μαχητές, με το σύνολό τους από τις 16 Μαΐου που άρχισε η διαδικασία να φτάνει τους 2.439.

Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη και το Σάββατο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Αζοφστάλ, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Έκκληση συγγενών

Στο μεταξύ, καθώς η τύχη των Ουκρανών μαχητών που βρίσκονταν στο Αζοφστάλ παραμένει άγνωστη, και η Ρωσία έχει δηλώσει ότι όσοι ανήκαν στο τάγμα Αζόφ θα πρέπει να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου ως τρομοκράτες, αγωνία για την τύχη τους εκφράζουν οι οικογένειές τους.

Μια μητέρα και τρεις σύζυγοι ουκρανών μαχητών που παραδόθηκαν στο Αζοφστάλ, ταξίδεψαν στην Τουρκία για να ζητήσουν τη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βεβαιωθούν πως οι συγγενείς τους είναι καλά στην υγεία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη τέσσερις συγγενείς ουκρανών μαχητών, η Ναταλία Ζαρίτσκα, σύζυγος ενός εξ αυτών, είπε ότι δεν έχει νέα του εδώ και δύο ημέρες, ύστερα από μια 10λεπτη ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω Telegram.

«Ο σύζυγός μου μεταφέρθηκε από μια κόλαση σε μια άλλη… Από την χαλυβουργία Αζοφστάλ σε μια φυλακή, στην αιχμαλωσία», είπε, αν δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως ο σύζυγός της είναι ζωντανός και ότι μια μέρα θα επιστρέψει στο σπίτι του.

O διοικητής του Τάγματος Αζόφ είχε ενημερώσει νωρίτερα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι οι άμαχοι και οι βαριά τραυματίες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας της Μαριούπολης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τύχη των υπόλοιπων μαχητών.

 

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Φινλανδία

Συνεχίζονται το αλαλούμ με τις πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ρούβλια και η συζήτηση περί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε φτάνοντας χθες υψηλό τετραετίας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Στο μεταξύ οι περισσότερες εταιρείες συμμορφώνονται με τις υποδείξεις Μόσχας για άνοιγμα διπλών τραπεζικών λογαριασμών στην Gazprombank, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία, μετά και το κλείσιμο της κάνουλας σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Η Φινλανδία, που δεν δέχτηκε να πληρώσει σε ρούβλια, είδε τη ροή του ρωσικού αερίου να διακόπτεται σήμερα το πρωί, αφού η Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές, όπως ανέφερε η φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς. «Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανακοίνωσε Gasgrid Finland.

Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε χθες πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν σήμερα. “Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί» επιβεβαίωσε σήμερα.

«Κατά τη διάρκεια της επικείμενης θερινής περιόδου, η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector». Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.

Η πλειονότητα του αερίου που χρησιμοποιείται στη Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία, όμως το αέριο αποτελεί μόνο περίπου το 5% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσής της.

 

Ισραηλινοί σκότωσαν Παλαιστίνιο έφηβο σε επιδρομή

Χωρίς τέλος εδώ και πάνω από έναν μήνα οι επιδρομές των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» με επίκεντρο την Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

Ένας Παλαιστίνιος έφηβος έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών δυνάμεων στην πόλη. «Ένα αγόρι 17 ετών σκοτώθηκε και άλλο ένα 18 ετών τραυματίστηκε σοβαρά από τις σφαίρες της ισραηλινής κατοχής κατά τη διάρκεια επίθεσής τους στην Τζενίν», σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στον καταυλισμός Παλαιστινίων προσφύγων στην Τζενίν, που έχει γίνει το επίκεντρο της έντασης, ζουν περίπου 14.000 άνθρωποι. Ένας Παλαιστίνιος πολίτης κι ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν και δεκατρείς Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατιωτών εκεί την περασμένη εβδομάδα.

Οι νέες επιδρομές έγιναν μετά το όργιο αστυνομικής καταστολής στην κηδεία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα η οποία δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα ενώ κάλυπτε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό.

Άνδρες της ισραηλινής αστυνομίας είχαν επιτεθεί σε συγκεντρωμένους σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ και ακόμη και στους ανθρώπους που κουβαλούσαν το φέρετρο με το πτώμα της γυναίκας προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.