
Ούτε στην πέμπτη απόπειρα κατάφερε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών να προκριθεί στον τελικό ενός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε 11-10 από την Ιταλία στον ημιτελικό της Βουδαπέστης και θα αρκεστεί στη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου, την Κυριακή 3/7 (15:30), απέναντι στον ηττημένο του ζευγαριού Ισπανία-Κροατία. Οι «σετεμπέλο» από την πλευρά τους θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν πριν τρία χρόνια στη Γκουανγκζού, παρά τη ριζική ανανέωση στην οποία προχώρησε ο Σάντρο Καμπάνια μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Η ελληνική ομάδα δεν είχε την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχραιμία που απαιτείται σε ένα τέτοιο παιχνίδι και επέτρεψε στους Ιταλούς να ελέγξουν το ματς σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του, χωρίς να αξιοποίησει τα σημεία υπεροχής της. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου πάλεψαν ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, αλλά οι πρωταθλητές κόσμου είναι ασυναγώνιστοι όταν καλούνται να διαχειριστούν μία υπέρ τους κατάσταση και το απέδειξαν και σήμερα στην πισίνα «Αλφρεντ Χάγιος».
Μετά από ένα… αναγνωριστικό πρώτο τρίλεπτο, με αρκετά λάθη εκατέρωθεν, οι Ιταλοί εκμεταλλεύθηκαν τις αποβολές που κέρδισαν (3/3) και πήραν προβάδισμα 3-1 και 4-2 στο φινάλε της πρώτης περιόδου, έχοντας πετύχει ένα επιπλέον γκολ με μπάσιμο και ωραίο τελείωμα του Ιόκι Γκράτα, σε μία φάση όπου η ελληνική άμυνα ολιγώρησε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο διάστημα, η εθνική είχε 1/3 στον παίκτη παραπάνω, ενώ και τα δύο γκολ που πέτυχε είχαν αρκετή δόση τύχης, καθώς τα σουτ του Καλογερόπουλου και του Βλαχόπουλου κατέληξαν στα δίχτυα αφότου αλλοιώθηκαν σε μπλοκ.
Οι διεθνείς βελτίωσαν αισθητά την άμυνά τους στο δεύτερο οκτάλεπτο, ο Βλαχόπουλος μείωσε γρήγορα, αλλά στη συνέχεια χάθηκαν δύο επιθέσεις με αριθμητικό πλεονέκτημα, ενώ ύστερα από μία φάση που οι διαιτητές έδωσαν συνολικά τέσσερις αποβολές (από δύο εκατέρωθεν), οι Αργυρόπουλος και Κάκαρης βρέθηκαν με δύο ποινές έκαστος. Μετά από ακόμη μία κερδισμένη αποβολή, ο Φουντούλης επιτέλους ισοφάρισε, αλλά οι «σετεμπέλο» απάντησαν άμεσα με δύο σουτ από την περιφέρεια (το πρώτο από τον Πρεσούτι στην εκπνοή του χρόνου επίθεσης, κι ενώ η εθνική είχε «βγάλει» την άμυνα με παίκτη λιγότερο). Ενα γκολ του Νικολαϊδη από κοντά μετά από ωραία κυκλοφορία της μπάλας στον παραπάνω, διαμόρφωσε το 6-5 του ημιχρόνου, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να κυνηγά συνεχώς στο σκορ.
Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με τον Πρεσούτι να «σημαδεύει» το οριζόντιο δοκάρι σχεδόν εξ επαφής στον παίκτη παραπάνω και αμέσως μετά τον Γενηδουνιά να ισοφαρίζει. Από κει κι έπειτα το ματς ήταν σε «τεντωμένο σχοινί», με τον Παναγιώτη Τζωρτζάτο να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του και την εθνική να βγάζει διαδοχικές άμυνες με παίκτη λιγότερο, όμως κάποιες βιαστικές επιλογές στην επίθεση δεν της επέτρεψαν να περάσει μπροστά στο σκορ. Αντίθετα, ο Ντι Φούλβιο βρήκε για μία φορά χώρο και έδωσε ξανά προβάδισμα 7-6 στην Ιταλία, που ήταν και το σκορ στο τέλος του τρίτου οκταλέπτου, με τις δύο ομάδες να χάνουν από δύο ευκαιρίες με αριθμητικό πλεονέκτημα.
Το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου ήταν καταστροφικό για την ελληνική ομάδα, καθώς οι Πρεσούτι και Ντόλτσε σκόραραν στα ίσια και έδωσαν προβάδισμα τριών γκολ (9-6) στην ομάδα του Σάντρο Καμπάνια. Η εθνική κέρδισε διαδοχικές αποβολές και μείωσε σε 9-8 και 10-9, αλλά το γκολ του Ντι Φούλβιο 58΄΄ πριν τη λήξη «κλείδωσε» την ιταλική νίκη. Τα τελευταία δευτερολέπτα η προϋπάρχουσα ένταση κορυφώθηκε, υπήρξαν χτυπήματα εκατέρωθεν χωρίς οι διαιτητές να καταλογίσουν κάτι και ο Βλαχόπουλος με πέναλτι διαμόρφωσε το τελικό 11-10. Τα τέσσερα δευτερόλεπτα που απέμεναν πήγαν να γίνουν θρίλερ, όταν οι Ιταλοί από τη σέντρα πέταξαν τη μπάλα εκτός πισίνας (!), αλλά η εθνική δεν μπόρεσε στην επαναφορά να κάνει το θαύμα.
Τα οκτάλεπτα: 4-2, 2-3, 1-1, 4-4
Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ντόλτσε (π.π.), 1-1 Καλογερόπουλος (περιφέρεια), 2-1 Κανέλα (π.π.), 3-1 Ιόκι Γκράτα (μπάσιμο), 3-2 Βλαχόπουλος (π.π.), 4-2 Μπρούνι (π.π.), 4-3 Βλαχόπουλος (περιφέρεια), 4-4 Φουντούλης (π.π.), 5-4 Πρεσούτι (περιφέρεια), 6-4 Ντι Σόμα (περιφέρεια), 6-5 Νικολαϊδης (π.π.), 6-6 Γενηδουνιάς (περιφέρεια), 7-6 Ντι Φούλβιο (π.π.), 8-6 Πρεσούτι (περιφέρεια), 9-6 Ντόλτσε (φουνταριστός), 9-7 Κάκαρης (π.π.), 9-8 Καλογερόπουλος (π.π.), 10-8 Ντόλτσε (π.π.), 10-9 Γενηδουνιάς (π.π.), 11-9 Ντι Φούλβιο (περιφέρεια), 11-10 Βλαχόπουλος (πέναλτι).
Η εθνική είχε 6/16 με παίκτη παραπάνω, 1/1 πέναλτι και 3 γκολ από την περιφέρεια
Η Ιταλία είχε 5/14 με παίκτη παραπάνω, 4 γκολ από την περιφέρεια, 1 από θέση φουνταριστού και 1 με μπάσιμο.
Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν ο Γούβης (5΄08΄΄πριν τη λήξη του αγώνα) και ο Φουντούλης (1΄26΄΄ πριν το τέλος του ματς) και ο Ντόλτσε (στα 4΄΄).
Διαιτητές: Γκόλντενμπεργκ (ΗΠΑ), Τσβαρτ (Ολλανδία)
Οι συνθέσεις:
ΙΤΑΛΙΑ (Σάντρο Καμπάνια): Ντε Λούνγκο, Ντι Φούλβιο 2, Νταμόντε, Ιόκι Γκράτα 1, Φοντέλι, Κανέλα 1, Μαρτζιάλι, Ετσενίκε, Πρεσούτι 2, Μπρούνι 1, Ντι Σόμα 1, Ντόλτσε 3, Νικόζια
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Γενηδουνιάς 2, Σκουμπάκης, Καλογερόπουλος 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου, Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Γούβης, Κάκαρης 1, Νικολαϊδης 1, Βλαχόπουλος 3, Τζωρτζάτος
Βλάχος: «Πάμε για το μετάλλιο στον μικρό τελικό»

Ο Θοδωρής Βλάχος σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ήττα της Εθνικής μας από την Ιταλία στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Υγρού Στίβου, τόνισε ότι το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες και ότι η ομάδα του θα μπορούσε να είχε πάρει κάτι από το παιχνίδι, αν ήταν πιο προσεκτική.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Θοδωρής Βλάχος: Για το ματς: “Ναι ήταν ένα μεγάλο παιχνίδι. Προσπαθήσαμε πολύ να είμαστε μέσα στο παιχνίδι. Δεν ξεκινήσαμε καλά αλλά επανήλθαμε. Είχαμε καλές άμυνες. Δεν ήμασταν αποτελεσματικοί στον παίκτη παραπάνω. Είχαμε κάποιες επιλογές που έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν είχαμε καλά σουτ σε τρεις περιπτώσεις στο τέλος.
Είχαμε μια αδράνεια στο τέλος. Βγάλαμε μια καλή άμυνα, ήρθαμε σε ισορροπία, αλλά δεχτήκαμε ένα γκολ που έκανε τη διαφορά. Τα παιδιά προσπάθησαν πολύ. Δεν είναι εύκολος ένας ημιτελικός απέναντι στην Ιταλία. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Αν ήμασταν πιο προσεκτικοί θα τα καταφέρναμε. Διεκδικήσαμε μέχρι τέλους την ισοφάριση για να έχουμε πιθανότητες στα πέναλτι αλλά η Ιταλία σήμερα ήταν καλύτερη στις λεπτομέρειες”.
Για τις αποβολές και το στοιχείο που έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο: “Αυτό ήταν το σημείο. Οι αποβολές. Δίνουν τη σολομώντεια λύση. Τόσο εμείς όσο και εκείνοι δεν πήγαμε καλά στο κομμάτι του παραπάνω, εκείνοι όμως πέτυχαν 2-3 τέρματα περισσότερα. Έτσι είναι τα παιχνίδια που κρίνουν ένα μετάλλιο, κρίνονται στις λεπτομέρειες”.
Για τη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου: “Έτσι και αλλιώς το μεθαυριανό παιχνίδι θα ήταν τελικός. Θα πάμε σαν να παίζουμε σε τελικό. Πάμε για το καλύτερο”.
Σάκκαρη – Τατιάνα Μαρία 0-2: Ήττα και αποκλεισμός από το Wimbledon
Στον τρίτο γύρο σταμάτησε η πορεία της Μαρίας Σάκκαρη στο Wimbledon αφού ηττήθηκε με 2-0 σετ από την Τατιάνα Μαρία και αποκλείστηκε.
Δεν κατάφερε να προχωρήσει περισσότερο στο Wimbledon η Μαρία Σάκκαρη. Η Ελληνίδα τενίστρια ηττήθηκε 2-0 σετ από την Τατιάνα Μαρία και αποκλείστηκε από την συνέχεια.
Έτσι, η παρουσία της Σάκκαρη στη φετινή διοργάνωση ολοκληρώθηκε στον τρίτο της γύρο και πλέον προετοιμάζεται για το υπόλοιπο της χρονιάς.
Το ματς: Οι δύο αθλήτριες ήταν προσεκτικές στο πρώτο κομμάτι του αγώνα με την Σάκκαρη να είναι εκείνη που απείλησε με break, αλλά η Τατιάνα Μαρία κατάφερε να κρατήσει το σερβίς της.
Αντίθετα, η Γερμανίδα κατάφερε και εκμεταλλεύτηκε σε απόλυτο βαθμό την ευκαιρία που της δόθηκε. Στο όγδοο game κατάφερε να σπάσει το σερβίς της Σάκκαρη και στη συνέχεια στο δικό της σερβίς έκλεισε το πρώτο σετ με 6-3.
Στο δεύτερο σετ όλα έδειχναν να πηγαίνουν υπέρ της Μαρίας Σάκκαρη. Προηγήθηκε νωρίς με break και έφτασε να είναι μπροστά με 5-2. Εκεί όμως άρχισε η αντεπίθεση της Γερμανίδας.
Η Τατιάνα Μαρία πήρε τα επόμενα πέντε games του δεύτερου σετ για να το κατακτήσει με 7-5 και φυσικά να κλειδώσει τη νίκη.
Μεσογειακοί Αγώνες: Στην 4η θέση η Γναφάκη και ο Μέρλος στο Οράν
Η Δήμητρα Γναφάκη και ο Αντώνης Μέρλος πραγματοποίησαν την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς στα αγωνίσματα στίβου την Παρασκευή (1/7) στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας. Η 25χρονη πρωταθλήτρια κατέλαβε την τέταρτη θέση στα 400 μ. εμπ. με 56.55 επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ, αφού βελτιώνει το 56.67, που είχε από το μίτινγκ «Βενιζέλεια- Χανιά». Παράλληλα πρόσθεσε επιπλέον βαθμούς στο ράνκιγνκ για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονάχου.
Η Ιταλίδα Ρεμπέκα Σαρτορί ήταν νικήτρια με 55.75 , ακολούθησε η Γαλλίδα Καμίλ Σερί με 56.01 και τρίτη, οριακά μπροστά από τη Γναφάκη, ήταν η Νουρά Εναντί (Μαρόκο) με 56.45 και νέο ατομικό ρεκόρ.
Ο Αντώνης Μέρλος στον σημαντικότερο μέχρι σήμερα αγώνα της χρονιάς ξεπέρασε τα 2,22 μ. στο ύψος και κατέλαβε την τέταρτη θέση, προσεγγίζοντας και το ατομικό του ρεκόρ. Ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου ταξίδεψε στο Οράν με φετινό 2,21 μ., ενώ μετά την επιτυχημένη προσπάθεια στα 2,22 μ. δοκίμασε στα 2,24 μ., όπου είχε καλές προσπάθειες. Ο νικητής του αγώνα Μπιλέλ Αφέρ ξεπέρασε τα 2,24 μ.
Στο μήκος γυναικών η Βασιλική Χαϊτίδου κατέλαβε την 6η θέση με 6.34μ., νικήτρια αναδείχθηκε η Σέρβα, Μιλίτσα Γκαρντάσεβιτς με 6.67μ.
Την τέταρτη θέση κατέκτησε η ομάδα 4Χ100μ. των ανδρών με τους Κώστα Ζήκο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παναγιώτη Τριβυζά και Γιάννη Νυφαντόπουλο να τερματίζουν σε 39.10. Η ομάδα έκανε αρκετά καλή εμφάνιση, παρότι είχε κάποια μικρά λάθη στις αλλαγές.
Την όγδοη θέση στη σφυροβολία κατέκτησε ο Κώστας Ζάλτος με 69,26 μ., στο ίδιο αγώνισμα ο Ορέστης Ντουσάκης ήταν 9ος 69,05 μ. Νικητής ήταν ο Τούρκος Οκσάν Μπαλτατσί με 74.34 και 2ος ο Κύπριος Αλέξανδρος Πουρσανίδης με 73.71μ.
Στον προκριματικό των 800μ. ο Χρήστος Κοτίτσας κατέλαβε τη 10η θέση με 1.48.03 και ο Χαρίδημος Ξενιδάκης την 12η με 1.48.83, επίδοση κοντά στο ατομικό του ρεκόρ.