“Πηγαδάκια” βουλευτών στην Βουλή: Δεν πείστηκαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει εκλογές — Αποκάλυψη Βαρουφάκη: Τι πραγματικά συνέβη πριν το δημοψήφισμα του 2015

Πόθεν έσχες - Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός για το 2019

“Πηγαδάκια” βουλευτών στην Βουλή: Δεν πείστηκαν ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει εκλογές τώρα, πιστεύουν ότι θα τις προκηρύξει μετά το Δεκαπενταύγουστο! Η ανοιχτή πόρτα της “τοξικότητας” του κλίματος, που άφησε!

Η σημερινή τοποθέτηση Μητσοτάκη προκάλεσε συζητήσεις και στα πηγαδάκια των βουλευτών υπήρξαν ουσιαστικά δύο απόψεις. Η μία που υποστηρίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τηρήσει τη δέσμευσή του και θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και μια δεύτερη άποψη που επιμένει πως μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει εκλογές.

Από τις σημερινές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού η αξιωματική αντιπολίτευση σίγουρα δεν φαίνεται να πείθεται πως θα ολοκληρωθεί η τετραετία και εκτιμά ότι η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είναι ένας ελιγμός καθώς δεν μπορεί -σύμφωνα με την ανάγνωση της Κουμουνδούρου- να πάει μακριά με το θέμα των εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο βασικός λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικαλεστεί σε προηγούμενες τοποθετήσεις του για να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, δηλαδή το τοξικό κλίμα και το ότι δεν αντέχει η χώρα μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδο σε τέτοιες συνθήκες αντιπαράθεσης όχι μόνο δεν εκλείπει αλλά η σημερινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι αυτό το κλίμα παραμένει παρών…. Mόνο ήπιο δεν είναι το πολιτικό κλίμα, το οποίο σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι ένας από τους παράγοντες για να μπορέσει να εξαντλήσει την τετραετία.

Από ανάλυση του in.gr

 

Αποκάλυψη Βαρουφάκη: «Ο Μητσοτάκης το 2014 περίμενε έξω από δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι 2:30 τη νύχτα να τον δεχτεί ο Κοστέλο!» Τι πραγματικά συνέβη πριν το δημοψήφισμα του 2015Βουλή - Βαρουφάκης: Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης εξαθλιώνει τον λαό και ευνοεί τους ολιγάρχες - CNN.gr

Τη θλιβερή εικόνα απέναντι στους τροϊκανούς, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, επισημαίνοντας τι πραγματικά συνέβη πριν το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου το 2015.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε ότι στη διαπραγμάτευση που γινόταν το φθινόπωρο του 2014 (όταν οι τροϊκανοί απέρριψαν σωρηδόν τις προτάσεις Σαμαρά) σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 2.30 το πρωί καθόταν μόνος του σε ένα στασίδι χωρίς να του μιλά κανείς και χωρίς να του δίνει σημασία.

Μάλιστα ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η στάση της ΝΔ απέναντι στο δημοψήφισμα του 2015 οφείλεται στο ότι «θέλατε να ξεπλύνετε την ντροπή σας από εκείνο το βράδυ στο ξενοδοχείο στο Παρίσι».

Σημειώνεται ότι η εικόνα ήταν τόσο δυνατή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να την διαψεύσει.

«Λέτε ότι περίμενα στις 3 το πρωί εκλιπαρώντας τον Κοστέλο έξω από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Σας διαφεύγει όμως ότι οι διαπραγματεύσεις εκείνες έγιναν στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι», απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης και συνέχισε απευθυνόμενος στον Γ. Βαρουφάκη: «Θα μπορούσατε να το βρείτε με μία αναζήτηση στο Google. Τόσο ακριβής ήταν η πληροφορία σας. Αυτά για να βάλουμε και ένα όριο στη μυθομανία σας».

Υ.Γ. του TheFaq: Η αλήθεια όμως είναι έτσι όπως ακριβώς την περιέγραψε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και υπουργός Οικονομικών το 2015, Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς αυτό που αποσιώπησε εσκεμμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι πάντα πριν από τις επίσημες διαπραγματεύσεις, προηγούνταν μαραθώνιες επαφές μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών, ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος πριν την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων (ώστε αυτές να καταλήξουν κάπου).

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι τα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου από το φθινόπωρο του 2014 αντιμετωπίζονταν με σκαιό τρόπο από τους απεσταλμένους της Τρόικα, καθώς και ο Σόιμπλε και η Μέρκελ είχαν αποφασίσει από την άνοιξη του 2014 ότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε και ότι χρειαζόταν καινούριο πρόγραμμα διάσωσης με νέες περικοπές, γι’ αυτό και είχαν μπλοκάρει τις αξιολογήσεις και την χρηματοδότηση.

Κι ενώ ο μέχρι τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας είχε «δραπετεύσει» από τον Ιούνιο στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να μην χρεωθεί την αποτυχία, έκανε μια απελπισμένη προσπάθεια το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, με τον αντικαταστάτη του, Γκίκα Χαρδούβελη και τα περίφημα μέτρα ενός δισ. που ήταν η τελική πρόταση προς της Τρόικα, για να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα. Παρόλ΄αυτά οι τροϊκανοί είχαν μείνει ανένδοτοι, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι δεν δέχονταν καν να συναντήσουν τον Γκίκα Χαρδούβελη και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη επιδεικνύοντας υποτιμητική συμπεριφορά.

Μάλιστα, ακόμα κι όταν δέχτηκαν τελικά τη συνάντηση με τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών στο Παρίσι, οι προκαταρκτικές συζητήσεις γίνονταν σε ξενοδοχείο στα προάστια της πόλης του φωτός. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι όντως η συμπεριφορά της Τρόικα προς τον Αντώνη Σαμαρά ήταν άδικη και υποτιμητική για έναν Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ουσιαστικά την έριξε η ίδια η Τρόικα και οι ξένοι, οδηγώντας το δεύτερο πρόγραμμα σε ναυάγιο.