Πετρέλαια Πρίνου: Αρχίζουν διαβουλεύσεις εργαζομένων – Μείωση εισφορών από 1η Ιουνίου: Τι σημαίνει για τους νέους μισθούς

 Πετρέλαια Πρίνου: Αρχίζουν διαβουλεύσεις εργαζομένων – Energean

Αναζητούνται τρόποι συνέχισης λειτουργίας της εταιρίας που έχει βρεθεί σε αδιέξοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού – Αγωνία για τους περίπου 300 εργαζόμενους

Αύριο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων στα πετρέλαια του Πρίνου στην Καβάλα και την Energean που διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, προκειμένου να εξευρεθεί ένας τρόπος συνέχισης της λειτουργίας της εταιρίας μετά τη μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω της οικονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης, ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή αλλά αύριο έχουν κληθεί από την εταιρία σε συνάντηση για να διερευνηθούν όλα τα σενάρια. «Οι περίπου 300 εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα βάλαμε πλάτη για να βοηθήσουμε την εταιρία. Με τη δική μας συμβολή μειώθηκε καθοριστικά το λειτουργικό κόστος από τα 24 εκατ. ευρώ στα 18 εκατ. ευρώ» είπε.

Χτες το βράδυ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνας Ελευθεριάδου και του ΚΚΕ Λεωνίδα Στολτίδη τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το κοίτασμα θα συνεχίσει την αδιάλειπτη παραγωγή και θα διασφαλιστούν με τον τρόπο αυτό και οι θέσεις εργασίας.

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με την Energean για να βρούμε στέρεες λύσεις» είπε ο κ. Θωμάς. «Οταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις και καταλήξει στις προτάσεις της, τότε θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις» πρόσθεσε.

prinos_1-2.jpg

Το τελευταίο διάστημα η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Πρίνου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αφού η τιμή του αργού πετρελαίου έπεσε κάποια στιγμή ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Για τον Πρίνο το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια κι έδινε περίπου 4.000 βαρέλια τη μέρα, το 2019 η ποσότητα μειώθηκε σταδιακά στα περίπου 3.300 βαρέλια την ημέρα και το 2020 έπεσε ακόμα περισσότερο. Πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού ο σχεδιασμός προέβλεπε για τον Πρίνο παραγωγή 10.000 πετρελαίου την ημέρα χάρη σε ένα κοίτασμα, το «Ε», για το οποίο μάλιστα έχει παραγγελθεί και η εξέδρα (εξέδρα «Λάμδα») για την υλοποίηση της εξόρυξης.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη και από το 1999 όταν οι Καναδοί έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση. Τότε η παραγωγή ήταν περίπου 7.000 βαρέλια τη μέρα με τιμή 10 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα σχεδόν 21 χρόνια αργότερα  η παραγωγή έχει πέσει στα 2.500 βαρέλια την ημέρα με τιμή 20 δολάρια το βαρέλι» είπαν στο ethnos.gr στελέχη της Energean.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2019 η Energean είδε τον τζίρο της, που προέρχεται αποκλειστικά από τον Πρίνο, να μειώνεται στα επίπεδα των 75 εκατ. δολαρίων, από τα περίπου 90 εκατ. δολάρια το 2018, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 35,6 εκατ. δολάρια από τα 52,4 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

 

Μείωση εισφορών από 1η Ιουνίου: Τι σημαίνει για τους νέους μισθούς

Μείωση εισφορών από 1η Ιουνίου: Τι σημαίνει για τους νέους μισθούς
Από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης

Τις λεπτομέρειες για το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης δίνει με πίνακες το υπουργείο Εργασίας. Η μείωση των εισφορών της μισθωτής απασχόλησης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες ψηφίστηκε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του περασμένου Φεβρουαρίου και τώρα θα “κουμπώσει” με το πρόγραμμα “Συν – Εργασία” που μπαίνει επίσης σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος, ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μισθωτού στο ύψος του ονομαστικού του μισθού, εφόσον μπαίνει στο πρόγραμμα “μισό ωράριο – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος”.

Οι εισφορές θα μειωθούν για όλους τους εργαζομενους πλήρους απασχόλησης από 1η Ιουνίου είτε θα μπαίνουν στο πρόγραμμα “Συν – Εργασία” είτε όχι. Η μείωση μοιράζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 0,42 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργαζόμενο ως εξής :

stigmiotypo_2020-05-26_16.53.19.png

Η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56% μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Η μείωση θα μοιραστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους.

Εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα ρύθμισης της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, που θα προβλέπουν μείωση ωραρίου έως 50% και αποδοχών έως και 16% λόγω της μερικής αναπλήρωσης από το κράτος, το μέτρο θα είχε ως συνέπεια αυξήσεις καθαρών αποδοχών για το σύνολο της μισθωτής απασχόλησης.

Πλέον :

  • για όσους μπουν στα μέτρα της πανδημίας με μισθούς πάνω από τον κατώτατο των 650 ευρώ, η μείωση των εισφορών θα ελαφρύνει το μη μισθολογικό βάρος του εργοδότη και την απώλεια του μισθωτού ενώ
  • για όσους δεν μπουν επειδή εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν πλήττονται ή ο εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου, η αύξηση των καθαρών αποδοχών ξεκινά από 2,73 ευρώ για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και τα 27,3 ευρώ τον μήναγια τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Όσοι αμείβονται με τον κατώτατο θα έχουν την ελάφρυνση ούτως ή άλλως, καθώς με το πρόγραμμα “Συν – Εργασία” θα έχουν αναπλήρωση 100%. 

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες είτε μπαίνουν στο πρόγραμμα “Συν – Εργασία” είτε όχι ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.

Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

Τα νέα ασφάλιστρα διαμορφώνονται ανά κλάδο ασφάλισης ως εξής :

stigmiotypo_2020-05-26_16.53.04.png

“Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις. Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Σήμερα πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2014, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχαμε μειώσει ξανά κατά 6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προσθέτωντας πως όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “σχεδιάζουμε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα ως μία πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης”.