Περού: Προβάδισμα για τον Πέδρο Καστίγιο στις προεδρικές εκλογές της χώρας – Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η πολιτική μας για τους S-400 δεν έχει αλλάξει

Περού: Προβάδισμα για τον Πέδρο Καστίγιο στις προεδρικές εκλογές της χώρας

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς για την προεδρία του Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, διέγραψε το προβάδισμα της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, της Κέικο Φουχιμόρι, και προηγείται πια, με οριακή αλλά αυξανόμενη διαφορά, κατά νεότερα δεδομένα από τη συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές.

Όμως εκείνη που επιδιώκει να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει το ανώτατο αξίωμα στη χώρα των Άνδεων δεν μοιάζει διατεθειμένη να παραδεχθεί τη διαφαινόμενη ήττα της: κατήγγειλε «ενδείξεις νοθείας», χωρίς να παρουσιάσει κάποιο ατράνταχτο στοιχείο γι’ αυτό.

Την Κυριακή, οι δύο αντίπαλοι υπόσχονταν «να σεβαστούν» το αποτέλεσμα.

Με σχεδόν το 95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο κ. Καστίγιο συγκεντρώνει το 50,28% των ψήφων, ενώ η κυρία Φουχιμόρι το 49,72%, κατά τα δεδομένα που έχουν αναρτηθεί ως εδώ στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής, της ONPE.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τις πρώτες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο σοσιαλιστής υποψήφιος βρισκόταν πίσω, αλλά άρχισε να παίρνει τη μερίδα του λέοντος των ψήφων καθώς η καταμέτρηση προχωρούσε, ειδικά στις επαρχίες.

Η κυρία Φουχιμόρι υποστήριξε πως υπάρχει «σαφής πρόθεση μποϊκοτάζ της λαϊκής βούλησης» επικαλούμενη βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό αυτό. Κατηγόρησε οπαδούς του αντιπάλου της πως «κλέβουν» ψήφους. Κάλεσε τους υποστηρικτές της να μοιραστούν όποια καταγγελία έχουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το κόμμα του κ. Καστίγιο, το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), αντέτεινε μέσω Twitter ότι «απορρίπτει τις καταγγελίες της Κέικο Φουχιμόρι».

Αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι εάν η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη θα επικρατούσαν αβεβαιότητα, εντάσεις και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ξεσπάσματος ταραχών. Οι ισχυρισμοί της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς μοιάζουν να ενισχύουν το σενάριο αυτό. Νωρίτερα χθες, ο κ. Καστίγιο κατήγγειλε επίσης ότι υπήρξαν προσπάθειες για νοθεία σε βάρος του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα υπογραμμίζει το βαθύ χάσμα ανάμεσα στους κατοίκους των αστικών κέντρων, ειδικά της πρωτεύουσας Λίμας, και των επαρχιών, από τη ζούγκλα του Αμαζονίου ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές στον Ειρηνικό, που έδωσαν ώθηση στον μέχρι πρότινος άσημο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστή από την Καχαμάρκα.

Τη Δευτέρα στις 12:00 οπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας), ο Πέδρο Καστίγιο πήρε διαφορά 39.164 ψήφων έναντι της Κέικο Φουχιμόρι, ενώ έξι ώρες νωρίτερα ήταν εκείνη που προηγείτο, με διαφορά 72.000 ψήφων. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως θα κρίνουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια που απομένουν να καταμετρηθούν από την ONPE.

Γιος αγροτών, ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, υποσχέθηκε προεκλογικά να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος και να επιβάλλει στις μεταλλευτικές εταιρείες να πληρώνουν περισσότερους φόρους στο δημόσιο, θορυβώντας τις αγορές και τις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά αυτές του τομέα της εξόρυξης χαλκού.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου στη Λίμα έπεφτε 7,22% περί το μέσο της συνεδρίασης χθες, ενώ το δολάριο κατέρριψε ρεκόρ. Η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ δεν έχει πάψει να ανεβαίνει έναντι του περουβιανού νομίσματος μετά την απρόσμενη νίκη του κ. Καστίγιο στον πρώτο γύρο των εκλογών, την 11η Απριλίου, καθώς ο υποψήφιος υπόσχεται πολύ πιο παρεμβατικό κράτος και κάποιοι εκφράζουν ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε εθνικοποιήσεις εταιρειών των τομέων της ενέργειας και των μεταλλείων.

Σε μια προσπάθεια να καλμάρει τα πράγματα, ο κ. Καστίγιο διαβεβαίωσε χθες ότι εάν κερδίσει θα σεβαστεί την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και πως το πρόγραμμά του δεν προβλέπει ούτε εθνικοποιήσεις, ούτε απαλλοτριώσεις.

Η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, κόρη του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), που καταδικάστηκε για διαφθορά και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υπόσχεται από την πλευρά της να εφαρμόσει τις φιλελεύθερες συνταγές της οικονομίας της αγοράς και να κυβερνήσει «με το σταθερό χέρι της μητέρας» αν κερδίσει.

Αν πράγματι επικρατήσει, θα γίνει η πρώτη συνεχίστρια οικογενειακής δυναστείας στην αμερικανική ήπειρο. Αν χάσει – για τρίτη φορά, έπειτα από τις προεδρικές εκλογές του 2011 και του 2016 –, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη: η εισαγγελία έχει καλέσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 ετών για υπόθεση διαφθοράς – ξέπλυμα χρήματος – στο πλαίσιο του σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, για την οποία ήδη εξέτισε 16 μήνες προφυλάκισης.

«Αν κερδίσει ο Πέδρο Καστίγιο, θα γίνει ο πρώτος φτωχός πρόεδρος του Περού», σημείωσε ο αναλυτής Ούγο Οτέρο.

Ο επόμενος αρχηγός του κράτους θα κληθεί να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις στη χώρα που καταμετρούσε ως την 22η Μαΐου πάνω από 180.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού (5.484 ανά εκατομμύριο, 1η στον κόσμο, και 5η στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη…) και 3 εκατομμύρια νέους φτωχούς μέσα σε έναν χρόνο.

Θα κληθεί να λάβει επειγόντως μέτρα για να ξεπεραστούν η πανδημία του κορωνοϊού, η οικονομική ύφεση και η χρόνια πολιτική αστάθεια του κράτους των Άνδεων, το ΑΕΠ του οποίου συρρικνώθηκε κατά 11,12% το 2020.

Θα πρέπει να συνεργαστεί με ένα κοινοβούλιο όπου η πολιτική ισχύς είναι κατακερματισμένη μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, συνηθισμένο σε ευκαιριακές συμμαχίες, που οδήγησαν στην απομάκρυνση δύο προέδρων: του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2018) και του διαδόχου του, του Μαρτίν Βισκάρα (2020).

Θα αναλάβει καθήκοντα την 28η Ιουλίου, την ημέρα που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ανεξαρτησία του Περού. Θα διαδεχθεί τον μεταβατικό πρόεδρο Φραντσίσκο Σαγάστι.

Σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική – η αποχή επισύρει χρηματικό πρόστιμο –, από τους 23.262.475 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους συμμετείχαν οι 17.803.306. Πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν ήταν άκυρα· πάνω από 100.000 λευκά.

 

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η πολιτική μας για τους S-400 δεν έχει αλλάξειΜήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η πολιτική μας για τους S-400 δεν έχει αλλάξει

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ρωτήθηκε από την ιστοσελίδα Hellas Journal για τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν καταθέσει συμβιβαστική πρόταση με τεχνικό χαρακτήρα για την άρση του αδιεξόδου.

«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Προτρέπουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει το σύστημα S-400. Η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές της δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα, η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχτεί την παραμονή των S-400 στην Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα ενεργοποιήσει ποτέ το ρωσικό σύστημα και ότι θα αποδεχθεί στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου να ελέγχουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ο Μπάιντεν θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο στον Ερντογάν

Το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο θα θέσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο κ. Μπλίνκεν ενστερνίστηκε τις ανησυχίες που εξέφρασε ο γερουσιαστής για τη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες βαθύτατα προβληματικές.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ανέφερε ότι βρίσκει εκπληκτικό το γεγονός ότι «μια χώρα που ήταν σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και για την οποία είχαμε κάποτε προσδοκίες, έχει στις φυλακές της τους περισσότερους δημοσιογράφους και δικηγόρους.

Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, απειλεί την Κύπρο παραβιάζοντας την ΑΟΖ της, υπογράφει το παράνομο μνημόνιο με την Λιβύη το οποίο περνάει μέσα από την ΑΟΖ της Ελλάδας, έχει επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Αρμενίας».

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μενέντεζ αναρωτήθηκε για το πως η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα θέσει ευθέως στον Τούρκο ομόλογο του όλο το φάσμα των διαφορών που χωρίζουν την Ουάσιγκτον από την Άγκυρα.

«Συμμεριζόμαστε αυτές τις ανησυχίες. Έχουμε εμπλακεί άμεσα με την Τουρκία και μπορώ να πω με σιγουριά ότι όταν ο Μπάιντεν θα δει τον Ερντογάν, αυτά (τα θέματα) θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας. Νομίζω ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μόλις αναφέρατε, δεν είναι μυστικές και σε πολλούς τομείς η Άγκυρα δεν ενεργεί ως νατοϊκός σύμμαχος, όπως θα έπρεπε για παράδειγμα (στο θέμα) με τους S400. Αλλά πέρα από αυτό (το ζήτημα), οι ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν βαθύτατα προβληματικές. Ήμασταν ικανοποιημένοι που είδαμε την Τουρκία να οπισθοχωρεί από αυτές τις προσπάθειες. συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των πλοίων της από τα ύδατα που η Κύπρος θεωρεί μέρος της ΑΟΖ της και τη διακοπή των γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μεταχείριση των δημοσιογράφων. Ο πρόεδρος θα εμπλακεί άμεσα με όλα τα ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία αγκυροβολημένη στο άρμα της Δύσης, καθώς υπάρχουν πολλά και αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ γεωπολιτικό φάσμα θεμάτων.

Παρόλα αυτά, όμως, σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*