Περού: Ετοιμαζόταν να ζητήσει άσυλο από το Μεξικό ο καθαιρεθείς πρόεδρος Καστίγιο — Γερμανία «Πολίτες του Ράιχ»: Επίκειται νέο κύμα συλλήψεων

Ο Πέδρο Καστίγιο οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα

Ο Πέδρο Καστίγιο οδηγείται στο αστυνομικό τμήμα  

Στην αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού σκόπευε να ζητήσει άσυλο από το Μεξικό προχώρησε ο πρόεδρος του Μεξικού. “Μου είπε ότι ήταν καθ’ οδόν για την πρεσβεία” συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποκάλυψε σήμερα ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο του τηλεφώνησε το βράδυ της Τετάρτης (8/12) και του είπε ότι θα ζητούσε άσυλο από τις μεξικανικές αρχές.

Ο Καστίγιο δεν κατάφερε ωστόσο να φτάσει μέχρι την πρεσβεία του Μεξικού στη Λίμα.

«Μου είπε ότι ήταν καθ’ οδόν για την πρεσβεία, όμως σίγουρα είχαν ήδη παγιδεύσει το τηλέφωνό του», σχολίασε ο Λόπες Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι είχε πει στον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ να ανοίξει τις πύλες της πρεσβείας για τον Καστίγιο.

Το κοινοβούλιο καθαίρεσε τον Καστίγιο λίγη ώρα αφότου εκείνος προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο και στη θέση του ορκίστηκε νέα αρχηγός του κράτους η μέχρι χθες αντιπρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «χαιρέτισε» σήμερα «τους θεσμούς και τις πολιτικές αρχές του Περού που διασφάλισαν τη δημοκρατική σταθερότητα». Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Περού και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που υποσχέθηκε ότι θα σχηματίσει η Μπολουάρτε, πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν κατηγορηματικά κάθε ενέργεια υπονόμευσης της δημοκρατικής τάξης», τόνισε.

Ο Καστίγιο συνελήφθη χθες το βράδυ και κρατείται σε μια αστυνομική φυλακή της Λίμας, την ίδια όπου βρίσκεται και ένας άλλος πρώην πρόεδρος, ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια αστυνομική πηγή. Ο Καστίγιο καθαιρέθηκε αφού προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο, στην προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία, όμως η ενέργειά του αυτή έγινε μπούμερανγκ αφού πρώην σύμμαχοί του και υπουργοί της κυβέρνησης στράφηκαν εναντίον του.

Στη φυλακή κατά τη διάρκεια της νύχτας με ελικόπτερο

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ο Καστίγιο διακρίνεται να φτάνει τη νύχτα με ελικόπτερο, με τα χέρια δεμένα και κρυμμένα κάτω από μια κουβέρτα, στην έδρα της Υπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων (Diroes), στα ανατολικά της πρωτεύουσας. Η πηγή του πρακτορείου Reuters είπε ότι ο 53χρονος πρώην πρόεδρος κρατείται εκεί, μαζί με τον Φουχιμόρι ο οποίος κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή το Περού μεταξύ 1990-2000 και σήμερα εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά.

Ο 84χρονος Φουχιμόρι είναι ο μοναδικός καταδικασμένος κρατούμενος σε ένα συγκρότημα που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτόν στη Diroes, πριν από την έκδοσή του από τη Χιλή το 2007. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εθνικών Φυλακών (ΙΝΡΕ), έχει στη διάθεσή του ένα κελί με κρεβατοκάμαρα, τουαλέτα, γραφείο και πρόσβαση σε μια αυλή, όπου φροντίζει τον κήπο. Ο Φουχιμόρι κατάφερε να διαλύσει το Κογκρέσο το 1992, καθώς είχε τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, την εποχή που η χώρα μαχόταν με τους Μαοϊστές αντάρτες και αντιμετώπιζε σοβαρή οικονομική κρίση. Μετά τη διεθνή κατακραυγή που ξέσπασε, οργάνωσε βουλευτικές εκλογές και το 1993 προώθησε ένα νέο Σύνταγμα που ευνοούσε την οικονομία της αγοράς.

Σε αντίθεση με τον Φουχιμόρι, ο Καστίγιο έχασε την υποστήριξη της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων όταν απείλησε να διαλύσει το Κογκρέσο.

Μια δικαστική πηγή είπε στο Reuters ότι μολονότι οι δύο πρώην πρόεδροι βρίσκονται στον ίδιο χώρο, δεν κρατούνται μαζί. Ο Καστίγιο είναι σε κελί αστυνομικού τμήματος ενώ το «συγκρότημα» του Φουχιμόρι εποπτεύεται από το INPE.

Ο πρώην πρόεδρος Ολάντα Ουμάλα είχε επίσης κρατηθεί στην έδρα της Diroes από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη μια έρευνα σε βάρος του για διαφθορά.

 

Γερμανία «Πολίτες του Ράιχ»: Επίκειται νέο κύμα συλλήψεωνΓερμανία - «Πολίτες του Ράιχ»: Επίκειται νέο κύμα συλλήψεων

Οι «Πολίτες του Ράιχ» είναι «κάθε άλλο παρά ακίνδυνοι τρελοί και συνωμοσιολόγοι», δηλώνουν οι ειδικοί

Περισσότερες συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για τη δράση της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) προαναγγέλλουν οι γερμανικές αρχές ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης έχει μόλις ξεκινήσει.

Σύμφωνα τόσο με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ, όσο και με τους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβεγκ και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ) Χόλγκερ Μουνχ, τα σχέδια της οργάνωσης για βίαιη ανατροπή της δημοκρατικής τάξης ήταν σοβαρά και προχωρημένα.

Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Μουνχ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερους υπόπτους και συλλήψεις τις προσεχείς ημέρες και, αναφερόμενος στις έρευνες που έλαβαν χώρα χθες, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, έκανε λόγο για 54 άτομα και για έφοδο σε περισσότερα από 150 σημεία σε 11 κρατίδια. Σε περίπου 50 από αυτές τις περιπτώσεις βρέθηκαν όπλα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος Τόμας Χάλντεβεγκ, μιλώντας στο ίδιο κανάλι, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές ασφαλείας είχαν στο στόχαστρο τους «Πολίτες του Ράιχ» ήδη από την προηγούμενη άνοιξη και είχαν «πολύ σαφή» εικόνα της δράσης και των σχεδίων τους.

«Οι γερμανικές αρχές είχαν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση υπό έλεγχο. Αν όμως ήταν στο χέρι αυτής της ομάδας, ο κίνδυνος θα ήταν πολύ πραγματικός», τόνισε ο κ. Χάλντενβεγκ.

Από πλευράς του ο κ. Μουνχ επισήμανε ότι οι αρχές δεν ήθελαν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, ήθελαν ωστόσο να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία ότι επρόκειτο πράγματι για τρομοκρατική οργάνωση. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκδήλωση πραξικοπήματος.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η οργάνωση «ήταν αποφασισμένη και θα επιχειρούσε κάτι» και γι’ αυτό οι αρχές ανέλαβαν δράση τώρα, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια.

Στην άποψη ότι η οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» αποτελούσε πραγματικό κίνδυνο για τη Γερμανία και ορθώς η δράση της δεν απερρίφθη από τις αρχές ως γραφική καταλήγουν και οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας.

Ο Πέτερ Νόιμαν, αναλυτής για θέματα τρομοκρατίας, δήλωσε στο Δίκτυο RND ότι από την οργάνωση «προέρχεται ο μεγαλύτερος δυνατός κίνδυνος τρομοκρατικής βίας».

Η οργάνωση «είναι ικανή και πρόθυμη να προβεί σε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του κράτους», το οποίο ούτως ή άλλως δεν αναγνωρίζει. Τα μέλη της «διατυπώνουν αντιστασιακές αφηγήσεις με μεγαλύτερη σαφήνεια, ισχυριζόμενα ότι έχουν το δικαίωμα και τη νομιμοποίηση για ένοπλη αντίσταση», τόνισε ο κ. Νόιμαν.

Η ειδική των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για θέματα εσωτερικής ασφάλειας Αντρέα Λίντχολτς ανέφερε ακόμη ότι διαπιστώνονται «νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά» στην προθυμία για χρήση βίας. Οι «Πολίτες του Ράιχ» είναι «κάθε άλλο παρά ακίνδυνοι τρελοί και συνωμοσιολόγοι», δήλωσε στη Rheinische Post.

Να μην υποτιμηθεί η οργάνωση προειδοποίησε άλλωστε και η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, επισημαίνοντας ότι υπήρχε ένα σημαντικός «στρατιωτικός βραχίονας» με ανθρώπους από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίοι γνώριζαν καλά να χρησιμοποιούν όπλα. Σε αυτή τη συζήτηση, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος Τόμας Χάλντενβεγκ τόνισε ότι θα πρέπει να διεξάγεται σοβαρός έλεγχος σε όλους όσοι γίνονται δεκτοί στις ομοσπονδιακές και τις κρατιδιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Την αρωγή της στις γερμανικές αρχές εξέφρασε και η Ουάσιγκτον, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σε στενή επαφή με το Βερολίνο και θα βοηθήσουν σε ό,τι τους ζητηθεί.

«Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της γερμανικής κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας στον αγώνα κατά του βίαιου εξτρεμισμού και υπέρ της προστασίας της ασφάλειας των πολιτών και των κυβερνητικών θεσμών», δήλωσε η εκπρόσωπος. Οι «Πολίτες του Ράιχ» δέχονταν επιρροές και από την θεωρία QAnon, η οποία ενθάρρυνε πέρυσι την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο, ενώ οραματίζονταν ένοπλη εισβολή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*