Περού: Απομακρύνθηκαν 418 τουρίστες που είχαν εγκλωβιστεί στο Μάτσου Πίτσου — Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία καλούν τη Γερμανία να στείλει τανκς στην Ουκρανία

Το Περού έκλεισε τη διάσημη ιστορική του τοποθεσία Μάτσου Πίτσου εν μέσω αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες τουρίστες για ώρες, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε τη «δυσανάλογη» αντίδραση της αστυνομίας στις ταραχές.

Το κλείσιμο το Σάββατο έγινε καθώς αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ένας ακόμη διαδηλωτής σκοτώθηκε, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 46 από τότε που οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις αρχές Δεκεμβρίου ζητώντας την παραίτηση της νεοδιορισθείσας προέδρου του Περού Ντίνα Μπολουάρτε, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

418 άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι στο σημείο, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι όλοι – 148 αλλοδαποί και 270 Περουβιανοί – είχαν απομακρυνθεί με ασφάλεια σε τρένα και λεωφορεία.

Η ΕΕ καταδίκασε την απάντηση της κυβέρνησης στις ταραχές, λέγοντας ότι η αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει «δυσανάλογη βία» εναντίον των διαδηλωτών.

«Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση και όλους τους πολιτικούς παράγοντες να λάβουν επείγοντα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και τη διασφάλιση ενός διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των πληττόμενων κοινοτήτων ως διέξοδο από την κρίση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

 

Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία καλούν τη Γερμανία να στείλει τανκς στην Ουκρανία

Τα κράτη της Βαλτικής ασκούν πίεση στο Βερολίνο να προχωρήσει γρηγορότερα στην παροχή βοήθειας στο Κίεβο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
 Reuters

«Εμείς, οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καλούμε τη Γερμανία να παράσχει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία τώρα», ανέφερε το Σάββατο στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα, να βοηθηθεί η Ουκρανία και να αποκατασταθεί γρήγορα η ειρήνη στην Ευρώπη. Η Γερμανία ως η κορυφαία ευρωπαϊκή δύναμη έχει ιδιαίτερη ευθύνη σε αυτό το θέμα».

Η κλήση ήρθε μια ημέρα αφότου η Γερμανία και οι δυτικοί σύμμαχοι δεν κατέληξαν σε καμία απόφαση σχετικά με το εάν το Βερολίνο θα συμφωνούσε να στείλει τα άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες που τα έχουν να το κάνουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*