Περιοριστικά μέτρα και στο Ρέθυμνο. Παράταση σε Ηράκλειο, Χανιά – Στη σκληρή γραμμή αποτροπής των προσφύγων η κυβέρνηση

Σχεδόν ολόκληρο το νησί μπήκε πλέον στο «κόκκινο», αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην Κρήτη το τελευταίο δίμηνο, αλλά και της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία από τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Το βράδυ της Τρίτης δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο και η ΠΕ Ρεθύμνου περνάει στο «κόκκινο» κι έτσι επιβλήθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα, όπως ήταν αναμενόμενο. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα τα οποία ισχύουν ήδη σε Ηράκλειο και Χανιά.

Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη στις 6 το πρωΐ έως και τουλάχιστον την Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 6 το πρωΐ, στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης

Στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία (υπό την έννοια των σημείων 15, 16 και 35 του πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50907/13.8.2021 (Β’ 3793) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει, απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Στη σκληρή γραμμή αποτροπής των προσφύγων η κυβέρνηση

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κ. Μητσοτάκη: Στο Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε. και στο νέο πλαίσιο που δημιουργείται για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, και στο πιθανό νέο κύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα για να σώσουν τη ζωή τους, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως επιμένει να κινείται στη σκληρή γραμμή της αποτροπής των κατατρεγμένων ανθρώπων, αντί για αυτήν της προστασίας τους που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται σήμερα στις 11.00 π.μ. συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όπου θα προεδρεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης. Το αντικείμενο της συνεδρίασης αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ενώ κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι το πλαίσιο της συζήτησης θα είναι τριπλό και θα εστιάζει α) στο γεωπολιτικό, β) στο μακροπρόθεσμο προσφυγικό ζήτημα και γ) στον ρόλο της Τουρκίας.

Στο μέγαρο Μαξίμου έχουν το βλέμμα στραμμένο στη στάση της Ευρώπης, καθώς επίσης και στο νέο πλαίσιο που το ζήτημα δημιουργεί τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν δεν θα φτάσουν άμεσα προς την Ευρώπη, αλλά κοιτούν προς την Τουρκία, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι «μπορεί να βρει την ευκαιρία να ανοίξει την κάνουλα των ροών».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εμμένει στο δόγμα των σκληροπυρηνικών της Ε.Ε. για άρνηση προστασίας στους Αφγανούς πρόσφυγες και επιμένει να ρίχνει την ευθύνη για την υποδοχή και προστασία των προσφύγων στην Τουρκία, με τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη να επαναλαμβάνει χθες (ΕΡΤ) ότι «εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να είμαστε η πύλη εισόδου για την Ευρώπη για τους μετανάστες και πρόσφυγες που μπορεί να προσπαθήσουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις που πράγματι η γειτονική χώρα έχει δεχτεί», αλλά «ανταποδοτικά», δηλαδή ότι «πρέπει από κει και πέρα και η ίδια η Τουρκία να συμβάλει αποφασιστικά στη διακοπή των ροών προς την Ευρώπη».

Οσο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή την κρίση, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «προτάσσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα» και κατά βάση επανέλαβε τα περί «αυστηρής φύλαξης των συνόρων μας» απέναντι στο προσφυγικό δράμα (όπου «φύλαξη» ας θυμηθούμε τις καταγγελίες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις) και την αμφιλεγόμενη κίνηση της κυβέρνησης να βαφτίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για τους Αφγανούς, με τον υπουργό να ισχυρίζεται αυθαίρετα, αν όχι να παρεμβαίνει ως μη όφειλε στη διαδικασία ασύλου, ότι έτσι «οι περισσότερες αιτήσεις Αφγανών οι οποίες μπορούν να υποβληθούν στη χώρα μας κρίνονται απαράδεκτες».