Περιοδεία Τσίπρα σε 13 περιφέρειες ενόψει Συνεδρίου για μετασχηματισμό και διεύρυνση —

 Το μήνυμα στο εσωκομματικό πεδίο

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Σαββάτου ακόμη και μετά τις παρεμβάσεις μερίδας στελεχών της Ομπρέλας για το ζήτημα της διεύρυνσης ανέδειξε το αίσθημα του ρεαλισμού, που διαπερνά κάθετα και οριζόντια το κόμμα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για εσωτερικές αναζητήσεις και παραφωνίες κυρίως γιατί τώρα τα λάθη δεν συγχωρούνται.

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΚΕΑ ήταν σαφής σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό του κόμματος και στην εν εξελίξει διαδικασία μετασχηματισμού. Το μήνυμα ήταν τόσο καθαρό που ο ίδιος δεν χρειάστηκε καν να πάρει το λόγο για δεύτερη φορά στο κλείσιμο των εργασιών της συνεδρίασης προκειμένου να συγκεραστούν απόψεις διαφωνίες και διαφορές για ζητήματα οργανωτικά και πολιτικά, κάτι σύνηθες για το ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ.

  • Αν κάπου πρέπει κανείς να εστιάσει για να εντοπίσει το στίγμα της παρέμβασης του κ. Τσίπρα είναι η λέξη «συντεταγμένα» που χρησιμοποίησε για την πορεία προς το Συνέδριο μετασχηματισμού και διεύρυνσης. Και προφανώς το σήμα του ήταν σαφές με δεδομένο ότι όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο όμορο χώρο της Αριστεράς αντιλαμβάνονται ότι «πρέπει να σοβαρευτούμε» όπως σημειώνουν.

Η επόμενη περίοδος θα είναι η πιο καθοριστική για την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ιδιαίτερα δύσκολη για το ΣΥΡΙΖΑ όπως παραδέχονται όλοι έχοντας αδιάκριτα πλέον το βλέμμα στο ΚΙΝΑΛ. Το επόμενο διάστημα το κόμμα πρέπει να ενισχύσει το προφίλ του και η  παράστασή του προς τους ψηφοφόρους που αναζητούν στέρεες αναφορές να είναι η εικόνα ενός κόμματος με συνοχή και στιβαρή ατζέντα καθημερινότητας.

  • Γκρίνιες αμφισβητήσεις και εσωστρέφεια είναι μια πολυτέλεια που αυτή τη στιγμή δεν την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν αυτό φαντάζει κάτι εξαιρετικά ξένο για την ιδιοσυγκρασία ακόμη και κορυφαίων ή ιστορικών στελεχών.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα εκτός από την αποφασιστικότητά του απέναντι στους αντιπάλους να επιδείξει αντίστοιχη πυγμή και στα στελέχη του κόμματος που «ναρκοθετούν» τις όποιες απόπειρες φυγής προς τα μπρος που κάνει ο ίδιος και το κόμμα συνολικά.

Το παίρνει πάνω του

Την ώρα που στο ΚΙΝΑΛ η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει άλλο αέρα στην κούρσα διαδοχής και τονώνει το προφίλ κυβερνησιμότητας της Χαριλάου Τρικούπη, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να το αντιλαμβάνεται απόλυτα και για μια ακόμη φορά μπαίνει ο ίδιος μπροστά από το κόμμα του με σειρά πρωτοβουλιών με στόχο να μην αφήσει κανένα εργαλείο θεσμικό ή πολιτικό που έχει στη διάθεσή του για να συντηρήσει τον ηγετικό του ρόλο στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

  • Μετά το θερμό Πολιτικό Συμβούλιο και την ΚΕ το πεδίο πλέον είναι ανοιχτό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει το κόμμα σε ένα Συνέδριο – πολιτικό γεγονός με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται να είναι θετικές για τη διεξαγωγή ενός καλού και προωθητικού συνεδρίου με βάση και τα πρόσωπα που πρότεινε ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τα τρία όργανα που οδηγήσουν το κόμμα μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε στόχος του κ. Τσίπρα είναι κάθε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη να εξελίσσεται σε ένα μικρό ή μεγάλο γεγονός – παρέμβαση στην πολιτική ατζέντα. Το πλάνο των επόμενων τριών μηνών είναι ο κ. Τσίπρας να περιοδεύσει στις 13 περιφέρειες της χώρας και να ανοίξει τις κομματικές διεργασίες στο σύνολο της κοινωνίας και πέρα από τα στενά κομματικά όρια.

Κάθε εβδομάδα ή το πολύ κάθε 15 ημέρες ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται και σε άλλη πόλη της επικράτειας σε μια ιδιότυπη προεκλογική περιοδεία τρέχοντας παράλληλα την καμπάνια για την ακρίβεια με αιχμή για το υπέρογκο κόστος που επωμίζονται χαμηλόμισθοι και μεσαία τάξη για τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τους φόρους.

Νέα μέλη

Κάθε σταθμός του κ. Τσίπρα στην επικράτεια θα είναι και μια ώθηση στην επιχείρηση διεύρυνση. Στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Ιανουάριο είναι η εξόρμηση να συνδυαστεί και με την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα. Μέσα από αυτή περνά και το ζήτημα της διεύρυνσης σε μια φάση που και τα άλλα κόμματα εμπλουτίζουν το μητρώο τους με νέα μέλη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντίλογος που αναπτύχθηκε από τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στην ΚΕ προς τα στελέχη της Ομπρέλας ήταν και το γεγονός ότι αυτή η διεύρυνση «δεν μπορεί να γίνεται με το σταγονόμετρο».

Του Σωτήρη Μπολάκη

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι ανασφάλεια και Αστυνομία Άγριας ΔύσηςΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη είναι ανασφάλεια και Αστυνομία Άγριας Δύσης

«Πέφτουν οι σφαίρες βροχή … με Μητσοτάκη! Λειτούργησαν ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νόμος και η Τάξη του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη είναι η ανασφάλεια και η Αστυνομία Άγριας Δύσης και η ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή, αναφέρουν σε δήλωσή τους με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Πέραμα ο Tομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης και ο αναπλ. Τομεάρχης, Διονύσης Καλαματιανός.

Στη δήλωσή τους τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν τα ακόλουθα:

«Τα δύο ανατριχιαστικά περιστατικά που μάθαμε χθες, οι δύο νεκροί συμπολίτες μας και όσα αποκαλύφθηκαν, βάθυναν περαιτέρω την ανασφάλεια σε κάθε πολίτη της χώρας.

Αυτή τη φορά η βροχή πυροβολισμών, ο νεκρός και οι τραυματίες στο κέντρο της πόλης δεν ήταν από εγκληματίες, αλλά από αστυνομικούς.

Οι κλοπές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με δολοφονημένους και τραυματίες από ανεπαρκής εκπαίδευσης αστυνομικούς.

Στις βασικές αρχές της εκπαίδευσης των σχολών της αστυνομίας ήταν οι αστυνομικοί να συλλαμβάνουν και να μην σκοτώνουν. Να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή, δράστη ή αστυνομικού.

Εκπαιδεύονταν κάποτε σύμφωνα με την αρχή:

«Πρωταρχικός σκοπός μας είναι να διαφυλάξουμε την σωματική μας ακεραιότητα, των πολιτών και του ενδεχόμενου δράστη».

Αυτές οι βασικές αρχές για μια αστυνομία δημοκρατικής χώρας, απομειώθηκαν από την παντελή έλλειψη εκπαίδευσης στους 4.500 κατ’ εξαίρεση ειδικούς φρουρούς που προσέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δόγμα του Νόμου και της Τάξης. Η δράση ακροδεξιών ομάδων και αντιλήψεων εντός της ΕΛΑΣ, δείχνει τα αποτελέσματα της πολιτικής Μητσοτάκη και της ανοχής ύπαρξης τους, ενώ οι χιλιάδες δημοκρατικοί αστυνομικοί έχουν αγανακτήσει.

Δεν αρκούν πλέον ούτε οι αυτονόητες πειθαρχικές και δικαστικές διερευνήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οφείλουν να αναθεωρήσουν το σύνολο της πολιτικής και του κλίματος που έχουν επιβάλει στην ΕΛΑΣ.

  • Ζητάμε δημόσια ενημέρωση για τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που λειτούργησαν ως πιστολέρο της Άγριας Δύσης, πότε προσλήφθηκαν, πότε, που και για πόσο εκπαιδεύτηκαν.
  • Ζητάμε δημόσια ενημέρωση αν επικρατεί πλήρη αναρχία στην ΕΛΑΣ, με τη συνέχιση της καταδίωξης αν δόθηκε εντολή παύσης της.
  • Ζητάμε δημόσια ενημέρωση και έρευνα για τις συνθήκες που επικρατούν στην ομάδα ΔΙΑΣ, τις εντολές, το κλίμα που επικρατεί, πριν προβούμε σε ερωτήσεις συγκεκριμένων περιστατικών λειτουργίας της συγκεκριμένης ομάδας.

Στο δεύτερο περιστατικό, ένας άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα, κατείχε όπλο, με το οποίο δολοφόνησε έναν συμπολίτη μας και τραυμάτισε έναν δεύτερο. Όπως τα ΜΜΕ αποκάλυψαν, είχε καταγγελθεί, στην ΕΛΑΣ, η χρήση και η κατοχή όπλου στο παρελθόν.

Η ύπαρξη όπλων χωρίς στοιχειώδεις και αξιόπιστους μηχανισμούς καταγραφής και ελέγχου, χωρίς αστυνόμευση και χωρίς ανθρώπινο δυναμικό στα αστυνομικά τμήματα θα οδηγούν στις απώλειες συμπολιτών μας.

  • Ζητάμε δημόσια ενημέρωση και έρευνα, πότε έγινε η καταγγελία, σε ποιο τμήμα της ΕΛΑΣ και ποιοι δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες ενέργειες για την κατάσχεση του όπλου.
  • Ζητάμε δημόσια ενημέρωση για το πώς ελέγχει η ΕΛΑΣ, την οπλοκατοχή στη χώρα μας και το σχέδιο δράσης για το μεγάλο αριθμό όπλων ακόμη και στρατιωτικών.

Το ακροδεξιό δόγμα του Νόμου και της Τάξης κατάφερε να έχουμε Αστυνομία Άγριας Δύσης και ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή.

Κατάφερε να πέφτουν οι σφαίρες σαν βροχή και να υπάρχουν δολοφονίες όχι μόνο από το οργανωμένο έγκλημα αλλά και από την ΕΛΑΣ, σε άοπλους νέους ανθρώπους, στα κέντρα των πόλεων, δίπλα σε ανυποψίαστους πολίτες.

Τα αποτελέσματα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη είναι ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Οι προτεραιότητες του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη παραμένουν στο φόβο και την πάταξη των πολιτών, στην καταστολή όποιου διαφωνεί, στην τρομοκράτηση της νέας γενιάς.

Δύο ακόμη συμπολίτες μας δολοφονήθηκαν … αφήνοντας την ανασφάλεια να περιδιαβαίνει τις ψυχές των συμπολιτών μας, σε όλη τη χώρα.

Πόσοι ακόμη πρέπει να θυσιαστούν για να αντιληφθούν ότι η πολιτική Μητσοτάκη «του Νόμου και της Τάξης» πρέπει να αλλάξει;»