Περιμένουν το χρήμα! Μέχρι και 7.000 ευρώ αναδρομικά για 2.000.000 συνταξιούχους – Αλλαγές… ήδη στο επίδομα παιδιού! Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση – Πρώτη κατοικία: «Ποδαρικό» με πλειστηριασμούς μετά τις γιορτές

αναδρομικά

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι συνταξιούχοι τις εξελίξεις. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως αποκατάσταση αδικιών στις συντάξεις με αυξήσεις κύριων και επικουρικών έως και 200 ευρώ το μήνα και με αναδρομικά από τις ακυρωθείσες μειώσεις, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται στις 6.500 με 7.000 ευρώ, φέρνουν οι αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό με το νέο νόμο και οι αποφάσεις που, εκτός απροόπτου, θα επικυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με τη συνεδρίασή του στις 10 Ιανουαρίου.

Όχι μόνο αναδρομικά – Το 2020 φέρνει δώρα σε 2 εκατ. συνταξιούχους

Τα πρώτα… δώρα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» που θα δουν από τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2020 είναι:

Η αύξηση σε κύριες συντάξεις βάσει των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με 30 έτη εργασιακού βίου και άνω. Η ακύρωση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2016 σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, Θα επανυπολογιστούν όλες οι κύριες συντάξεις, τόσο των παλιών συνταξιούχων (πριν από το νόμο Κατρούγκαλου) όσο και των νέων (μετά το νόμο Κατρούγκαλου).

Οι επιπλέον διαφορές θα δοθούν είτε ως αυξήσεις στην τσέπη είτε ως μεγαλύτερα ανταποδοτική σύνταξη με μείωση έως και μηδενισμό των όποιων προσωπικών διαφορών.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα εφαρμοστούν σε 2 εκατ. παλαιούς και νέους συνταξιούχους ως εξής:

α) Σε όσους συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και μετά με καλύτερους συντελεστές ανταποδοτικής σύνταξης.

β) Σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από 13/5/2016 έως και την ψήφιση του νέου νόμου οι οποίοι Θα έχουν επανυπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης με τους νέους συντελεστές και Θα πάρουν την επιπλέον διαφορά που Θα προκύψει αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019.

γ) Σε όλους τους παλαιούς συνταξιούχους που είχαν ήδη επανυπολογιαμό με τα παλιά ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και τώρα θα έχουν εκ νέου υπολογισμό της σύνταξης με καλύτερους συντελεστές.

Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν αυξήσεις

Αύξηση στις κύριες συντάξεις θα δουν όσοι έχουν αποχωρήσει από 13/5/2016 και μετά με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και έχουν τουλάχιστον 30 έτη ασφάλισης και άνω, στα οποία εξετάζεται να συνυπολογιστούν και όσα είναι με εξαγορά. Οι συντάξεις τους Θα επανυπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αυξήσεις που προκύπτουν Θα δοθούν με αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά που ισχύει η αύξπση των ποσοστών με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου.

Από 13/5/2016 έως τέλος του 2019 έχουν βγει στη σύνταξη περίπου 260.000 συνταξιούχοι. Οι 150.000 είχαν μειώσεις έως 19,9%, ενώ περίπου 100.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, έχουν μειώσεις πάνω από 20%. Όσοι αποχώρησαν από 13/5/2016 έως και 2018 έχουν «κόφτη» στις περικοπές, εφόσον η μείωση της σύνταξής τους είναι μεγαλύτερη του 20% σε σύγκριση να τη σύνταξη που Θα έπαιρναν πριν από το νόμο 4387.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος που αποχώρησε μετά του Μάιο του 2016 με μείωση 25% παίρνει ως προσωπική διαφορά (συμπλήρωμα) το 50% της μείωσης. Αν δηλαδή το 25% της μείωσης είναι 300 ευρώ, παίρνει τα 150 ευρώ ως προσωπική διαφορά. Όσοι αποχώρησαν το 2017 με μείωσή άνω του 20% παίρνουν προσωπική διαφορά ίση με το 1/3 της μείωσης (Π.χ. 100 ευρώ στο παράδειγμα της μείωσης των 300 ευρώ), ενώ το 2018 η προσωπική διαφορά είναι ίση με το 1/4  της μείωσης (δηλαδή 75 ευρώ από τα 300 ευρώ της μείωσης).

Οι 100.000 που παίρνουν προσωπική διαφορά ίσως να μην έχουν όφελος, γιατί είναι σαν
να πήραν αύξηση από τη στιγμή που ένα μέρος της περικοπής τούς χαρίστηκε. Από τους υπόλοιπους 160.000 συνταξιούχους της περιόδου 2016-201 8 το όφελος Θα προκύψει για τους περισσότερους καθώς έχουν 30 έτη ασφάλισης και άνω και δεν παίρνουν προσωπική διαφορά, γιατί η μείωση του νόμου Κατρούγκαλου είναι έως 19,9%.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από τους 260.000 συνταξιούχους οριστική κύρια σύνταξη παίρνει σχεδόν το 60%. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω και έχουν προσωρινή σύνταξη Θα δουν μεγαλύτερη οριστική σύνταξη από αυτή που περιμένουν Δεν Θα δουν διαφορά στο ποσό της προσωρινής τους σύνταξης. Όσοι παίρνουν οριστική σύνταξή Θα δουν αύξηση στου τσέπη με αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019.

 

Αλλαγές… ήδη στο επίδομα παιδιού! Πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση

επίδομα παιδιού

Η πρώτη δόση για το επίδομα παιδιού Α21, από τον ΟΠΕΚΑ, θα πληρωθεί στις 31 Μαρτίου και θα αφορά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020. Πιθανότατα τα χρήματα όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας.

Υπενθυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχέδιου που θα ψηφίσει η κυβέρνηση μέσα στο Γενάρη οι πληρωμές του επιδόματος παιδιού θα συνεχίσουν να καταβάλλονται σε διμηνιαίες δόσεις με την ημερομηνία καταβολής κάθε δίμηνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Να σημειωθεί, ότι όποιος αποκτήσει παιδί δικαιούται το επίδομα παιδιού από τον επόμενο μήνα της γέννησης του και μπορεί να υποβάλει τροποποιητική.

Οι αλλαγές στο επίδομα παιδιού

Από φέτος, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού πρέπει να δηλώνουν το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά.

Ο ΟΠΕΚΑ θα διασταυρώνει ηλεκτρονικά τα δηλωθέντα στοιχεία από τους αιτούντες του επιδόματος παιδιού με τις διαθέσιμες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών, των Μητρώων του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων, των πληροφοριακών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.Κ.Α.), του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), της Ελληνικής Αστυνομίας, των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και κάθε άλλης δημόσιας αρχής.

 

Πρώτη κατοικία: «Ποδαρικό» με πλειστηριασμούς μετά τις γιορτές

πλειστηριασμοί

Οι γιορτές πέρασαν, οι πρώτες  μειώσεις φόρων του 2020 ξεκίνησαν, αλλά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας «μετράει αντίστροφα» πλέον λίγες εβδομάδες ζωής μετά και την τελευταία παράταση που πήρε (άνευ της οποίας θα ήταν ήδη πια παρελθόν) και η νέα χρονιά κάνει ποδαρικό με «ομοβροντία» από πλειστηριασμούς για όσους αφήνουν απλήρωτα τα χρέη τους στην εφορία.

Η επαπειλούμενη αποχή των συμβολαιογράφων από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, εάν και εφόσον αποφασιστεί αύριο Τετάρτη από τη γενική συνέλευση του κλάδου, δεν διαφαίνεται πως θα μπορούσε την φορά αυτή να αποτρέψει τον μεγάλο κύμα πλειστηριασμών, όπως γινόταν τέτοιες ημέρες πριν δύο χρόνια όταν ξεκινούσαν οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Αντιθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον καθεστώς και μέσα σε 40 μέρες, από την επόμενη Τετάρτη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, έχουν δρομολογηθεί για να βγουν στο σφυρί δεκάδες ακίνητα, μεταξύ των οποίων  ξεχωρίζουν αρκετά και σημαντικά όπως, για παράδειγμα:

  • –  τριώροφη κατοικία στην περιοχή του Αλίμου στις 15 Ιανουαρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,560 εκατ. ευρώ.
  • –  ξενοδοχείο 423 κλινών στην Κυλλήνη με τιμή πρώτης προσφοράς στα 7,2 εκατ. ευρώ.
  • –   βιομηχανικό ακίνητο στα Νέα Μουδιανά Θεσσαλονίκης με  τιμή πρώτης προσφοράς 480.000 ευρώ
  • –   διαμέρισμα στο Περιστέρι της Αττικής με τιμή πρώτης προσφοράς 127.000 ευρώ.

Ειδικά πάντως για τους πλειστηριασμούς κατοικίας, ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός καθώς η πλατφόρμα προστασίας για την οποία λεγόταν όταν δημιουργήθηκε πως μπορεί να φιλοξενήσει κάπου 150.000 αιτήσεις δανειοληπτών, προς το παρόν δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ούτε καν 60.000, καθώς απειροελάχιστοι είναι και οι δανειολήπτες που βρήκαν τελικά την προστασία που ζητούσαν με την ρύθμιση αυτή ως σήμερα.

Μόλις 124 έσπευσαν να διασώσουν τα σπίτια τους – Καθυστερημένοι έρχονται περίπου 40.000, ενώ το σκέπτονται ακόμη άλλοι 20.000 δανειολήπτες.