Υποχώρηση σε νέες γραμμές άμυνας για τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς η ρωσική προέλαση στην περιοχή του Ντονμπάς συνεχίζεται, ενώ οι δυνάμεις της Μόσχας σφυροκοπούν το Σλαβιάνσκ.
Μετά την βαριά ήττα στο Λουγκάνσκ ο ουκρανικός στρατός έχει το δύσκολο έργο να ανακόψει την πορεία των ρωσικών δυνάμεων και προς το Ντονέτσκ, με την περιοχή να έχει μπει στο επίκεντρο των πολεμικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις οι δυνάμεις του Κιέβου αναδιπλώνονται σε νέα γραμμή άμυνας, με στόχο να πραγματοποιούν αντεπιθέσεις στα νότια της χώρας.
Ο κυβερνήτης του Λουγκάνσγκ, Σερχίι Χαντάι, υποστήριξε ότι οι μάχες στην περιοχή έδωσαν την ευκαιρία τις ουκρανικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν οχυρωματικά έργα στην περιοχή του Ντονέτσκ προκειμένου να βάλουν εμπόδια στις ρωσικές επιχειρήσεις.
Επανέλαβε, ακόμη, τις εκκλήσεις προς τους δυτικούς συμμάχους να προσφέρουν περισσότερα όπλα στη χώρα του για να εξαπολύσει αντεπίθεση.
Στον αντίποδα, πάντως, η Μόσχα στρέφει βλέμματα και πυρά στο Σλαβιάνσκ, το οποίος βρίσκεται υπό μαζικό βομβαρδισμό.
Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι και σήμερα η πόλη που βρίσκεται στην επαρχία του Ντονέτσκ δέχθηκε σοβαρά πλήγματα, από τα οποία σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.
Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 19 έχουν τραυματιστεί από την Κυριακή από βομβαρδισμούς στο Σλοβιάνσκ, που προκάλεσαν πυρκαγιές.
Το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, ένα περιφερειακό διοικητικό κέντρο που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο, είναι οι επόμενοι στόχοι των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες συνεχίζουν την επίθεσή τους με στόχο να καταλάβουν τον έλεγχο της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Το 2014, το Σλοβιάνσκ βρισκόταν για μερικούς μήνες υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούσαν μαζί με δυνάμεις από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής τους ενάντια σε ουκρανικές δυνάμεις.
Νέα τεράστια τρύπα του όζοντος «παντός καιρού» στους τροπικούς – Επταπλάσια της Ανταρκτικής
Επταπλάσια της Ανταρκτικής
Η νέα τρύπα του όζοντος αποκαλύφθηκε πάνω από τις τροπικές περιοχές της Γης και διατηρείται όλες τις εποχές
Eπτά φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην Ανταρκτική είναι η τεράστια τρύπα του όζοντος, «παντός καιρού», που αποκαλύφθηκε πάνω από τις τροπικές περιοχές της Γης. Εκτιμάται ότι η τρύπα υπάρχει από τη δεκαετία του 1980, αλλά τώρα έγινε αντιληπτό το μεγάλο μέγεθος της.
Ερευνητές του καναδικού Πανεπιστημίου του Ουότερλου στο Οντάριο, αναφέρουν στο AIP Advances, μια επιθεώρηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Φυσικής, ότι η νέα τρύπα διατηρείται όλες τις εποχές και βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα της στρατόσφαιρας.
Η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική, αντίθετα, έχει εποχικό χαρακτήρα.
«Οι τροπικοί αντιστοιχούν στη μισή επιφάνεια του πλανήτη και φιλοξενούν περίπου τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. Η ύπαρξη μιας τροπικής τρύπας του όζοντος μπορεί να συνιστά αιτία μεγάλης παγκόσμιας ανησυχίας» σχολίασε ο καθηγητής Τσινγκ-Μπιν Λου, συντάκτης της μελέτης.
Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτες στα μάτια
Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική άρχισε να «επουλώνεται» μετά την απαγόρευση των χλωροφθορανθράκων (ESA)
«Η αραίωση του στρώματος του όζοντος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία στην επιφάνεια της Γης, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτες στα μάτια των ανθρώπων, καθώς επίσης για πιο εξασθενημένα ανοσοποιητικά συστήματα και μειωμένη γεωργική παραγωγικότητα, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει αρνητικά τους ευαίσθητους θαλάσσιους οργανισμούς και τα οικοσυστήματα» εξήγησε.
Η ανακάλυψη της τροπικής τρύπας έρχεται ως έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί από τα συμβατικά φωτοχημικά μοντέλα.
Όπως και με την παλαιότερη πολική τρύπα που είχε ανακαλυφθεί το 1985, περίπου το 80% της συνήθους συγκέντρωσης όζοντος βρέθηκε ότι λείπει στο κέντρο της τροπικής τρύπας.
Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι ορισμένες βιομηχανικές χημικές ουσίες, κυρίως οι χλωροφθοράνθρακες, καταστρέφουν το όζον στη στρατόσφαιρα, κάτι που επιβεβαιώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ανακάλυψη της τρύπας πάνω από την Ανταρκτική.
Παρόλο που με τη διεθνή συμφωνία στο Μόντρεαλ απαγορεύθηκαν ορισμένα χημικά και έτσι επιβραδύνθηκε η αραίωση του όζοντος, το πρόβλημα όπως φαίνεται δεν έχει εξαφανιστεί.
Έκλεισε ο αγωγός Yamal: Φόβοι για πλήρη διακοπή ροής του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη
Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1
Έκλεισε ο αγωγός Yamal: Οι φόβοι στην Ευρώπη για πλήρες κλείσιμο της στρόφιγγας εντός Ιουλίου ενισχύονται έντονα, καθώς την Τρίτη 5 Ιουλίου σταμάτησε η ροή φυσικού αερίου του αγωγού Yamal Europe που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από την Πολωνία στη Γερμανία.
Την είδηση δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο στοιχεία από ον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade, σύμφωνα με τα οποία, οι ροές εξόδου στο μετρητικό σημείο Mallnow στα γερμανικά σύνορα μειώθηκαν στο μηδέν, αφού νωρίτερα ήταν 2.190.136 κιλοβατώρες ανά ώρα (kWh/h).
Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες και στα δύο τμήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, προκειμένου να «πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες επισκευές», όπως λέει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με την Ευρώπη θα αποκλειστεί για να πραγματοποιηθούν «δοκιμές μηχανικών εξαρτημάτων και συστημάτων αυτοματισμού». Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιουλίου έχει ήδη προειδοποιήσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.
«Με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μας έλεγαν: ναι, τώρα δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι την παροχή, εντοπίσαμε κάτι κατά τη διάρκεια της συντήρησης και… τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ κρούωντας καμπανάκι κινδύνου.
Η Gazprom θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα χωρητικότητα του Yamal-Europe, αλλά δεν το έκανε, επιδεινώνοντας έτσι την κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μέσα σε πέντε μήνες η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, σχεδόν κατά ένα τρίτο. Επίσης, από τον Ιούνιο, η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου για έργα συντήρησης και στον νότιο αγωγό Turkish Stream, για μια εβδομάδα.
Συνεπώς, προκύπτουν φόβοι πως όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν βήματα προς ένα πλήρες «κόψιμο» της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσα στον τρέχοντα μήνα.