Περαιτέρω άρση μέτρων με εκατόμβες. Τα κρίσιμα ερωτήματα για τις εστίες… υπερμετάδοσης — Προειδοποίηση Μαρουσάκη, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από σήμερα Παρασκευή — Η ΝΔ… καλοπιάνει τους δημοσίους υπαλλήλους μετά το φιάσκο του χιονιά

Εικόνες συνωστισμού στο Σύνταγμα – Επεισόδια στον Ασπρόπυργο – Ευρυτανικά  ΝΕΑ

Η χώρα κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο 100 νεκρών ένας αριθμός ρεκόρ που το είχαμε δει στην κορύφωση του δεύτερου κύματος τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ καθημερινά τα κρούσματα φθάνουν τις 18.000. Κι όμως ανακοινώθηκε άρση των μέτρων και αναμένεται νέα χαλάρωση την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση δε για άρση των περιορισμών στην εστίαση, όταν για μήνες τα μπαρ και τα μουσικά κέντρα θεωρούνταν βασικοί χώροι μετάδοσης του ιού προκαλεί ερωτήματα. .

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε περαιτέρω την εβδομάδα αυτή και βρίσκεται κοντά στα 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτά είναι και τα μόνα θετικά στοιχεία στο μέτωπο της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Επίσης η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, σε επίπεδα πάνω του 5%.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί υφίσταται, με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

  • Από την άλλη μεριά ενθαρρυντικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα. Μάλιστα για πρώτη φορά προχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

“Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον». Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα το 25% των νέων εισαγωγών, 1 στους 4 δηλαδή ασθενείς που χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αφορά σε άτομο που έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαριά νόσηση της παραλλαγής «Δέλτα»”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι, η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν.

Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, προβλέπουμε μια αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων.

  • “Είναι μία σκληρή πραγματικότητα ότι το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να καταλήξουν είναι της τάξης του 10% με 20%. 1 στους 5 με 1 στους 10 που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικία θα καταλήξουν όταν έρθουνε σε επαφή με τον ιό” αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρά τα άσχημα στοιχεία, που αναφέραμε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την εισήγηση για χαλάρωση μέτρων. Σχετικά με αυτό η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι “Παρακολουθώντας, την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες τρεις–τέσσερις εβδομάδες, βλέπουμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην «Όμικρον». Και αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο, το καινούργιο πανδημικό κύμα της «Όμικρον» και όλοι τροποποιήσαμε τη συμπεριφορά μας, ο καθένας ξεχωριστά”.

Τονίζει όμως ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εμφανίζει μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή την τελευταία εβδομάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλη μείωση όσο είχαμε την προηγούμενη.

Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες και κυρίως με τον αριθμό των διασωληνομένων και των θανάτων, ξέρουμε ότι η αποκλιμάκωση ακολουθεί. Οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά.

“Προφανώς σε καμία περίπτωση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα” είπε η καθηγήτρια.

Ακόμη ανέφερε ότι τα πράγματα πάνε όπως πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον», η οποία ελπίζουμε με βάση αυτά που ξέρουμε, με βάση αυτά που βλέπουμε και από τα διεθνή δεδομένα αλλά και από τη χώρα μας, ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και σε λιγότερη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Όμως αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται είναι άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν προηγουμένως και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι άνθρωποι οι οποίοι, δυστυχώς, θα ακολουθήσουν τη σοβαρή νόσο και είναι κατ΄ εξοχήν άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αυτό το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα ότι οι άνθρωποι οι οποίοι χάνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι”.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το ρίσκο για την χαλάρωση των μέτρων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

 

Νέα προειδοποίηση Μαρουσάκη για ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από σήμερα Παρασκευή – Xιονοπτώσεις και στα πεδινά (vid)Έρχεται το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας του φθινοπώρου

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει σε ανάρτησή του ότι η κακοκαιρία «με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τις έντονες βροχές – καταιγίδες προς τα νότια τμήματα» θα γίνει αισθητή από το βράδυ σήμερα, Παρασκευή, ξεκινώντας από τα δυτικά και τα βόρεια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ το Σαββατοκύριακο αναμένεται η κορύφωση της κακοκαιρίας με ενδεχόμενα προβλήματα από χιονοπτώσεις και καταιγίδες που μπορεί να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα προς τα νότια της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ OPEN

Από το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής όπου, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις προς τα βόρεια ορεινά – ημιορεινά και «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απότομο λιώσιμο του χιονιού το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ζητά, τέλος, ειδική προσοχή για όσους διαμένουν στα Βίλια αλλά και σε όσους θα κινηθούν στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στην Πελοπόννησο και την Εύβοια

Νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Παρασκευής και από τα δυτικά και βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τις έντονες βροχές – καταιγίδες προς τα νότια τμήματα.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη είναι η κάθοδος πολικών αερίων μαζών από τη βόρεια Ευρώπη οι οποίες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες και υγρότερες στις θαλάσσιες εκτάσεις γύρω από τη χώρα μας θα σχηματίσουν ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα προκαλέσει και πάλι κακοκαιρία στην περιοχή μας.

Στον πρώτο μας χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την ροή των πολικών αερίων μαζών (μπλε αποχρώσεις) από τα βόρεια τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς τη χώρα μας.

Το διήμερο Σάββατο – Κυριακή ενδέχεται να έρθουμε αντιμέτωποι και πάλι με προβλήματα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων. Πιο συγκεκριμένα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές – ημιπεδινές περιοχές ή περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου προς την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια.

Προς τα νότια τμήματα της χώρας μας θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές – καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία – εξέλιξη των φαινομένων όπου με τις λευκές αποχρώσεις αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις και με τις μπλε οι βροχές – καταιγίδες.

Από το νέο αυτό κύμα κακοκαιρίας θα επηρεαστεί και ο νομός Αττικής όπου αναμένονται ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις προς τα βόρεια ορεινά – ημιορεινά. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε απότομο λιώσιμο του χιονιού το οποίο με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει πλημμυρικά επεισόδια. Προς το απόγευμα βράδυ του Σαββάτου δεν αποκλείεται να δούμε να χιονίζει και πιο χαμηλά προς τα υπερβόρεια του νομού.

Τα προγνωστικά στοιχεία θέλουν μέσα στο Σάββατο να πέφτουν μεγάλες ποσότητες χιονιού ξανά στα Βίλια, μία περιοχή που έχει βάλει ήδη μεγάλο όγκο χιονιού.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι όσοι αναμένεται να κινηθούν στον ηπειρωτικό κορμό από Αττική και πιο πάνω, όπως και στην Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια. Εννοείται βέβαια σε ορεινά – ημιορεινά σχεδόν όλης της χώρας.

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι την κακοκαιρία αυτή θα τη συνοδεύουν θυελλώδεις άνεμοι προς τα κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα ικανοί και αυτοί να δημιουργήσουν προβλήματα τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα. Προετοιμαζόμαστε κατάλληλα !!!

 

Η ΝΔ… καλοπιάνει τους δημοσίους υπαλλήλους μετά το φιάσκο του χιονιά

Με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» έφτασε σε διευθύνσεις προσωπικού/ Διοικητικού υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων τους, αποκεντρωμένων διοικήσεων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) , το απόγευμα της Πέμπτης (27.1.2022), έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που δίνει διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών. Από το έγγραφο φαίνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά το φιάσκο στη διαχείριση των επιπτώσεων από τον χιονιά, και βλέποντας την πολιτική φθορά, προσπαθεί να εμφανιστεί πιο ελαστική, με προσωπείο κατανόησης των προβλημάτων μετακίνησης και μη προσέλευσης στη δουλειά εκείνων που δεν εργάζονται εξ αποστάσεως. Ετσι, για την Παρασκευή (28/1/2022), η Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου τομέα επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση που η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι δυνατή λόγω των φύσης των ασκούμενων καθηκόντων καθώς επίσης και η προσέλευση των υπαλλήλων αυτών στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας».

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/199/οικ.1146 – 27 /1/2022) εξακολουθεί να ισχύει «η ισχυρή σύσταση για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας για όσους υπαλλήλους είναι δυσχερής η μετακίνησή τους προς τον τόπο εργασίας τους και εφόσον αυτό συνάδει με τη φύση των ασκούμενων από αυτούς αρμοδιοτήτων». Επίσης, τονίζεται ότι «όσοι υπάλληλοι δεν δύνανται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, η προσέλευσή τους στην έδρα της Υπηρεσίας τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η βραδεία προσέλευσή τους θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη».

Παράλληλα, οι επικεφαλής κάθε υπηρεσίας καλούνται να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των πολιτών με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε περίπτωση μέσω του δικτυακού τους τόπου για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών τους, ιδίως στις περιπτώσεις των υπηρεσιών που έχουν ως κύρια αρμοδιότητα την εξυπηρέτηση του κοινού κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού. Πάντως σημειώνεται ότι όλα αυτά δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Παναγιώτα Μπίτσικα