Περί ιδεολογικής ηγεμονίας… Ανδρέας Πετρόπουλος

Κυριάκος Μητσοτάκης Άδωνις Γεωργιάδης

Είναι ανέκδοτο ακόμα και ως σκέψη η παράταση των διαδικασιών της εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν αποτελεί τοποθέτηση υπέρ ή κατά της μιας ή της άλλης πρότασης, αλλά απλή επαφή με την πραγματικότητα.

Ας σταθούμε μόνο σε τρεις ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και θα επηρεάσουν καθοριστικά και αρνητικά τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Πρώτα απ’ όλα η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του νέου αρμόδιου υπουργού Χρυσοχοΐδη να ιδιωτικοποιηθεί με συνοπτικές διαδικασίες το ΕΚΑΒ. Η δήθεν ίδρυση μεικτών πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, σε συνέργειες με την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που ήδη προβλέπεται με παλαιότερη νομοθεσία, αποτελεί στάχτη στα μάτια.

Ο Μητσοτάκης χωρίς περιστροφές δήλωσε πως η Υγεία είναι προσωπικό του στοίχημα, η δε προεκλογική δέσμευση για 1.000 προσλήψεις κατέληξε πολύ γρήγορα σε μετακινήσεις από άλλους τομείς, με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση και των διακομιδών.

Δεύτερον, παρά τη χθεσινή απόφαση – κόλαφο του ΣτΕ, που κατεδαφίζει κυριολεκτικά την πολιτική Μητσοτάκη – Χατζηδάκη και απαγορεύει την είσοδο στον e-ΕΦΚΑ των γνωστών golden boys με προβλεπόμενους μισθούς 8.000 ευρώ και 4.000 ευρώ τον μήνα, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης επιμένει ότι η απόφαση δεν θα σταματήσει την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ! Είναι συνταγματολόγος ο Γεωργιάδης; Όχι βέβαια. Αλλά έχει, εκτός από θράσος και αλαζονεία, τη βεβαιότητα ότι έτσι ή αλλιώς και η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί θα υποκύψουν και θα υπακούσουν στα κυβερνητικά σχέδια.

Και πάμε στο τρίτο και πολύ σοβαρό. Ο ιδιοκτήτης του μπιτσόμπαρου στη Ρόδο δεν έχει άδεια λειτουργίας της επιχείρησης εδώ και χρόνια. Αλλά ο Γεωργιάδης τα βλέπει «όλα νόμιμα» από τη στιγμή που επιλέγει ο εργαζόμενος να γίνει «πλωτό γκαρσόνι». Ποιοι βρίσκονται πίσω από τον εν λόγω επιχειρηματία, ποια πολιτικά πρόσωπα τον στηρίζουν (για να φτάσει κάποτε να πάρει και το κυλικείο της Βουλής), ποιες μαφίες -γιατί περί αυτού πρόκειται- κάνουν παιχνίδι στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού;

Εχουμε μια κυβέρνηση, με φρέσκια λαϊκή εντολή, έτοιμη να συνεχίσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατεδάφισης συνεπικουρούμενη από «κράχτες στα σκυλάδικα» της αγοράς που λειτουργεί πλέον χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες. Και δεν έχουμε καθόλου χρόνο ως Ριζοσπαστική Αριστερά (αυτό είμαστε) να αναλογιστούμε αν «άλλοι δρόμοι μας ενώνουν, κι άλλοι στα διλήμματα».

Ανδρέας Πετρόπουλος