Περίεργα λάθη και διπλοχρεώσεις από τη ΔΕΗ; — Ανασφάλεια για την ενεργειακή ασφάλεια — Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “γκρεμίζει” τα χρηματιστήρια

Με διαφορά έξι μόλις ημερών πήρε δυο διαδοχικούς λογαριασμούς, με τον δεύτερο να περιλαμβάνει ως ανεξόφλητο τον πρώτο, αν και δεν είχε εκπνεύσει η προθεσμία πληρωμής • Θα έχανε πάνω από 3.000 ευρώ, αν δεν παρέκαμπτε την πάγια πληρωμή • Και τα… μαθηματικά της ρήτρας αναπροσαρμογής: αύξηση κατανάλωσης 135% κατέληξε σε αύξηση χρέωσης 269%!

Σαν να μην έφταναν οι ρήτρες αναπροσαρμογής και τα εγκεφαλικά που μοιράζουν σε όσους παραλαμβάνουν λογαριασμούς ηλεκτρικού, γίνονται και κάτι περίεργα λάθη που εκθέτουν τους καταναλωτές ακόμη και σε διπλοχρεώσεις.

Ως κατάσταση «για να τραβάς τα μαλλιά σου» περιγράφει αυτό που έζησε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην Πέτρα της Λέσβου ο αναγνώστης μας Στράτος Φίλης. «Πριν από έναν μήνα, έλαβα με διαφορά έξι ημερών δύο λογαριασμούς ρεύματος. Το τελικό ποσό χρέωσης ήταν στον πρώτο λογαριασμό 4.269,19 ευρώ και στον δεύτερο 7.031,71 ευρώ. Και αυτά για ένα ξενοδοχείο που τα προηγούμενα χρόνια έμεινε κλειστό λόγω πανδημίας Covid και μεταναστευτικού, ενώ ο εκκαθαριστικός λογαριασμός δεν υπερέβαινε ποτέ τα 800 ευρώ…». Τι είχε συμβεί λοιπόν;

Ο Στράτος Φίλης μάς έστειλε τους δύο επίμαχους λογαριασμούς αλλά και αρκετούς ακόμη για να δούμε τις χρεώσεις έως πίσω στο 2019. Από μια απλή παρατήρηση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι:

■ Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός για το τετράμηνο από 14 Ιουλίου έως 12 Νοεμβρίου 2021 είχε τελική χρέωση 4.269,19 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.035,19 ευρώ ήταν η διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο λογαριασμός αυτός εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση στις 7 Ιανουαρίου 2022 και έπρεπε να εξοφληθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

■ Εξι μέρες αργότερα, εκδόθηκε ο λογαριασμός έναντι για το διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2021 έως τις 11 Ιανουαρίου 2022. Αυτός ο λογαριασμός έπρεπε να εξοφληθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου. Η χρέωση; 7.031,71 ευρώ για διάστημα στο οποίο τα ξενοδοχεία ούτως ή άλλως υπολειτουργούν. Ο λόγος; Περιλαμβανόταν και η οφειλή 4.269,19 ευρώ από τον προηγούμενο λογαριασμό σαν να είχε μείνει απλήρωτος! Ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη λήξει για να θεωρηθεί ανεξόφλητος…

■ Οπως αναγράφεται σε όλους τους λογαριασμούς, ο κ. Φίλης έχει συμφωνήσει να εξοφλούνται αυτόματα μέσω τραπεζικής εντολής. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ίδιος δεν είχε ασχοληθεί, θα σήκωνε η τράπεζα τα 4.269,19 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου και στις 7 Φεβρουαρίου θα σήκωνε τα 7.031,71. Με άλλα λόγια, η ρήτρα αναπροσαρμογής των 2.035,19 ευρώ αλλά και όλες οι υπόλοιπες χρεώσεις του πρώτου λογαριασμού (ρυθμιζόμενες 1.092 ευρώ, δημοτικά τέλη 206, ΦΠΑ 155 κ.λπ.) θα είχαν πληρωθεί δύο φορές.

■ Αξιοπρόσεκτο και το εξής: Στον λογαριασμό Ιουλίου-Νοεμβρίου του 2021, η χρέωση προμήθειας της ΔΕΗ είναι 3.355,89 ευρώ για κατανάλωση 17.746 κιλοβατώρες. Ομως, στον λογαριασμό της ίδιας περιόδου για το 2020, με κατανάλωση 7.555 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 910,09 ευρώ. Δηλαδή, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 135%, αλλά η χρέωση αυξήθηκε κατά 269%! Για να επιβεβαιωθεί έτσι η «ορθότητα» των προβλέψεων της κυβέρνησης που έλεγε ότι, με την κρατική επιδότηση και τις εκπτώσεις της εταιρείας, η αύξηση θα είναι «λίγα ευρώ μόνον»…

«Ευτυχώς έχω αναλάβει να παρακολουθώ εγώ όλα τα οικονομικά της οικογενειακής επιχείρησης, κατάλαβα τι συμβαίνει και φυσικά έσπευσα να πληρώσω πριν τη λήξη του τον δεύτερο λογαριασμό», λέει ο κ.Φίλης που κατοικεί εκτός Ελλάδας, ενώ στην Πέτρα της Λέσβου ζουν οι γονείς του. Το γεγονός ότι ζει και εργάζεται εκτός Ελλάδας, λέει, του επέτρεψε να αναλάβει το κόστος των 7.031,71 (έναντι 1.680 στο αντίστοιχο εξάμηνο Ιουλίου-Δεκεμβρίου του 2020). Τι θα συνέβαινε όμως εάν οι φουσκωμένοι και διπλοχρεωμένοι λογαριασμοί παραλαμβάνονταν από τους γονείς του;

Άρης Χατζηγεωργίου

Ανασφάλεια για την ενεργειακή ασφάλεια

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την επάρκεια σε φυσικό αέριο κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν. Η συνάρτηση του υγροποιημένου αερίου, της κατάχρησης των υδροηλεκτρικών και των “πράσινων ρητρών” της ΔΕΗ που οδηγούν με βεβαιότητα σε νέα αύξηση των ενεργειακών τιμών.

Ανάμεσα στον Αδωνι Γεωργιάδη, που επανέλαβε ότι αν ξεμείνουμε από ενέργεια λόγω της ουκρανικής κρίσης θα… ευθύνεται η Αριστερά, και τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια και να μην ανησυχούμε, κινήθηκε χθες η επικαιρότητα γύρω από τις απειλές κατά της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ, διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται ζήτημα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών. Ομως τα στοιχεία που διέρρευσαν, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις και τους χειρισμούς που πρόσφατα αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά φράγματα, μόνο καθησυχαστικά δεν λειτουργούν.

Το ρωσικό αέριο καλύπτει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 40% της κατανάλωσης, οπότε μια διακοπή ροής δημιουργεί τεράστιο ζήτημα. Ομως ο κίνδυνος διακοπής δεν θεωρείται υψηλός επειδή το ρωσικό αέριο δεν φτάνει μέσω Ουκρανίας αλλά μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας. Πάντως, η περαιτέρω εκτίναξη των τιμών θεωρείται δεδομένη σε περίπτωση πολέμου.

Ενα κενό στη ρωσική τροφοδοσία θα πρέπει να καλυφθεί από αύξηση των ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που φτάνει στην Ελλάδα με πλοία. Το LNG προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα είναι οι κερδισμένοι μιας τέτοιας κρίσης – όπως επίσης και οι εφοπλιστές των ειδικών πλοίων μεταφοράς. Σε κάθε περίπτωση, το LNG δεν είναι κάτι που το παραγγέλνεις και έρχεται με ντελίβερι μετά από μισή ώρα…

Η κυβέρνηση αναφέρεται μέσω διαρροών και στη δυνατότητα ενεργοποίησης δύο λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σε εφεδρεία. Οπως αποκάλυψε στις 16/2 η «Εφ.Συν.», η ΔΕΗ κρατά σε λειτουργία μόλις τρεις από τις οκτώ διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες. Και αυτό συμβαίνει λόγω των δεσμεύσεων που ανέλαβε η επιχείρηση λαμβάνοντας μέσα στο 2021 υψηλό δανεισμό με «πράσινη ρήτρα», με στόχο να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα και να επιτευχθούν οι στόχοι που οδηγούν σε υψηλά μπόνους για τα στελέχη. Η «πράσινη ρήτρα» σημαίνει ότι τα επιτόκια αποπληρωμής θα αυξηθούν εφόσον διαπιστωθεί ότι θα αυξηθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική ενημέρωση, για την κάλυψη των αναγκών θα αξιοποιηθούν και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ομως, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», τον περασμένο Δεκέμβριο η ΔΕΗ «στράγγιξε» τα φράγματα τετραπλασιάζοντας την παραγωγή τους για να εξασφαλίσει δωρεάν ενέργεια με στόχο επίσης να κλείσει το έτος με βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα. Ούτως ή άλλως, τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν το 10% των αναγκών σε ενέργεια και η εξάντλησή τους θα δημιουργήσει πρόβλημα και για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών.

Ως άλλη εναλλακτική αναφέρεται η αξιοποίηση του πετρελαίου σε μονάδες που κανονικά λειτουργούν με άλλα καύσιμα. Ομως και οι τιμές του πετρελαίου έχουν πάρει τον ανήφορο ενώ τίθεται και εδώ θέμα επάρκειας αποθεμάτων και ταχείας εξασφάλισης νέων παραδόσεων.

Επίδειξη στρατηγικής ετοιμότητας επιχείρησε η κυβέρνηση και μέσα από τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο αναπληρωτή πρωθυπουργό Assen Vassilev. Ο Βούλγαρος αξιωματούχος δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει προμηθεύοντας ηλεκτρική ενέργεια ζητώντας από την Ελλάδα διευκολύνσεις στο ζήτημα των συνοριακών διελεύσεων και της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει τις δύο χώρες.

Κατά τα λοιπά, ο επί της Ανάπτυξης και των Επενδύσεων υπουργός εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και επανέλαβε ότι για κάθε πρόβλημα ευθύνεται «η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς».

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία “γκρεμίζει” τα χρηματιστήριαΒουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια Βουτιά στα ασιατικά χρηματιστήρια

Καταποντίζονται τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Ασία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο κατακρημνίστηκε το ρούβλι. Βουτιά σημειώνουν και οι δείκτες στο χρηματιστήριο της Μόσχας.

Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

Καταποντίζονται τα ασιατικά χρηματιστήρια

Με την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν περί «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στο Ντονμπάς, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της ανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας σημειώνουν πτώση.

Ο Nikkei στο Τόκιο σημειώνει πτώση -1,9%. Η Σεούλ υποχωρεί στο -2,3%, ενώ ο ASX στο Σίδνεϊ σημείωσε πτώση -3%.

Τέλος, ο δείκτης Hang Seng του χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί στο -2,82%.

Αλλά, πιο ασφαλή καταφύγια για τους επενδυτές όπως ο χρυσός, το δολάριο ΗΠΑ και μια σειρά από εμπορεύματα, όπως το νικέλιο και το σιτάρι, έχουν αυξηθεί.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το ρούβλι, βουτιά στο χρηματιστήριο της Μόσχας

Το ρούβλι υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και του ευρώ σήμερα σε μια διαπραγμάτευση με έντονες διακυμάνσεις αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην Ουκρανία, μια κίνηση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Στις 09:20 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου στα 87,55, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 89,60. Το ρωσικό νόμισμα σημείωσε απώλειες 6,3% στα 97,51 έναντι του ευρώ, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως το επίπεδο των 99,99.

Ο όμιλος MOEX, που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Μόσχας, ανέστειλε προσωρινά τις συναλλαγές σήμερα το πρωί, με τη διαπραγμάτευση να επαναλαμβάνεται στις 09.00 ώρα Ελλάδας. Ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS (σε δολάρια) κατακρημνίστηκε, σημειώνοντας βουτιά 26% στις 906,96 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 2020. Ο ρωσικός δείκτης MOEX (σε ρούβλια) σημείωσε πτώση 22% στις 2.419,0 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ρωσικών 10ετών ομολόγων σε ρούβλια OFZ, που κινούνται αντίθετα από τις τιμές τους, σημείωσαν άνοδο 10,93%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2016.

Η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, η Sberbank, ανακοίνωσε ότι έχει προετοιμαστεί για τις όποιες εξελίξεις και έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια για να προστατεύσει τα κεφάλαια, τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα πελατών της.

Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα είπε ότι θα ξεκινήσει παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στον τραπεζικό κλάδο.