Πελώνη: «Όχι» στις μετακινήσεις εκτός νομού για το Πάσχα. Πότε ανοίγουν τα σχολεία – Όλα καλά στο προτεκτοράτο…

Lockdown: «Η κυβέρνηση εισηγείται να μην ανοίξουν οι διαπεριφεριακές μετακινήσεις για το Πάσχα», επεσήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη – Πότε θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης της άρσης των μέτρων

«Φρένο» στις όποιες σκέψεις των πολιτών για Πάσχα στα εξοχικά και στα πατρικά έβαλε το πρωί της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα εισηγηθεί την απελευθέρωση των μετακινήσεων.

«Θα περιμένουμε την εισήγηση της επιτροπής. Η θέση της κυβέρνησης είναι να μην ανοίξουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Να μη ρισκάρουμε να μεταφερθεί ιικό φορτίο από περιοχές που έχουν υψηλό σε άλλες περιοχές της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι ανακοινώσεις για το Πάσχα, το απόγευμα κατά την ενημέρωση της επιτροπής. Πρόσθεσε δε, ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Αναφορικά με το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίαςη κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως ενδέχεται να αλλάξει. Μιλώντας για το πασχαλινό τραπέζι, η κυρία Πελώνη είπε πως στο ίδιο σπίτι θα μπορούν να βρεθούν έως και δύο οικογένειες, θα ακολουθηθεί δηλαδή μοντέλο Χριστουγέννων.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η επιτροπή αξιολογεί όλα τα στοιχεία και η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις.

Πότε θα ανοίξουν Γυμνάσια και Δημοτικά

Αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και δημοτικών, τόνισε πως «η 10η Μαϊού είναι μια πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους, εάν όλα πάνε καλά και με το εργαλείο των self test». «Τα σχολεία αποτελούν προτεραιότητα», είπε.

Όσον αφορά στο κλείσιμο των σχολείων τον Ιούνιο, είπε πως, Γυμνάσια και Λύκεια αναμένεται να κλείσουν στις 11 του μηνός και στις 25 τα δημοτικά.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται βέβαιο ότι οι προαγωγικές εξετάσεις δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος. Αναφορικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένεται να διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου.

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι – Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων της επιτροπής του υπ. Υγείας είναι ίσως μία από τις πιο κρίσιμες, από την αρχή της πανδημίας, καθώς αναμένεται να καταλήξουν στα μέτρα που πρέπει να ισχύουν για την περίοδο του Πάσχα όσον αφορά στις μετακινήσεις αλλά και στις εκκλησίες.

Μετά την εισήγηση των ειδικών αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις – ίσως και σήμερα κατά την ενημέρωση της επιτροπής το απόγευμα – για τον οδικό χάρτη της άρσης των μέτρων.

Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή τους, οι επιδημιολόγοι προσανατολίστηκαν στους ανοιχτούς ναούς για τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά για την Ανάσταση, η οποία θα γίνει στις 9 το βράδυ, με πιστούς, στους εξωτερικούς χώρους των ναών. Μάλιστα, φαίνεται πως προκρίνεται η παράταση της κυκλοφορίας έως τις 10:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Θέμα παραμένει, το τι θα γίνει με την περιφορά του επιταφίου, που σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο των ναών, όπως αποφάσισε άλλωστε η Ιερά Σύνοδος. Μένει να δούμε ποιες αποφάσεις θα κλειδώσουν. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται πως η περιφορά θα γίνει στους εξωτερικούς χώρους, με μάσκες και αποστάσεις για την προστασία των πιστών.

Σημειώνεται δε, πως όσοι είναι ιερωμένοι και ιεροψάλτες και θα είναι στους ναούς χωρίς μάσκες, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε self test.

Όσον αφορά στην ημέρα του Πάσχα, αναμένεται να επιτραπεί ο εορτασμός σε 2 έως 3 οικογένειες το πολύ, ενώ δεν φαίνεται να υπάρξει αλλαγή στην ώρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Μάλιστα, οι ειδικοί θα συστήσουν, σε όσους πάνε σε πασχαλινό τραπέζι και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να κάνουν selt test, ώστε να εντοπιστούν οι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Στην κυβέρνηση «ποντάρουν» στους εμβολιασμούς

Εν τω μεταξύ, στην κυβέρνηση ποντάρουν και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.500.000 εμβολιασμοί.

Περισσότεροι από 1.800.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 17% του πληθυσμού. Και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 772.000 συμπολίτες μας, ποσοστό περίπου 7,40%.

Καθημερινά γίνονται περίπου 55.000 εμβολιασμοί. Για τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να παραδοθούν στη χώρα μας:

– από την Pfizer 2.150.000 δόσεις το Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο.

– Από την Moderna 354.000 το Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο.

– Από την Johnson&Johnson,έχει παραληφθεί μια μικρή ποσότητα 33.600 δόσεων και ακολουθούν 300.000 δόσεις το Μάιο, και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

– Από την AstraZeneca αναμένονται, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη 450.000-500.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ο δείκτης της μη προσέλευσης, -το ποσοστό δηλαδή αυτών που είχαν κλεισμένο ραντεβού και δεν εμφανίστηκαν στο εμβολιαστικό κέντρο- παραμένει σε πολύ καλά επίπεδα. Για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, η προσέλευση είναι στο 97% και γι΄αυτά της AstraZeneca περίπου στο 93%.

Αμαλία ΚάτζουΑμαλία Κάτζου

 

Όλα καλά στο προτεκτοράτο…

 • Η παρενόχληση γαλλικού ερευνητικού πλοίου σε ελληνική ΑΟΖ από τουρκικό πολεμικό είναι πρόβλημα της… Γαλλίας, κατά την εκπρόσωπο Πελώνη.
 • Τελικά, οι δηλώσεις Δένδια ήταν η εξαίρεση στον κανόνα του ενδοτισμού.
 • Και με την ευκαιρία, εκείνη η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης τι απέγινε;
 • Θα την παραπέμψουμε κι αυτή στη Χάγη;
 • Εκεί, όπου θα πάμε για μαλλί και θα φύγουμε κουρεμένοι.
 • Διότι, το μενού θα είναι μόνο ελληνικό!
 • Και η εθνική ήττα δεδομένη.
 • Κι όμως, τον Μητσοτάκη δεν τον απασχολεί αν θα πουλήσει την πατρίδα, αλλά πώς θα το πουλήσει στο λαό!
 • Κατά τ’ άλλα, όλα καλά στο προτεκτοράτο…
 • Πεθαίνουμε από την πανδημία, αλλά αγωνιούμε για την Ανάσταση του Κυρίου.
 • Ειλικρινά, αδυνατούμε να μας χαρακτηρίσουμε…
 • Αντί να απαιτούμε από την κυβέρνηση να ξυπνήσει και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, ζητάμε να μας αφήσει να πάμε για Πάσχα στο χωριό.
 • Να πάμε, δηλαδή κι εμείς, όπως τα πρόβατα, επί σφαγή!
 • Αμφιβάλει κανείς ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός;
 • Τι πιο φυσικό από το να θέλουμε να βρεθούμε στο χωριό, γνωρίζοντας ότι μπορεί να βρεθούμε, τελικά, στα θυμαράκια!
 • Το σούβλισμα αξίζει πιο πολύ κι από τη ζωή μας;
 • Με χιλιάδες συνανθρώπους μας νεκρούς ή να χαροπαλεύουν και η έγνοια μας είναι το πασχαλινό γλέντι;
 • Σίγουρα, κάτι δεν πάει καλά με μας…
 • Διότι, είναι άλλο να θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας και άλλο να αδιαφορούμε για την ίδια τη ζωή.
 • Και τη δική μας και των άλλων.
 • Μετά τη μνημονιακή κατοχή μας έλαχε και ο πόλεμος της πανδημίας.
 • Και η χώρα βιώνει μία ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική και οικονομική κρίση.
 • Και δυστυχώς, όπως πολλοί δεν κατάλαβαν τότε, ακόμα περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τώρα…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΕΔΑΚΙ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*