Παραμονή Χριστουγέννων η… ανάσταση της Μεγάλης Μπάντας

Είναι η πρώτη εμφάνιση μπροστά σε κοινό της «Big Band», καθώς είχε προηγηθεί η επιτυχημένη πρώτη δραστηριότητα της ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Ανάσταση» της Μεγάλης Μπάντας του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος την παραμονή των Χριστουγέννων θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη, με μια υπαίθρια συναυλία ανοιχτή στο κοινό της πόλης μπροστά στον Λευκό Πύργο. Είναι το καλλιτεχνικό γεγονός για την πόλη και η «Big Band» του Συλλόγου ξεκινά «να κερδίσει μια πιο μόνιμη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της χώρας γενικότερα».

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση μπροστά σε κοινό της «Big Band», καθώς είχε προηγηθεί η επιτυχημένη πρώτη δραστηριότητα της ορχήστρας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλά ήταν στο πλαίσιο της διαδικτυακής συναυλίας του Συλλόγου «Φύσηξε ο Βαρδάρης».

Το μεσημέρι της Παρασκευής (12.00), η μπάντα, μεράκι και καημός των ανθρώπων του Συλλόγου, ξαναγεννιέται 100 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, με ρεπερτόριο το οποίο περιλαμβάνει κομμάτια από τη χρυσή εποχή των Big Bands του προηγούμενου αιώνα (Duke Ellington, Benny Goodman, Glenn Miller κ.ά.), ενορχηστρώσεις για μεγάλα σύνολα, κομματιών της επόμενης εποχής της jazz και της soul-funk μουσικής (Herbie Hancock – Chick Correa κ.ά.), μουσικές από τον διεθνή κινηματογράφο αλλά και σύγχρονα κομμάτια γραμμένα από τα μέλη της ορχήστρας αποκλειστικά γι’ αυτό το σύνολο.

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος -ο παλαιότερος εν ζωή πολιτιστικός Σύλλογος της Βόρειας Ελλάδας- θυμίζει ότι «την περίοδο 1919-1932 συστάθηκε και λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη η σαλόν ορχήστρα του “Λευκού Πύργου”. Τα μέλη της ορχήστρας αυτής καθώς και άλλοι μουσικοί της πόλης ίδρυσαν το 1922 τον “Σύλλογο Μουσικών Θεσσαλονίκης”, με πρώτον πρόεδρο τον μαέστρο της, καθηγητή του Κρατικού Ωδείου, Ευριπίδη Κοτσανίδη», ενώ καταγράφει και τη δράση του στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Σήμερα ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής του, προχωρά στην ανασύσταση της ορχήστρας αυτής, έπειτα από 60 και πλέον χρόνια, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χρήστου Παπαδόπουλου. Την Μπάντα απαρτίζουν μουσικοί από το «νέο αίμα» της τζαζ σκηνής της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με μουσικούς που έχουν ήδη διαγράψει μια αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία:

τύμπανα – Στέργιος Κόιας, Γρηγόρης Οικονόμου, κοντραμπάσο – Βαγγέλης Βραχνός, Πάνος Βουλγαράκης, πιάνο – Φίλιππος Κωσταβέλης, ηλεκτρική κιθάρα – Κώστας Αντωνόπουλος, τρομπέτες – Γιώργος Αβραμίδης, Δημήτρης Πανέλας, Νίκος Βαλταδώρος, Νικόλαος Πλάτων, Θανάσης Νάτσης, Δήμος Δανάς, τρομπόνι – Μιχάλης Καρανίκος, Κωνσταντίνος Παπανίκος, Νεοκλής Αραβαδινός, άλτο σαξόφωνο – James Wylie, Φώτης Μοιρούλης, άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο – Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, τενόρο σαξόφωνο – Ηλίας Χατζηδημητρίου, Χρήστος Θεοδωσιάδης, Σοφία Μωυσιάδου, βαρύτονο σαξόφωνο – Θανάσης Τσακιλτζίδης, κλαρινέτο, τενόρο σαξόφωνο, διεύθυνση ορχήστρας – Χρήστος Ελ. Παπαδόπουλος, πιάνο, βοηθός διεύθυνσης ορχήστρας – Μανόλης Σταματιάδης, ηχοληψία – Αγγελος Αθανασιάδης.

Απόστολος Λυκεσάς