Παραλύει η χώρα από την 24η απεργία. Οργή για κυβέρνηση και ακρίβεια — Εμπαιγμός συνταξιούχων: Τους ζητούν φόρους και πρόστιμα που έχουν παραγραφεί — Εκτός ΟΑΕΔ χιλιάδες πολίτες με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής

Κατεβάζει ρολά όλη η χώρα εξαιτίας της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Παραλύει η χώρα από την 24η απεργία – Οργή για κυβέρνηση και ακρίβεια

Σε απεργιακό αναβρασμό θα βρίσκεται η χώρα την Τετάρτη καθώς ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Οι Ομοσπονδίες διεκδικούν μεταξύ άλλων, αύξηση μισθών, μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και αξιοπρεπή διαβίωση για όλους.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν φοιτητικές παρατάξεις, εργατικά σωματεία, σωματεία βάσης και συνδικάτα, καλώντας στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια στις 11:00.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται» τονίζει στο κάλεσμά της η ΓΣΕΕ. «Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δε νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δε διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» σημειώνει.

«Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις δυσθεώρητες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ.

Καταγγέλλει δε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της»

Σημειώνεται ότι για αύριο δεν θα ισχύει το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Ακινητοποιημένα τα ΜΜΜ

Στα λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 09:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 – 10:00 π.μ. (έξοδος λεωφορείων από αμαξοστάσια από τις 8:30 π.μ.) ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Στα τρόλεϊ αναμένεται 24ωρη απεργία σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ.

Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αναμένεται και για τους εργαζόμενους σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ σύμφωνα με απόφαση των σωματείων εργαζόμενων στην ΣΤΑ.ΣΥ.

Λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε ότι θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια ασφαλείας (ανά 8 ώρες) στον Προαστιακό της Αθήνας και σε άλλες γραμμές.

Στην απεργία θα συμμετέχει και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ.  Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας.

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Στα λιμάνια θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία

Δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια την Τετάρτη καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00:01 της Τετάρτης 6/4 και λήξη στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Κανονικά οι πτήσεις

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μετά την απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας.

Η απόφαση συμμετοχής στην απεργία είχε ληφθεί κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Διεκδικούμε το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και καλεί όλες και όλους στη γενική απεργία  και στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 και σε όλη την Ελλάδα.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Την Τετάρτη 6 Απρίλη συμμετέχουμε στη Γενική Απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Αγωνιζόμαστε για να βάλουμε τέλος στις αντικοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιφυλάσσουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και οικονομικής εξαθλίωσης για τους πολλούς, προκειμένου να εξασφαλιστούν τεράστια  κέρδη για μια μικρή επιχειρηματική ελίτ, κυβερνητικά golden boys και “ημέτερους”.

Μαζί με εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες, συνταξιούχους, μικρομεσαίους, νέους και νέες δίνουμε τη δική μας απάντηση στην κυβέρνηση, που  ακόμα και μέσα στη συγκυρία της πανδημίας  και της ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο δεν λαμβάνει  ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής στήριξης, αλλά δεν διστάζει να συνεχίζει  τις πολιτικές διάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων και  κοινωνικού κράτους, οδηγώντας ξανά σε  φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.

Αγωνιζόμαστε για:

Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών  και αντι-ασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης.

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.  Συλλογικές συμβάσεις για όλους/ες με αυξήσεις στους μισθούς.

Προστασία όλων των εργαζομένων από τις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία και  επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Προστασία των  δικαιωμάτων των εργαζομένων στην επισφάλεια, των εργολαβικών εργαζομένων, των εργαζομένων στις πλατφόρμες.

Επαναφορά του νόμου για τη  συνευθύνη αρχικού εργοδότη – εργολάβου.

Ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Να σταματήσει τώρα η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας και η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών που οδηγούν σε γενικευμένη εργοδοτική αυθαιρεσία.

Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων με αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου και  αυστηρή εφαρμογή του.

Κατάργηση όλων των νομοθετημάτων της κυβέρνησης που περιορίζουν ασφυκτικά  τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, καταργούν το δικαίωμα στην απεργία και ποινικοποιούν τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Πραγματικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας απέναντι στις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια  και σε βασικά αγαθά.

Καταπολέμηση της αισχροκέρδειας των εταιριών ενέργειας και όπου αλλού εμφανίζεται. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που θα στηρίζει την κοινωνία και την οικονομία.

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για  τον ΟΑΕΔ  που μεταλλάσσει το όνομα και τον χαρακτήρα του οργανισμού και αντί της ουσιαστικής στήριξης των ανέργων για την εύρεση εργασίας εισάγει την τιμωρητική αντιμετώπισή τους.

Στήριξη του κοινωνικού κράτους .

Ισχυρό  δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας  για όλους και όλες.

Αλληλεγγύη στον Ουκρανικό λαό. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Την Τετάρτη 6 Απριλίου όλοι και όλες ΜΑΖΙ  διεκδικούμε  το δικαίωμά μας σε αξιοπρεπή ζωή και εργασία».

 

Αδιανόητος εμπαιγμός συνταξιούχων: Τους ζητούν φόρους και πρόστιμα που έχουν παραγραφεί

Αδιανόητος εμπαιγμός συνταξιούχων: Τους ζητούν φόρους και πρόστιμα που έχουν παραγραφεί

Ψυχρολουσία για 95.000 συνταξιούχους! Να διαγραφούν φόροι και πρόστιμα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια αδιανόητη καταγγελία για το πως το κράτος αντιμετωπίζει 95.000 συνταξιούχους και τους ζητά να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που έχουν παραγραφεί με δικαστικές αποφάσεις!

Οι 95.000 συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο και επιπλέον φόρο για τα χρόνια στα οποία αντιστοιχούσαν ως πρόσθετο εισόδημα αναδρομικά που καταβλήθηκαν, λόγω καθυστέρησης έκδοσης συντάξεων τριών και πλέον ετών από το 2004 έως το 2014 και τα οποία είχαν φορολογηθεί στην πηγή.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι εν λόγω συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απαίτηση της ΑΑΔΕ για αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων, ποσά τα οποία θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και δικαστηρίων, λόγω παρέλευσης πενταετίας.

51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση για το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών και τονίζουν πως «το κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται αδιάλλακτο και σκληρό απέναντι στους συνταξιούχους, για ένα πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν, επίσης, ότι «η αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ απαίτηση της ΑΑΔΕ έρχεται σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας. Οι συνταξιούχοι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, ασφυκτιούν οικονομικά και η αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων θα τους επιβαρύνει σημαντικά».

Ζητούν από τον υπουργείο Οικονομικών να δώσει πολιτική λύση στο θέμα, με τη διαγραφή φόρων και προστίμων για τα συγκεκριμένα αναδρομικά, με την επιστροφή των ποσών που ήδη καταβλήθηκαν ως φόροι και πρόστιμα, χωρίς οι 95.000 συνταξιούχοι να εμπλακούν εκ νέου σε δικαστικές διαδικασίες.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αντιμέτωποι με ένα εξαιρετικά σοβαρό οικονομικό πρόβλημα βρίσκονται 95.000 συνταξιούχοι, λόγω της απαίτησης της ΑΑΔΕ για αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων, που, ωστόσο, θα έπρεπε να έχουν παραγραφεί σύμφωνα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως καταγγέλλει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Στους συγκεκριμένους συνταξιούχους καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά λόγω καθυστέρησης έκδοσης συντάξεων τριών και πλέον ετών στο διάστημα 2004-2014 -τα οποία φορολογήθηκαν στην πηγή- και σήμερα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα έτη στα οποία αντιστοιχούσαν ως πρόσθετο εισόδημα, καθώς και πρόστιμο.

Οι πράξεις προσδιορισμού φόρου εκδόθηκαν από την ΑΑΔΕ τον Δεκέμβριο του 2019 και επιδόθηκαν στους συνταξιούχους με καθυστέρηση, τον Ιανουάριο του 2020, με αποτέλεσμα ναι τίθεται θέμα παραγραφής τους λόγω παρέλευσης πενταετίας.

Αποφάσεις δικαστηρίων στα οποία προσέφυγαν οι συνταξιούχοι έκριναν ότι οι φόροι και τα πρόστιμα έπρεπε να παραγραφούν, η ΑΑΔΕ προσέφυγε στο ΣτΕ το οποίο με τρεις αποφάσεις της Ολομέλειάς του (616-617-618/2021) έκρινε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει παραγραφή.

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ η ΑΑΔΕ έκανε δεκτές 1.483 ενδικοφανείς προσφυγές, διαγράφοντας φόρους και πρόστιμα συνταξιούχων, με διάφορες ημερομηνίες κατάθεσης. Ωστόσο, στη συνέχεια η στάση της ΑΑΔΕ άλλαξε και πλέον απορρίπτει τις ενδικοφανείς προσφυγές των συνταξιούχων, απαιτώντας την καταβολή αναδρομικών φόρων και προστίμων.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι 95.000 συνταξιούχοι -οι οποίοι με ευθύνη της διοίκησης έλαβαν με καθυστέρηση τη σύνταξή τους- να έχουν εγκλωβιστεί και να καλούνται σε αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων, τα οποία όμως θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί.

Το κράτος δεν μπορεί να εμφανίζεται αδιάλλακτο και σκληρό απέναντι στους συνταξιούχους για ένα πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Μάλιστα, η αντίθετη με τις αποφάσεις του ΣτΕ απαίτηση της ΑΑΔΕ έρχεται σε μία περίοδο σαρωτικής ακρίβειας. Οι συνταξιούχοι, όπως και η πλειοψηφία των πολιτών, ασφυκτιούν οικονομικά και η αναδρομική καταβολή φόρων και προστίμων θα τους επιβαρύνει σημαντικά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;

Γνωρίζει τις αποφάσεις του ΣτΕ οι οποίες κρίνουν ότι οι φόροι και τα πρόστιμα που ορίστηκαν πρέπει να διαγραφούν;

Γνωρίζει και πώς εξηγεί την αλλαγή στάσης της ΑΑΔΕ; Η οποία, ενώ αρχικά εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ, στη συνέχεια σταμάτησε να το κάνει, με αποτέλεσμα να υποχρεώνει τους συνταξιούχους να προκαταβάλλουν το σύνολο των φόρων και των προστίμων, προκειμένου να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια;

Προτίθεται να δώσει πολιτική λύση στο θέμα, με τη διαγραφή φόρων και προστίμων για τα συγκεκριμένα αναδρομικά, με την επιστροφή των ποσών που ήδη καταβλήθηκαν ως φόροι και πρόστιμα, χωρίς οι 95.000 συνταξιούχοι να εμπλακούν εκ νέου σε δικαστικές διαδικασίες;

 

Εκτός ΟΑΕΔ χιλιάδες πολίτες με ρύθμιση της τελευταίας στιγμήςΟ υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

Ρύθμιση που δεν υπήρχει στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου για τον ΟΑΕΔ “πετάει” εκτός οργανισμού χιλιάδες κόσμου.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο δικηγόρος-εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας αποκαλύπτει ότι την τελευταία στιγμή ο Κωστής Χατζηδάκης έφερε ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΟΑΕΔ με την οποία επανακαθορίζεται ποιος είναι άνεργος και ποιος όχι. Μένουν, έτσι, εκτός νυμφώνος μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού.

Ο κ.Χατζηδάκης, θα μείνει στην ιστορία, ως ο πολιτικός, που επιχείρησε να μειώσει την ανεργία, όχι δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά με νόμο στη βουλή!

Μετά τα μεσάνυχτα, παραμονή της μεγάλης γενικής απεργίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη βουλή, το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΟΑΕΔ (μετονομασία σε ΔΥΠΑ).

Στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου (δεν υπήρχε το σχετικό χωρίο, στο νομοσχέδιο, που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση, πριν από λίγες ημέρες) καθορίζεται, ποιος θα είναι εφεξής εκείνος, ο οποίος αναζητεί εργασία (άρα δεν θα μπορεί να θεωρηθεί άνεργος και να έχει πρόσβαση στα επιδόματα-ωφελήματα του Οργανισμού – σήμερα μοναδική προϋπόθεση για να είναι κάποιος άνεργος είναι να είναι από 15-74 ετών και να μην είναι επιχειρηματίας).

Τεράστιες κοινωνικές ομάδες( ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι συγγενείς, αγρότες κλπ.) που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τους 1.101.441 καταγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2022), ως δια μαγείας εξαφανίζονται(!), για να μπορεί να εμφανίζει η κυβέρνηση, την δική της εικονική πραγματικότητα…!

Παράλληλα με το νέο νομοσχέδιο, οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως καταχραστές του δημοσίου, ωφελήματα ανέργων(μετακίνηση σε ΜΜΜ, κοινωνικός τουρισμός, πρόσβαση στον πολιτισμό κλπ.) καταργούνται, νέα golden boys (διοικητές-υποδιοικητές-ειδικοί σύμβουλοι-μετακλητοί) κάνουν ρεσάλτο σε δημόσιες θέσεις με παχυλούς μισθούς, ένα νέο πάρτι δισεκατομμυρίων, που σχετίζεται με την επαγγελματική κατάρτιση και τις δεξιότητες των ανέργων βρίσκεται στα σκαριά, σπρώχνοντας ευρωπαϊκούς πόρους σε γαλάζιους κολλητούς, κρίσιμες αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ περνάνε σε ιδιώτες, η ακίνητη περιούσια του Οργανισμού βγαίνει στο σφυρί.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τσακωθεί με την αλήθεια και βλάπτει σοβαρά όλη την κοινωνία.

Σήμερα να πάρει μια πρώτη απάντηση!