Παραιτείται ο Ντράγκι, κυβερνητική κρίση στην Ιταλία — Στροφή Σάντσεθ προς τα αριστερά μετά τις τριβές με τους Podemos

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί, τονίζοντας ότι το μέλλον της κυβέρνησής του είναι αβέβαιο, καθώς ένας εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυρε την υποστήριξή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων είχε ανακοινώσει από το βράδυ της Τετάρτης πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα στη γερουσία. Η ψηφοφορία αφορά μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των Ιταλών πολιτών εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τον πρόεδρο των «πεντάστερων» και πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, να δηλώνει ότι «οι απαντήσεις που μας δόθηκαν, στα θέματα που θέσαμε, δεν αρκούν», προσθέτοντας πως «δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ντράγκι κέρδισε σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης, απώλεσε έναν βασικό εταίρο του συνασπισμού, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στο να «σταθεί» και να συνεχίσει το έργο της στο προσεχές μέλλον.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ο Ντράγκι στη θέση του μέχρι το τέλος αυτής της νομοθετικής περιόδου, την ερχόμενη άνοιξη. Μετά τη συνάντησή του με τον Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί. Στο επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον. Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Η ηγεσία των Πέντε Αστέρων (που αποτελεί βασικό εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι) έχει εκφράσει εδώ και εβδομάδες τις έντονες αντιρρήσεις της για τις προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, απαιτεί πιο γενναιόδωρη οικονομική στήριξη για οικογένειες και επιχειρήσεις που πλήττονται από το υψηλό κόστος ενέργειας, καθώς και συνεχείς επιδοτήσεις για όσους δεν μπορούν να βρουν εργασία.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να κυβερνά με πλειοψηφία διαφορετική από εκείνη που τον στήριξε μέχρι σήμερα, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν λειτουργεί με τελεσίγραφα.

 

Στροφή Σάντσεθ προς τα αριστερά μετά τις τριβές με τους Podemos

Στροφή προς τα αριστερότερα πραγματοποιεί η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos στην Ισπανία, τολμώντας, αντίθετα με άλλους κυβερνώντες (όπως οι δικοί μας, για παράδειγμα), να φορολογήσει τις «ιερές αγελάδες»: τις εταιρείες ενέργειας και τις τράπεζες.

Αυτό ανήγγειλε, μεταξύ άλλων μέτρων, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη συζήτηση για την κατάσταση του έθνους που έχει ξεκινήσει στο Κοινοβούλιο από την Τρίτη, χαροποιώντας τους εταίρους του από το Podemos ύστερα από μια περίοδο ενδοκυβερνητικών τριβών μετά την απόφαση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, όπως ζητά το ΝΑΤΟ, αλλά και το αιματηρό επεισόδιο στη Μελίγια με θύματα δεκάδες μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα.

Οι φόροι στις εταιρείες ενέργειας και τις τράπεζες αναμένεται να εισφέρουν έσοδα 7 δισ. ευρώ το 2023-2024 και να βοηθήσουν τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, όπως δήλωσε ο Σάντσεθ. «Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τα βάσανα των πολλών να γίνουν κέρδη για τους λίγους», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ανακοίνωσε όμως και άλλα ενδιαφέροντα μέτρα υπέρ των πολλών, όπως δωρεάν εισιτήρια με το τρένο για αστικά και υπεραστικά δρομολόγια μικρών και μεσαίων αποστάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου ώς την 31 Δεκεμβρίου και επιπλέον υποτροφία 100 ευρώ τον μήνα για τους φτωχότερους φοιτητές.

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) κατηγόρησε τον Σάντσεθ για λαϊκισμό, απέφυγε ωστόσο να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά των μέτρων που ανακοίνωσε. Αυτό το έκανε απροκάλυπτα ήταν το ακροδεξιό Vox, για μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι φασίστες τη φιλολαϊκή πολιτική. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο, κέρδισε ευμενή σχόλια, έστω και με ορισμένους αστερίσκους, από τα μικρότερα αριστερά και εθνικιστικά κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του στη Βουλή. Τα περισσότερα, βέβαια, προήλθαν από τους εταίρους του Podemos, μαζί με μερικές επισημάνσεις.

«Αυτά τα μέτρα είναι θετικά, σίγουρα όμως δεν θα είναι τα τελευταία», δήλωσε η υπουργός εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να φορολογηθούν «όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο και σημειώνουν υπερβολικά μεγάλα κέρδη». Παράλληλα, όμως, όλα τα ηγετικά στελέχη του Podemos εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την αύξηση των αμυντικών δαπανών. «Ο κόσμος δεν χρειάζεται διατάγματα πολέμου. Χρειάζεται εκατό κοινωνικά διατάγματα όπως αυτά που ανακοινώθηκαν εδώ», είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Podemos Χάουμε Ασενς, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σφαγή στη Μελίγια και ζήτησε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

«Ο στόχος της ομιλίας του Σάντσεθ ήταν ξεκάθαρος», σχολίαζε η εφημερίδα La Vanguardia. «Να ξαναβρεί τους πολιτικούς ρυθμούς του, να ορίσει την ατζέντα για την υπόλοιπη κοινοβουλευτική θητεία και να ενισχύσει μια κυβέρνηση συνασπισμού που ζει στιγμές έντασης. Επίσης, να επανεξοπλίσει τη φαρέτρα του απέναντι σε ένα Λαϊκό Κόμμα που έχει ανεβεί στις δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές στην Ανδαλουσία και να αντιπαραθέσει τη δική του σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση στην “καταστροφολογία” της Δεξιάς». Προσεχώς θα φανεί αν θα καταφέρει να αντιστρέψει το αρνητικό για τους Σοσιαλιστές δημοσκοπικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τελευταία.

Κορίνα Βασιλοπούλου