Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία
Παρά τα… χειροκροτήματα των Ιταλών βουλευτών, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, με τη χώρα να οδεύει προς πρόωρες εκλογές και να μπαίνει σε κατάσταση μεγάλης πολιτικής κρίσης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, ζήτησε την ακύρωση της σημερινής διαδικασίας για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, καθώς, όπως ανακοίνωσε, στις 12 το μεσημέρι θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο να υποβάλει την παραίτησή του Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να μην κάνει αποδεκτή την παραίτηση, όμως το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα δείχνει πρόωρη προσφυγή στις κάπες στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Αυγούστου.
Σε μια σύντομη τοποθέτηση ο «Σούπερ Μάριο» δήλωσε «υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου. Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται».
Το αδιέξοδο διαφάνηκε από χθες, όταν ο «Σούπερ Μάριο» ζήτησε και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, αλλά χωρίς τη στήριξη τριών από τα κόμματα που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό του.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε 95 ψήφους υπέρ του έναντι 38 κατά, ωστόσο, από τη διαδικασία απείχαν το Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα του Βορρά και τα Πέντε Αστέρια, έπειτα από μια εκρηκτική συνεδρίαση. Από τους 192 παρόντες βουλευτές ψήφισαν οι 133. Υπενθυμίζεται ότι στην ιταλική γερουσία, για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 158 ψήφοι.
Τι προηγήθηκε
Οι εξελίξεις έρχονται μετά από την χθεσινή εκρηκτική συνεδρίαση, κατά την οποία η Κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά) ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και μετά την απόρριψη αυτού του αιτήματος ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης.
Κατά τη σημερινή του ομιλία ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε ένα «σύμφωνο εμπιστοσύνης» από τα κόμματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό του, θέτοντας, όμως συγκεκριμένους όρους σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Μετά από αυτή την τοποθέτηση ακολούθησαν αντιδράσεις με τα Πέντε Αστέρια να ζητούν πιο θαρραλέα βήματα σχετικά με την οικολογική μετάβαση, αλλά και να διατηρηθούν, χωρίς αλλαγές τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.
Παράλληλα, Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα του Βορρά κατέθεσαν πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του κυβερνητικού προγράμματος ζητώντας να τεθεί και αυτή σε ψηφοφορία σήμερα, ως εναλλακτική στην πρόταση του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, όμως, απέρριψε το αίτημα της Κεντροδεξιάς, στέλνοντας και μήνυμα προς τα Πέντε Αστέρια ότι δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για μέτρω όπως το επίδομα ανεργίας και τα κίνητρα για ανακαίνιση των κτιρίων.
«Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε «θύμα» ενός επίμονου και πρωτοφανούς κύματος καύσωνα συνοδευόμενου από καταστροφικές πυρκαγιές έχει μετατραπεί τις τελευταίες μέρες η δυτική Ευρώπη, με επίκεντρο κυρίως την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ σταδιακά κατευθύνεται προς τα ανατολικά της Γηραιάς Ηπείρου. Εκτός από τη Σλοβενία, ο υδράργυρος ανεβαίνει αισθητά στην Αυστρία και την Ουγγαρία, όπου οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αυτός ο πολυήμερος καύσωνας είναι ο δεύτερος που πλήττει την Ευρώπη μέσα σε διάστημα ενός μήνα και αναμφίβολα η αιτίες «κρύβονται» πίσω από την κλιματική αλλαγή, όπως λένε και οι επιστήμονες. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η ένταση και η συχνότητα αυτών των φαινομένων θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, όσο οι ανεπτυγμένες χώρες ακολουθούν την ίδια πορεία καταστροφής του περιβάλλοντος.
Σάρωσαν τη Βρετανία και ειδικά την περιφέρεια του Λονδίνου οι φωτιές χθες και σήμερα, τη στιγμή που η χώρα κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της.
Εκατοντάδες κατοικίες τυλίχθηκαν στις φλόγες σε διάφορες προαστικές περιοχές του Λονδίνου, καθώς και στο κέντρο της πόλης, ως αποτέλεσμα των ακραίων θερμοκρασιών που έφερε το επίμονο κύμα καύσωνα.
Βρετανοί πυροσβέστες επιχειρούσαν όλη τη νύχτα για να κατασβήσουν πυρκαγιές και μηχανικοί πάλευαν ενάντια στον χρόνο σήμερα για να αποκαταστήσουν τις ζημιές σε σιδηροδρομικές ράγες.
Χαρακτηριστικά, εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη μάχη για την κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στον τελευταίο όροφο ενός 17όροφου κτιρίου διαμερισμάτων στο Βόρειο Γούλιτς, στο ανατολικό Λονδίνο, καθώς και πυρκαγιάς που «τύλιξε» σπίτια στο χωριό Ουέλινγκτον, 30 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Λονδίνου.
Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου είχε χθες την πλέον πολυάσχολη ημέρα της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πυρκαγιές που κατέστρεψαν δεκάδες ακίνητα στην πρωτεύουσα καθώς και εστίες φωτιάς σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης στο πλάι σιδηροδρομικών τροχιών και δρόμων.
Τα δρομολόγια των τρένων από το Λονδίνο προς την ανατολική ακτή της Αγγλίας ακυρώθηκαν τουλάχιστον μέχρι σήμερα το απόγευμα ύστερα από φωτιά κοντά στο Πιτέρμπορο στην κεντρική Αγγλία η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί εξοπλισμός και υποδομές.
Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία ανέφερε ότι χθες στο Κόνινγκσμπι της κεντρικής Αγγλίας καταγράφηκε νέα θερμοκρασία ρεκόρ 40,3 βαθμών Κελσίου, με 34 περιοχές σε όλη τη χώρα να ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ των 38,7 βαθμών που σημειώθηκε το 2019. Για σήμερα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μια πιο δροσερή ημέρα.
Στη Γαλλία, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Ζιρόντ στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται από τις 12 Ιουλίου.
Στη Ζιρόντ, οι τα δύο τεράστια μέτωπα έχουν κάψει πάνω από 200.000 στρέμματα στρέμματα δάσους ενώ 37.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες έξι μέρες. Οι καπνοί από αυτές τις φωτιές έφθασαν έως το Παρίσι, σε απόσταση άνω των 500 χιλιομέτρων, και επηρέασαν την ποιότητα του αέρα εκεί, όπως δήλωσε αργά χθες το παρατηρητήριο της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην περιοχή του Παρισιού.
Την ίδια ώρα, το κύμα καύσωνα εξακολουθεί να «γονατίζει» τη χώρα και να προκαλεί σοβαρή ταλαιπωρία στους πολίτες, καθώς οι θερμοκρασίες σε ορισμένα σημεία της χώρας ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Στην Ισπανία, που πλήττεται από κύμα ακραίας ζέστης εδώ και μέρες, δασικές πυρκαγιές μαίνονταν αργά χθες στην επαρχία Θαμόρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, σχεδόν 6.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας που κατέστρεψε πολλές χιλιάδες στρέμματα βλάστησης.
Οι πυροσβέστες στην Ισπανία έδωσαν μάχη με 30 ενεργές πυρκαγιές, κυρίως στις περιφέρειες Καστίλλη και Λεών, στη Γαλικία και στην Ανδαλουσία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τις Καταλανικές Αρχές.
Οι θερμοκρασίες την ερχόμενη Κυριακή αναμένεται να φτάσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε τρεις επαρχίες της χώρας, με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία να εκδίδει προειδοποιήσεις «ακραίου κινδύνου».
Στην επαρχία Μίχας της Ισπανίας, στον δήμο της Μάλαγα, 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή λόγω πυρκαγιών. Περισσότερα από 22.000 στρέμματα γης κινδυνεύουν να καούν στο Μίχας, καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονται να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα.
Ο καύσωνας που έπληξε επί σχεδόν δέκα ημέρες την Ισπανία προκάλεσε τον θάνατο «περισσότερων από 500 ανθρώπους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αραγονία, περιοχή της βόρειας Ισπανίας η οποία επίσης επλήγη από πυρκαγιά.
«Κατά την διάρκεια αυτού του κύματος καύσωνα, πέθαναν περισσότεροι από 500 άνθρωποι εξαιτίας των τόσο υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός βασιζόμενος σε εκτίμηση για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας.
Ξεπέρασαν τους 1.500 οι νεκροί από τον ακραίο καύσωνα στην Πορτογαλία, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τις αρχές τις χώρας.
Περίπου 2.000 πυροσβέστες δίνουν από χθες τη νύχτα μάχη με τις φωτιές που σαρώνουν τη χώρα. Οι δύο πυρκαγιές που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η μία εξ αυτών καίει κοντά στην πόλη Μούρσα, όπου έχουν γίνει στάχτη πάνω από 120.000 στρέμματα από την Κυριακή. Στο σημείο αυτό επιχειρούν από χθες τη νύχτα χωρίς σταματημό σχεδόν 800 πυροσβέστες και έξι αεροσκάφη, ενώ τρία χωριά εκκενώθηκαν. Σήμερα, σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα, η οποία μαζί με τους ισχυρούς ανέμους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς.
Στον Τοσκάνη της Ιταλίας, δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με πυρκαγιά που ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν δεξαμενές αερίου, ενώ ο καπνός από πυρκαγιά στη βορειαανατολική Ιταλία ανάγκασε το ναυπηγείο Fincantieri να αναστείλει τη λειτουργία μονάδας με 3.000 εργαζομένους.
Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές της Ιταλίας αυτή την εβδομάδα καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται. Εννέα πόλεις βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού για καύσωνα, που προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους στην υγεία λόγω των καιρικών συνθηκών, συγκριτικά με πέντε χθες. Ο συνολικός τους αριθμός θα αυξήσει σε 14 αύριο, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας.
Οι θερμοκρασίες αναμένεται να φθάσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της βόρειας και κεντρικής Ιταλίας αυτή την εβδομάδα, καθώς και στον νότο, στην Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία. Παράλληλα, τα προγνωστικά μιλούν για αυξημένο κίνδυνο επίμονης ξηρασίας στη χώρα.
Σήμερα, στην Τοσκάνη, πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας συνέχισε να καίει κοντά στην πόλη Λούκα, έχοντας ήδη καταστρέψει 5.600 στρέμματα δάσους.
Στην περιφέρεια Φρίουλι Βενέτσια Τζούλια, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους λόγω του πυκνού καπνού από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην περιοχή Κάρσο, στα σύνορα με την Κροατία και τη Σλοβενία.
Εκατοντάδες πυροσβέστες αναπτύχθηκαν σήμερα στη δυτική Σλοβενία, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, για να δώσουν τη μάχη με μια πυρκαγιά εξαιτίας της οποίας εκκενώθηκαν πολλές κοινότητες.
«Δεν θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πυρκαγιά εντός της ημέρας», σχολίασε ο Σρέκο Σέσταν, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο N1.
«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εξελιχθεί στη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία» της χώρας, πρόσθεσε.
Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τρίτη στην εντυπωσιακή, δασώδη έκταση του Καρστ, όπου η βλάστηση έχει ξεραθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα, με τη βοήθεια των ανέμων, πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Πολλοί κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οι σειρήνες ηχούσαν συνεχώς, ανέφερε η πυροσβεστική υπηρεσία. Ο στρατός και η αστυνομία κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες, το έργο των οποίων έχει ενισχυθεί με την συνδρομή ελικοπτέρων.
Η πυρκαγιά απείλησε το φραγκισκανικό μοναστήρι της Κοστανιέβιτσα, στη Νόβα Γκόριτσα, όπου φυλάσσεται η τέφρα του Καρόλου Ι΄, του προτελευταίου βασιλιά της Γαλλίας, ο οποίος πέθανε στην εξορία το 1836.
Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ επισκέφθηκε την περιοχή, συνοδευόμενος από τον Ευρωπαίο Επίτροπο διαχείρισης κρίσεων, τον Σλοβένο Γιάνεζ Λέναρτσιτς.
Αναζητούνται με το… «κυάλι» εναέρια μέσα πυρόσβεσης στις χώρες της ΕΕ
Η συζητούμενη στις Βρυξέλλες πρόταση για αγορά εναέριων μέσων πυρόσβεσης, με τη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων, απασχολεί τον Τύπο στη Γαλλία η οποία και σήμερα εξακολουθεί να μαστίζεται από πολλές πυρκαγιές. Η εφημερίδα OUEST FRANCE σε εκτενές ρεπορτάζ αναφέρει ότι «η Ευρώπη κρίνοντας ότι τα εναέρια μέσα ρίψης νερού καθίστανται ανεπαρκή για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που σαρώνουν τα εδάφη της, θέτει επί τάπητος το ζήτημα αγοράς νέων, πιο σύγχρονων».
«Τα αεροπλάνα με το κίτρινο χρώμα για αρκετές ημέρες πετούν στον καπνισμένο ουρανό της Ευρώπης. Ρίχνουν τόνους νερού – έως και 6.000 λίτρα σε 12 δευτερόλεπτα – για να σβήσουν τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να καταστρέφουν τη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Αλλά αυτά τα πυροσβεστικά αεροπλάνα – συμπεριλαμβανομένου του διάσημου Canadair – γίνονται όλο και πιο σπάνια», αναφέρει η εφημερίδα σημειώνοντας ότι η Γαλλία διαθέτει σήμερα είκοσι ένα εναέρια μέσα ρίψης νερού, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα Canadair.
Τα περισσότερα από τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μισθώνουν τα αεροσκάφη σε ιδιωτικές εταιρείες για να συμπληρώσουν τον στόλο τους, αναφέρει η εφημερίδα φέρνοντας ως παράδειγμα τη βρετανική εταιρεία Babcock, ενώ υπογραμμίζει ότι ορισμένα κράτη της Ευρώπης αρνούνται να προχωρήσουν στην αγορά εναέριων μέσων ρίψης νερού, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο, υποστηρίζοντας πως παραδοσιακά οι χώρες τους δεν πλήττονται από την εκδήλωση πυρκαγιών.
Εκτός από το πρόβλημα της άνισης κατανομής των αεροσκαφών Canadair, υπάρχει και το πρόβλημα της γήρανσης του εξοπλισμού, σημειώνει η εφημερίδα υπογραμμίζοντας πως στη Γαλλία, ο μέσος όρος ηλικίας των εναέριων μέσων ρίψης νερού είναι περισσότερο από 20 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, τα αεροσκάφη χρειάζονται περισσότερη συντήρηση και επισκευές και καθηλώνονται στο έδαφος κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων συντήρησης, σημειώνει η εφημερίδα αναφέροντας πως την Παρασκευή 15 Ιουλίου, για παράδειγμα, μόνο οκτώ από τα δώδεκα Canadair ήταν διαθέσιμα, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα βρίσκονταν στα χέρια των μηχανικών.

Εννέα άμαχοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, χθες, ενώ 23 τραυματίστηκαν στο βόρειο Ιράκ από πυρά πυροβολικού τα οποία έπληξαν δύο φορές ένα πάρκο στην περιοχή του Κουρδιστάν, ανακοίνωσαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για τουρκική επίθεση στην επαρχία Ντοχούκ του βόρειου Ιράκ, έκαναν λόγο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.
Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους «τουρίστες Άραβες ιρακινής καταγωγής κυρίως από το κεντρικό και το νότιο Ιράκ», οι οποίοι συνήθως φεύγουν από τις περιοχές τους που έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να βρουν λίγη δροσιά στα υψίπεδα του αυτόνομου Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μουσίρ Μπασίρ, ο επικεφαλής της περιφέρειας Ζάχο, όπου βρίσκεται το πάρκο κοντά στο χωριό Παράχ.
«Η Τουρκία έπληξε δύο φορές το χωριό σήμερα», δήλωσε.
Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται τρείς γυναίκες, τρεις άνδρες και δύο παιδιά -ένα εξ αυτών μωρό ενός έτους-δήλωσε ο Αμίρ Αλι, αξιωματούχος των ιατρικών αρχών στο Ζάχο, σε δημοσιογράφους.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μουστάφα αλ Καζίμι υιοθέτησε έναν ασυνήθιστα σκληρό τόνο απέναντι στην Τουρκία, στην ανακοίνωση με την οποία καταδίκασε την «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του από την Άγκυρα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ, ο οποίος καταδίκασε τον «τουρκικό βομβαρδισμό» κάνοντας λόγο για «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.
Η τουρκική απάντηση
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θλίβεται για τα θύματα της επίθεσης αυτής, τονίζοντας ότι η Τουρκία φροντίζει να αποφεύγονται απώλειες αμάχων ή καταστροφές στους ιστορικούς ή πολιτιστικούς χώρους, στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που διεξάγει εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και άλλων οργανώσεων. Βέβαια, νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει το Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν έχει πληροφόρηση για κάποια επίθεση στο Ζάχο.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια», πρόσθεσε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις υπακούν στο διεθνές δίκαιο.
«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να μην κάνει σχόλια επηρεασμένη από την προπαγάνδα της ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης και να συνεργαστεί για να αποκαλυφθούν οι δράστες αυτές της αποτρόπαιης πράξης», πρόσθεσε, αναφερόμενο στο PKK.
Η Τουρκία, που έχει εγκαταστήσει ντε φάκτο δεκάδες στρατιωτικές βάσεις εδώ και 25 χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν, ξεκίνησε στα μέσα Απριλίου νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ.
Το Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, διατηρεί περίπλοκες σχέσεις με το ΡΚΚ καθώς η παρουσία του στην περιοχή εμποδίζει τις εμπορικές του σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.
Τα πρώτα ιρακινά μέτρα κατά της Τουρκίας
Σε μία κίνηση κλιμάκωσης της αντίδρασης εκ μέρους της Βαγδάτης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον ιρακινό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα καλέσει για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή στη Βαγδάτη
Η απόφαση αυτή ελήφθη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καζίμι.
Στο υπουργείο Εξωτερικών ανατέθηκε «να καλέσει τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Ιράκ για να του επισημάνει» ότι η Βαγδάτη καταδικάζει τον πολύνεκρο βομβαρδισμό. Επίσης, διακόπτεται η διαδικασία για τον ορισμό νέου πρέσβη στην Τουρκία.
Το συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, απαιτεί επίσης μια επίσημη συγγνώμη από την Τουρκία και «την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεών της από όλο το ιρακινό έδαφος».
Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο INA, η Βαγδάτη σκοπεύει επίσης να διαμαρτυρηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ο λόγος που ο Τούρκος πρεσβευτής, ο οποίος υπηρετεί στη Βαγδάτη, καλείται συχνά στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές περιπλέκουν επίσης τις σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ και της Άγκυρας, που είναι ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους του Ιράκ.
Σε ρόλο παρατηρητή προς το παρόν οι ΗΠΑ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά απέφυγε να σχολιάσει λεπτομερώς τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης για την επίθεση. Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να διασφαλίζεται ότι οι άμαχοι θα προστατεύονται».