Παρέμβαση Τσίπρα με άρθρο στο Politico – Ανάλυση: Το “αποκαλυπτικό” στοιχείο των δημοσκοπήσεων

Τσίπρας για Ολοκαύτωμα: Να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε "Ποτέ  Ξανά"

“Τα εμβόλια είναι δημόσια αγαθά, όχι εμπόρευμα”

Μέσω του Politico, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει νέα αναφορά στην ανάγκη επανεξέτασης της προσέγγισης της ΕΕ, τόσο για την παραγωγή, όσο και για τη διανομή των εμβολίων.

Στο άρθρο με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσια αγαθά, όχι εμπόρευμα», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι η επιστημονική κοινότητα έχει κάνει και με το παραπάνω το καθήκον της στη μάχη κατά του κορονοϊού και πως πλέον ήρθε η σειρά των πολιτικών, που «πρέπει να αφήσουν στην άκρη τη λογική του “business as usual”, υπό το φόβο ενόχληση των εταιρικών συμφερόντων, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα αποτελούν ζήτημα ζωής και θανάτου».

Στη συνέχεια καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει την υπόθεση των εμβολιων, με στόχο την επιτάχυνση της παραγωγής αλλά και της διανομής τους.

  • «Πρέπει επειγόντως η ΕΕ να επανεξετάσει την προσέγγισή της. Ήδη, ορισμένες χώρες προσπαθούν να αποκτήσουν εμβόλια, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις τους με την Ένωση».

«Αυτή η κατάσταση δεν γίνεται να συνεχιστεί», υπογραμμίζει στην παρέμβασή του στο Politico o Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας επίσης πως ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σημείο όπου το εμβόλιο «το πιο πολύτιμο προϊόν, η έρευνα και η ανάπτυξη του οποίου προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τους φορολογούμενους πολίτες της ΕΕ, δεν μπορεί να διανεμηθεί ευρύτερα λόγω των προτεραιοτήτων που θέτουν οι εταιρείες αλλά και της περιορισμένης ικανότητας τους για μαζική παραγωγή».

 

Ανάλυση: Το “αποκαλυπτικό” στοιχείο των δημοσκοπήσεων – Η μάχη για το “κέντρο”

 Ανάλυση: Το “αποκαλυπτικό” στοιχείο των δημοσκοπήσεων – Η μάχη για το “κέντρο”

Διείσδυση στον χώρο του ΚΙΝΑΛ επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλώντας την αντίδραση της Φώφης Γεννηματά, που βλέπει τον πρωθυπουργό να θέλει να διευρύνει την κεντροδεξιά παράταξη. Άλλωστε στην κυβέρνηση μετέχουν πρόσωπα που προέρχονται από τον λεγόμενο εκσυγχρονιστικό χώρο όπως ο Άκης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερακάκης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Λίνα Μενδώνη, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου που έχει προταθεί για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΑ.

Κινήσεις οι οποίες έχουν προκαλέσει δυσφορία σε «γαλάζιους» βουλευτές που βλέπουν την μετάλλαξη μιας κυβέρνησης που φέρει την εκλογική σφραγίδα της ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό πως στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στηρίζουν περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σχέση με εκείνους της ΝΔ.

  • Στο ερώτημα για την αξιολόγηση του πρωθυπουργού, το 92% των ερωτηθέντων που δήλωσαν πως ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις προηγούμενες εκλογές την κρίνει θετικά, ενώ το ποσοστό των κεντροδεξιών ψηφοφόρων φτάνει το 88%. Όταν όμως η ερώτηση απευθύνεται στους δεξιούς ψηφοφόρους τότε οι θετικοί ψήφοι μειώνονται φτάνοντας το 77%.

Η δυσφορία που υπήρξε από την «γαλάζια» βάση για την συμμετοχή στελεχών που στο παρελθόν είχαν ασκήσει δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις της ΝΔ, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να διορθώσει την ποσόστωση στο υπουργικό συμβούλιο τοποθετώντας βουλευτές της ΝΔ, διατηρώντας όμως τα πασοκογενή στελέχη.

Παρά όμως την πίεση που φαίνεται να δέχεται η Χαριλάου Τρικούπη, η Φώφη Γεννηματά δείχνει να κρατάει και να βρίσκεται κοντά στα εκλογικά της ποσοστά, παρά την αντιπαράθεση που προέκυψε με τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον οποίο δημοσιεύματα τον ήθελαν να μετακινείται στη ΝΔ, αλλά ο ίδιος επέλεξε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά δείχνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει να βυθιστεί το κόμμα για άλλη μια φορά στην εσωστρέφεια και γι’ αυτό τον λόγο δεν έδωσε συνέχεια στην κόντρα με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

  • Ωστόσο το βλέμμα του προς τον χώρο του κέντρου εστιάζει και ο ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο έχουν ενταχθεί αρκετά κορυφαία στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε εδώ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου με στόχο την διεύρυνση της κεντροαριστεράς. Όμως σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου και κυρίως από την ομάδα των «53».

Η διεκδίκηση του χώρου του κέντρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα που κυριάρχησε κατά την προεκλογική περίοδο, δεν είχε τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι δύο μονομάχοι καθώς το ΚΙΝΑΛ αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη. Η μάχη αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και βέβαια όταν θα στηθούν και οι κάλπες καθώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσουν να αυξήσουν τα ερείσματα τους προς το κέντρο συμπιέζοντας το ΚΙΝΑΛ, με την Φώφη Γεννηματά να μιλά για αυτόνομη πορεία του κόμματος με στόχο να γίνει ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συμμαχιών αναμένεται να παίξουν μια σειρά από κρίσιμα νομοσχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη βουλή, όπως είναι οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κατάργηση της απλή αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, με τις ψηφοφορίες για τα μνημόνια συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία να έχουν προκαλούν τριβές στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Του Σωτήρη Ευσταθίου