Παρέμβαση ΠΟΕΔΗΝ για τις κυβερνητικές αθλιότητες κατά των υγειονομικών: “Από τα χειροκροτήματα, στο… ανάθεμα!

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν οι αιχμές που άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά των γιατρών για το 80% των θανάτων ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, ενώ συνωμολόγησε και ο νέος ΥΠΕΣ Μάκης Βορίδης το μεσημέρι στη Βουλή προκαλώντας την έκρηξη του πρώην αν Υπ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη. Σε αυτά που είπε ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε και η ΠΟΕΔΗΝ.

Τι αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνει λόγο όχι απλώς για ατυχή δήλωση από την κυβέρνηση, αλλά «αντίληψη άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής».

«Προσπαθούν να αποποιηθούν τις κυβερνητικές ευθύνες για τους θανάτους από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ κανονικών και αυτοσχέδιων που είναι πάνω από 80%. Ρίχνουν την ευθύνη στους μαχητές κατά τα άλλα του υγειονομικού πολέμου όταν γνωρίζουν ότι ήδη πολλές οικογένειες έχουν κινηθεί νομικά και το Ελεγκτικό Συνέδριο τις μεγάλες αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που επιδικάζονται σε βάρος των νοσοκομείων τις καταλογίζουν στους θεράποντες γιατρούς και νοσηλευτές των τμημάτων στο οποίο κατέληξε».

Σύμφωνα με τον ίδιο «για τους νοσούντες από κορωνοϊό συναδέλφους το κρύβουν ή λένε ότι φταίνε οι ίδιοι που δεν πρόσεχαν. Δεν παραδέχονται ότι φταίει η αδυναμία προληπτικών τεστ στους υγειονομικούς ή τα ανεπαρκή μέτρα ατομικής προστασίας. Για τους θανάτους των 20 συναδέλφων από κορωνοϊό δεν βγήκε από τα χείλη τους ούτε ένα συλλυπητήρια. Αν και θύματα του υγειονομικού πολέμου. Για τους 14 διασωληνωμένους ούτε περαστικά. Θέλουν να προωθήσουν την αντίληψη της ατομικής ευθύνης».

Σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ, ο κ. Γιαννάκος καταγγέλλει πως «πρώτα έκλεισαν επικερδείς συμφωνίες για τους ιδιώτες και μεταφέρουν στις ιδιωτικές ΜΕΘ τα γενικά περιστατικά. Στο πόλεμο πολεμάνε όλοι στη πρώτη γραμμή. Δεν επιτρέπεται να αναπτύσσονται μαυραγορίτικες λογικές.

» Μετά, για να καλύψουν την έλλειψη κλινών ΜΕΘ βάφτισαν ΜΕΘ τις αυτοσχέδιες ΜΕΘ σε χειρουργικές αίθουσες, σε καρδιοχειρουργικές μονάδες, σε αίθουσες ανάνηψης, σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, ΜΑΦ, ακόμη και σε θαλάμους κλινικών με ένα αναπνευστήρα. Οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ στη χώρα μας με το κατάλληλο εξοπλισμό και εξιδεικευμένο προσωπικό δεν είναι πάνω 750. Από 3.500 που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν. Οι υπόλοιπες 400 αυτοσχέδιες θα πρέπει άμεσα να αποδοθούν για το σκοπό που φτιάχτηκαν (χειρουργεία κ.λ.π.)».

Όπως τονίζει, είχαμε τέσσερις κατηγορίες ασθενών με κορωνοϊό που έχρηζαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μία πρώτη κατηγορία κυρίως ηλικιωμένων ασθενών ή σε βαριά κατάσταση που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία που δεν διέθεταν ΜΕΘ και ήταν αδύνατη η διακομιδή τους σε ΜΕΘ λόγω αιμοδυναμικής αστάθειας. Και κατέληξαν. Αντιθέτως, άλλοι ηλικιωμένοι ασθενείς VIP προληπτικά βρέθηκαν και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Δεύτερη κατηγορία διασωληνωμένων ή στα όρια της διασωλήνωσης ασθενών που θα έπρεπε να βρίσκονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά νοσηλεύτηκαν σε κοινούς θαλάμους κορωνοϊού λόγω έλλειψης ΜΕΘ ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής και κατέληξαν. Στις ΜΕΘ δεν νοσηλεύονται μόνο διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και πολύ σοβαρά περιστατικά στα όρια της διασωλήνωσης για καλύτερη φροντίδα (στον Ευαγγελισμό, τη Σωτηρία και άλλα νοσοκομεία νοσηλεύτηκαν στις μεθ και πολύ σωστά πολλά βαριά περιστατικά που δεν χρειάσθηκε πότε να διασωληνωθούν).
Τρίτη κατηγορία διασωληνωμένων ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξιδεικευμένο προσωπικό. Τα νέα σε ηλικία περιστατικά στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ ευρισκόνταν ξανά σε λίστες αναμονής έως ότου αδειάσει κρεβάτι και μεταφερθούν σε κανονική ΜΕΘ. Αρκετοί ασθενείς και από εδώ κατέληξαν.
Και τέταρτη κατηγορία ήταν οι τυχεροί που βρέθηκαν σε κανονική ΜΕΘ για νοσηλεία. Αυτά τα περιστατικά των θανόντων είναι ελάχιστα καθότι η διακίνηση των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ είναι πολυήμερες. Το ποσοστό των θανόντων από κορωνοϊό εκτός κανονικής ΜΕΘ αγγίζει το 90%.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «η κυβέρνηση όταν ανέλαβε προπαγάνδιζε τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας. Λόγω πανδημίας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τα σχέδιά της. Από το πρώτο στο δεύτερο κύμα δεν κατάφερε να οργανώσει το σύστημα. Ούτε σε επίπεδο πρόληψης με πολλά προληπτικά τεστ, ούτε σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης με ασφαλείς κλινικές κορωνοϊού και επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ. Από τα χειροκροτήματα στο ανάθεμα»