Παράνομες κρίθηκαν οι κινητοποιήσεις στον ΟΑΣΘ, δεν κάμπτονται οι εργαζόμενοι — Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης αυξάνει τις αξίες και τα ενοίκια των κατοικιών στην πόλη

 

«Παράνομες κήρυξε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τις στάσεις εργασίας που εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ για τις 5, 7 και 11 Ιουλίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Οργανισμού.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ καλεί το Συνδικάτο «να σεβαστεί τη Δικαστική Απόφαση και να μην ταλαιπωρήσει περαιτέρω το επιβατικό κοινό».

«Όταν επιτέλους ΟΑΣΘ και κυβέρνηση βρουν λύση στα προβλήματά μας, μπορούμε να το συζητήσουμε. Μέχρι τότε, οι κινητοποιήσεις μας θα πραγματοποιούνται κανονικά. Μέχρι να υπάρξει εξέλιξη που λύνει τα ζητήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα ανοικτά» τόνισε στο GRTimes ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας.

«Ό,τι έχει προγραμματιστεί μέχρι τώρα, δεν αλλάζει. Αν υπάρξει κάποια εξέλιξη ίσως συγκαλέσουμε γενική συνέλευση για να δούμε τι αποφάσεις θα πάρουμε» πρόσθεσε ο κ. Δήμκας.

Παρέμβαση Ζέρβα

Για το θέμα έκανε παρέμβαση σήμερα και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας με την ακόλουθη δήλωση:

«Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει χωρίς αστική συγκοινωνία ούτε μία ώρα. Καλώ την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων ή να δεσμευτεί άμεσα χρονικά για αυτήν.

Αιτήματα που αφορούν τη συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς και την απόδοση πολύ συγκεκριμένων και προβλεπόμενων επιδομάτων προς τους εργαζόμενους του Οργανισμού.

Καλώ, επίσης, τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου, να μην προκαλέσουν ταλαιπωρία, επιπλέον κυκλοφοριακούς φόρτους και δυσλειτουργία σε όλη την πόλη. Είναι λάθος το κόστος των διεκδικήσεων να μετακυλίεται στο κοινωνικό σύνολο.

Από την πρώτη στιγμή από τη θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης χαρακτήρισα το ζήτημα του ΟΑΣΘ κορυφαίο για την πόλη μας. Ως Δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλαμε καθοριστικά στην ενίσχυση του στόλου οχημάτων με την αγορά 49 αστικών λεωφορείων και στην εύρεση εναλλακτικών μεταβατικών λύσεων, ώστε να εκτελείται το συγκοινωνιακό έργο αξιοπρεπώς.

Απευθύνομαι προς όλους ανεξαιρέτως: Άμεσες λύσεις, αποφυγή των απεργιακών κινητοποιήσεων, ικανοποίηση αιτημάτων, ομαλή λειτουργία της πόλης.

Ο ΟΑΣΘ είναι καλύτερος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα διαρκούς και αδιάκοπης λειτουργίας του και συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων 

  • Στάσεις εργασίας από τις 10 το πρωί ώς τις 4 μετά το μεσημέρι εξαγγέλθηκαν για τις 5, 7, 11, 15 και 20 Ιουλίου.
  • Στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί και στις 13 Ιουλίου, από την έναρξη της βάρδιας ώς τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας,
  • 24ωρες απεργίες θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 22 Ιουλίου.
  •  «Συνεχίζουμε οι εργαζόμενοι να παραμένουμε χωρίς ΣΣΕ, δίχως την επιστροφή των προβλεπόμενων και νομοθετημένων επιδομάτων μας που μας στερεί η διοίκηση του ΟΑΣΘ εδώ και μήνες, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την  αβεβαιότητα και τον φόβο για αναδρομική περαιτέρω μείωση των μισθών μας. Τα ίδια Υπουργεία, που αναίτια κωλυσιεργούν και συνεχίζουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους στην συγκοινωνία της πόλης μας, επιδεικνύουν άμεσα αντανακλαστικά ως προς την ψήφιση νομοσχεδίων που εξυπηρετούν συμφέροντα ιδιωτών» τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στην ανακοίνωση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

Η μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης αυξάνει τις αξίες και τα ενοίκια των κατοικιών στην πόλη

Ακίνητα στη ΘεσσαλονίκηΑκίνητα στη Θεσσαλονίκη

Η έλλειψη προσφοράς κατοικίας σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη μειώνει τις επιλογές των υποψηφίων ενοικιαστών το οποίο οδηγεί τις τιμές στα ύψη.

Μια από τις περιοχές που ηγείται στις αυξήσεις των τιμών ενοικίων στη χώρα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς είναι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο του νομού αλλά και τους περιφερειακούς δήμους της πόλης να καταγράφουν σημαντική αύξηση στις τιμές των ενοικίων της τάξεως έως και 15%.

Παράγοντες όπως η έλλειψη προσφοράς κατοικίας σε συνδυασμό με τη μεγάλη ζήτηση κατοικίας στη Θεσσαλονίκη μειώνει τις επιλογές των υποψηφίων ενοικιαστών το οποίο οδηγεί τις τιμές στα ύψη.

Η αναβίωση της τουριστικής κίνησης η οποία ώθησε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να προτιμήσουν τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές ενοικίασης κατοικίας.

Σημαντικό παράγοντα της ανόδου των τιμών των ενοικίων σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης αποτελούν και τα έργα που λαμβάνουν χώρα στη πόλη όπως η δημιουργία του μετρό της πόλης το οποίο έρχεται να ανεβάσει τις τιμές των ενοικίων και αξιών ακινήτων σε σημαντικό βαθμό στις περιοχές τις οποίες επηρεάζει αλλά και ευρύτερα.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε εμπορικό κόμβο των Βαλκανίων λόγω της στρατηγικής της θέσης στην ευρύτερη περιοχή το οποίο με τη σειρά του προσελκύει επενδυτές τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό δίνοντας μια σημαντική ώθηση στις αξίες και τιμές των ακινήτων είτε για αγορά είτε για ενοικίαση.

Το κέντρο της πόλης είναι ωστόσο η περιοχή όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ενοίκια το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης το οποίο θεωρείται εύλογο, με τις περιοχές της Πυλαίας, της Ανάληψης -Μπότσαρη – Νέα Παραλία, της Άνω Πόλης να ακολουθούν αλλά και τις περιοχές Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου και Βαρδάρης – Λαχανόκηποι.

Συγκεκριμένα οι ακριβότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης με μέση τιμή ενοικίασης τα 8,0 ευρώ ανά τ.μ., η Πυλαία με 7,6 ευρώ ανά τ.μ., η περιοχή Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία με 7,4 ευρώ ανά τ.μ., η Άνω Πόλη με 7,2 ευρώ ανά τ.μ., η περιοχή Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου με 7,2 ευρώ ανά τ.μ., και η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι με 7,1 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Αγία Σοφία, διαμέρισμα 90 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, τετάρτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 6 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Πυλαία, διαμέρισμα 70 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 6 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ανάληψη – Μπότσαρη – Νέα Παραλία, διαμέρισμα 80 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Άνω Πόλη, διαμέρισμα 90 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Βούλγαρη – Ντεπώ – Μαρτίου, διαμέρισμα 85 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 9 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, διαμέρισμα 60 τ.μ., πρώτο ορόφου, ενός υπνοδωματίου, ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι περιπτώσεις των περιοχών στις οποίες κατεγράφησαν πιο οικονομικές και προσιτές τιμές για ενοικίαση κατοικίας όπως είναι οι περιοχές, Χορτιάτης με μέση τιμή ενοικίασης τα 4,0 ευρώ ανά τ.μ., η περιοχή Ωραιόκαστρο με 4,4 ευρώ ανά τ.μ., η περιοχή Μίκρα με 4,5 ευρώ ανά τ.μ., η περιοχή Ελευθέριο – Κορδελιό με 4,8 ευρώ ανά τ.μ., η Πολίχνη με 5,0 ευρώ ανά τ.μ., και οι Συκιές με 5,1 ευρώ ανά τ.μ.

Ενδεικτικά στην περιοχή Χορτιάτης, διαμέρισμα 92 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 4 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ωραιόκαστρο, μεζονέτα 120 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Μίκρα, διαμέρισμα, 110 τ.μ., δευτέρου ορόφου, τριών υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Ελευθέριο – Κορδελιό, διαμέρισμα 85 τ.μ., τρίτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Πολίχνη, διαμέρισμα 80 τ.μ., πρώτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Στην περιοχή Συκιές, διαμέρισμα 55 τ.μ., ισογείου, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 6 ευρώ ανά τ.μ.

Μάριος Πολάκης