Παπανδρέου: “Παράγοντες της Ν.Δ, εξωπολιτικοί επιδιώκουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα”. Πως θα γίνει το ντιμπέϊτ — Κίνημα Αλλαγής: Με αυτά τα μέτρα θα διεξαχθούν οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έγινε παππούς -Απέκτησε εγγονή - Aftodioikisi.gr

Στο κεντρικό δελτίο του Open και τον Γιάννη Παπαδόπουλο μίλησε την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους έθεσε υποψηφιότητα, επισημαίνοντας ότι… «Έχοντας την εμπειρία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτών των δέκα ετών θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου να προσφέρω στην παράταξη, πιστεύω ότι η υποψηφιότητά μου τάραξε τα νερά, δημιούργησε ελπίδες, δημιούργησε μία προσέλκυση ουσιαστικά πολλών πολιτών και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε ξανά να φτιάξουμε αυτή την παράταξη μεγάλη, ισχυρή, δημοκρατική και πλειοψηφούσα δύναμη.

Αυτός είναι ο στόχος μου και πιστεύω ότι είμαστε μία παράταξη που μέσα στην πιο μεγάλη κρίση της μεταπολίτευσης είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη. Έχουμε ένα έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί, που πρέπει να συνεχιστεί και απέναντι στις δύο άλλες παρατάξεις ».

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι η δικαίωσή του θα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που ο ίδιος εισήγαγε ως πρωθυπουργός. «Είμαστε η μόνη παράταξη που έκανε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και μέσα στην κρίση, όταν σηκώσαμε βάρη που ήταν ευθύνη άλλων», είπε.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στις αξίες τις οποίες πρεσβεύει. «Και εγώ, και εμείς σαν Κίνημα, συνδυάζουμε την παράδοση αξιών πολύ βασικών, της Δημοκρατίας, της συμμετοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων από μία γραφειοκρατία σκληρή και πελατειακή, και από την άλλη πλευρά είμαστε η δύναμη της καινοτομίας. Αυτά που έφερα εκείνη την εποχή (ως πρωθυπουργός) ήτανε καινοτόμα αλλά πάνω σε βάσεις αρχών.

Όταν μιλάμε για Διαύγεια, όταν μιλάμε για ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για opengov, για πράσινη ανάπτυξη, για αποκέντρωση – όλα αυτά τα οποία αυτή τη στιγμή συζητάει ο κόσμος», τόνισε ενώ για τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ανέφερε ότι δεν ζητάει «ούτε ρεβάνς ούτε προσωπική δικαίωση. Η ουσία είναι να βοηθήσουμε τη χώρα γιατί πιστεύω ότι οι θέσεις μας πραγματικά έχουν πάει και παλιότερα την χώρα μπροστά και θα την ξαναπάνε».

Για τις «παρεμβάσεις τρίτων» στα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ

Αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωσή του περί «παρεμβάσεων τρίτων» ο ίδιος διασαφήνισε ότι «είπα ότι υπάρχουν παράγοντες, και της ΝΔ και πιθανώς έξωθεν του πολιτικού χώρου, που θέλουν να καθοδηγήσουν το αποτέλεσμα κατά αυτό που θεωρούν ότι μπορεί να τούς βολεύει. Εγώ θεωρώ πρώτα απ’ όλα ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουνε καλές προθέσεις και δεύτερον ότι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών είναι αυτό που πάντα εγγυάται την αυθεντική βούληση του χώρου μας».

Τέλος, για τη στάση που θα κρατήσει εφόσον δεν περάσει στον δεύτερο γύρο, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «στη ζωή μου έχω την απόφαση να παλέψω για αξίες, για το καλό της παράταξης αλλά καταρχήν για το καλό της χώρας. Όπως το έκανα στην πιο δύσκολη περίοδο, που σηκώσαμε βάρος μπροστά στη χρεοκοπία που δεν ήταν δικιά μας ευθύνη, και βάλαμε το πολιτικό κόστος στο πλάι. Ουσιαστικά σηκώσαμε πατριωτικά το βάρος μιας ευθύνης που είχε η προηγούμενη παράταξη. Από όποιο μετερίζι, εγώ θα παλεύω για αυτές τις αξίες. Εγώ στηρίζω την παράταξη. Δεν θα μπλέξω σε παιχνίδια»…

Το αποψινό ντιμπέϊτ των 5 υποψηφίων

Με καινοτομίες θα γίνει το ντιμπέιτ μεταξύ των 5 εκ των 6 υποψηφίων για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Η τηλεμαχία θα γίνει στις 10 το βράδυ της Δευτέρας στο Στούντιο Δ, ένα από τα πιο σύγχρονα της Δημόσιας Τηλεόρασης και οι ρυθμοί προετοιμασίας είναι πυρετώδεις.

Στο στούντιο όπου θα γίνει το ντιμπέιτ οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν απευθείας διάλογο μεταξύ τους.

«Οι άνθρωποι της ΕΡΤ θα ανταποκριθούν και σε αυτή την πρόκληση» τονίζει ο σκηνοθέτης του ντιμπέιτ, Μανώλης Παπανικήτας.

Στόχος της ΕΡΤ μετά από αίτημα των υποψηφίων που θα πάρουν μέρος είναι η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών. Τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης ενώ δεν θα συμμετάσχει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Μια από τις καινοτομίες του ντιμπέιτ είναι ότι ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί αν το επιθυμεί να σχολιάζει τις απαντήσεις των συνυποψηφίων σε 45 δευτερόλεπτα στο τέλος της κάθε θεματικής ενότητας.

Το ντιμπέιτ θα γίνει σε 5 θεματικές ενότητες:

 1. Διαχείρηση κρίσεων (Πανδημία, Οικονομία, Κλιματική αλλαγή ενεργειακή κρίση}
 2. Εξωτερική πολιτική (Εθνικά θέματα, Τουρκία, μεταναστευτικό)
 3. Δημοκρατία- Θεσμοί-Πολιτικό Σύστημα-Νέες τεχνολογίες
 4. Κόμμα, Στρατηγική και συμμαχίες
 5. Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις καθώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας θα μπορούν να έχουν δυο διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Η διάρκεια κάθε δημοσιογραφικής ερώτησης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα και οι απαντήσεις το 1,5 λεπτό. Τις ερωτήσεις θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς, ενώ η Αντριάνα Παρασκευοπούλου θα κάνει την πρώτη και την καταληκτική ερώτηση της τηλεμαχίας.

Ο Παύλος Τσίμας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ τόνισε μεταξύ άλλων ότι πάντα το αίτημα των θεατών και των δημοσιογράφων ήταν ο πραγματικός διάλογος κι όχι οι παράλληλοι μονόλογοι. Όπως ανέφερε «η δυνατότητα να επανέλθω στην ερώτηση με μέτρο, η δυνατότητα να μιλάνε μεταξύ τους, να κάνει ερώτηση ο ένας στον άλλον, να σχολιάζει ο ένας τον άλλον, αυτό νομίζω ότι θα δώσει ένα ενδιαφέρον κι ελπίζω και να είναι κι ένα προηγούμενο».

Όπως ανέφερε ο διευθυντής παραγωγής Γιώργος Καλοφωλιάς: «Θα γίνει στο σύγχρονο Στούντιο Δ ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα είναι πάρα πολύ αυστηρά».

Κάθε υποψήφιος θα μπορεί να θέσει μια ερώτηση σε όποιον συνυποψήφιό του επιθυμεί για να απαντήσει σε 1,5 λεπτό.

 

Κίνημα Αλλαγής: Με αυτά τα μέτρα θα διεξαχθούν οι εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου

Κίνημα Αλλαγής: Τα μέτρα που θα ισχύσουν στα εκλογικά κέντρα στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ)

Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στα εκλογικά κέντρα στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (αν χρειαστεί και στις 12 Δεκεμβρίου) για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ)

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ κατά την ημέρα των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου και αν απαιτηθεί και της 12ης Δεκεμβρίου:

 • Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών, ο Υπεύθυνος του Εκλογικού Κέντρου καθώς και οι Εκπρόσωποι των Υποψηφίων, όσοι δηλαδή θα είναι συνεχώς εντός του Εκλογικού Τμήματος, θα έχουν υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τελευταίου 6μήνου ή rapid test τελευταίου 48ωρου. Επισημαίνεται ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους. Ο έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών στους ανωτέρω θα γίνεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και ο ίδιος θα επιδεικνύει το δικό του στα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.
 • Οι ψηφοφόροι θα εισέρχονται ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα με χρήση μάσκας και αντισηπτικού. Υποχρεωτικά κατά την αναμονή τους εκτός του κέντρου θα κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.
 • Για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των ψηφοφόρων εντός του εκλογικού τμήματος, κάνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους ψηφοφόρους να έχουν κατεβάσει, εκτυπώσει και συμπληρώσει την αίτηση εγγραφής Μέλους ή Φίλου από την ιστοσελίδα (site) του Κινήματος Αλλαγής.

Κίνημα Αλλαγής: Αυτοί μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές του Δεκεμβρίου

Τα άρθρα του καταστατικού του Κινήματος Αλλαγής που ορίζουν ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου (και της 12ης Δεκεμβρίου αν χρειαστεί δεύτερος γύρος) για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι τα εξής:

 • Μέλη και φίλοι του Κινήματος Αλλαγής μπορούν να εγγραφούν Έλληνες πολίτες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αλλοδαποί που κατοικούν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα, από την ηλικία των 16 ετών, οι οποίοι αποδέχονται τις αρχές και τις επιδιώξεις του, εφόσον δεν συμμετέχουν σε άλλο ελληνικό πολιτικό κόμμα ή σε οργανώσεις και φορείς, των οποίων οι στόχοι έρχονται σε αντίθεση με αυτούς του φορέα. Τα μέλη του φορέα μπορούν να διατηρούν παράλληλα και την ιδιότητα μέλους σε ένα από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις συλλογικότητες που συναποτελούν το Κίνημα Αλλαγής.
 • Ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής ορίζονται όσοι συμφωνούν με τις αρχές, τις επιδιώξεις, την οργάνωση και τη λειτουργία του, αποδέχονται το πρόγραμμά του και το παρόν καταστατικό και επιθυμούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του, στην προώθηση των θέσεών του και στην προβολή της δράσης του.
 • Κατά την διαδικασία των εκλογών όποιος/α δεν είναι μέλος του Κινήματος υπογράφει αίτηση και βεβαιώνει ότι δεν είναι μέλος άλλου πολιτικού κόμματος, ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει πλήρως τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την αντίστοιχη ιδιότητα με βάση τα σχετικά άρθρα του Καταστατικού και ακόμα συναινεί και εξουσιοδοτεί το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ για την χρήση των στοιχείων του καταλόγου ψηφισάντων με βάση το νομικό πλαίσιο για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων.