Παπανάτσιου: Η απουσία συνεκτικού σχεδίου οδηγεί την Κυβέρνηση σε εκπτώσεις ως… – ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον τουρισμό εκτός από ευχολόγια

«Η έλλειψη συνεκτικού σχεδίου δράσης για την «βαρια» βιομηχανία της χώρας, στον τουρισμό, οδηγεί την Κυβέρνηση σε εκπτώσεις που επηρεάζουν την κοινοχρησία του αιγιαλού και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτόν. Η ανυπαρξία σχεδίου αφορά, τόσο στο κομμάτι των επαγγελματιών, όσο και της ενίσχυσης με οποιοδήποτε τρόπο των πολιτών , ώστε και να μπορέσουν ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αλλά να ενισχυθεί και ο εγχώριος τουρισμός», αναφέρει σε δήλωση της η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών Κ.Παπανάτσιου σχετικά για τις ρυθμίσεις του αιγιαλού στο σ/ν του Υπουργείου Τουρισμού

Και προσθέτει:

Κατά την άποψή μας, ο αιγιαλός είναι κοινό αγαθό που τυγχάνει παράλληλα και συνταγματικής προστασίας. Καμία ρύθμιση η οποία διευκολύνει την υπερκεκμετάλλευσή του ή διαβρώνει τα χαρακτηριστικά του δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Τόσο, η διάταξη για την αύξηση από 300τμ (αν παραχώρηση) σε 500τμ, όσο και η κατάργηση του αυστηρού πλαισίου για τις αυθαιρεσίες είναι ενδεικτικές της αντίληψης που κυριαρχούσε τόσα χρόνια στην διαχείριση αυτού του αγαθού. Μία αντίληψη που οδήγησε σε υπηρεσίες επιμελώς ατημέλητες, μαζικές παραχωρήσεις των αιγιαλών, χωρίς αντισταθμιστικό όφελος για τους πολίτες ή το δημόσιο συμφέρον και χάιδεμα στους αυθαιρετούντες.

Αντίθετα, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με τον Αιγιαλό και την παραλία. Πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ολιστική κάλυψη των δικαιωμάτων των πολιτών και την χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα της πρόσβασης στους ελεύθερους χώρους.

Προχωρήσαμε στην τροποποίηση του νόμου 2971 (ν.4607/2019) ώστε να υπάρξει μία συνολικότερη αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την προστασία και διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας και των λοιπών κοινόχρηστων αγαθών. Επιγραμματικά, κάποιες από τις σημαντικές αλλαγές ήταν η διεύρυνση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ως μέσο διαφάνειας και αύξησης των δημόσιων εσόδων, ο προσδιορισμός του ελάχιστου πλάτους της παραλίας, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 30μ. και η ρητή απαγόρευση, για πρώτη φορά, όσο αφορά την κατασκευή κτισμάτων στον αιγιαλό και την παραλία.

Επίσης, για πρώτη φορά προβλέφθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη ελεύθερης διόδου από το δημόσιο δρόμο προς τον αιγιαλό. Παράλληλα, σημαντική αλλαγή αποτέλεσε η νομοθετική κατοχύρωση, ώστε το 60% της παραλίας πλέον να μένει ελεύθερο και η κάθε παραχώρηση για ομπρέλες – ξαπλώστρες να έχουν μέγιστο εμβαδόν 300 τ.μ. Διάταξη που ακυρώνεται με το κατατεθειμένο σχέδιο νόμου. Τέλος, ορίσαμε ότι από την παραχωρούμενη έκταση, μόνο ποσοστό 60% μπορεί να καταληφθεί με ομπρέλες – ξαπλώστρες, ενώ το υπόλοιπο  40%  μένει ελεύθερο, ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Και αυτή διάταξη τροποποιείται, ανεβάζοντας το ποσοστό κάλυψης σε 50%.

Πρέπει να σημειωθεί πως ενδεικτικό της ανυπαρξίας σχεδίου και της βιασύνης της κυβέρνησης, είναι ότι η πρόσφατα εκδοθείσα ΚΥΑ που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις των φετινών παραχωρήσεων είδε το φως της δημοσιότητας πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, με τις οποίες προφανώς και συνδέεται, εφόσον αλλάζουν σημαντικοί όροι των παραχωρήσεων, όπως το ποσοστό παραχώρησης και η κάλυψη με ομπρέλες και ξαπλώστρες!

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για τον τουρισμό εκτός από ευχολόγια

Αφού δεν έκανε τίποτα τόσο καιρό για τον τουρισμό εκτός από ευχολόγια, σήμερα η κυβέρνηση ομολογεί ότι «ξεκινάμε από το μηδέν», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης.

Και συνεχίζει:

Οι επιχειρήσεις και οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό απαιτούν συγκροτημένο σχέδιο. Αν θέλει η κυβέρνηση να δει πώς δεν θα μείνουμε στο «μηδέν», ας δείξει λιγότερη αλαζονεία και ας παρακολουθήσει, έστω και τώρα, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα  «Μένουμε Όρθιοι» τις επόμενες ημέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*