Πανευρωπαϊκός συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα. Κλείσιμο συνόρων αν αυξηθούν τα κρούσματα – Το τρίτο κύμα της πανδημίας «λυγίζει» την Αφρική

Σε πανευρωπαϊκό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η μετάλλαξη Δέλτα -γνωστή και ως ινδική παραλλαγή– του κορωνοϊοϋ, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής.

Στο πλαίσιο αυτό επί τάπητος βρέθηκε πιθανή ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις.

Έτσι σε περίπτωση σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων και σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την COVID-19, «θα διευκολύνουν τις ασφαλείς μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

Ικανοπόηση για τους εμβολιασμούς

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν στα συμπεράσματά τους για την αντιμετώπιση της Covid 19 «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών».

Παράλληλα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αναγνώρισαν ότι τα σύνορα της ΕΕ πρέπει να ανοίξουν ξανά με προσοχή, ενώ επαίνεσαν την υιοθέτηση του πιστοποιητικού COVID-19 πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών, με πολλούς να ζητούν τη συνεκτική εφαρμογή του σε ολόκληρη την Ένωση.

Προειδοποιήσεις στη Βρετανία

Η Γερμανία, με την στήριξη της Γαλλίας, προειδοποίησαν ευθέως τα κράτη – μέλη της ΕΕ που δέχονται χωρίς ελέγχους Βρετανούς πολίτες και πολίτες άλλων τρίτων χωρών όπου εντοπίζεται η μεταλλαγή «Δέλτα», ότι μπορεί να επιβάλουν υποχρεωτικές περιόδους καραντίνας στους δικούς τους πολίτες κατά την επιστροφή στη χώρα τους. Δηλαδή, τα μεσογειακά κράτη θα έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε Βρετανούς ή σε Γερμανούς και Γάλλους τουρίστες.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση και επιτάχυνση των εμβολιασμών καλεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα(ινδική) του κορωνοϊού θα κυριαρχήσει ανά την Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου με «όχημα» τους νέους. Ήδη «καλπάζει» σεΗνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφεται στηΓαλλία, καθώς και τοπικές εξάρσεις στη Γερμανία.

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, εκτιμά το ECDC.

«Είναι πολύ πιθανό η μετάλλαξη Δέλτα να κυκλοφορεί ευρέως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως μεταξύ των νέων, οι οποίοι δεν αποτελούν στόχο του εμβολιασμού» προειδοποίησε η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμόν.

Το ECDC καλεί επίσης τις χώρες να μην εφησυχάσουν απέναντι στη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Σύμφωνα με τα σενάρια της υγειονομικής υπηρεσίας, «οποιαδήποτε χαλάρωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ορίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στις αρχές Ιουνίου μπορεί να οδηγήσουν σε ταχεία και σημαντική αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες».

Ανησυχία για την Κρήτη

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ στην προηγούμενη καταγραφή τα κρούσματα ήταν 11. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα μέσα σε λίγες ημέρες έχει θέσει σε απόλυτη ετοιμότητα την επιστημονική κοινότητα αλλά και τις Αρχές.

Τα αυξημένα κρούσματα του στελέχους Δέλτα στην Κρήτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πολιτική Προστασία με την συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα του Άκη Σκέρτσου, του Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι εξέτασαν την συνολική επιδημιολογική εικόνα του νησιού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών, καθώς διαπιστώθηκε πως και τα 15 κρούσματα που φέρουν το στέλεχος Δ δεν είχαν εμβολιαστεί.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο. Παράλληλα έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη για γρήγορη ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, προκειμένου να μπει φρένο στην περαιτέρω η ινδική μετάλλαξη στο νησί.

 

Το τρίτο κύμα της πανδημίας «λυγίζει» την ΑφρικήΚορωνοϊός: Το τρίτο κύμα της πανδημίας «λυγίζει» την Αφρική

Η Αφρική, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο στην εκστρατεία εμβολιασμού, πλήττεται από ένα σφοδρό τρίτο κύμα της πανδημίας, που ασκεί πίεση στα νοσοκομεία.

Η ήπειρος έχει μέχρι στιγμής αποφύγει το χειρότερο, καταστροφικό σενάριο της Βραζιλίας και της Ινδίας. Με σχεδόν 5,3 εκατομμύρια κρούσματα και 139.000 θανάτους η Αφρική παραμένει η λιγότερα πληγείσα ήπειρος μετά την Ωκεανία από την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα μα καταμέτρηση του AFP.

«Το τρίτο κύμα επιταχύνεται, εξαπλώνεται γρηγορότερα, χτυπάει πιο σκληρά», τόνισε η Δρ Ματσινίσο Μοέτι, η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική. «Με αυτήν τη γρήγορη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τις αναφορές για ολοένα και περισσότερους βαριά ασθενείς, το τελευταίο κύμα απειλεί να γίνει το χειρότερο μέχρι σήμερα», προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Πέμπτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

H αναζωπύρωση της covid-19 στην Αφρική συμπίπτει με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, την εξάπλωση των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού και τον χειμώνα στο νότιο τμήμα της Αφρικής όπου εντοπίζεται το 40% των κρουσμάτων.

Στη Νότια Αφρική, τη χώρα που επισήμως έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία καθώς εκεί έχει καταγραφεί το 35% των κρουσμάτων της covid-19, οι γιατροί είναι αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη άνοδο του αριθμού των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης τα οποία δεν συνδέονται απαραιτήτως με τον κορωνοϊό.

Νέοι στα νοσοκομεία

«Αυτό που βλέπουμε αυτή την περίοδο είναι διαφορετικό από το πρώτο και το δεύτερο κύμα», επεσήμανε η Ανζελίκ Κέτζε αξιωματούχος του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου. Η Ναμίμπια και η Ζάμπια βλέπουν επίσης βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων της covid-19 να αυξάνει. Ο υπουργός Υγείας της Ζάμπιας είχε πρόσφατα κάνει λόγο για γεμάτα νεκροτομεία.

Ο ομόλογός του από την Ουγκάντα είχε αναφέρει ότι πολλοί νέοι νοσηλεύονται λόγω covid-19, «κάτι που είναι διαφορετικό σε σχέση με το δεύτερο κύμα». Όπως και η Νότια Αφρική και η Ουγκάντα τείνει να προσφέρει θεραπεία στο σπίτι για όσους δεν εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, όμως τα αποθέματα οξυγόνου τελειώνουν.

Το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει επίσης χώρες που είχαν γλιτώσει μέχρι στιγμής από την covid-19, όπως η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε στη δυτική Αφρική. «Η κατάσταση είναι πολύ πιο ανησυχητική σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιβερίας Τζορτζ Γουέα, κάνοντας λόγο για νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Η Αφρική υιοθέτησε εκ νέου υγειονομικά μέτρα. Η Ουγκάντα επέβαλε lockdown, με μόνο τους εμπόρους της Καμπάλα να επιτρέπεται να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η Κένυα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ η Ναμπίμπια, η Ρουάντα και η Ζιμπάμπουε επανέφεραν τα περιοριστικά μέτρα τον Ιούνιο.

Κούρσα ενάντια στον χρόνο

Το τρίτο κύμα ξέσπασε στην Αφρική την ώρα που οι παραδόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έχουν σχεδόν σταματήσει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της ηπείρου έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Εξάλλου η Δύση δέχεται επικρίσεις που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη την πρόσφατη υπόσχεσή της να προσφέρει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων στις πιο φτωχές χώρες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Αφρική έχει άμεση ανάγκη από εκατομμύρια δόσεις. «Πρόκειται για μια κούρσα ενάντια στον χρόνο, η πανδημία είναι μπροστά μας. Στην Αφρική δεν κερδίζουμε τη μάχη κατά του ιού», προειδοποίησε ο Τζον Ενκεγασόνγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Η έξαρση της covid-19 στην Ινδία, τη χώρα που παρέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εμβολίων της AstraZeneca, καθυστέρησε τις παραδόσεις δόσεων μέσω του μηχανισμού Covax του ΠΟΥ. Όμως εκτός από τις ελλείψεις σε εμβόλια, στην Αφρική γίνονται και πολλά μοιραία λάθη.

Χώρες που διαθέτουν εμβόλια δεν έχουν καταφέρει να τα χορηγήσουν προτού αυτά λήξουν. Το Μαλάουι κατέστρεψε τον Μάιο σχεδόν 20.000 δόσεις εμβολίων που είχαν λήξει, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις.

Η Νότια Αφρική, που έχει εμβολιάσει μόνο 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους σε σύνολο 59 εκατομμυρίων, χρειάστηκε να καταστρέψει 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 έπειτα από ένα λάθος στην παρασκευή τους.

Μέχρι σήμερα 18 αφρικανικές χώρες έχουν εξαντλήσει σχεδόν το σύνολο των εμβολίων που τους εστάλησαν μέσω του ΠΟΥ. Τον Μάιο εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Χαράρε, μετά την εξάντληση των αποθεμάτων των εμβολίων στο κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο.

Λόγω των ελλείψεων «πολλοί αισθάνονται σαν να περιμένουν τον θάνατο», κατήγγειλε ο Ντεπρόουζ Μουτσένα της Διεθνούς Αμνηστίας σε ανακοίνωσή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*