Πανεπιστημιακή αστυνομία τέλος — Το δέντρο του Μπακογιάννη — Ταΐζουν με… σανό 230.000 εκπαιδευτικούς

Στο πανεπιστημίο Αθηνών και την περιοχή Ζωγράφου η «πανεπιστημιακή αστυνομία» - Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Περισσότερο εκτεθειμένοι είναι οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος και η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως. Ο πρώην υπουργός ΠροΠο Μ. Χρυσοχοϊδης που υπήρξε αρχιτέκτονας του σχεδίου δεν ακούγεται.

Ωστόσο, η αποτυχία αγγίζει ευθέως και τον πρωθυπουργό γιατί θέλησε να μπει σ αυτό το κάδρο όταν πίστευε ότι οι εντυπώσεις θα είναι υπέρ του.

Η ήττα, ως συνήθως, είναι ορφανή και στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόθεση είναι να μη δηλωθεί αναδίπλωση αλλά η απόσυρση να γίνει αθόρυβα και να ξεχαστεί αφού η επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές.

Το βέβαιο είναι ότι στο “πακέτο μεταρρυθμίσεων” που θα προβληθεί προεκλογικά από τον Κ. Μητσοτάκη η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα έχει θέση. Όνειρο ήταν και πάει…

Η κυβέρνηση δεν επιμένει άλλο στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της θα απασχοληθούν σε αστυνομικά τμήματα που έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Εκπαιδεύτηκαν, προσλήφθηκαν, πήγαν έξω από τους πανεπιστημιακούς χώρους, μετά ανατέθηκε η προστασία τους στα ΜΑΤ και, τελικά, ο τραγέλαφος ολοκληρώνεται με μια σιωπηρή κατάργηση.

Οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είχαν αποτέλεσμα. ΄Οχι μόνο τα συλλαλητήρια αλλά και η απροθυμία των πρυτανικών αρχών, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, να συνεργαστούν.

Παρά τις πομπώδεις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών και την προπαγανδιστική προσπάθεια να πλασαριστεί ως μεταρρύθμιση, η λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας απέτυχε στην πράξη.

Η κυβέρνηση, για να ανακόψει διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά και να ικανοποιήσει τους πιο συντηρητικούς του ακροατηρίου της, είχε επενδύσει στην ατζέντα “νόμος και τάξη” στα ΑΕΙ και γι αυτό τροφοδοτούσε την ένταση στο ΑΠΘ με τη διάλυση κατάληψης.

Όμως γρήγορα φάνηκε ότι οι περιπολίες ειδικών φρουρών έξω από πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις γελοιοποιούσαν την αποστολή τους, πολύ περισσότερο όταν έγινε γνωστό ότι θα τους φυλούσαν ένστολοι με κράνη και κλομπ.

Θοδωρής Καραγιαννίδης

 

Το δέντρο του ΜπακογιάννηΧιλιάδες έλατα με νταλίκες σε όλη την Ελλάδα από τη Χαλκιδική | Typosthes

Με μια ανάρτηση ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το χριστουγεννιάτικο δέντρο που έφτασε από την Ευρυτανία στην πλατεία Συντάγματος.

Ούτε που του πέρασε από το μυαλό η σκέψη ότι το μήνυμα που στέλνει είναι αντιοικολογικό σε μια εποχή στην οποία ο σεβασμός στα δέντρα αποτελεί δείκτη προσωπικής και κοινωνικής ποιότητας.

Στο πανηγυρικό του tweet, ο λάτρης του Ρουβά και εμπνευστής του δαπανηρού και καταστροφικού για το κέντρο της Αθήνας Μεγάλου Περιπάτου, συνοψίζονται όλες οι παλιές ασθένειες του πολιτικού συστήματος: Τοπικισμός, οικογενειοκρατία, πελατειασμός, ψηφοθηρία, μεγαλομανία, έλλειψη παιδείας.

Το δέντρο του Μπακογιάννη

Όχι μόνο έφερε το έλατο από το Καρπενήσι, τόπο καταγωγής του πατέρα του, όπου ο ίδιος διετέλεσε δήμαρχος, για να δείξει πόσο δεν ξεχνά τις ρίζες του και να τιμήσει τους συντοπίτες του, αλλά διαφήμισε το ύψος του, 21 μέτρα, στη βάση της μπερλουσκονικής-τραμπικής αισθητικής κατά την οποία όσο πιο μεγάλο είναι κάτι, τόσο πιο ωραίο φαίνεται.

Και πρόβαλε τη μεταφορά του σαν άθλο που του τον χρωστούν οι δημότες της Αθήνας γιατί έχει τη σφραγίδα του.

Πόσο αναχρονιστική νοοτροπία και πόσος παλαιοκομματισμός από έναν πολιτικό που πλασαρίστηκε σαν ανανεωτής κυκλοφορώντας με βέσπα. Όσο τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, άλλο τόσο το δίτροχο δεν κάνει τον εκσυγχρονιστή. Κάθε έλατο που κόβεται για πλάκα είναι απώλεια για τον πολιτισμό μας – όσος υπάρχει.

 

Ταΐζουν με… σανό 230.000 εκπαιδευτικούς

Νίκη Κεραμέως, Αγγελος Συρίγος
Προεκλογικές υποσχέσεις από τη Νίκη Κεραμέως και τον Αγγελο Συρίγο για αυξήσεις αποδοχών σε όλες τις βαθμίδες την… επόμενη τετραετία εάν και εφόσον επανεκλεγεί η κυβέρνηση!

Οσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο αυξάνουν και οι κυβερνητικές υποσχέσεις για αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, οι οποίοι αποτελούν και τον μεγαλύτερο κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων (πάνω από 230.000).

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αγγελος Συρίγος σε συνάντηση που είχε την Τρίτη 15/11 με τους συνδικαλιστές της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ τούς δήλωσε ότι το ζήτημα των αυξήσεων στις αποδοχές τους έχει συζητηθεί και με το υπουργείο Οικονομικών: «Κατά τη συνάντηση, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι τα μέλη ΔΕΠ έχουν υποστεί λόγω της οικονομικής κρίσης σημαντική μείωση των αποδοχών τους, οι συμμετέχοντες εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας ενημέρωσαν τα μέλη της εκτελεστικής γραμματείας ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα του δημοσιονομικού χώρου, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες, έχουν συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα αύξησης των αποδοχών. Αναφορικά δε με την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ που αφορά την καταβολή αναδρομικών αποδοχών των μελών ΔΕΠ, έγινε γνωστό ότι εκκρεμεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους και σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης και το πεδίο εφαρμογής της».

Αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών υποσχέθηκε πριν από λίγες μέρες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επιχειρώντας σε μια ύστατη προσπάθεια, λίγους μήνες προ των εκλογών, να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα που αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις όπου καταλαμβάνει εδώ και πολύ καιρό τις πρώτες θέσεις στις αρνητικές γνώμες ανάμεσα στους υπουργούς της Ν.Δ.. Η υπουργός Παιδείας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr και την εκπομπή Meeting Point με την Ολγα Τρέμη, έκανε πάλι «επίθεση φιλίας» στους εκπαιδευτικούς, τους ίδιους ακριβώς εκπαιδευτικούς που στην καθημερινότητα δεν διστάζει να φορτώσει με γραφειοκρατικές ευθύνες και να στείλει στα δικαστήρια όταν αντιδρούν στις αυταρχικές της επιλογές.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία είναι ο εξορθολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με έμφαση στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας δόθηκε, οριζοντίως, επίδομα στους εκπαιδευτικούς για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Είναι μια έμπρακτη στήριξη στο έργο του εκπαιδευτικού, ωστόσο, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι απολαβές τους, γι’ αυτό και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας την επόμενη τετραετία».

Το 2022, όμως, είναι αν μη τι άλλο ύβρις να τάζεις αυξήσεις εάν και όταν εκλεγείς, ενώ υπάρχουν μισθοί από 730 ευρώ (την ίδια ώρα που λόγω πληθωρισμού χάνουν ένα 16% της αγοραστικής τους αξίας) και ένας νεοδιοριζόμενος εκπαιδευτικός αμείβεται με μισθό χαμηλότερο του βασικού του ιδιωτικού τομέα, λόγω της κατάργησης στο Δημόσιο του 13ου και του 14ου μισθού.

Χρήστος Κάτσικας