Πανελλαδικές: Άνοδος βάσεων, μείωση εισακτέων και στο βάθος… κολέγια – Σκέψεις για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου – Εισαγόμενο κύμα ακρίβειας. Ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Πανελλαδικές 2021 - ΕΠΑΛ : Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά - Η εκτίμηση -  Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online

Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων στα κεντρικά ΑΕΙ θα είναι επιπλέον εμπόδια για τους υποψήφιους, καθώς θα κόψουν έως 30.000 εισακτέους από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς, η οποία σημαδεύτηκε από την έξαρση της πανδημίας, το πολύμηνο κλείσιμο των σχολικών μονάδων και την τηλεκπαίδευση, η οποία υπολειτουργούσε, ενώ σημαντικός αριθμός μαθητών δεν είχε πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, το υπουργείο Παιδείας επέμεινε στην εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία θα αφήσει εκτός ΑΕΙ μεγάλο αριθμό εισακτέων – σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκπαιδευτικών και αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα κυμαίνονται από 20.000 έως 30.000 προοδευτικά.

Η ΕΒΕ, που θα διαμορφωθεί ανά πανεπιστημιακό τμήμα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μόλις αναρτηθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή σε δημόσια ΙΕΚ.

Σημειώνεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις Πανελλαδικές βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της ΕΒΕ ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από τον μέσο όρο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε σχολή ή τμήμα.

Πάντως φέτος οι πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν δείχνουν άνοδο των βάσεων εισαγωγής εξαιτίας και της ΕΒΕ αλλά και των επιδόσεων των υποψηφίων. Ωστόσο, ασφαλείς εκτιμήσεις θα γίνουν μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών όπου θα διατυπωθούν και οι προτιμήσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΒΕ αναμένεται να αυξήσει τις βάσεις, ενώ υπάρχει ορατός κίνδυνος να μείνουν εκτός πανεπιστημίων ακόμα και υποψήφιοι που θα γράψουν πάνω από 10.000 μόρια. Αυτό θα συμβεί εάν η πλειονότητα των υποψηφίων πετύχει υψηλές επιδόσεις, που θα έχει ως αποτέλεσμα η ΕΒΕ να κυμανθεί από 8.000 έως και 12.000 μόρια στο επιστημονικό πεδίο.

Το μοναδικό σίγουρο είναι ότι για ακόμα μία χρονιά οι υποψήφιοι θα δώσουν μάχη για την είσοδό τους στα κεντρικά πανεπιστήμια, καθώς η ΕΒΕ σε συνδυασμό με την ανακατανομή των θέσεων θα λειτουργήσουν ως τροχονόμοι για τους εισακτέους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια αψυχολόγητη ανακατανομή των θέσεων αυξάνοντάς τις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και μειώνοντάς τις στα κεντρικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος κυρίως σε ιατρικές, νομικές, πολυτεχνικές και στρατιωτικές σχολές -όπως και πέρυσι-, οι οποίες ωστόσο θα δεχθούν λιγότερους εισακτέους.

Ειδικότερα, το ΕΚΠΑ θα πάρει συνολικά 6.765 υποψηφίους, από 7.836 πέρσι, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.563, από 1.687 πέρσι, και το Μετσόβιο θα πάρει συνολικά 1.246 υποψηφίους, από 1.256. Και εκείνοι που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα -δηλαδή η πλειονότητα των υποψηφίων- θα προτιμήσουν πανεπιστήμια κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ενώ για όσους δεν τα καταφέρουν το υπουργείο Παιδείας αφήνει ανοιχτή την επιλογή… των ιδιωτικών κολεγίων.

 

Σκέψεις για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι μέσα ΣεπτεμβρίουΣκέψεις για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου

Υπαρκτό πλέον είναι το σενάριο παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το Σεπτέμβριο. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πολύ σοβαρά την προοπτική της παράτασης έως τα μέσα Σεπτεμβρίου καθότι από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έχουν κατατεθεί περί τα 2 εκ φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα, όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί (ηλεκτρονικά στο Τaxisnet) 3.572.526 φορολογικές δηλώσεις. Σημειώνεται ότι το σύνολο των φορολογικά υπόχρεων προς κατάθεση φορολογικής δήλωσης ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι μόλις το 33% των φορολογουμένων έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση τους. Βέβαια σε σχέση με πέρυσι υφίστανται δύο θεμελιώδεις διαφορές:

-Το 2020 η σχετική πλατφόρμα προς υποβολή δηλώσεων είχε ανοίξει στις 20 Απριλίου, όταν τα τρέχον έτος άνοιξε στις 7 Ιουνίου

-Πέρυσι δεν καταγράφηκε το φετινό μπάχαλο με την καθυστερημένη έκδοση δικαιολογητικών από την ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους σε αναστολή για το 2020. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι παρόλο τα ποσά των 534 ευρώ δεν φορολογούνται, εντούτοις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των κριτηρίων διαβίωσης. Ως εκ τούτου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν μπορούν να καταθέσουν δήλωση χωρίς αυτές τις βεβαιώσεις αφού θα υπερφορολογηθούν.

Τα προβλήματα της παράτασης

Κάτω από αυτά τα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει δεκτό το αίτημα της κοινότητας των λογιστών να υπάρξει παράταση έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα μόνα που φαίνονται ότι φρενάρουν την απόφαση για παράταση είναι η πιθανότητα να μπλοκάρει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ και οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του φόρου (αφού αν δοθεί παράταση θα πρέπει να μεταφερθούν (όπως και πέρυσι και οι δόσεις).

Υπενθυμίζεται ότι όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Αντίθετα όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο. Καθίσταται προφανές ότι το ίδιο (καταβολή διπλής δόσης) θα υπάρξει και στην περίπτωση της παράταση με την καταβολή διπλής δόσης τον Οκτώβριο. Πάντως με βάση το υφιστάμενο καθεστώς όποιος καταβάλει εφάπαξ το φόρο που του αναλογεί μέχρι τέλος Ιουλίου λαμβάνει έκπτωση 3%.

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Εισαγόμενο κύμα ακρίβειας – Ανατιμήσεις σε βασικά είδηΕισαγόμενο κύμα ακρίβειας - Ανατιμήσεις σε βασικά είδη

Η εκτίναξη του κόστους στις πρώτες ύλες και στα μεταφορικά ανεβάζει στα ύψη τις λιανικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιώνμ με την αγορά να προειδοποιεί την κυβέρνηση για ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων τους επόμενους μήνες που θα αγγίξει από τον κλάδο της οικοδομής έως την εστίαση και τα σουπερμάρκετ.

Μάλιστα, η αγωνία αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη καθώς όλες οι εκτιμήσεις κατατείνουν στο ότι οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών και η αύξηση του μεταφορικού κόστους θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι θα επρόκειτο για παροδικό φαινόμενο.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα ζήτησε να ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις που σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές των καυσίμων έχουν σημειώσει άνοδο κατά 50%, ενώ σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες (τρόφιμα, μέταλλα κ.λπ.) που έχουν άμεση επίπτωση σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, από τη μεταποίηση μέχρι και τον τομέα των υπηρεσιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οι διεθνείς τιμές τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 37,94%, στη βενζίνη 52,14%, στη σόγια 17,10%, στον καφέ 26,59%, στο γάλα 20,06%, 12,07% στη ζάχαρη, 35,6% στο καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας, στα πουλερικά 16,64%, στο μαλλί 12,72%, στον χαλκό 33,19% και στο αλουμίνιο 26,54%.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και την άνοδο του κόστους των μεταφορών, με τον ναύλο από την Ασία προς την Ευρώπη να έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 525%, καθώς η μεταφορά ενός κοντέινερ κοστίζει πλέον πάνω από 10.000 δολάρια, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν κάτω από 2.000 δολάρια.

Οι άνθρωποι της αγοράς επισημαίνουν τον κίνδυνο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι «θέμα χρόνου ένα μαζικό και δευτερογενές κύμα ανατιμήσεων που θα οδηγήσει σε αυξήσεις στην τελική κατανάλωση», καθώς η ελληνική οικονομία είναι εξαρτημένη από εισαγωγές. Η αυξητική τάση αναμένεται μάλιστα να ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, από στοιχεία της IRI και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει αύξηση 3,6% στις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής και γενικά στην κατηγορία των τροφίμων το πρώτο τετράμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020. Πρώτοι στη λίστα των ανατιμήσεων που περνούν σταδιακά στα ράφια είναι οι «εισαγόμενοι κωδικοί» και συγκεκριμένα το κρέας 17%, τα οπωροκηπευτικά 15%, τα όσπρια 8%, ζάχαρη, βρεφικά γάλατα 6%, τυριά, έλαια 5% και τα είδη ατομικής υγιεινής 1%.

Το ανησυχητικό είναι πως πολλά ακόμη προϊόντα από το «καλάθι της νοικοκυράς» ετοιμάζονται να ακολουθήσουν δεδομένου ότι οι αντοχές των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για απορρόφηση του επιπλέον κόστους είναι περιορισμένες. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και άλλων καταναλωτικών ειδών, που επισημαίνουν πως παρατηρούνται ανοδικές τάσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από τα δημητριακά και το γάλα μέχρι τα υλικά συσκευασίας και τα πλαστικά.