Πανδημία στα χρόνια της ανάπτυξης

Η επιδημία που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα έχει σημάνει πλανητικό συναγερμό, αυξάνει τις ανησυχίες για παγκόσμια υγειονομική κρίση και ξυπνά τους φόβους για μια παγκόσμια θανατηφόρα πανδημία, η οποία όπως πρόσφατα προειδοποίησε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, θα μας βρει απροετοίμαστους.

Στους 25 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, δίνοντας στη δημοσιότητα καθημερινά πλέον νέο επίσημο απολογισμό. Η επαρχία Χουμπέι έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Πανδημία στα χρόνια της ανάπτυξης

Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται διά της αναπνευστικής οδού, «ενδέχεται πλέον να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να μεταδίδεται ευκολότερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Εθνικής Επιτροπής Υγείας ο Λι Μπιν, υφυπουργός Υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβληματίζεται για το εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας», ενώ όλα τα αεροδρόμια βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.

Κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στις ΗΠΑ και στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν, Μακάο), ενώ στα διεθνή αεροδρόμια τοποθετούν θερμικές κάμερες, ελέγχουν τις θερμοκρασίες του σώματος των επιβατών και υιοθετούν διαδικασίες προληπτικής καραντίνας. Ενδεικτικά, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης, θα δημιουργήσει ξεχωριστούς χώρους για τους επιβάτες που φθάνουν από περιοχές που έχουν πληγεί από τον νέο κοροναϊό.

Από την πλευρά τους οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι λαμβάνουν μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν ήδη ή θα ταξιδέψουν, και λόγω της εβδομάδας των διακοπών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος. Ανάμεσα στα μέτρα είναι η απολύμανση και ο εξαερισμός αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων.

Η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι έχει ακυρώσει τις δημόσιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της ετήσιας προσευχής στο ναό Guiyan της πόλης, η οποία προσέλκυσε πέρσι 700.000 τουρίστες. Ο δήμαρχος του Βουχάν κάλεσε τους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη και τους ταξιδιώτες να μην την επισκεφτούν για να μειωθεί η δυνατότητα μετάδοσης. Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως λαμβάνουν πλέον πιο αυστηρά μέτρα στα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού της χώρας, καθώς οι μολύνσεις εργαζομένων δείχνουν πως υπάρχουν κενά στις μεθόδους θεραπείας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας. Ο Γκάο Φου, επικεφαλής του κέντρου πρόληψης και ελέγχου ασθενειών της Κίνας, ερωτηθείς πόσο θανατηφόρος είναι ο νέος κοροναϊός, επισήμανε ότι ακόμη η επιστημονική έρευνα για αυτόν είναι σε εξέλιξη.

 

Μαριάνθη Πελεβάνη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*