Πανδημία: Πολλή επικοινωνία και υποχρεωτικός εμβολιασμός όπου τη βολεύει, η φθινοπωρινή «φαρέτρα» της κυβέρνησης
Οι πρώτες αντιδράσεις είναι ηχηρές και δεν έρχονται από το μέτωπο των αντιεμβολιαστών, αλλά από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κλάδους. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ούτε λόγος για μέτρα στους χώρους λατρείας, την ώρα που το «τείχος ανοσίας» δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε.
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολίων είναι στο τραπέζι. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επέκταση του μέτρου υποχρεωτικότητας.
Ήδη το εμβόλιο είναι υποχρεωτικό σε όλους τους υγειονομικούς, ενώ πρόσφατα στις ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια για τους ανεμβολίαστους, υποχρεωτικά θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού οι ιδιώτες γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι οδοντίατροι.
Χωρίς συναίνεση η υποχρεωτικότητα
Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις είναι ηχηρές και δεν έρχονται από το μέτωπο των αντιεμβολιαστών, αλλά από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερόμενους κλάδους. Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα αλλά και στις ειδικές κατηγορίες, βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες, χωρίς την ευθύνη των εργαζομένων.
Ήδη χθες στάση εργασίας και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο μέτρο της αναστολής εργασίας συναδέλφων τους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει έντονες ανησυχίες πως η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δυσχερής εάν λείπει -λόγω αναστολής- σημαντικό μέρος του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όλο το βάρος πέφτει στους εμβολιασμένους υγειονομικούς
Οι φόβοι των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για μαζικές αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων συναδέλφων τους και κάλυψη αυτών των κενών εκ των ενόντων, με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, ενισχύθηκαν την Τετάρτη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ανάκληση όλων των αδειών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ από 1η Σεπτεμβρίου.
Ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέλεξε να επιτεθεί κατά των υγειονομικών λέγοντας ότι αυτοί που αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα είναι η μειοψηφία των συνδικαλιστών ενώ υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, μη αναφέροντας ότι προχώρησαν στην ανάκληση όλων των αδειών γιατρών, νοσηλευτών καθώς και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ.
Σκληρά τα μέτρα και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του εμβολιασμού. Οι κυβερνητικοί τσαμπουκάδες σε δασκάλους και καθηγητές ενόψει νέας σχολικής χρονιάς, λαμβάνουν χώρα την ώρα που το 25% δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί.
«Είκοσι με 25% των εκπαιδευτικών παραμένει ανεμβολίαστο», παραδέχθηκε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή. Ωστόσο, διεμήνυσε ότι «όσοι εκπαιδευτικοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, νόσησης, εργαστηριακών τεστ δε θα προσέρχονται και δε θα παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με έγγραφό της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητά να μεσολαβήσει, ώστε «να τροποποιηθούν τα διαλαμβανόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Παρότι στην ΠΟΕΣ δηλώνουν «υπέρμαχοι του εθελοντικού εμβολιασμού» ζητούν εξαίρεση «αφενός γιατί μέχρι τώρα οτιδήποτε αφορούσε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαχειριζόταν από τον ίδιο τον οργανισμό (ΕΔ) και αφετέρου, δίδοντας τη δυνατότητα σε όσες/όσους στρατιωτικούς δεν επιθυμούν -για τους δικούς τους λόγους- να εμβολιαστούν κατά το τρέχον διάστημα κατά της COVD-19, να εξαιρεθούν του διαφαινόμενου μέτρου της αργίας/διαθεσιμότητας, αφού ο όρος απόλυση δεν υπάρχει για τα εν ενεργεία στελέχη».
Ούτε λόγος για μέτρα στους χώρους λατρείας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επέλεξε να αποκλείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες από όλους τους κλειστούς χώρους πλην εκκλησιών– και σε μια κίνηση αναλγησίας ακόμα και από τα δωρεάν rapid test στις δομές του δημοσίου-, προχωρά μπροστά στις αντιδράσεις σε μια ακόμα κίνηση επικοινωνιακού σόου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας από την Κυριακή 29 Αυγούστου, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς και σε πλατείες.
Το «τείχος ανοσίας» δεν βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε
Στο ερώτημα ποιος είναι ο ποσοτικός στόχος για το τείχος ανοσίας είπε ότι «δεν είμαστε εκεί που θέλαμε να βρισκόμαστε αλλά σκοπός μας είναι να πείσουμε να χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη και δεν είναι άλλο από το εμβόλιο».
Ερωτηθείς ποιο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων, είπε ότι είμαστε σε ένα ποσοστό στις ευπαθείς ομάδες στο 65% που πέφτει στο 55-56% στον ενεργό πληθυσμό.
Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για την επέκταση της υποχρεωτικότητας
Οι πληροφορίες του φιλικού προς την κυβέρνηση Τύπου, αναφέρουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στο δημόσιο τομέα και το στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς.
Οι κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση του αμερικανικού FDA που έδωσε οριστική έγκριση του Pfizer είναι εκείνη που «δείχνει το δρόμο προς την υποχρεωτικότητα».
Σημειώνεται ότι ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός προ ημερών και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Πάντως χθες, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύντομα και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής του δημοσίου να πρέπει να εμβολιαστούν. «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk», σημείωσε με έμφαση.
«Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργιάς αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί» εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα, μίλησε για κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.
Και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι θα πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους τομείς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τον κρατικό μηχανισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τους αστυνομικούς και όσους υπηρετούν στον στρατό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν κεντρική και δυτική Ελλάδα
«Φθινοπωρινός» καιρός επικρατεί από το μεσημέρι της Πέμπτης σε περιοχές της χώρας, με αλλαγή του σκηνικού του καιρού με βροχές και καταιγίδες.
Είχε προηγηθεί το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, το οποίο αφορούσε κυρίως τη δυτική Ελλάδα, ωστόσο η κακοκαιρία επεκτάθηκε γρήγορα.
Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής (27-08-2021) στα βόρεια και μέχρι το μεσημέρι σταδυτικά.
Συγκεκριμένα ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Πήλιο, τον Βόλο, τα Ιωάννινα αλλά και την Πρέβεζα προκαλώντας πολλά προβλήματα και ζημιές. Παράλληλα αγνοείται ψαράς στο Μενίδι Αμφιλοχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του karvasaras.gr δύο ψαράδες στην περιοχή Καλαμάκι στο Μενίδι ψάρευαν, όταν η βάρκα τους, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, πιθανόν από το ξαφνικό μπουρίνι που ξέσπασε στον Αμβρακικό, αναποδογύρισε και βρέθηκαν στη θάλασσα.
Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε τον Βόλο και το Πήλιο
Σφοδρή καταιγίδα σάρωσε το απόγευμα της Πέμπτης την ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ έντονη βροχόπτωση και τις θυελλώδεις ριπές του ανέμου. Οι δρόμοι του Βόλου μετατράπηκαν σε ποτάμια και προκλήθηκαν ζημιές σε τέντες κτιρίων και σε διαφημιστικές πινακίδες που ξήλωσε ο άνεμος, αλλά και σε πολλές καλλιέργειες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η μεγάλη ποσότητα βροχής, σε συνδιασμό με τους πολύ έντονους ανέμους και οι κεραυνοί που πέφτουν στην περιοχή, ενώ η ορατότητα είναι πολύ περιορισμένη και όσα αυτοκίνητα κινούνται έχουν φώτα αναμμένα και την ελάχιστη ταχύτητα.
Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου σήμανε συναγερμός για τα σκάφη αναψυχής που βρίσκονταν εν πλω και έχει βγει σχετική ανακοίνωση.
Λάρισα: Καλοκαιρινό μπουρίνι, με θυελλώδεις ανέμους και πτώσεις δένδρων στην πόλη
Ισχυρό μπουρίνι, εκτός από τον Βόλο, σάρωσε και την Λάρισα και τα περίχωρά της, με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ έντονη βροχή και τον ισχυρό αέρα.
Πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Λάρισας έγιναν ποτάμια, ενώ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σήμανε συναγερμός, γιατί έχουν σημειωθεί πτώσεις δέντρων σε διάφορε περιοχές της πόλης.
Το μπουρίνι στην Λάρισα ξέσπασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης και αιφνιδίασε τον κόσμο, αφού συννέφιασε και σκοτείνιασε ξαφνικά και λίγο αργότερα ξέσπασε και η βροχή που θύμισε τροπικές περιοχές.
Έπεσαν δέντρα στο κέντρο των Τρικάλων
Την ίδια ώρα καταιγίδα ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης και στα Τρίκαλα. Σύμφωνα με το trikalavoice.gr οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν παράλληλα είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση δέντρων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και περιφερειακά.
Ιωάννινα: Ποτάμια οι δρόμοι από ισχυρή βροχόπτωση – Πεσμένα δέντρα και διακοπές ρεύματος
Σφοδρή βροχόπτωση συνοδευόμενη από ισχυρούς ανέμους και κεραυνική δραστηριότητα έπληξε νωρίτερα τα Ιωάννινα. Ένα μισάωρο περίπου ήταν αρκετό για να μετατραπούν οι δρόμοι σε ποτάμια με το πρόβλημα από συγκεντρωμένα ύδατα να εντοπίζεται κυρίως στην παραλίμνια περιοχή όπου έπεσαν δέντρα και κλαδιά με την Πυροσβεστική να βρίσκεται στους δρόμους για την κοπή και την απομάκρυνσή τους για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.
Όπως μεταδίδει το epirus-tv-news.gr, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στη Διονυσίου Φιλοσόφου στο μώλο λόγω του μεγάλου όγκου υδάτων στο οδόστρωμα.

Διευκρινίσεις αναφορικά με το νέο καθεστώς που διέπει τις απεργίες στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα και κοινής ωφέλειας, εκδόθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (4808/2021).
Παράλληλα, με υπουργική απόφαση ενεργοποιούνται από 1.1.2022 τα Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, που επίσης προβλέπει ο νόμος.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνονται τα εξής:
«Α. Η εγκύκλιος αναφέρεται στις διατάξεις για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στην απαγόρευση πραγματοποίησης απεργιών που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια, στην αστική ευθύνη συνδικαλιστών που ασκούν βία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και στις υποχρεώσεις γνωστοποίησης της απεργίας και διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου.
Προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας
Η εφαρμογή της διάταξης για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που θεσπίστηκε με το Νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, είναι άμεση.
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: “Η υποχρέωση για διατήρηση προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας ισχύει από τη δημοσίευση του ν. 4808/2021, καθώς δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να ορίζει διαφορετικό χρονικό σημείο για την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης. Επομένως, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση κατάρτιση των ειδικών συμφωνιών του άρθρου 21 του ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 95 του ν. 4808/2021 ή να τις τροποποιήσουν αναλόγως”.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο εισάγεται η έννοια του Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που πρέπει να διατίθεται σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, (πέραν του προσωπικού ασφαλείας), για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας.
Οι στοιχειώδεις ανάγκες ορίζονται ως τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας, εκτός αν προσδιοριστεί σε χαμηλότερο επίπεδο με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού.
Η συνδικαλιστική οργάνωση που κήρυξε την απεργία οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργοδότη, πριν από την έναρξη της απεργίας, τα ονόματα των εργαζομένων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικό ασφαλείας και, αν απαιτείται, ως Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας.
Η Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία εφαρμόζεται στους εξής κλάδους:
α) Παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από νοσηλευτικά εν γένει ιδρύματα.
β) Διύλισης και διανομής ύδατος.
γ) Παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή καύσιμου αερίου.
δ) Παραγωγής ή διύλισης ακάθαρτου πετρελαίου.
ε) Μεταφοράς προσώπων και αγαθών από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.
στ) Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων
ζ) Αποχέτευσης και απαγωγής ακάθαρτων υδάτων και λυμάτων και αποκομιδής και εναποθέσεως απορριμμάτων.
η) Φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια.
θ) Τραπέζης της Ελλάδος, Πολιτικής Αεροπορίας και κάθε είδους υπηρεσιών ή τμημάτων υπηρεσιών που απασχολούνται με την εκκαθάριση και πληρωμή των μισθών του προσωπικού του κατά το άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143).
– Υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στην εργασία
Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας.
Σε περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης, η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.
Για την κήρυξη νέας απεργίας απαιτείται η τήρηση όλων των διατυπώσεων που προβλέπει η νομοθεσία. Υπαίτια παραβίαση της ανωτέρω υποχρέωσης γεννά αστική ευθύνη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των υπαίτιων μελών του διοικητικού συμβουλίου της.
Δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και την ίδια ημερομηνία από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, εφόσον η απεργία που κήρυξε η πρωτοβάθμια οργάνωση έχει κριθεί παράνομη.
– Υποχρέωση γνωστοποίησης απεργίας και στάσεων εργασίας
Παραμένει η υποχρέωση ειδοποίησης του εργοδότη για απεργίες και στάσεις εργασίας τουλάχιστον 24 ώρες, πριν από την πραγματοποίησή τους (4 ημέρες για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας).
Με το νέο νόμο ορίζεται ότι η προειδοποίηση γίνεται πλέον μόνο εγγράφως και επιδίδεται στον εργοδότη με δικαστικό επιμελητή.
– Υποχρέωση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου
Η υποχρέωση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ, πριν από την πραγματοποίηση απεργίας, που ίσχυε ήδη σε φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, επεκτείνεται στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ. Στους υπόλοιπους φορείς και επιχειρήσεις είναι προαιρετική.
Β. Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών
Με την υπουργική απόφαση δημιουργείται στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και το Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕΜΗΟΕ).
Για όσες οργανώσεις δεν εγγραφούν, αναστέλλεται το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της κατάρτισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Τα δεδομένα που θα τηρούνται στο μητρώο είναι: Στοιχεία επωνυμίας, έδρας και επικοινωνίας, στοιχεία καταστατικού, στοιχεία εκλογικής διαδικασίας και οργάνων διοίκησης (αριθμός μελών με δικαίωμα ψήφου, αριθμός μελών που ψήφισαν στις πιο πρόσφατες αρχαιρεσίες, σειρά εκλεγμένων μελών, σύνθεση οργάνων διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης), οικονομικές καταστάσεις και μεγέθη, πράξη διάλυσης, στοιχεία δικαστικών αποφάσεων.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του Μητρώου, προκειμένου να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία διαπίστωσης ότι συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».