Πανδημία: Μήπως έχει βάλει το χεράκι του και ο καπιταλισμός ;

Ζούμε μια δυστοπία. Χάνουμε 100 συνανθρώπους μας κατά μέσο όρο την ημέρα. Ο ιός μεταλλάσσεται, συνεχίσει να μας βασανίζει και να επιβεβαιώνει την θεωρία του Δαρβίνου για τη εξέλιξη των ειδών. Η πανδημία ήρθε για να μείνει πολύ.

Ίσως όμως και ο άνθρωπος να μην είχε ποτέ εμφανιστεί στο προσκήνιο της βιολογικής ιστορίας αν οι πρωτογενείς βιολογικοί
οργανισμοί όπως πχ. οι ιοί, δεν μεταλλάσσονταν συνεχώς σε πιο εξελιγμένους, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες των ξενιστών τους.
Στις μεταλλάξεις αυτές οφείλεται η σταδιακή εξέλιξη των βιολογικών όντων, και μετά από εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής πορείας η
δημιουργία του εγκέφαλου μας , η υψηλή πνευματική μας ανάπτυξη και η δημιουργικότητα κάποιων εξαίρετων συνανθρώπων μας, που εργαζόμενοι σκληρά ανακάλυψαν θεραπείες και φάρμακα απαλύνοντας τον πόνο , αντιμετωπίζοντας τις αρρώστιες και το
θάνατο, και συμβάλλοντας στην όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτη πορεία μας προς το μέλλον.

Οι προχωρημένες γνώσεις της επιστημονικής και ειδικότερα της βιολογικής και ιατρικής μας κοινότητας ,και η εξέλιξη της παρεμβατικής ιατρικής και της φαρμακολογίας, έλυσαν πολλά από τα βιολογικά προβλήματα που ταλάνιζαν για αιώνες την ανθρωπότητα και αύξησαν σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής μας, κυρίως στις «αναπτυγμένες» χώρες. Δυστυχώς όμως, στις μέρες μας, η διαχείριση της παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και ο τρόπος διάχυσης τους στην κοινωνία με καταιγισμό ειδικών διαφημίσεων στα ΜΜΕ, αντί να στοχεύουν κατά προτεραιότητα στη βελτίωση της υγείας του κοινωνικού συνόλου, φαίνεται πως έχουν παρεκκλίνει επικίνδυνα από τον κοινωνικό τους στόχο, και έχουν μετατραπεί σε εργαλεία που προωθούν με κάθε τρόπο και κάθε κόλπο, την άμετρη αύξηση των κερδών της ολιγαρχίας.

Μήπως λοιπόν οι δύσκολες μέρες που περνάμε αλλά και η σοβαρότητα των επιπτώσεων της πανδημίας είναι το αποτέλεσμα της
αρνητικής επίδρασης των καπιταλιστικών πρακτικών, όχι μόνο στην οικονομική κατάσταση του κοινωνικού συνόλου, αλλά και στην υγεία μας; Μήπως δηλαδή η κακή διατροφή μας, το αλλοτριωμένο lifestyle της ζωής μας, η ακινησία μπροστά στις οθόνες μας , η πολυφαγία ,η κατανάλωση πρόστυχου φαγητού (junk food) η υπερκατανάλωση φαρμάκων, κτλ., έχουν υποβαθμίσει τις βιολογικές μας αντοχές;

Η καλπάζουσα πορεία της Πανδημίας, μας διδάσκει , ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις πρακτικές και τις συνήθειες που
έχει επιβάλλει ο καπιταλισμός, όπως η υπερκατανάλωση φαρμάκων μέσω της διαφήμισης που στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, οδηγεί στη χρήση φαρμάκων για ψύλλου πήδημα . Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά, ανοσοκατασταλτικά ψυχοφάρμακα, κτλ. καταναλώνονται χωρίς ιατρική συνταγή, σαν να είναι καραμέλες.

Ενώ όμως η σωστή και εγκεκριμένη χρήση τους από τους γιατρούς βελτιώνει την υγεία και σώζει ζωές ,μήπως η άμετρη χρήση τους,
υποβαθμίζει ύπουλα τις βιολογικές μας άμυνες; Φυσικά αυτό το ερώτημα οπωσδήποτε χρήζει την απαραίτητη επιστημονική του
τεκμηρίωση. Νομίζουμε όμως ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον το να τεθεί. Είναι όμως ηθική υποχρέωση μας να επισημανθούν τα τεράστιακέρδη που αποκομίζουν οι φαρμακευτικές εταιρίες από την υπερκατανάλωση, φαρμάκων μεθοδεύοντάς, όπως είναι ευρέως γνωστό, ακόμη και τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων για να προωθήσουν υπερτιμημένα προϊόντα τους σε διάφορες χώρες όπως πχ η Ελλάδα(σκάνδαλο NOVARTIS κτλ.).

Είναι ανάγκη να καταγγείλουμε επίσης το απαράδεκτο γεγονός ότι αυτές τις τόσο δύσκολες μέρες της πανδημίας και ενώ χάνεται η ζωή εκατομμύριων συνανθρώπων μας, οι φαρμακευτικές εταιρίες που ήδη αποκόμισαν δισεκατομμύρια, από τα εμβόλια ( 15 δις η Pfizer ,12 δις η moderna κτλ.), αρνούνται με πείσμα την άρση των πατεντών. Και δυστυχώς σε αυτή την αθλιότητα, συναινεί και η ηγεσία της χώρας μας καταψηφίζοντας την πρόταση για την άρση των πατεντών. Η Ανθρωπότητα αντιμετώπισε  κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της πολλούς και μεγάλους βιολογικούς κινδύνους(πανούκλα, χολέρα, ισπανική γρίπη, ελονοσία, φυματίωση, πολιομυελίτιδα κτλ.) και τους νίκησε αγωνιζόμενη συλλογικά εναντίον τους, επιστρατεύοντας τις μεγάλές ιατρικές γνώσεις των άξιων επιστημόνων της υγείας και χρησιμοποιώντας τη βοήθεια των εξαιρετικών φαρμακευτικών εφευρέσεων(αντιβιοτικά εμβόλια κτλ.).

Είναι όμως απαράδεκτο στις μέρες μας, με ένα τεράστιο γνωστικό υπόβαθρο, και ένα εξαιρετικό φαρμακευτικό οπλοστάσιο, να υποχωρούμε αμαχητί σε κάθε επιταγή του καπιταλισμού για άμετρό κέρδος, που προωθεί με καταιγισμό διαφημίσεων στα ΜΜΕ φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα, πολλές φορές άχρηστα, και επικίνδυνα, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα της άμετρης και χωρίς συνταγογράφιση χρήσης τους, που είναι πολύ πιθανόν σε συνδυασμό με το αλλοτριωμένο διατροφικό life style της εποχής μας να υποβαθμίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μειώνοντας τις αντοχές του σε ιούς και μικρόβια και οδηγώντας την ανθρωπότητα σε θανατηφόρες πανδημίες. Που δυστυχώς δεν καταστέλλονται εύκολα .

Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε συλλογικά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο της κοινωνικής και της καταναλωτικής μας συμπεριφοράς. Είναι τραγικό, και πολύ άδικο να παραμένουμε άβουλα θύματα στο βωμό της καπιταλιστικής αθλιότητας .

Γιώργος Θ. Μιχαήλ