Παναθηναϊκός: Tαιριαστή φιλοσοφία, υψηλότερες απαιτήσεις και… τα υπόλοιπα στο γήπεδο! * Η θέση του ΠΣΑΠ για τον τελικό του Κυπέλλου και την αναβολή του * Εγκλωβισμένος στο “χρυσό” συμβόλαιο

Tαιριαστή φιλοσοφία, υψηλότερες απαιτήσεις και… τα υπόλοιπα στο γήπεδο!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την παρουσίαση του Ντάνι Πογιάτος, το δεδομένο ρίσκο, την αγωνιστική ταυτότητα που θα έχει ο Παναθηναϊκός, το μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης του νέου προπονητή και ένα υστερόγραφο για την Παιανία!

Ο Ντάνι Πογιάτος δεν είπε κάτι φοβερό και τρομερό στην επίσημη παρουσίασή του. Δεν έβγαλε κάποιον «μεγάλο» τίτλο, προτίμησε να παίξει στο επικοινωνιακό κομμάτι με τον ίδιο τρόπο που παίζουν οι ομάδες του πάνω στο χορτάρι. Με την μπάλα κάτω. Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο-τρία πραγματάκια άξια αναφοράς κυρίως για την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία και την ομάδα που θέλει να «φτιάξει» στον Παναθηναϊκό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των παικτών από την ακαδημία.

  1. Ο Παναθηναϊκός που επιθυμεί να δημιουργήσει, θα είναι μία ομάδα που θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με εκείνη που είδαμε επί Γιώργου Δώνη. Δηλαδή ένα σύνολο που θα θέλει αρκετή ώρα την μπάλα στα πόδια του, ένα σύνολο που μέσα από την κυκλοφορία, την υπομονή, τις συνεργασίες και το συνδυαστικό ποδόσφαιρο, θα προσπαθεί να φτάνει στην νίκη. Μία ομάδα που θα πιέζει άμεσα για να επανακτήσει την κατοχή της μπάλας και θα κυριαρχεί επί του αντιπάλου της.Ως ιδέα, ως φιλοσοφία, ως τρόπος παιχνιδιού ταιριάζει άριστα με το «τριφύλλι», «κουμπώνει» ιδανικά και οι βάσεις έχουν ήδη μπει την προηγούμενη διετία. Σωστή και η λογική του Τσάβι Ρόκα να διατηρήσει αυτή την φιλοσοφία παιχνιδιού. Σε αυτό το κομμάτι, όμως, στο κομμάτι της φιλοσοφίας και του τρόπου ανάπτυξης και δημιουργίας,  θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός από τον προκατοχό του στον «δρόμο» που η ομάδα του θα… βρίσκει το κλειδί από το πούλμαν όταν οι μικρές ομάδες της Λίγκας περιμένουν στο αμυντικό τους τρίτο. Σίγουρα θα έχει ποιοτικότερα «εργαλεία» για να έχει περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρει, από αυτά που είχε ο Δώνης.
  2. Προέρχεται από σημαντική δουλειά και προσφορά στην ακαδημία της Ρεάλ. Καλό ποδόσφαιρο, ανάδειξη νεαρών παικτών, τίτλοι. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει μερικά σπουδαία ταλέντα στο έμψυχο δυναμικό του, ποδοσφαιριστές που χρειάζονται δουλειά, εμπιστοσύνη, χώρο και χρόνο για να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν και να λάμψουν. Ο Πογιάτος δήλωσε έτοιμος να τους βοηθήσει να προχωρήσουν, δήλωσε θιασώτης αυτής της λογικής. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε και προφανώς θα κριθεί από τις πράξεις του. Να υπενθυμίσουμε πως και ο Τσάβι Ρόκα μιλούσε στις προγραμματικές του δηλώσεις για το βάρος που πρέπει να πέσει στην ακαδημία, ωστόσο, οι πρώτες του κινήσεις δεν έδειξαν να βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι. Για να δούμε τι θα συμβεί αυτό το καλοκαίρι. Όλα τα παραπάνω, προφανώς δεν αναιρούν πως η επιλογή του Τσάβι Ρόκα αποτελεί ρίσκο. Σε ένα καλοκαίρι που ο μεγαλομέτοχος είναι πιο «large» στο οικονομικό κομμάτι, ο τεχνικός διευθυντής θα έπρεπε να απαιτήσει το μπάτζετ για τον προπονητή να είναι μεγαλύτερο, ώστε να μεγαλώσει η δεξαμενή των διαθέσιμων τεχνικών και να προσληφθεί κάποιος με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.Ανεξάρτητα από όσα γράφουμε εμείς, από όσα λέγονται δεξιά και αριστερά, το μοναδικό κριτήριο για την δουλειά του Πογιάτος είναι τα όσα θα κάνει ο Παναθηναϊκός στο γήπεδο. Μόνο αυτό μετρά, μόνο αυτό έχει πραγματική αξία από την στιγμή που επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Δώνη.
  3. Στις σημερινές δηλώσεις, ο 42χρονος κόουτς απέφυγε να οριοθετήσει τους στόχους του Παναθηναϊκού για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στην συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της ΠΑΕ, έκανε λόγο για μάξιμουμ απαιτήσεις και πρωτάθλημα. Από αυτά που είπε αλλά και από όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο Τσάβι Ρόκα, στόχος του «τριφυλλιού» θα είναι να κάνει πρωταθλητισμό και να τερματίσει στην πρώτη τριάδα. Ανεξάρτητα από το πώς βλέπουν την σεζόν που έρχεται οι Ισπανοί, οι «πράσινοι» θα πρέπει να καταλάβουν πως η περίοδος χάριτος της προηγούμενης διετίας τελείωσε. Και τελείωσε για δύο απλούς λόγους:

Ο πρώτος είναι η αύξηση του μπάτζετ. Από ένα έμψυχο δυναμικό των 3 εκατομμυρίων ευρώ, οι απαιτήσεις που μπορείς να έχεις είναι περιορισμένες. Όταν αυτό πηγαίνει στο διπλάσιο, όταν οι παίκτες που έρχονται δεν κοστίζουν «ταβάνι» 200.000 ευρώ αλλά 500.000 ευρώ, τότε είναι φυσιολογικό ο πήχης να πηγαίνει αυτομάτως ψηλότερα.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το dna του κλαμπ. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τους οικονομικούς πόρους του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ ή της ΑΕΚ. Δεν βρίσκεται, όμως, και στην πιο ειδική συνθήκη της ιστορίας του όπως το καλοκαίρι του 2018. Είναι πιο φυσιολογικός(όχι κανονικός για το μέγεθός του), οπότε θα πρέπει σιγά-σιγά να επιστρέφουν και οι παραδοσιακοί του στόχοι. Πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, θυμάμαι να σημειώνω τους τρεις άξονες που θα έκρινα την σεζόν.

  • Βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας.
  • Ανάδειξη παικτών από την ακαδημία
  • Η πορεία στο Κύπελλο.

Φέτος το «τριφύλλι» θα πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. Εύκολο; Καθόλου. Δύσκολο; Αρκετά. Απίθανο; Τίποτα δεν είναι απίθανο στο ποδόσφαιρο.  Για αυτό, επιλέχθηκε ο Ρόκα, για αυτό ήρθε ο Πογιάτος, για αυτό το πρότζεκτ της τριετίας «σκίστηκε» τον περασμένο Νοέμβριο. Για να γίνει πιο γρήγορα ανταγωνιστική η ομάδα από ανθρώπους που(στα λόγια τουλάχιστον) έχουν το know how με μικρό μπάτζετ, με πιτσιρικάδες, να κάνουν πρωταθλητισμό.  Άρα, ο Παναθηναϊκός που έρχεται είναι υποχρεωμένος να στοχεύσει στην κορυφή, να είναι σαφώς πιο ανταγωνιστικός από την διετία του Δώνη. Αν δεν το καταφέρει(έστω στο μεγαλύτερο διάστημα), η σεζόν δεν θα είναι επιτυχημένη.

Οι άλλοι δύο άξονες παραμένουν οι ίδιοι. Στόχοι, οι οποίοι δεν επιτεύχθηκαν στην αγωνιστική περίοδο που έφυγε. Ούτε νέοι αναδείχθηκαν όταν υπήρχε το «κανονικό» ρόστερ, ούτε στο Κύπελλο προχώρησε η ομάδα.

Όλα τα υπόλοιπα στο γήπεδο…

Υ.Γ1: Είναι κατανοητή η οργή που νιώθουν στον Παναθηναϊκό για την αύξηση στο ενοίκιο της Παιανίας που ζητά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης αυτή την εποχή. Όταν όλες οι ομάδες έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, όταν τα πάντα γύρω μας δέχονται μειώσεις, ο «Καπετάνιος» αξιώνει από 120.000 ευρώ ετησίως, 180.000 για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων!

Σε αυτή την κουβέντα πολλά μπορούν να ακουστούν. Όπως το «γιατί να κάνει δύσκολη την ζωή του συλλόγου με τον οποίο έχει συνδέσει το όνομά του» ή το «σε ελεύθερη αγορά κινούμαστε, μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει». Όλα είναι δεκτά για την οικονομία της συζήτησης. Εξάλλου αυτό που μετρά στο τέλος της ημέρας είναι το αποτέλεσμα.

Και από αυτή την διαδικασία ο μόνος πραγματικά χαμένος θα είναι ο Παναθηναϊκός αν αναγκαστεί να ξεσπιτωθεί και πάλι από την Παιανία, εκεί όπου λειτουργεί ιδανικά τα τμήματα της ακαδημίας του από το 2016 όταν και επέστρεψε. Εκτός και αν θεωρεί κανείς πως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης περιμένει να «ζήσει» από την Παιανία…

Επίσης είναι μια άλλη κουβέντα, το γιατί το 2020 και ενώ ο Γιάννης Αλαφούζος έχει βάλει πάνω από 70 εκατομμύρια στον σύλλογο, θα πρέπει να εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία του φυτωρίου από το ενοίκιο της Παιανίας. Με τόσα λεφτά που έχει… πετάξει στο πηγάδι της έλλειψης γνώσης του ποδοσφαίρου, θα είχε αγοράσει τρεις-τέσσερις φορές την Παιανία.

Ναι η αύξηση είναι υπέρογκη, ναι για την κατάσταση της αγοράς είναι υπερβολική. Από την άλλη, όμως, το να κάνει προπονήσεις η Κ19 στην Λεωφόρο, τα πιο μικρά τμήματα να «στριμώχνονται» σε ένα πλαστικό στο Κορωπί και τα πιτσιρίκια να οδηγούνται σε γηπεδάκια στην Βάρη δεν βοηθά ούτε τους μικρούς ποδοσφαιριστές, ούτε και το πρεστίζ του συλλόγου όταν αύριο-μεθαύριο θα πρέπει να «ψήσει» την οικογένεια ενός ταλέντου να προτιμήσει τον Παναθηναϊκό από τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό ή την ΑΕΚ.

Καλώς ή κακώς η Παιανία ήταν και θα είναι ένα σημαντικό «χαρτί» για την ακαδημία του Παναθηναϊκού μέχρι να καταφέρει επιτέλους ο σύλλογος να φτιάξει όπως πρέπει το «Καλαφάτης» ή να προχωρήσει κάποια στιγμή στο μέλλον σε αγορά του συγκεκριμένου προπονητικού κέντρου.

 

Η θέση του ΠΣΑΠ για τον τελικό του Κυπέλλου και την αναβολή του

Η θέση του ΠΣΑΠ για τον τελικό του Κυπέλλου και την αναβολή του

Ο ΠΣΑΠ πήρε θέση για όσα συμβαίνουν με τον τελικό του Κυπέλλου και την αναβολή του.

Με ανάρτησή του στα social media ο ΠΣΑΠ καλεί τους πάντες να σκεφτούν και τη θέση του ίδιου του ποδοσφαιριστή και τους κόπους του, τονίζοντας ότι οι παίκτες είναι άνθρωποι και όχι άψυχες μηχανές.

Αναλυτικά στο μήνυμά του ο ΠΣΑΠ αναφέρει:

«Έφτασε και η Τετάρτη και για όσους δεν γνωρίζουν τι σημαίνει για εμάς και τους προπονητές μας αυτή η ημέρα της εβδομάδας, θα προσπαθήσουμε μέσα σε δύο γραμμές να σας εξηγήσουμε.

Είναι η ημέρα όπου αρχίζουμε όλοι μέσα σε μία ομάδα να καταστρώνουμε τα σχέδια του αγώνα της Κυριακής.

Είναι η ημέρα όπου όλη η καθημερινότητα μας μπαίνει στους ρυθμούς της Κυριακής. Το μυαλό και το σώμα είναι ένα με τον αγώνα της Κυριακής. Όλα αυτά φανταστείτε τα επί 1.000, όταν αυτός ο αγώνας δεν είναι κάποιος συνηθισμένος αλλά είναι ο μεγάλος τελικός. Ένας τελικός που οι ποδοσφαιριστές έδωσαν τα πάντα για να βρίσκονται εκεί. Όποιον και να ρωτήσετε από εμάς, δεν υπάρχει κάποιος που να μην θέλει να παίζει τέτοιους αγώνες. Ένας τελικός όπου θα πρέπει να είναι γιορτή και να διαφημίζει το ποδόσφαιρο.

Η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά ήταν πολύ δύσκολη και βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, κάναμε μέσα στον καύσωνα μίνι προετοιμασία και παίξαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, διακινδυνεύοντας την ίδια μας την υγεία για το καλό του ποδοσφαίρου.

Επιτέλους σκεφτείτε και τον ποδοσφαιριστή. Δεν είναι όλα νούμερα και ημερομηνίες. Είμαστε άνθρωποι, όχι άψυχες μηχανές, να περιμένουμε πότε, εάν και που θα παίξουμε ποδόσφαιρο, ενώ σε λίγες μόνο ημέρες θα ξεκινήσει η προετοιμασία μας για την επόμενη σεζόν».

 

 

Εγκλωβισμένος στο “χρυσό” συμβόλαιο

Ο ΠΑΟΚ είναι αιχμάλωτος στον Αμπέλ Φερέιρα που δεν εμπνέει παίκτες και διοίκηση, αλλά παραμένει εξαιτίας του υψηλού συμβολαίου του. H (καμία) σχέση με τον Μαρτίνς και το τελευταίο κάζο. Γράφει ο Τσάρλυ.

Στον ΠΑΟΚ η κατάσταση είναι περίεργη. Ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος δεν μπορούσε να φανταστεί πως η φετινή χρονιά θα έχει τόσο απογοητευτική εξέλιξη, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

ΑΡΡΩΣΤΗ ΣΕΖΟΝ

Προβλήματα, που είναι ανεπίτρεπτα για το μέγεθος του συλλόγου και την οικονομική δυνατότητα της διοίκησης, παρουσιάστηκαν από το ξεκίνημα της προετοιμασίας και δεν εγκατέλειψαν τον ΠΑΟΚ μέχρι την τελευταίας μέρα. Από την έλλειψη συνεννόησης της διοίκησης με τον Λουτσέσκου το περσινό καλοκαίρι στις μεταγραφές, την απόφαση στις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας του Ρουμάνου προπονητή να αποχωρήσει από την ομάδα, τη βιαστική επιλογή να χρυσώσουν την Μπράγκα και έναν άπειρο προπονητή, το θέμα με το FFP, την αδυναμία του συλλόγου να πουλήσει ποδοσφαιριστές, την ιστορία που προέκυψε με την πολυιδιοκτησία και η υπόθεση που έδεσε το γλυκό με τα δελτία υγείας.

Όλα αυτά που συνυπήρχαν όλη την σεζόν, μαζί με μία μόνιμα προβληματική εικόνα στο γήπεδο. Ποδοσφαιριστές που δεν θύμιζαν σε τίποτα την εικόνα των προηγούμενων ετών και ένας πολύ υψηλά αμειβόμενος προπονητής που δεν μπορούσε να βρει λύση.

ΧΡΥΣΩΣΑΝ ΕΝΑΝ ΑΠΕΙΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Το μαρτύριο τελείωσε με το κάζο της περασμένης Κυριακής. Ένας ακόμα αγώνας που έδειξε την ανεπάρκεια του Πορτογάλου τεχνικού που έχει κοστίσει στον ΠΑΟΚ μία περιουσία. Τα τρία χρόνια Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, θα κοστίσουν από μόνα τους, αρκετά περισσότερα, από το συνολικό μπάτζετ του Παναθηναϊκού, μίας ολόκληρης σεζόν. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στην Μπράγκα 3.000.000 ευρώ, και προσφέρει συμβόλαιο 2.100.00 ευρώ τον χρόνο για τρία χρόνια στον Φερέρια. Καταλαβαίνετε πως τα νούμερα που δόθηκαν είναι ασύλληπτα.

Για έναν άπειρο προπονητή που ποτέ του δεν είχε δουλέψει σε πίεση και είχε μόνο ως προϋπηρεσία τα δύο χρόνια στην Μπράγκα, που όποιος και να εργάζεται εκεί, την βγάζει 4η στην Πορτογαλία. Στα δύο χρόνια του Φερέιρα, η Μπράγκα βγήκε 4η, ενώ και φέτος 4η βγήκε. Είναι τρελό, αλλά προσέφεραν καθαρά χρήματα κοντά στα 10.000.00 ευρώ, για να φέρουν τον προπονητή που διαδέχτηκε τον Πεσέιρο και τον διαδέχτηκε ο Σα Πίντο και η αλήθεια είναι, πως οι δύο προπονητές, που έχουν εργαστεί στην χώρα μας, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπειρία από τον Πορτογάλο.

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ

Τώρα εκ του αποτελέσματος, είναι εύκολα να τα γράψεις αυτά, όσοι με διαβάζετε γνωρίζεται πως τα είχα αναφέρει, όταν έγινε η συγκεκριμένη συμφωνία που σήμερα έχει αιχμαλωτίσει τον ΠΑΟΚ. Τον εγκλωβίζει, γιατί είναι δεδομένο πως η δουλειά του και οι ικανότητες του, δεν είναι ανάλογες με τα λεφτά που αμείβεται, όμως η ομάδα έχει κάνει μία δυνατή οικονομική επένδυση για χάρη του. Έχει κοστίσει ήδη, περισσότερα από 5.000.000 ευρώ χωρίς εφορία και είναι να λαμβάνει ακόμα 4.200.000 ευρώ για δύο χρόνια. Τα νούμερα τρελαίνουν, απορώ τι είδους επιχειρήματα χρησιμοποίησε ο Μπράνκο, για να πείσει την ιδιοκτησία του ΠΑΟΚ, να βάλει υπογραφή σε τέτοια νούμερα, για έναν άνθρωπο που δεν είχε πετύχει το παραμικρό.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αυτά όμως είναι γνωστά, ο Μπράνκο κρίθηκε και έχασε την θέση του, το συμβόλαιο όμως του Φερέιρα παραμένει ένα μεγάλο βαρίδι για τη διοίκηση του ΠΑΟΚ που εύχεται με κάποιο μαγικό τρόπο, να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο συμβόλαιο. Το δίλημμα που υπάρχει αυτήν την στιγμή είναι μεγάλο. Η διοίκηση  έχει αποφασίσει να μειώσει σημαντικά το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς, έχει κάνει ένα χρυσό συμβόλαιο σε έναν προπονητή που έχασε τους ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι πρόσφατα γέμισαν τους τοίχους στον δρόμο του προπονητικού κέντρου του ΠΑΟΚ, με ύβρεις εναντίον του Φερέιρα.

Το πλάνο της επόμενης σεζόν θέλει ανώτερο συμβόλαιο το 1.000.000 ευρώ για ποδοσφαιριστές και ο Φερέιρα έχει 2.100.000 ευρώ. Γνωρίζουν οι πάντες, πως αν δεν γίνει ένα θαύμα, δηλαδή δεν βρεθεί άλλη ομάδα που να αξιολογήσει με ελαφρότητα τον Πορτογάλο προπονητή και να αποφασίσει να συνεχίσει να τον χρυσώνει, η αποζημίωση που πρέπει να δώσουν, για να απεμπλακούν είναι τεράστια. Το γεγονός αυτό δημιουργεί άμεσα δεύτερες σκέψεις, επίσης στις συζητήσεις με τον τεχνικό διευθυντή πέφτουν στην κουβέντα και τα λεφτά που έχουν ήδη δοθεί για χάρη του και είναι πολλά. Αν αποφασιστεί πως είναι μονόδρομος να αποζημιωθεί και να φύγει, είναι σαν να πετάγεται μία σοβαρή επένδυση που έκανε ο σύλλογος για χάρη του. Αυτό το επιχείρημα δημιουργεί συνθήκες παραμονής του Φερέιρα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΖΟ

Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα επιχειρήματα, οι φόβοι, οι προβληματισμοί έχουν λογική. Όμως δεν υπάρχει το παραμικρό δείγμα γραφής, που να δείχνει πως αυτός ο άνθρωπος είναι σε θέση, να γυρίσει την κατάσταση. Το ιδανικό σενάριο, θα ήταν να παραμείνει και να τα καταφέρει. Μόνο που με βάση όσα έχει δείξει, το πιθανότερο είναι η παραμονή του, να γίνει ακόμα πιο κοστοβόρα. Είδαμε ακόμα και την διαχείριση που έκανε στο τελευταίο του παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ μετά από καιρό είχε καλή ψυχολογία, πήρε 4 βαθμούς στην Αθήνα, που του εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση. Είχε ένα τελευταίο παιχνίδι με τον Άρη, που αποδείχθηκε ένα τεράστιο κάζο. Ο αιώνιος αντίπαλος είχε 11 διαθέσιμους ποδοσφαιριστές. Ενδεκάδα ανάγκης και καμία διαθέσιμη αλλαγή. Ακόμα και ένας εμπειρικός προπονητής, που είχε γνώσεις μόνο για τα βασικά, θα έδινε την εντολή να πιέσει ο ΠΑΟΚ ψηλά, να είναι επιθετικός και να πάρει ρίσκο με στόχο να κουράσει τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές.

Καταλαβαίνεται πως σε μία εποχή που επιτρέπονται οι 5 αλλαγές, πόσο μεγάλο πλεονέκτημα είχε ο ΠΑΟΚ. Ο Φερέιρα δεν το έκανε, έπαιζε με την λογική, που πήρε τους 4 βαθμούς στην Αθήνα. Με ένα 5-2-3, 3-4-1-2, όπως θέλετε πείτε το, που μπορούσε να λειτουργήσει σε παιχνίδι χώρου και αντεπιθέσεων, το επέλεξε και για έναν αγώνα εντελώς διαφορετικών συνθηκών. Οι τρείς αμυντικοί, η συντηρητική λογική και η δυσκολία που έφερνε σε δημιουργία και πίεση, επέτρεπε στους παίκτες του Ένιγκ να βγάζουν τα λεπτά, χωρίς να απειλούνται και χωρίς να κουράζονται. Λογική που ο Φερέιρα κράτησε μέχρι το τέλος και έφερε το τελικό 0-0. Αποτέλεσμα που δεν κόστισε, όμως έδειξε για ακόμα μία φορά, πως δεν γίνεται να περιμένεις πολλά πράγματα, από τον συγκεκριμένο προπονητή.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΝΣ

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται δύσκολη η διοίκηση του ΠΑΟΚ, στο να πάρει μία τόσο σημαντική και κοστοβόρα απόφαση, αρχίζουν δειλά, δειλά να γράφονται λόγοι που θα βοηθούσε η παραμονή του Φερέιρα. Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι το παράδειγμα του Μαρτίνς. Στην λογική πως και ο Ολυμπιακός επέλεξε να επενδύσει σε έναν προπονητή, που πέρυσι δεν κατέκτησε τίποτα και δικαιώθηκε.

Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Ο Μαρτίνς πέρυσι είχε κερδίσει με την δουλειά του, τους πάντες. Δεν κατέκτησε το παραμικρό, όμως οι φίλαθλοι έβλεπαν στο γήπεδο μία ομάδα που την χειροκροτούσαν. Που στα τελευταία παιχνίδια, της προηγούμενης σεζόν, την αποθέωναν για το ποδόσφαιρο που έπαιζε, παρότι δεν είχε κατακτήσει το παραμικρό. Σε μία καλή προπονητική δουλειά επένδυσε η διοίκηση του Ολυμπιακού και πράγματι δικαιώθηκε από την εξέλιξη της, βοηθώντας την με στοχευμένες προσθήκες.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Ποδοσφαιρικά η χρονιά που πέρασε στον ΠΑΟΚ είναι για πέταμα, δεν αφήνει το παραμικρό για να στηριχτείς πάνω του, την επόμενη σεζόν, για την ακρίβεια υπάρχει μία χαοτική πραγματικότητα.

Πιστεύω πως πρέπει να λειτουργήσει ο νόμος της αγοράς. Στις επιχειρήσεις αν από μία επιλογή σου χάνεις λεφτά, καλό θα είναι να προλάβεις όσο γίνεται νωρίτερα το κακό, για να σταματήσεις την αιμορραγία στο σημείο που γνωρίζεις και μπορείς όσο είναι δυνατόν να  ελέγξεις την χασούρα. Σε περίπτωση που κάνεις το λάθος και φοβηθείς να χάσεις ένα συγκεκριμένο ποσό και αποφασίσεις να συνυπάρχεις με το πρόβλημα, οι συνέπειες στην διάρκεια του χρόνου γίνονται καταστροφικές.

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο μπορεί να φέρει αρκετά έσοδα με πολλούς τρόπους, αρκεί να δουλέψεις σωστά. Άμεσα ο ΠΑΟΚ, έχει να παίξει για τα εκατομμύρια των ομίλων. Δεν μιλάω για το όνειρο του Champions League, αλλά για τα λεφτά που οπωσδήποτε πρέπει να μπουν, από τους ομίλους του Europa League και ο ΠΑΟΚ ρεαλιστικά είναι σε θέση να κατακτήσει. Χρήματα που με τον Φερέιρα χάθηκαν πέρυσι και του κόστισαν αρκετά. Είναι απαραίτητο και για την ψυχολογία της ομάδας, αλλά και τις ποδοσφαιρικές ιδέες και τη δουλειά που πρέπει να μπει στον σύλλογο, ένα τεχνικό επιτελείο που να δημιουργήσει μία νέα αύρα και μία νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*