Οι τουρκικές αρχές δεν επιτρέπουν την τέλεση θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά, αναφέρει το Οικουμενικό Πατριαρχειο, διαψεύδοντας τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του τούρκου προέδρου.
Σε διάψευση του Τούρκου προέδρου προχώρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφορικά με τη θεία λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά που άνοιξε την Τρίτη, μετά απο πέντε χρόνια.
“Διά τοῦ παρόντος ἀνακοινοῦται ὅτι, λόγῳ τῆς συνεχιζομένης πανδημίας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ, δέν ἐπετράπη ὑπό τῶν ἁρμοδίων Τουρκικῶν Ἀρχῶν ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ Τραπεζοῦντος, τήν 15ην προσεχοῦς μηνός Αὐγούστου” αναφέρει χαρακτριστικά ανακοίνωση του Πατριαρχείου.
Την Τρίτη, ο Ερντογάν, με άλλη μια φιέστα, κήρυξε την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά λέγοντας ταυτόχρονα πως οι Ορθόδοξοι θα μπορούν να τελέσουν τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου.
«Στις 15 Αυγούστου οι Ορθόδοξοι πολίτες μας θα είναι σε θέση να τελέσουν τη θρησκευτική λειτουργία της Παρθένου Μαρίας, η οποία ανεστάλη κατά την περίοδο αποκατάστασης στη Μονή Σουμελά», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Tουρκία: Ενισχύεται ο έλεγχος του Ερντογάν στα social media
Το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο που ενισχύει τον έλεγχο των αρχών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ανησυχίες και αντιδράσεις απο χρήστες και οργανώσεις.
Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα νομοσχέδιο που επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν νόμο που προκαλεί ανησυχία στους υπέρμαχους της ελευθερίας της έκφρασης.
Βάσει το νομοσχεδίου οι βασικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.
Σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν οι προσβολές μέσω διαδικτύου.
Στις αρχές Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να “μπουν σε τάξη” οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, αφού η κόρη του και ο γαμπρός του έγιναν στόχος προσβλητικών σχολίων στο Twitter.
Όμως το νομοσχέδιο προκαλεί την ανησυχία πολλών χρηστών του διαδικτύου, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές στην Τουρκία.
“Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο”, εκτίμησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Οι τουρκικές αρχές ήδη παρακολουθούν στενά το Twitter και το Facebook, ενώ πολλές δίκες για “προσβολή του αρχηγού του κράτους” και διασπορά “τρομοκρατικής προπαγάνδας” βασίζονται αποκλειστικά σε μία ή μερικές αναρτήσεις στο Twitter.
Οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι η περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και ο αυξημένος έλεγχος στους ιστότοπους κοινωνικής ενδέχεται να περιόρισε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των Τούρκων σε ανεξάρτητη πληροφόρηση ή σε επικριτικές φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου ήδη κυριαρχεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη “έκθεση για τη διαφάνεια” του Twitter, η Τουρκία βρισκόταν το πρώτο εξάμηνο του 2019 στην πρώτη θέση των χωρών που είχαν ζητήσει από τον ιστότοπο να αποσύρει περιεχόμενο, με περισσότερα από 6.000 αιτήματα.
ΗΠΑ: “Έκρηξη” θανάτων και κρουσμάτων από κορονοϊό
Ρέπλικα του Αγάλματος της Ελευθερίας στο Λας Βέγκας
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 πλέον ξεπέρασε τα 4,34 εκατομμύρια.
Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Τρίτη άλλους 1.592 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό, που είχε να φθάσει σε αυτό το επίπεδο δυόμισι μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 ώρα Ελλάδας) από την ίδια ώρα της προηγουμένης.
Το ίδιο διάστημα, διαγνώστηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε μια μέρα, τερματίζοντας την ελαφριά μείωση των περιπτώσεων που καταγραφόταν τα δύο προηγούμενα 24ωρα, κατά τα δεδομένα της σχολής ιατρικής αυτής της Βαλτιμόρης.
Για να βρεθεί τόσο βαρύς απολογισμός όσο αυτός χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στα δεδομένα που συγκεντρώνονταν στα μέσα Μαΐου (1.680 τη 15η εκείνου του μήνα).
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό στις SARS-CoV-2 πλέον ξεπέρασε τα 4,34 εκατομμύρια, ενώ η χώρα θρηνεί πάνω από 149.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19. Οι ΗΠΑ είναι η χώρα η οποία έχει υποστεί σε απόλυτα μεγέθη μακράν το σκληρότερο χτύπημα από την πανδημία στον πλανήτη.
Μολονότι καταγραφόταν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, οι ΗΠΑ βλέπουν από τα τέλη Ιουνίου την πανδημία να εξαπλώνεται και πάλι με πολύ ταχύ ρυθμό, ειδικά στο νότιο και στο δυτικό τους τμήμα.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, για δώδεκα συνεχόμενες ημέρες, τα νέα κρούσματα μόλυνσης ανά 24 ώρες ξεπερνούσαν τα 60.000 και τις τρεις ξεπέρασαν ακόμη και τα 70.000.
Η κατάσταση στη Φλόριντα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Με 186 θανάτους χθες, ξεπέρασε τους 6.000 νεκρούς συνολικά. Είναι πλέον η πολιτεία όπου καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στη χώρα (440.000+), πίσω μόνο από την Καλιφόρνια.
Αυτές οι δύο πολιτείες ξεπέρασαν τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης που έχουν διαγνωστεί στη Νέα Υόρκη, για καιρό το επίκεντρο της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια, όπου πάντως η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον ελεγχόμενη.
Μπροστά στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης, οι ειδικοί φοβούνται ότι η καμπύλη των θανάτων θα ακολουθήσει την ίδια τροχιά, με μικρή καθυστέρηση, καθώς η επιστημονική συναίνεση είναι πως το κύμα των θανάτων ακολουθεί τρεις ως τέσσερις εβδομάδες αυτό των μολύνσεων.
Έχει πλέον αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των νεκρών ημερησίως ξεπέρασε τους 1.000 για τέσσερις συναπτές ημέρες, πράγμα που είχε να συμβεί από τα μέσα του Μαΐου.
Τα επίπεδα αυτά πάντως δεν φθάνουν εκείνα που καταγράφονταν περί τα τέλη Απριλίου, όταν, παρότι η χώρα τελούσε υπό περιορισμό, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ξεπερνούσαν συχνά το φράγμα των 2.000.
Ινδία: Πάνω από 50% οι μολύνσεις στις παραγκουπόλεις
Περισσότεροι απο τους μισούς κατοίκους των παραγκουπόλεων στη Μουμπάι της Ινδίας έχουν μολυνθεί απο κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα.
Οι μισοί και πλέον κάτοικοι των παραγκουπόλεων στο Μουμπάι, στη δυτική Ινδία, φαίνεται πως είχαν τον κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε ο δήμος της μητρόπολης και δημοσιοποιήθηκε χθες, δημιουργώντας πολλές αμφιβολίες όσον αφορά τους αριθμούς κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 που ανακοινώνει επίσημα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Νέο Δελχί.
Η Ινδία κατατάσσεται ήδη στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κρούσματα. Ειδικοί έχουν ήδη επισημάνει πως, με δεδομένη την έλλειψη τεστ, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί είναι πολύ υψηλότερος.
Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν από τις αρχές του Μουμπάι σε 6.936 τυχαία επιλεγμένα πρόσωπα έδειξαν πως το 57% των κατοίκων των παραγκουπόλεων και το 16% των κατοίκων άλλων συνοικιών έχουν αντισώματα.
Η μεγαλούπολη, όπου το 40% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις, έχει καταγράψει λίγα περισσότερα από 110.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και πάνω από 6.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 ως σήμερα.
Στο Μουμπάι των 20 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ινδίας, η Νταράβι, όπου εκτιμάται πως ζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Ωστόσο οι θάνατοι σε αυτή τη δαιδαλώδη συνοικία δεν είναι πολλοί, με τοπικούς αξιωματούχους να διατείνονται πως τα μέτρα που πήραν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας ήταν αποτελεσματικά.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων όμως υποδεικνύουν πως οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων ενδέχεται να «αποτελούν μεγάλο ποσοστό των μολύνσεων» και άρα ότι ο δείκτης θνητότητας πιθανόν είναι «πολύ πιο χαμηλός» στην Ινδία από ό,τι δείχνουν τα επίσημα δεδομένα, σύμφωνα με την έρευνα.
Παρόμοια έρευνα, που διενεργήθηκε στο Νέο Δελχί των 20 εκατομμυρίων κατοίκων και δημοσιοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα, έδειξε ότι το ένα τέταρτο των πολιτών της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας είχε επίσης μολυνθεί από τον κορονοϊό.