Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πέτυχε σπουδαία ανατροπή σε βάρος του Γιάν Λέναρντ Στρουφ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Dubai Duty Free Tennis Championships, μετά από τρομερό ματς.
Ο Έλληνας τενίστας μπορεί να έχασε το πρώτο του σετ μετά από 12 συνεχόμενα κερδισμένα στο Tour, όμως βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει από πολύ δύσκολη θέση στον προημιτελικό του με τον Στρουφ, παίρνοντας εν τέλει το πολυπόθητο εισιτήριο για τα ημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ντάνιελ Έβανς.
Ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του στα τελευταία γκέιμς του αγώνα, ο Στέφανος γλίτωσε τον πρόωρο αποκλεισμό από το Dubai Championships και μετά από 2 ώρες και 23 λεπτά αγώνα, “σφράγισε” τη δεύτερη σερί του πρόκριση σε ημιτελικά ΑΤΡ θεσμού.
Τελικό σκορ 4-6, 6-4, 6-4 για τον 21χρονο Έλληνα, Νο6 τενίστα της παγκόσμιας κατάταξης και ραντεβού με τον Βρετανό Έβανς στο ματς “4αδας” της Παρασκευής. Ο Έβανς απέκλεισε με 6-2, 7-6(9) τον Αντρέι Ρούμπλεφ νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Αυτήν ήταν η 7η συνεχόμενη νίκη του Στέφανου στο Tour, μετά την κατάκτηση του τίτλου στη Μασσαλία την περασμένη εβδομάδα. Πλέον, απέχει μόλις δυο νίκες από την κατάκτηση του παρθενικού του τροπαίου σε τουρνουά της σειράς ΑΤΡ 500.
Για να φτάσει στη νίκη-πρόκριση επί του Στρουφ πάντως, ο Τσιτσιπάς έπρεπε να δουλέψει πολύ σκληρά, μιας και ο Γερμανός τενίστας, Νο34 στον πλανήτη, εμφανίστηκε συγκεντρωμένος και έτοιμος για σπουδαία μάχη στο Ντουμπάι.
Η ποιότητα του Έλληνα πρωταθλητή όμως, μίλησε στα τελευταία γκέιμς του ματς και έδωσε μια πολύ σημαντική επικράτηση στον Στέφανο, που απέχει μια νίκη από τον τελικό και την ταυτόχρονη υπεράσπιση των πόντων που κέρδισε πέρυσι στο τουρνουά.
Ο αγώνας κρίθηκε στις λεπτομέρειες, με ένα μπρέικ να κάνει τη διαφορά σε κάθε σετ. Στο εναρκτήριο κομμάτι του αγώνα, ο Στρουφ ήταν αυτός που “πλήγωσε” τον αντίπαλό του στο 10ο γκέιμ.
Προηγούμενος με 4-5, ο Γερμανός δημιούργησε τριπλό σετ πόιντ και μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το τρίτο στη σειρά, για να φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου σετ.
Στο δεύτερο κομμάτι του προημιτελικού, ο Τσιτσιπάς ήταν αυτός που βρήκε τη λύση να “ξεκλειδώσει” το βαρύ σερβίς του Στρουφ και με μπρέικ στο εναρκτήριο γκέιμ του σετ (1-0) πήρε προβάδισμα, διατηρώντας το μέχρι τέλους (6-4).
Όλα κρίθηκαν στο καθοριστικό σετ, με τους δυο τενίστες να πηγαίνουν χέρι-χέρι μέχρι το 4-4. Εκεί, η απαράμιλλη ψυχραιμία του Έλληνα τενίστα, σε συνδυασμό με το “σφίξιμο” του Γερμανού, έδωσαν προβάδισμα νίκης στο Νο2 του ταμπλό.
Αν και ο Στρουφ προηγήθηκε με 40-0, δεν κατάφερε ποτέ να στείλει τον Στέφανο στην “άγαρμπη” θέση του να σερβίρει για να παραμείνει στο τουρνουά. Παίζοντας μερικούς τρεις συνεχόμενους υπέροχους πόντους, ο Τσιτσιπάς έστειλε το γκέιμ στην ισοπαλία.
Εκεί, ο Γερμανός “κλάταρε”. Ο Στέφανος δημιούργησε δυο μπρέικ πόιντς, εκμεταλλεύτηκε το δεύτερο από αυτά και πήρε το μπρέικ που έψαχνε (5-4). Στιγμές αργότερα, κράτησε το σερβίς του χωρίς να χάσει πόντο και πέρασε στα ημιτελικά του Dubai Championships.
Βιλάντερ: “Φέτος ο Ναδάλ θα γίνει ο GOAT”
Ρότζερ Φέντερερ, Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζουν να παλεύουν για τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών και παρ’ότι ο Σέρβος φαίνεται να βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση, καταρρίπτοντας ρεκόρ και μειώνοντας τη διαφορά από τους άλλους δύο, ο Ματς Βιλάντερ πιστεύει ότι ο Ναδάλ είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα του GOAT και μάλιστα στη φετινή σεζόν.
Ο ειδικός συνεργάτης του Eurosport, μίλησε στο Tennishead και αναφέρθηκε στη μάχη των τριών.
“Πιστεύω αυτή τη χρονιά ο Ράφαελ Ναδάλ θα γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών, στα χαρτιά. Λέω στα χαρτιά γιατί δεν μπορείς να τον συγκρίνεις στο γήπεδο με τον Ρότζερ Φέντερερ. Είναι αδύνατο. Ο Ρότζερ είναι 5-6 χρόνια μεγαλύτερος. Όμως, στα χαρτιά ο Ράφαελ Ναδάλ μπορεί να γίνει ο κορυφαίος όλων και μάλιστα από φέτος”.
Πέρυσι, ο 33χρονος Ισπανός κατέκτησε δύο Major τίτλους και έφτασε τους 19, έναν μόλις λιγότερο από τον Ρότζερ Φέντερερ (20), με τον Βιλάντερ να πιστεύει ότι και φέτος ο Ναδάλ θα κερδίσει Grand Slam.
“Πιστεύω ότι ο Ράφα είναι πολύ έξυπνος. Όταν παίζει ξέρει ότι είναι σε καλή φυσική κατάσταση για να το κερδίσει. Φέτος πιστεύω θα ισοφαρίσει τον Φέντερερ, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να παραμείνει στο Νο1. Το λέω αυτό γιατί πέρυσι ήταν μεγάλη σεζόν με το Davis Cup και φέτος υπήρχε και το ATP Cup. Νιώθω ότι θα χρειαστεί ένα διάλειμμα αυτή τη χρονιά και αυτό δεν είναι καλό για την κατάταξη.
Όμως ο Ράφα δεν παίζει πια για την κατάταξη. Νομίζω ότι παίζει για να κερδίζει Grand Slam κι αν αυτό τον βοηθάει και στη βαθμολογία, έχει καλώς αλλά πιστεύω ότι κυνηγάει να κατακτήσει ένα ή δύο Grand Slam και πιστεύω ότι θα τα καταφέρει”, πρόσθεσε ο Σουηδός αναλυτής.
Τα… αστέρια που αναμένεται να λάμψουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Πολλές συγκινήσεις και καλούς χρόνους αναμένεται να μας οι αθλητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου.
Είναι γεγονός πως η ακύρωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος κλειστού ατόνησε το ενδιαφέρον αθλητών ανά την υφήλιο για τη χειμερινή δράση.
Παρόλα αυτά η σεζόν είναι σε εξέλιξη και σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα μας θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Η δράση στη σάλα του ΣΕΦ θα είναι έντονη και οι φίλοι του στίβου θα έχουν την ευκαιρία να δουν για μία ακόμη φορά ορισμένους από τους αστέρες του ελληνικού στίβου. Ο πρωταθλητής Ευρώπης στο μήκος Μίλτος Τεντόγλου θέλει να κλείσει τη σεζόν με ένα άλμα καλύτερο από το 8,07 μ., που έχει πετύχει δύο φορές στη σεζόν και να κάνει δύο τις νίκες του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αφού κατέλαβε την πρώτη θέση και στην αντίστοιχη διοργάνωση του 2018.
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θα επιστρέψει φέτος ο Κώστας Φιλιππίδης (ΠΓΣ), μετά το διάλειμμα δύο ετών, με βασικό στόχο να κυνηγήσει άλματα πάνω από το φετινό του 5,70 μ. και παράλληλα να κυνηγήσει την 11η νίκη του στην διοργάνωση, αρκετά χρόνια από την πρώτη φορά που ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, το 2005 στο στάδιο της Παιανίας.
Ο Κώστας Δουβαλίδης έχει τερματίσει στην πρώτη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού οχτώ φορές και φέτος θα κυνηγήσει την ένατη νίκη του. Ο αθλητής του Μπάμπη Σδρόλα διανύει εξαιρετική σεζόν, στη διάρκεια της οποίας έχει κάνει φέτος επτά κούρσες εκ των οποίων οι πέντε κάτω από τα 7.65. Ο Δουβαλίδης βελτίωσε φέτος το πανελλήνιο ρεκόρ στην απόσταση με 7.59.
Ο Κώστας Μπανιώτης έχει πετύχει την κορυφαία επίδοση της τελευταίας 15ετίας σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού. Ο πρωταθλητής του ύψους το 2016 είχε υπερβή τα 2,33 μ., που αποτελεί το ατομικό του ρεκόρ. Ο Μπανιώτης έχει ξεπεράσει φέτος τα 2,27 μ., ύψος που θέλει να ξεπεράσει τη φετινή σεζόν, ενώ έχει στην κατοχή του πέντε τίτλους από τη διοργάνωση με την πρώτη του νίκη να έχει επιτευχθεί το 2011 στην Παιανία.
Η Έλσα Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος) απουσίαζε από την περσινή διοργάνωση και φέτος ευελπιστεί πως όχι μόνο θα είναι παρούσα, αλλά σε θέση να κυνηγήσει ένα φετινό ρεκόρ και την έβδομη νίκη της στο Πρωτάθλημα. Το ίδιο ισχύει και για την Ειρήνη Βασιλείου που φέτος αποτελεί μια από τις δυνατότερες ελληνικές παρουσίες και αναμφίβολα θα είναι από τα πρόσωπα που θα κεντρίσουν την προσοχή στη φετινή διοργάνωση.
Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) αποτελεί μια από τις εμπειρότερες αθλήτριες του βάδην, ωστόσο μόλις φέτος θα κάνει ντεμπούτο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού και αναμένεται να απειλήσει το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ.
Ο Δημήτρης Τσιάμης μπορεί να μην έχει κάνει κανέναν αγώνα στη διάρκεια της σεζόν, ωστόσο δε σημαίνει πως θα απουσιάσει από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού. Ο έμπειρος αθλητής έχει 13 νίκες στη διοργάνωση, τις περισσότερες σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού από κάθε άλλον στην ιστορία της διοργάνωσης. Με δέκα νίκες στην κατοχή του ο Ανδρέας Δημητράκης αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης και αποτελεί και φέτος φαβορί για τη νίκη στα 1.500 μέτρα.
Ο Κώστας Ζήκος θα σηκώσει το…βάρος στους δρόμους ταχύτητας, αφού δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση και είναι σε θέση να κυνηγήσει επιδόσεις κάτω από 6.65 στα 60 μέτρα. Η Σοφία Υφαντίδου επιστρέφει σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα σύνθετα, στο αγώνισμα στο οποίο φέτος ρίχνει την προσοχή της με στόχο κατά κύριο λόγο το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού.
Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από την ΕΡΤ την Παρασκευή στο ErtSports από τις 19.00 έως τις 20.30 και το Σάββατο από την ΕΡΤ3 από τις 18.00 έως τις 19.30, αλλά και από την ΕΡΑ σπορ με μεταδόσεις καθ’ όλη τη διάρκεια και των δύο απογευματινών προγραμμάτων.
Παράλληλα θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε τη ροή των αγώνων από το social media της ομοσπονδίας, αλλά και από το site με live αποτελέσματα.
Τέσσερις για μια κούπα στην Χίο
Στο όμορφο νησί της Χίου θα διεξαχθεί το Final Four του Κυπέλλου Ελλάδα στο πόλο ανδρών, με την συμμετοχή των Εθνικού, Ολυμπιακού, ΓΣ Περιστερίου και Απόλλωνα Σμύρνης.
Συνδιοργανωτές της 21ης διοργάνωσης, που θεσμοθετήθηκε το 1999, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος Χίου, με τη συνδρομή του Ναυτικού Ομίλου Χίου.
Το πρόγραμμα των Ημιτελικών της Παρασκευής (28/2), στο Ιωνικό κολυμβητήριο:
18.00 ΕΘΝΙΚΟΣ – ΓΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
20.00 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ
Οι Νικητές των δύο (2) Ημιτελικών, θα αγωνιστούν στον ΤΕΛΙΚΟ της επομένης (29/2), με ώρα έναρξης 14.00.
Διαιτητές έχουν οριστεί οι, Ανδρέας Μοίραλης, Γιώργος Κραβαρίτης, Ανδρέας Κατσώνης, Αλέξανδρος Χατζηγούλας.
Το 21ο Final Four θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ WEB
Αφιέρωμα στο Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών
Το Γραφείο Τύπου σας παρουσιάζει αναλυτικό αφιέρωμα στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών
Ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας
Πάνε 67 ολόκληρα χρόνια από τότε (1953), που, η τότε ΕΚΟΦ (νυν ΚΟΕ), με πρόεδρο της τον Νικόλαο Μπαλτατζή – Μαυροκορδάτο, καθιέρωσε το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας υδατοσφαίρισης Ανδρών, με το Επαμειβόμενο Έπαθλο «Παντελής Ψύχας».
Η πρώτη του περίοδος, λήγει το 1958, με την κατάκτηση έξι (6) τροπαίων από τον Εθνικό Πειραιά, σε ισάριθμες διοργανώσεις, γεγονός που σήμανε την ολοκλήρωση του θεσμού, όπως είχε αποφασιστεί με την καθιέρωση του.
Ήταν τότε, που, στον τελικό του 1953, ο Εθνικός νικούσε τον Ολυμπιακό με 5-4 στην παράταση (3-3 η κανονική διάρκεια), με 5 γκολ του αείμνηστου Ανδρέα Γαρύφαλλου, σ’ έναν αγώνα που ολοκληρώθηκε μετά από 58 ολόκληρα αγωνιστικά λεπτά.
Η δεύτερη περίοδος, ήλθε πολύ μετά, το 1984, όταν επανήλθε η διοργάνωση και από τότε, με εξαίρεση το 1994, διεξάγεται ανελλιπώς.
Από το 1999, καθιερώνεται το Final Four, πλην της χρονιάς των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004), όταν και έγινε Final – 8, ως test event.
Την κυριαρχία του Εθνικού Πειραιά, στο θεσμό, σταματά ο ΑΝΟ Γλυφάδας το 1986, ενώ το 1990 ο ΝΟ Χίου γίνεται η πρώτη επαρχιακή ομάδα που αγωνίζεται σε τελικό και το 1995 ο ΝΟ Πατρών, η πρώτη που κατακτά το τρόπαιο.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ολυμπιακός κατακτά (1992) το πρώτο από τα 19 συνολικά που έχει στη συγκομιδή του και είναι τα περισσότερα, ενώ το πρώτο του Κύπελλο κατακτά και ο ΝΟ Βουλιαγμένης (1996), που τον οδήγησε την επόμενη χρονιά στην κατάκτηση και του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο Ολυμπιακός, στους 20 προηγούμενους τελικούς σε Final Four, έχει 15 τρόπαια σε 18 τελικούς της διοργάνωσης όπου μετείχε.
Στην παράταση κρίθηκαν, εκτός του 1953, οι τελικοί του 1957, 1989, 1990, 2000, 2002, 2010, ενώ το 1991 ο Βαγγέλης Πάτρας ήταν αυτός που απέκρουσε 3 πέναλτι του ΑΝΟ Γλυφάδας, στην κανονική διάρκεια και έτσι ο Εθνικός αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας.
Η φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών, είναι η 41η.
Τρίτη φορά στο νησί της μαστίχας
Η Χίος, μετά το 2003 και το 2018, φιλοξενεί 3η φορά την διοργάνωση και γίνεται έτσι, μαζί με το Καρπενήσι, η πόλη με τις περισσότερες διοργανώσεις (3) Final Four Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών.