«Παζάρι» Πούτιν, Ερντογάν με το Ιράν μεσολαβητή – Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σκοτεινή» η πολιτική της Γαλλίας στη Λιβύη. Υπεργολάβος το Παρίσι

«Παζάρι» Πούτιν - Ερντογάν με το Ιράν μεσολαβητή
Τι μεταδίδει από τη Μόσχα ο ανταποκριτής του OPEN και του Εθνους, Θανάσης Αυγερινός

Καμία πρόθεση ούτε να επιτρέψει ταπεινωτική ήττα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αλλά ούτε και να χάσει το στρατηγικό λιμάνι της Σύρτης (κάτι που επιδιώκει η Τουρκία και η πλευρά που στηρίζει τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ) είναι η Μόσχα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του OPEN και του Εθνους στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινού, παρά τις φήμες και τα σενάρια που διαδίδουν, κυρίως, τουρκικά και αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης περί αποστάσεων, αντιπροσωπεία της προσωρινής κυβέρνησης του Χαφτάρ βρέθηκε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην περιοχή, τον Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ευχαριστώντας τον, μάλιστα, για τον διπλωματικό μαραθώνιο που συνεχίζει η Ρωσία.

Η Μόσχα, σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό, συνομιλεί με όλους τους παίκτες και τους εμπλεκόμενους στην αντιπαράθεση αλλά ολοφάνερα συντάσσεται με την πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου, Φατάχ Αλ Σίσι, για κατάπαυση του πυρός, ώστε να «παγώσει» ο εμφύλιος με τους σημερινούς συσχετισμούς.

Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής προσπάθειας και μετά την αιφνίδια ακύρωση της συνάντησης Ρώσων και Τούρκων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Ζαρίφ, που βρέθηκε στην Τουρκία τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, και είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βρέθηκε μία μέρα αργότερα στη ρωσική πρωτεύουσα και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν εξαιρετικό.

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σκοτεινή» η πολιτική της Γαλλίας στη Λιβύη – Υπεργολάβος το Παρίσι

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σκοτεινή» η πολιτική της Γαλλίας στη Λιβύη – Υπεργολάβος το Παρίσι
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές και για άλλες χώρες της περιοχής για τη στήριξη που παρέχουν στον στρατάρχη Χαφτάρ

Για «σκοτεινή και ανεξήγητη» πολιτική της Γαλλίας στη Λιβύη, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση και κάποιων άλλων χωρών έκανε λόγο το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Γαλλία, σχετικά με τον «απαράδεκτο» και τον «επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η στήριξη της Γαλλίας στον πραξικοπηματία και πειρατή Χαφτάρ, ο οποίος επιχείρησε να ιδρύσει ένα αυταρχικό καθεστώς στη χώρα ανατρέποντας τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη και ο οποίος δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θέλει πολιτική λύση, ήταν εκείνη που τροφοδότησε την κρίση στη Λιβύη», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «αυτή η προσέγγιση της Γαλλίας ενθάρρυνε τον Χαφτάρ να εμείνει σε στρατιωτικές μεθόδους και αύξησε τα προβλήματα και τα δεινά της Λιβύης».

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αφήνει αιχμές και για άλλες χώρες της περιοχής για τη στήριξη που παρέχουν στον στρατάρχη Χαφτάρ, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι λειτουργεί ως υπεργολάβος αυτών.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη είναι η υποστήριξη της Γαλλίας και ορισμένων άλλων χωρών σε παράνομες δομές κατά των αποφάσεων στου ΣΑ του ΟΗΕ.

Η Τουρκία στηρίζει μια κυβέρνηση αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ενώ η χώρα μας υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση, η Γαλλία στηρίζει έναν πραξικοπηματία και έναν παράνομο, αντίθετα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ. Ενώ οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη Λιβύη είναι νόμιμες, η Γαλλία όπως και στη Συρία βρίσκεται πίσω από σκοτεινές ενέργειες και λειτουργεί ως υπεργολάβος κάποιων χωρών της περιοχής. Αυτοί οι σκοτεινοί δεσμοί της Γαλλίας είναι που δημιουργούν ανησυχία και είναι απαράδεκτο ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ να ενεργεί κατά αυτόν αυτό τον τρόπο».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι «η Τουρκία προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη, θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».