Παζάρι βορρά-νότου: Έρχεται “καυτό” φθινόπωρο, τι αναμένει η Αθήνα — Έρευνα για την κλιματική κρίση: Η ζέστη σκοτώνει πάνω από 100.000 ανθρώπους ετησίως. Η Αθήνα στην δεύτερη θέση της

Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υπάρχουν ήδη διαφορετικά “στρατόπεδα” εντός της ΕΕ ως προς το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας Η στάση της Γερμανίας.

Τα νέα δεδομένα που έχουν επιφέρει η πανδημία και βέβαια ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτουν στο προσκήνιο την ανάγκη για μεγάλες θεσμικές αλλαγές στην ΕΕ και ειδικά στο Σύμφωνο Σταθερότητας, που ήδη έχει ζωή πολλών δεκαετιών. Πλέον, η ύφεση “χτυπάει την πόρτα” και των μεγάλων οικονομιών του βορρά και ειδικά της Γερμανίας, που ήδη βλέπει το μοντέλο που είχε υιοθετήσει τις δεκαετίες μετά την Επανένωση και την περίφημη “Ατζέντα 2000”, να κλονίζεται.

Πλέον, δεν υπάρχει η φθηνή ρωσική ενέργεια, υπάρχει σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο επιστροφή στον άνθρακα, απαιτούνται μεγάλες αμυντικές δαπάνες κι άρα βάρη στον προϋπολογισμό, ενώ το μοντέλο μεταρρυθμίσεων που είχε ακολουθηθεί μετά την Επανένωση, κι είχαν οδηγήσει τη Γερμανική οικονομία σε κυριαρχία στην Ευρωζώνη αλλά και σε ένα έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, κύρια στις αναδυόμενες αγορές, από μόνο του δε φτάνει. Ο πληθωρισμός απειλεί και βέβαια σηματοδοτεί και το ξύπνημα των ιστορικών ανακλαστικών. Όλα αυτά πάνε τη Γερμανία πολύ πίσω και την οδηγούν σε μια αναζήτηση νέων ρόλων και στίγματος.

Έτσι αναπόφευκτα μπαίνει το ζήτημα των αναθεωρήσεων των πολιτικών εκείνων, που σφράγισαν την πορεία της ΕΕ μέχρι τώρα και βασίστηκαν σε ένα αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας και μια δημοσιονομική εκδοχή που δεν αφήνει περιθώρια για ελιγμούς σε περιπτώσεις κρίσεων.

“Καυτό” φθινόπωρο

Ήδη, με βάση αναφορές παραγόντων της ΕΕ το φθινόπωρο αναμένεται θερμό, Όπως μεταφέρει η η DW, αναμεταδίδοντας συνέντευξη του Γερμανού υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt το φθινόπωρο οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, εφόσον για την όποια πρόταση της Κομισιόν περί μεταρρύθμισης του Συμφώνου απαιτείται συμφωνία και των 27 κρατών-μελών και έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιταλού Επιτρόπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι θα πρέπει να αναζητηθεί ισορροπία μεταξύ μιας ρεαλιστικής απομείωσης του δημόσιου χρέους αλλά και «των τεράστιων επενδυτικών αναγκών» σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Επισήμως οι ιδέες Λίντνερ αναμένεται να συζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το φθινόπωρο, ενώ η συζήτησή τους δεν αναμένεται εύκολη. Υπάρχουν ήδη διαφορετικά «στρατόπεδα» εντός της ΕΕ ως προς το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, με τη Γερμανία να απορρίπτει την ιδέα χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αισιοδοξία της Αθήνας

Μιλώντας, χθες, πάντως, στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα αμβλυνθούν οι απόψεις των “σκληρών” του βορρά και ότι τελικά θα επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Απαιτούνται, όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, γενναίες ευρωπαϊκές λύσεις για την ακρίβεια (με αιχμή τις τιμές του φυσικού αερίου), δηλώνοντας “πιο αισιόδοξος από ό,τι πριν από λίγους μήνες για κοινή ευρωπαϊκή λύση”. Υπενθυμίζεται ότι ήδη κράτη μέλη του Νότου έχουν ζητήσει όχι μόνο αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένες οι ενεργειακές αγορές αλλά και μια συνολική αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου αλλά και της φιλοσοφίας του.

Έχοντας “καεί” από τις αυστηρές διατάξεις του κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, που οδηγήθηκε σε φαινόμενα κοινωνικής ερήμωσης με τα μνημόνια, που βασίστηκαν, καθ ομολογία, σε λανθασμένες συνταγές αναζητούν την επόμενη μέρα σε ένα πιο χαλαρό Σύμφωνο.

Η Γερμανία

Στον αντίποδα με βάση όσα ανέφερε στην οικονομική Γερμανική εφημερίδα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής του FDP, των Γερμανών Φιλελευθέρων, παραδοσιακών εκφραστών του “σκληρού πυρήνα” του Γερμανικού οικονομικού κατεστημένου, πρέπει και πάλι να προταχθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Βέβαια, πάντα πριν την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης και με τα ακροατήρια να είναι πολλαπλά, οι θέσεις απηχούν μια πρώτη τοποθέτηση και οχι μαι τελική θεώρηση, ειδικά πλέον τώρα που το οικονομικό αφήγμα της Γερμανίας δοκιμάζεται.

Πάντως με βάση τη Handelsblatt η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η μεταρρύθμιση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης με τον Φιλελεύθερο υπ. Οικονομικών να τονίζει ότι “η Γερμανία παραμένει υπέρμαχος της πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας”.

Όχι νέα χρέη άνω του 3% του ΑΕΠ ετησίως

“Απαιτείται ένας αξιόπιστος και φιλόδοξος δρόμος για την απομείωση του χρέους” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός σημειώνοντας μάλιστα ότι “επί της αρχής η γερμανική κυβέρνηση είναι σύμφωνη” με τις προτάσεις του.

Σχηματικά λοιπόν σύμφωνα με τον Κρίστιαν Λίντνερ θα πρέπει αρχικά να διατηρηθούν οι ισχύοντες ευρωπαϊκοί κανόνες περί δημόσιου χρέους: Τα κράτη-μέλη λοιπόν δεν θα πρέπει να δημιουργούν νέα χρέη ξεπερνώντας το 3% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ το συνολικό ποσοστό δημόσιου χρέους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 60%.

Όπως παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα, μετά και την περίοδο της πανδημίας, το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες εκτοξεύθηκε, με την πλειοψηφία των κρατών-μελών έκτοτε να «παραβιάζουν» τους κανόνες για το χρέος (κανόνες του Μάαστριχτ).

“Πολλές χώρες είναι τόσο βαριά χρεωμένες που δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους τους κάτω από το όριο του Μάαστριχτ δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ. Το ποσοστό χρέους στην Ελλάδα είναι 185%, στην Ιταλία είναι 150%” παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα.

Δεσμευτικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι

Ο Κρίστιαν Λίντνερ ζητά επιπλέον μέσω της Handelsblatt οι λεγόμενοι μεσοπρόθεσμοι στόχοι για το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμα να γίνουν υποχρεωτικοί για τα κράτη-μέλη κάτι που δεν ισχύει μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει ο Κρ. Λίντνερ: “Μέχρι στιγμής οι σχετικές αποφάσεις βασίζονταν στη διακριτική ευχέρεια της Κομισιόν (…) Η πρότασή μου αποσκοπεί στο να καταστήσει δεσμευτικούς τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους”.

Σύμφωνα με την πρόταση Λίντνερ “τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να εμφανίζουν στους προϋπολογισμούς τους διαρθρωτικό έλλειμμα άνω του 0,5% ετησίως ή τουλάχιστον να προσεγγίζουν σταδιακά τον στόχο αυτό”. Το διαρθρωτικό έλλειμμα αποτελεί «εργαλείο» για την κατάστρωση ενός βιώσιμου δημοσιονομικού σχεδιασμού.

Όπως και για τη Γερμανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστηρίζει επίσης την ιδέα σταθερά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών μακροπρόθεσμα. Μόνο που στη δεδομένη συγκυρία μια τέτοια απόφαση σε άμεση εφαρμογή οδηγεί σε σκληρή λιτότητα.

 

Έρευνα για την κλιματική κρίση: Η ζέστη σκοτώνει πάνω από 100.000 ανθρώπους ετησίως- Η Αθήνα στην δεύτερη θέση της λίστας των πόλεων με τους “νεκρούς της υπερθέρμανσης”

Κύμα Καύσωνα: «Φλέγεται» η Αθήνα – Εντυπωσιακές εικόνες με θερμική κάμερα από drone - Ηλειακά Νέα, Ειδήσεις και Νέα από την Ηλεία, iliaka nea

Το 71% των 500 μεγαλύτερων φυσικών καταστροφών στον κόσμο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν είχαμε καταφέρει να συγκρατήσουμε την άνοδο κατά 1οC της θερμοκρασίας και τον καλπασμό της για αύξηση που θα αγγίζει τους 2,5ο C. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μεγάλη έρευνα του Guardian, ο οποίος συγκέντρωσε εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες από μεγάλες καταστροφές και μετεωρολογικά δεδομένα σε όλον τον πλανήτη και έθεσε το ερώτημα: Πόσες και ποιες καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας σε περίοπτη θέση η Αθήνα. Καταλαμβάνει στην έρευνα του Guardian την δεύτερη θέση, μετά το Σάο Πάολο, ανάμεσα σε 20 πόλεις με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που καταγράφηκαν μεταξύ 1991 και 2018 .Στην πρώτη πεντάδα κινδύνου, δύο ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις, η Μαδρίτη και η Ρώμη.

Η ανάλυση εκατοντάδων επιστημονικών μελετών –η πιο ολοκληρωμένη συλλογή μέχρι σήμερα– καταδεικνύει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία πώς οι τεράστιες εκπομπές άνθρακα της ανθρωπότητας ωθούν το κλίμα σε καταστροφικά νέα ακραία επίπεδα. Τουλάχιστον μια ντουζίνα από τα πιο σοβαρά γεγονότα, από τα φονικά κύματα καύσωνα μέχρι τις θάλασσες που βράζουν, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβούν χωρίς την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση, διαπίστωσε η ανάλυση.

All around the world

Global heating unsurprisingly has a global impact. But the impact of extreme weather is felt locally, by each community, for which global heating has loaded the dice of disaster.

«Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα και μας βλάπτει ήδη – αυτή είναι η ωμή περίληψη», δήλωσε ο καθηγητής Maarten van Aalst, διευθυντής του Κέντρου Κλίματος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ερυθράς Ημισελήνου. Ο κόσμος κινείται προς μία άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον 2,5 C. Με βάση όσα έχουμε βιώσει μέχρι τώρα, αυτό θα προκαλούσε θάνατο και καταστροφή πολύ μεγαλύτερο από ό,τι έχει ήδη υποστεί”, αναφέρει.

Ο ιστότοπος πληροφοριών για το κλίμα Carbon Brief συνέταξε μια νέα βάση δεδομένων με μελέτες απόδοσης περισσότερων από 500 συμβάντων και την μοιράστηκε αποκλειστικά με τον Guardian. Η ανάλυση της βάσης δεδομένων και οι συνεντεύξεις με τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο δείχνουν πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι βρισκόμαστε ήδη βαθιά στην εποχή του θανάτου και της καταστροφής του κλίματος.

“Βρισκόμαστε στην εποχή της [κλιματικής] ζημιάς και βρισκόμαστε εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Δρ Fredi Otto, του Imperial College του Λονδίνου. «Αυτό το βλέπουμε έντονα στην επιστήμη, αλλά δεν αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές».

Αυτή η χαρτογράφηση και ανάλυση των κλιματικών καταστροφών δεν ήταν ποτέ πιο ανησυχητική. Ήδη το 2022, η κλιματική κρίση έχει ξεσπάσει σε όλο τον πλανήτη, φέρνοντας την πραγματικότητα της παγκόσμιας θέρμανσης σε σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων και στην κορυφή των δελτίων ειδήσεων. Ζέστη ρεκόρ έχει πλήξει τη Βόρεια Αμερική , την Ευρώπη , την Κίνα , την Ινδία και το Πακιστάν , πυροδοτώντας πυρκαγιές σε πολλά μέρη. Φοβερές πλημμύρες έχουν σαρώσει την Αυστραλία , το Μπαγκλαντές και τη Νότια Αφρική . Σε εύθετο χρόνο, οι επιστήμονες θα συνδέσουν σταθερά πολλά από αυτά τα φαινόμενα με την παγκόσμια θέρμανση, όπως έκαναν για το “φλογερό” καλοκαίρι του βόρειου ημισφαιρίου του 2018.

Ειδική αναφορά κάνει η μεγάλη έρευνα στο καλοκαίρι του 2018, χρονιά που κλιματικά λαμβάνεται περίπου ως η αφετηρία ακραίων καιρικών φαινομένων στο βόρειο ημισφαίριο- κάποια απ΄ αυτά τα ζήσαμε και συνεχίζουμε να τα ζούμε και στην Ελλάδα.

Ο Guardian αναφέρει σχετικά: Το καλοκαίρι του 2018 είδαμε ταυτόχρονα κύματα καύσωνα να εκτείνονται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία και μοιάζει εντυπωσιακά με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το 2022. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα γεγονότα του 2018 δεν θα είχαν συμβεί χωρίς την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο . », ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Ακόμη και πριν από έξι χρόνια, το 2016, η «ακραία ζέστη σε ολόκληρη την Ασία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την κλιματική αλλαγή », έδειξε μια άλλη μελέτη.

Οι θάνατοι από την ζέστη

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη έδωσε τραγικά αποτελέσματα : περισσότερο από το ένα τρίτο των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι από το 1991 έως το 2018 συνέβησαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο. «Η αυξημένη θνησιμότητα είναι εμφανής σε κάθε ήπειρο», δήλωσε η δρ Ana Maria Vicedo-Cabrera, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, στην Ελβετία, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. «Το βασικό μήνυμα είναι ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία μας».

Στις πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο, εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο ετησίως από αυτή την επιπλέον ζέστη, συμπεριλαμβανομένων των Σάο Πάολο (239 θάνατοι), Αθήνα (189), Μαδρίτη (177), Τόκιο (156), Μπανγκόκ (146) και Νέα Υόρκη (141). Η μελέτη κάλυψε 732 τοποθεσίες σε 43 έθνη. Είναι δύσκολο να προεκταθούν αυτά τα ευρήματα σε έναν παγκόσμιο αριθμό, αλλά μια πρόχειρη εκτίμηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι περισσότεροι από 100.000 θάνατοι ετησίως. Για δεκαετίες, αυτό συνεπάγεται τον θάνατο εκατομμυρίων ζωών.

Ορισμένα μέρη πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά. Περίπου τα τρία τέταρτα των θανάτων λόγω θερμότητας στον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Γουατεμάλα και το Περού προέρχονται από την ανθρωπογενή θέρμανση, πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 37% στη μελέτη. Αυτό είναι συνέπεια της ιδιαίτερα γρήγορης θέρμανσης σε αυτές τις περιοχές σε συνδυασμό με την υψηλή ευπάθεια των φτωχότερων ανθρώπων.

Περίπου το 66% των θανάτων λόγω θερμότητας στο Κουβέιτ και το Ιράν αποδίδονται επίσης στην κλιματική κρίση, ενώ στη Νορβηγία το ποσοστό είναι σχεδόν 50%. Η Νότια Ευρώπη έχει υψηλό αριθμό θανάτων λόγω του ηλικιωμένου πληθυσμού και της ταχέως αυξανόμενης συχνότητας των καύσωνα.

Ο ζοφερός φόρος της παγκόσμιας θέρμανσης που προκαλείται από τον άνθρωπο στα παιδιά αποκαλύφθηκε σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι είχε σκοτώσει 7.000 έως 11.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία στην υποσαχάρια Αφρική. Το επίπεδο των θανάτων παιδιών που σχετίζονται με τη ζέστη ήταν διπλάσιο από αυτό που θα ήταν χωρίς την κλιματική αλλαγή, είπαν οι ερευνητές.