“Παγώνει” οριστικά νέα ενίσχυση των ευάλωτων για την ακρίβεια — Μητσοτάκης: «Να δρομολογήσουμε την επόμενη φάση ανάκαμψης των επιχειρήσεων»

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης – Ευρωτουρκικές σχέσεις και Ανατολική  Μεσόγειος στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ – VickyPedia

Χωρίς ελπίδες η Σύνοδος Κορυφής για την ενεργειακή κρίση

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και το μεταναστευτικό θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις τους. Το κόστος της ενέργειας και οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά αλυσιδωτά μεταφέρουν πίεση στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο για λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης.

Όμως δια χειλέων Θεόδωρου Σκυλακάκη η προσδοκία πάγωσε. «Η κυβέρνηση αν θεωρήσει ότι πρέπει να πάρει κάποιο επιπλέον μετρό, θα το πάρει. Ο αρμόδιος όμως για τη δημοσιονομική πολιτική δεν εισηγείται δαπάνες», δήλωσε με νόημα και για λογαριασμό του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι η κυβερνητική παρέμβαση ολοκληρώθηκε με το επίδομα θέρμανσης και αν υπάρξει ανάγκη  για επιπλέον παρεμβάσεις αυτές μετατίθενται για τις αρχές του 2022.

  • Η δήλωση Σκυλακάκη για φρένο στις παροχές δεν ήρθε σε ουδέτερο χρόνο, αλλά την ώρα που λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση της οικονομίας από τους Θεσμούς και πληροφορίες φέρουν να ζητούν επιτάχυνση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά και όχι άλλη επιδοματική πολιτική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα επιμείνει στην στήριξη της πρότασης της Ιταλίας να προμηθευτεί η ΕΕ για λογαριασμό των κρατών-μελών φυσικό αέριο στην καλύτερη δυνατή τιμή και στις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα είδος μονοψωνίου, που θα έχει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών αερίου.

Όμως στο προσχέδιο συμπερασμάτων, που διακινούνταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν καταγραφόταν τίποτα θεαματικό. Η Κομισιόν είχε προτείνει μια εργαλειοθήκη με βραχυπρόθεσμα μεταξύ άλλων εθνικά μέτρα και έκτακτη στήριξη εισοδήματος σε νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση σε εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις.

  • Πάνω στο θέμα της ενέργειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «κουμπώσει» και τις παρεμβάσεις του για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η Ανατολική Μεσόγειος και δη η Αίγυπτος και το Ισραήλ μπορούν να αποτελέσουν μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. Και ένα μεγάλο τμήμα του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) προσανατολίζεται ακριβώς στη διασφάλιση μιας εναλλακτικής πηγής, σχετικά φθηνού, φυσικού αερίου.

Ενδεικτική του παραπάνω ήταν και η αποστροφή του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι προχθές στην Αθήνα στο πλαίσιο της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ότι από το κοίτασμα της Αφροδίτης στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αίγυπτο φυσικό αέριο και από εκεί μέσω Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

 

Μητσοτάκης: «Να δρομολογήσουμε την επόμενη φάση ανάκαμψης των επιχειρήσεων»

Την ανάγκη δρομολόγησης της επόμενης φάσης της ανάκαμψης των επιχειρήσεων, «πάντα με έμφαση στη δημιουργία πολλών, όσο το δυνατόν, πιο καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας” επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Διοικητική Επιτροπή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Μέγαρο Μαξίμου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στη διάθεση της πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για το σκοπό αυτό και αναφερόμενος στην περιπέτεια του κορονοϊού, σημείωσε ότι «το κράτος στάθηκε κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα με πραγματική στήριξη σε πολλά επίπεδα».

«Πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος και απηχεί τις απόψεις -θα έλεγα- της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Μπρατάκος, εστίασε στο όραμα και τους στόχους του Επιμελητηρίου αποτυπώνοντας τις άμεσες προτεραιότητες. Τόνισε δε ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

«Ένα σημαντικό πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα και κυρίως για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σήμερα, είναι η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Παρότι η πολιτεία έχει κάνει εξαιρετικές προσπάθειες με τους επτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής», σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία, προφανώς, στα ζητήματα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έχουμε συζητήσει και με το Υπουργείο και με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και με τον Υφυπουργό, σχήματα με τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε κεφάλαια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βέβαια, ναι, και οι τράπεζες οι ίδιες, καθώς μειώνουν πια το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και επιστρέφουν σε μια τραπεζική κανονικότητα θα πρέπει να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι τόσο τυπικά προσηλωμένες, ενδεχομένως, στο παρελθόν των επιχειρήσεων καθώς, σήμερα, πιστεύω ότι ανοίγεται, πια, ένας καινούργιος κύκλος για την οικονομία».

«Επειδή έχει υπάρξει μια μικρή παρεξήγηση στον δημόσιο λόγο -όχι με δική μας υπαιτιότητα- για το ζήτημα του πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εμείς στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις και όλες οι επιχειρήσεις έχουν τη θέση τους σε μια δυναμική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για τις επιχειρήσεις οι οποίες το επιθυμούν να συγχωνευθούν, να συνενώσουν δυνάμεις έτσι ώστε να γίνουν μεγαλύτερες, να έχουν οικονομίες κλίμακος και να έχουν και οικονομικά οφέλη τα οποία απορρέουν από αυτή την επιλογή. Δεν θέλουμε να είναι ένα λογιστικό τερτίπι. Θέλουμε να είναι πραγματικές συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν πιο μεγάλες, πιο ισχυρές επιχειρήσεις. Και είναι και αυτή μια πολιτική την οποία εξήγγειλα στη Θεσσαλονίκη, η οποία, νομίζω, ότι θα βρει ανταπόκριση στην επιχειρηματική κοινότητα και είναι σημαντικό και οι ίδιοι επιχειρηματίες να αναγνωρίσουν ότι μερικές φορές το να έχουν ένα μικρότερο ποσοστό μιας μεγαλύτερης επιχείρησης μπορεί να έχει μεγαλύτερη αξία από το να έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό μιας μικρότερης επιχείρησης. Όλο το ζήτημα είναι η ανάπτυξη και ποιές είναι οι δυνατότητες που έχει ο επιχειρηματίας να μεγαλώσει τη δραστηριότητα της εταιρείας του», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πολλά θέματα λύσαμε μαζί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μπορώ να σας το πω αυτό, για να το ξέρετε. Ειδικά το ΕΒΕΑ έπαιξε πολύ κομβικό ρόλο στο να διορθώσουμε αποφάσεις που βγάζαμε ongoing εκείνη την κρίσιμη πρώτη περίοδο και έτσι να βοηθήσουμε και τα μέλη σας να έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια από τα όποια μέτρα σχεδιάζαμε».

Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Δημόσιες Επενδύσεις και το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης.

Από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετείχαν, επίσης, η Α’ Αντιπρόεδρος, Σοφία Εφραίμογλου-Κουνενάκη, ο Β’ Αντιπρόεδρος, Σταύρος Καφούνης, ο Γενικός Γραμματέας, Μπάμπης Μωραΐτης, ο Οικονομικός Επόπτης, Ευάγγελος Τσόγης, ο υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Μελών, Σταύρος Γεωργάκης, ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Δημήτριος Δημητρίου και ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Νικόλαος Βασιλείου.