Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορονοϊό: Πάνω από 200 οι νεκροί. Αρνητικές συνέπειες στην οικονομία – Κορονοϊός: Άλλοι 42 νεκροί στη Χουμπέι στην κεντρική Κίνα – Επιστρέφουν στη Βρετανία 110 άνθρωποι που ήταν στην πόλη Ουχάν – Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για τον κορονοϊό

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την Πέμπτη παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ έβγαλε πόρισμα σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας τη ως« γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση.Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», ανέφερε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Οργανισμού

Αυξάνονται οι νεκροί

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 42 ανθρώπους στη Χουμπέι, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές αυτής της κεντρικής επαρχίας της Κίνας· ο νεότερος απολογισμός σημαίνει ότι οι νεκροί είναι πλέον 204 στην περιοχή όπου ξέσπασε η επιδημία και τουλάχιστον 213 σε όλη την επικράτεια.

Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για επιπλέον 1.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού ως τα μεσάνυχτα της 30ής Ιανουαρίου 2020, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5.806 στη Χουμπέι και τουλάχιστον 8.900 σε όλη την Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει τον δικό του νεότερο απολογισμό για όλη την επικράτεια αργότερα σήμερα

Αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία

Ο νέος κορονοϊός που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μετρηθούν αυτές, δήλωσε χθες Πέμπτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Αυτό το τρίμηνο, θα υπάρξουν πιθανότατα αρνητικές συνέπειες», προεξόφλησε ο Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη σύνοδο του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη.

«Θα ήταν ανεύθυνο να κάνουμε υποθέσεις για τη συνέχεια. Μπορώ απλούστατα να αναφερθώ σε μια παρόμοια συγκυρία, την επιδημία του ΣΟΑΣ», του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, που προκάλεσε επίσης κορονοϊός, είχε μολύνει 8.000 ανθρώπους και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους την περίοδο 2002-2003, συνέχισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, στην πραγματικότητα, ήταν μια βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση, κατόπιν μια επανεξισορρόπηση της οικονομικής ανάπτυξης», υπενθύμισε η Γκεοργκίεβα, διερωτώμενη: «θα γίνει το ίδιο και αυτή τη φορά; Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί».

Για τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, «οι άμεσες συνέπειες είναι προφανείς. Έχουμε τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη βιομηχανία στην Κίνα και, πέραν της Κίνας, την Ασία που ήδη πλήττεται λίγο».

Για την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, «η προετοιμασία, η πρόληψη, η έγκαιρη δράση» είναι τα στοιχεία που «πρέπει να ρέουν στις φλέβες των πολιτικών» αν βρεθούν μπροστά σε «μια πανδημία, ένα κλιματικό σοκ ή γεωπολιτικές εντάσεις».

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις διαβεβαίωσε ότι ο θεσμός παρακολουθεί «σε πραγματικό χρόνο» τις εξελίξεις όσον αφορά τον νέο κορονοϊό στην Κίνα και υπογράμμισε πως οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια της επιδημίας.

«Στο ΔΝΤ παρακολουθούμε από πολύ κοντά την κατάσταση. Εξετάζουμε τους οικονομικούς δείκτες σε πραγματικό χρόνο», είπε ο Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σημειώνοντας ότι, προς το παρόν, η Κίνα είναι εκείνη που υφίσταται τις άμεσες επιπτώσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων και της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας επιχειρήσεων. Καθώς και ότι στην Κίνα η τρέχουσα εβδομάδα είναι αυτή την εορτών για το κινεζικό νέο σεληνιακό έτος.

«Αν επηρεάζονταν συστηματικά οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ή αν πλήττονταν σημαντικά από την εντεινόμενη αβεβαιότητα οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές, τότε προφανώς οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη διάχυση των οικονομικών συνεπειών σε όλη την Ασία.

Την 20ή Ιανουαρίου, το ΔΝΤ παρουσίασε τις νεότερες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, κάνοντας λόγο για ταχύτερη ανάκαμψη (+3,3% από +2,9% το 2019) κυρίως χάρη στη διακοπή του εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Προειδοποίησε όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη και ότι η επάνοδος της αβεβαιότητας θα μπορούσε να την επιβραδύνει και ακόμη και να την ακυρώσει.

 

Κορονοϊός: Άλλοι 42 νεκροί στη Χουμπέι στην κεντρική Κίνα

Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός στοίχισε τη ζωή σε άλλους 42 ανθρώπους στη Χουμπέι, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές αυτής της κεντρικής επαρχίας της Κίνας.

Ο νεότερος απολογισμός σημαίνει ότι οι νεκροί είναι πλέον 204 στην περιοχή όπου ξέσπασε η επιδημία και τουλάχιστον 212 σε όλη την επικράτεια.

Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για επιπλέον 1.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού ως τα μεσάνυχτα της 30ής Ιανουαρίου 2020, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5.806 στη Χουμπέι και τουλάχιστον 8.900 σε όλη την Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει τον δικό του νεότερο απολογισμό για όλη την επικράτεια αργότερα σήμερα

 

Επιστρέφουν στη Βρετανία 110 άνθρωποι που ήταν στην πόλη Ουχάν

Το αεροσκάφος το οποίο απογειώθηκε από την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας περί τις 04:00 [ώρα Ελλάδας] σήμερα με προορισμό τη Βρετανία μεταφέρει 83 Βρετανούς και 27 αλλοδαπούς, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση, καθώς η επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 213 ανθρώπους, κατά νεότερο απολογισμό του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Το αεροσκάφος που έχει μισθώσει το Φόρεϊν Όφις αναμένεται να φθάσει στη Βρετανία στις 13:00 [τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας] και κατόπιν να συνεχίσει προς την Ισπανία, όπου οι πατρίδες κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβουν την ευθύνη για τους εναπομείναντες επιβαίνοντες.

«Γνωρίζουμε πόσο αλγεινή ήταν η κατάσταση για αυτούς που περίμεναν να φύγουν», επισήμανε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Λονδίνο. «Εργαστήκαμε χωρίς διακοπή για να ανοίξει ο δρόμος για την ασφαλή αποχώρηση» των Βρετανών και των Ευρωπαίων, πρόσθεσε.

Κατά νεότερο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 213 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός που εντοπίστηκε στην Ουχάν. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν, ενώ άλλοι 102.000 έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

 

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για τον κορονοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον πλανήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όσον αφορά τη δημόσια υγεία, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών του ΠΟΥ έβγαλε πόρισμα σχετικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας τη ως« γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση.Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα σύστηματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (…). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», ανέφερε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

Πάντως, ο Οργανισμός κρίνει ότι δεν χρειάζεται να περιοριστούν τα ταξίδια από και προς την Κίνα, όπως και οι συναλλαγές: «Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση του πληθυσμού και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους.

Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα – Εν αναμονή ανακοινώσεων 

Νωρίτερα έγινε γνωστή η διακομιδή ενός άνδρα στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Ο εν λόγω άνδρας έχει μπει σε καραντίνα ενώ έχει σταλεί δείγμα του το Ινστιτούτο Παστέρ ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό ή έχει απλή γρίπη. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να γνωστοποιηθούν μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Έξι κρούσματα κορονοϊού στη Γαλλία

Η Γαλλία επιβεβαίωσε το έκτο κρούσμα στη χώρα του νέου κινεζικού κοροναϊού, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο των γαλλικών υγειονομικών υπηρεσιών.

Η Γαλλία είχε επιβεβαιώσει τα τρία πρώτα κρούσματα του κοροναϊού της Ουχάν την περασμένη Παρασκευή, ένα τέταρτο κρούσμα την Τρίτη και ένα πέμπτο κρούσμα την Τετάρτη.