Την αναγκαιότητα διαγνωστικών τεστ επεσήμανε για μία ακόμα φορά ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, χαρακτηρίζοντάς τα ως βασικό εργαλείο για τη διάγνωση, απομόνωση και θεραπεία των ασθενών του νέου κορωνοϊού.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κατά τη σημερινή ενημέρωση, δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθούν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
«Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία», υπογράμμισε.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες που κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Γαλλία: Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 20.000
Η Γαλλίαξεπέρασε το όριο των 20.000 θανάτων της επιδημίας του κορωνοϊού, έχοντας καταγράψει 547 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο.
Ωστόσο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, καθώς και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική συνεχίζουν να μειώνονται, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας.
«Απόψε, η χώρα μας ξεπέρασε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό συμβολικό όριο», δήλωσε ο Ζερόμ Σαλομέ. Συνολικά, 20.265 άνθρωποι έχουν υποκύψει από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές του Μαρτίου: 12.513 στο νοσοκομείο (+444 τον τελευταίο 24ωρο) και 7.752 σε οίκους ευγηρίας ιατρικής περίθαλψης και άλλες ιατρο-κοινωνικές δομές (+103).
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι η κατάσταση στην Γαλλία βελτιώνεται αργά αλλά σταθερά, αλλά προειδοποίησε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση επί των νοσοκομείων μειώνεται, με την συνεχή μείωση των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική, είπε ο Εντουάρ Φιλίπ.
Αντίθετα, η οικονομική κρίση που προέρχεται από την επιδημία του κορωνοϊού μόλις ξεκίνησε και θα είναι «βίαιη», προειδοποίησε.
Πτώση τουλάχιστον 8% στο ΑΕΠ της χώρας
Η κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού θα προκαλέσει πτώση τουλάχιστον 8% στο ΑΕΠ της Γαλλίας φέτος, ανάλογα με τη διάρκεια της καραντίνας, δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό.
Η τρέχουσα κρίση είναι «εντελώς άνευ προηγουμένου σε ό,τι αφορά τη φύση της και πιο ισχυρή από τις προηγούμενες», παρατήρησε ο διοικητής σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du dimanche.
«Η Γαλλία αναμένεται να γνωρίσει πτώση τουλάχιστον 8% στο ΑΕΠ της το 2020», εκτίμησε ο ίδιος, με τη γαλλική κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει αντίστοιχο ποσοστό.
«Κάθε 15 ημέρες καραντίνας προκαλούν μείωση της ετήσιας ανάπτυξης κατά περίπου 1,5 μονάδα και σχεδόν αντίστοιχο ποσοστό επιπλέον δημοσιονομικού ελλείμματος» , επεσήμανε ο ντε Γκαλό.
Ωστόσο «δεν θα περάσουμε (…) ξαφνικά σε μια περίοδο κανονικής επανέναρξης» της οικονομίας μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις 11 Μαΐου.
«Θα υπάρξει μια δεύτερη πράξη στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να ενισχυθεί παράλληλα η υγειονομική εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη στην οικονομία, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους», εξήγησε.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της β’ πράξης μέχρι την πλήρη επανεκκίνηση (της οικονομίας)», υπογράμμισε ο ντε Γκαλό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος «διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση κραδασμών» στη διάρκεια της κρίσης.
«Η μαζική κρατική παρέμβαση απορρόφησε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του σοκ και περιόρισε αντίστοιχα τις επιπτώσεις του στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
«Ο προστατευτικός του ρόλος θα πρέπει να περιοριστεί μόλις ξεκινήσει η επανεκκίνηση των διάφορων τομέων», προέβλεψε όμως ο ντε Γκαλό, καθώς «αυτός ο ρόλος θα πληρωθεί στο μέλλον».
«Η Γαλλία θα εξέλθει από το σοκ με ένα δημόσιο χρέος αυξημένο κατά τουλάχιστον 15 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 115%, (…) θα πρέπει να γίνει μια πιο αποτελεσματική διαχείριση (των οικονομικών) εφόσον οι Γάλλοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους», προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.
Στο μεταξύ «είναι πολύ νωρίς (…) για να πούμε» αν τα 110 δισεκ. ευρώ που κινητοποίησε το κράτος για να στηρίξει την οικονομία θα αρκέσουν.
Ο ντε Γκαλό προβλέπει επανεκκίνηση της κατανάλωσης, με δεδομένο ότι πολλοί Γάλλοι δαπανούν λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα έσοδά τους στη διάρκεια της καραντίνας.
Η διαφορά αυτή «αναμένεται να μετατραπεί στο μέλλον σε ικανότητα κατανάλωσης και άρα ανάπτυξης», εφόσον οι πολίτες «νιώσουν ότι τους καθησυχάζει το υγειονομικό σχέδιο», σύμφωνα με τον ίδιο.
Πούτιν: Περιορίσαμε την κρίση αλλά δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσίακατάφερε να περιορίσει την κρίση του κορωνοϊού, όμως «η κορύφωση της επιδημίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη».
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε σήμερα τις 47.000, με τον αριθμό των θανάτωννα έχει φθάσει τους 405.
Την Κυριακή του Πάσχα ανακοινώθηκαν 6.060 νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωροωρο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ημέρας και με την ημερήσια αύξηση να κινείται σταθερά σε ποσοστό 20%.
Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται στην διεύρυνση των ελέγχων στον πληθυσμό της χώρας, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα.
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μην δίνουμε στη δημοσιότητα τα σωστά στοιχεία με τα νέα κρούσματα. Ο λαός πρέπει να είναι ενημερωμένος για τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε στο πρακτορείο TASS εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.
Το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα είναι η Μόσχακαι τα περιχωρά της, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα των μολύνσεων που αναφέρθηκαν την Κυριακή, δηλαδή τα 4.279, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.
Η Ρωσία δημιουργεί τεστ που θα γίνεται στο σπίτι
Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων σε συνεργασία με την εταιρεία Yandex, που λειτουργεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Ρωσίαστην εκστρατεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δημιουργούν τέστ το οποίο θα μπορεί να γίνεται κατ’ οίκον, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική εταιρεία επενδύσεων RDIF.
«Σε πρώτη φάση θα μπορούν να κάνουν τέστ κορωνοϊού σε εγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια οι κάτοικοι της Μόσχας που ανήκουν στην ομάδα κινδύνου (ηλικίας 65 ετών και άνω). Στο βαθμό που τα τέστ στα εργαστήρια θα αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι δυνατότητες να κάνουν το τεστ και άτομα άλλων ηλικιών και στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της RDIF.
Σημειώνεται πως φόβοι για άνευ προηγουμένου απειλή κατά τις ιδιωτικότητας εκφράζουν στη Ρωσίαπολλοί φορείς μετά την εισαγωγή από τη Μόσχα ενός συστήματος ψηφιακού εντοπισμού των πολιτών με στόχο την επιβολή του lockdown εν μέσω κορωνοϊού.
Τουρκία: Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση νοσοκομείου 2.682 κλινών
Η πρώτη φάση του νοσοκομείου Basaksehir City Hospital, με εσωτερική επιφάνεια δόμησης περίπου 1 εκατ. τμ και χωρητικότητας 2.682 κλινών, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρακολούθησε την τελετή έναρξης με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, και σε λόγο του ανέφερε ότι «η Τουρκία στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και επιδεικνύει την ισχύ της σε μια περίοδο που οι διεθνείς οργανισμοί χάνουν το νόημά τους».
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Μαΐου η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 5.000 αναπνευστήρων για ιατρική χρήση, στο πλαίσιο του αγώνα κατά του κορονοϊού, αναφέροντας ότι «ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει δυσκολίες, η Τουρκία ξεπερνάει επιτυχώς τα εμπόδια για την παρασκευή αναπνευστήρων».
Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει «η κατασκευή και των άλλων 8 νοσοκομείων φέτος, ώστε να τεθούν σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο».
Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα ανακοίνωσε ότι 127 άνθρωποι πέθαναν κατά τις τελευταίες 24 ώρες, επί συνόλου 2.017 νεκρών της επιδημίας και ότι 35.344 διαγνωστικά τεστ έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.
Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων εκτός της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, καταλαμβάνοντας την 7η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε, επιπλέον, ότι παρατείνει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ 31 πόλεων για άλλες 15 ημέρες, αρχής γενομένης από απόψε τα μεσάνυχτα.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η εντολή «μένουμε στο σπίτι» ισχύει μόνο για τους κάτω των 20 και άνω των 65 ετών. Όλοι οι άλλοι πολίτες θεωρητικά μπορούν να βγουν έξω, παρότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είναι κλειστές, τα εστιατόρια είναι ανοικτά μόνο για επί τόπου παραλαβή ή delivery, οι δημόσιοι χώροι, όπως τα πάρκα είναι κλειστοί, και οι τράπεζες λειτουργούν περιορισμένες ώρες.