Πίσω από τις γραμμές: Στοιχήματα και ορόσημα του σχεδίου Μητσοτάκη για Οικονομία, Τουρισμό – ΚΙΝΑΛ: Μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά

Πίσω από τις γραμμές: Στοιχήματα και ορόσημα του σχεδίου Μητσοτάκη για Οικονομία, Τουρισμό
Πλέον το βάρος πέφτει στις πλάτες του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου

Την έναρξη ενός νέου εξ ίσου απαιτητικού με τον αντίστοιχο της καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού κύκλου, αυτόν της επανεκκίνησης της Οικονομίας σηματοδότησε το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως στις 22 Μαρτίου ο πρωθυπουργός καλούσε τους πολίτες να συστρατευθούν υπό τις κυβερνητικές οδηγίες στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοιού ανακοινώνοντας πρωτόγνωρους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών έτσι και χθες, σχεδόν δύο μήνες μετά τέθηκε κατ’ ουσίαν επικεφαλής της τιτάνιας προσπάθειας θωράκισης εργαζομένων και επιχειρήσεων εν όψει της μεγάλης ύφεσης, που κληροδοτεί το τρίμηνο lockdown.

Τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επιχειρηματολογούν ότι το συνολικό πακέτο, ύψους 24 δισ. ευρώ, που επιστρατεύει το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύει να κρατήσει εν ζωή όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και ως εκ τούτου θέσεων εργασίας, εξ ου και το νέο πρόγραμμα Συν-εργασία και να θέσει στέρεα θεμέλια για την εμπέδωση της ανάκαμψης ει δυνατόν και από τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους βάσει του αισιόδοξου σεναρίου.

Όπως το θέτουν, εξάλλου, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι δυναμικός, ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις του προηγούμενου διαστήματος, που είχαν χρονική εμβέλεια ένα μήνα μεσοσταθμικά έδωσαν σκυτάλη στις χθεσινές, που εκτείνονται άλλες έως το τέλος Οκτωβρίου και άλλες έως το τέλος του έτους. Ο λόγος προφανής κατά τις ίδιες πηγές: να παρέχουν σε εργαζομένους και επιχειρήσεις την απαραίτητα ορατότητα και να καθησυχάσουν τους πληττόμενους πως η κυβέρνηση έχει το σχέδιο, τα μέσα και την τεχνογνωσία να θεμελιώσει τον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρατηρούν τα συγκεκριμένα στελέχη, το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας ως προς την πλήρη κατανόηση από την πλευρά του των προβλημάτων και αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, καθώς και ως προς τις ενδεδειγμένες δράσεις για την ικανοποίηση τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν, εξάλλου, πως προϋποτιθέμενη συνθήκη της επιτυχούς έκβασης της νέας περιπέτειας, που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ενίσχυση των ήδη εμπεδωμένων δεσμών εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες, την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εξ ου και όπως μεταδίδεται είναι συνειδητή επιλογή του πρωθυπουργού να μην αποκρύβει τις προκλήσεις, πολλώ μάλλον να εξωραΐζει την πραγματικότητα σε καμία από τις διάφορες φάσεις της τρέχουσας κρίσης. Πλέον το βάρος πέφτει στις πλάτες του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, καθώς καλούνται από κοινού να εποπτεύσουν την ομαλή και έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου, ώστε γρήγορα η χώρα να καταστεί υπόδειγμα και στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, όπως σημείωσε σε μία αποστροφή του χθες ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα η επιτελική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, ήτοι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Άκης Σκέρτσος καλούνται να συντονίσουν τα αρμόδια Υπουργεία προς αποφυγήν αστοχιών και καθυστερήσεων κατά την εκτέλεση των προκαθορισμένων δράσεων.

Χαρακτηριστική του μηχανισμού παρακολούθησης της εκτέλεσης του συνολικού σχεδίου είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου για την παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, κρίσιμης παρέμβασης, όπως μεταδίδεται για την επιτυχία της ευρύτερου πλάνου.

Μάλιστα, πρόσωπα που γνωρίζουν εις βάθος το μεσοπρόθεσμο κυβερνητικό σχεδιασμό, επικαλούντο τη μόλις προ τριών ημερών διάψευση των σεναρίων περί ανασχηματισμού για να τονίσουν πως τούτη την ώρα ενδεχόμενες αλλαγές θα προκαλούσαν σύγχυση και πιθανώς αρρυθμίες κατά την εκτέλεση του σχεδίου – γέφυρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Τα ίδια πρόσωπα μετέθεταν κατά πληροφορίες τις όποιες σκέψεις για αλλαγές βαθιά μέσα στο καλοκαίρι ή στις αρχές του Φθινοπώρου.

Αγώνας δρόμου για τον τουρισμό

Στο φόντο της ανακοίνωσης γενναίων μέτρων στήριξης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και ενθαρρυμένος από τα εγκώμια των πλέον προβεβλημένων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την υγειονομική ασφάλεια, που παρέχει στους τουρίστες η Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί στις διεθνείς διεργασίες, προκειμένου η χώρα μας να διεκδικήσει «ένα μεγαλυτερο κομμάτι από μία μικρότερη πίτα».

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες το μεσημέρι να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον Ισραηλινό ομολόγο του, Βενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο πέραν της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αστάθεια, που προκαλεί η αναθεωρητική τακτική της Τουρκίας, πρόκειται να συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους σε ό,τι αφορά στη μεταξύ των δύο χωρών τουριστική κίνηση. Ούτως ή άλλως, οι συζητήσεις Αθήνας – Τελ Αβίβ βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας πως ο…ασφαλής τουριστικός διάδρομος δεν θα προϋποθέτει την πραγματοποίηση τεστ για τους πολίτες των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει έλθει σε κατ’ αρχήν συνεννόηση προκειμένου να ισχύσει το ίδιο μέτρο, δηλαδή η μη πραγματοποίηση τεστ για τους τουρίστες, με την Αυστρία, την Βουλγαρία και την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της επιθετικής προσέγγισης, που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση στο μέτωπο του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογο του, Τζουζέπε Κόντε, τον οποίο και συνεχάρη για την καθοδική πορεία της καμπύλης του κορονοϊού. Μολονότι η κατάσταση στην γειτονική χώρα δεν παρουσιάζει παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα με την Ελλάδα οι δύο άνδρες επέμειναν πως προσβλέπουν στην ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της αεροπορικής και ακτοπλοϊκής σύνδεσης ανάμεσα στα δύο κράτη, κάτι, πάντως, που δεν θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

 

ΚΙΝΑΛ: Μέτρα καθυστερημένα, ανεπαρκή και συντηρητικά

Το λογότυπο του Κινήματος Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση για ανεπαρκή μέτρα με στρεβλώσεις που προδίδουν της συντηριτικές λογικές της.

Το Κίνημα Αλλαγής σχολίασε τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως ανεπαρκή, ανεπεξέργαστα και το χειρότερο με στρεβλώσεις που προδίδουν τις βαθιά συντηρητικές λογικές της ΝΔ . Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου «η Κυβέρνηση υπό την πίεση των προβλημάτων, εξαναγκάστηκε να ανακοινώσει με καθυστέρηση, μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, του τουρισμού και της εργασίας», ενώ επισημαίνεται ότι κινήθηκε με βάση το ενδιάμεσο πρόγραμμα που το Κίνημα Αλλαγής έχει δημοσιοποιήσει εδώ και μήνες για ζωντανή οικονομία – όρθια κοινωνία.

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για τις επικρίσεις του όπως:

Η επιδότηση εργασίας συνοδεύεται από μείωση αποδοχών (για εργαζόμενο των 1000 ευρώ η μείωση είναι 200 ευρώ, 20% του μισθού), ενώ συνδέεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου παραπέμπεται για τον Ιούλιο, χωρίς να προσδιορίζεται το ποσοστό της μείωσης.

Οι όροι για τα εγγυημένα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, επαφίενται στη γνωστή «καλή θέληση» των Τραπεζών.

Αντί της μείωσης του ΦΠΑ σημαντικά και συνολικά σε εστίαση και διαμονή , τον μειώνει μόνο στον καφέ και την πορτοκαλάδα.

Το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους του τουρισμού, στα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν διατηρείται μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο!

«Όσα για το συνολικό κόστος των δήθεν 24 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της πανδημίας, η Κυβέρνηση με μαγικό τρόπο αθροίζει παροχές, δάνεια, εγγυήσεις δανείων και αναβολές είσπραξης οφειλών. Οικονομικά για κοροϊδία αλλά όλοι καταλαβαίνουν», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής. .