Πέδρο Καστίγιο: «Η αλλαγή έρχεται» στο Περού – Pegasus Project: Νέες αποκαλύψεις: Κατασκόπευαν τον Μακρόν και άλλους 13 ηγέτες;

Πέδρο Καστίγιο: «Η αλλαγή έρχεται» στο Περού

Ο νέος πρόεδρος του Περού άφησε να εννοηθεί χθες ότι σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση με ευρεία σύνθεση.

«Προετοιμάζουμε την ομάδα εργασίας μας και θα δω εάν υπάρχουν πρόσωπα που ενδιαφέρονται να στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση από όλες τις πολιτικές τάσεις. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δεν είναι στην πολιτική, θέλω να δω εάν είναι διατεθειμένοι» να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση, δήλωσε ο αριστερός δάσκαλος.

«Απευθύνουμε έκκληση στους πάντες, σε ειδικούς, σε ανθρώπους που έχουν διακριθεί περισσότερο στον τομέα τους, σε αυτούς έχουν την ισχυρότερη στράτευση για τη χώρα αυτή» επέμεινε ο κ. Καστίγιο, που εξελέγη επισήμως πρώτος με το Perú Libre («Ελεύθερο Περού»).

Ανακηρύχθηκε προχθές νικητής των εκλογών, έναν μήνα και πλέον μετά τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, την 6η Ιουνίου, στον οποίο αναμετρήθηκε με την ακροδεξιά υποψήφια, Κέικο Φουχιμόρι.

Το εκλογοδικείο, αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών των υποψηφίων, επικύρωσε έτσι τα αποτελέσματα που είχε ανακοινώσει η εκλογική επιτροπή αρκετές εβδομάδες πριν.

Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί το οριστικό αποτέλεσμα, η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) αναγνώρισε την ήττα της. Ως προχθές, κατήγγειλε «νοθεία» και είχε καταθέσει πολλές προσφυγές απαιτώντας να ακυρωθούν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια σε περιοχές όπου το αποτέλεσμα δεν την ευνοούσε.

Παρά τις αστήρικτες καταγγελίες της κυρίας Φουχιμόρι και της ομάδας της, η αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έκριναν ότι η εκλογική διαδικασία στο Περού ήταν ελεύθερη και διαφανής.

Με την ισχύ στο κοινοβούλιο κατακερματισμένη, η άσκηση της εξουσίας ενδέχεται να αποδειχθεί πρόκληση για τον κ. Καστίγιο, που θέλει πάντα να προωθήσει αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως υποσχέθηκε στη διάρκεια της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας. Η περασμένη πενταετία στο Περού άλλωστε σημαδεύτηκε από μεγάλη πολιτική και θεσμική αστάθεια.

«Ζητώ από τον περουβιανό λαό να είναι ήρεμος, γαλήνιος. Αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης, είναι ευθύνη όλων των Περουβιανών», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μία εβδομάδα, την 28η Ιουλίου.

Γιος φτωχών αγροτών, που θα γίνει «ο πρώτος φτωχός πρόεδρος του Περού», όπως το έθεσε Περουβιανός πολιτολόγος, εξασφάλισε τεράστια στήριξη κυρίως από τους φτωχότερους ψηφοφόρους, που είχαν απαυδήσει με το πολιτικό status quo εν μέσω της αύξησης της φτώχειας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων και του καταστροφικού αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η νίκη του κ. Καστίγιο συντάραξε την πολιτική και οικονομική ελίτ, όχι μόνο εξαιτίας της υπόσχεσής του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, αλλά και της δέσμευσής του ότι το κράτος θα φορολογεί πολύ περισσότερο τα κέρδη των εταιρειών στη χώρα που κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως στην παραγωγή χαλκού, για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα.

Το Περού καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό του από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

 

Pegasus Project – Νέες αποκαλύψεις: Κατασκόπευαν τον Μακρόν και άλλους 13 ηγέτες;

Ο διευθύνων σύμβουλος της NSO Σαλέβ Χούλιο δήλωσε ότι αμφισβητεί κατά πόσον οι αναφορές «έχουν κάποια σχέση με την NSO», αλλά προσέθεσε ότι όλες οι αναφορές για κατάχρηση του λογισμικού θα ερευνηθούν

Οι τηλεφωνικοί αριθμοί του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και μελών της γαλλικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται σε μια λίστα πιθανών στόχων του λογισμικού Pegasus, το οποίο χρησιμοποιούσαν ορισμένα κράτη για να κατασκοπεύουν προσωπικότητες, ανέφερε την Τρίτη ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός όμιλος, που έχει έδρα στο Παρίσι, ο Forbidden Stories.

Pegasus Project: Κατασκόπευαν και τον Μακρόν;

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Forbidden Stories, τα κινητά τηλέφωνα δέκα πρωθυπουργών, ενός βασιλιά και τριών προέδρων, έγιναν στόχοι κατασκοπείας με το σύστημα Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO.

«Αν όντως αυτό αληθεύει, είναι προφανώς πολύ σοβαρό», αντέδρασε η γαλλική προεδρία. «Βρήκαμε αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς, αλλά προφανώς δεν μπορέσαμε να διεξαγάγουμε μια τεχνική έρευνα στο τηλέφωνο του Εμανουέλ Μακρόν» για να επαληθεύουσουμε εάν είχε μολυνθεί από αυτό το λογισμικό και επομένως «το γεγονός αυτό δεν μας λέει αν ο πρόεδρος πράγματι κατασκοπευόταν». Εντούτοις, αυτό αποδεικνύει, όπως και να χει, ότι υπήρχε ενδιαφέρον για να γίνει, εξήγησε στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, ο Λοράν Ρισάρντ, διευθυντής του Forbidden Stories, επιβεβαιώνοντας νωρίτερο δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Η έρευνα δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει κατά πόσον η διείσδυση στα κινητά-στόχους ήταν επιτυχής, εάν δεν εξεταστούν τα ίδια τα κινητά. Για ευνόητους λόγους, αυτό δεν ήταν εφικτό για τα κινητά των αρχηγών κρατών. Ωστόσο, εξετάστηκαν άλλα κινητά που εμφανίζονται ως στόχοι στη λίστα των 50.000 αριθμών και προσδιορίσθηκε ότι όντως μολύνθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό που παραδίδει τον έλεγχο του τηλεφώνου στην NSO. Σε κάποιες περιπτώσεις, η διείσδυση του λογισμικού παρακολούθησης στο τηλέφωνο-στόχο προσδιορίζεται χρονικά μόλις λίγα δευτερόλεπτα αφότου το κράτος-πελάτης έδωσε τη σχετική εντολή στην NSO.

Oι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις έχουν προξενήσει πολιτικό σεισμό σε χώρες όπως η Ινδία, όπου η κυβέρνηση Μόντι φέρεται να παρακολουθούσε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι και μεγάλο αριθμό ακτιβιστών και δημοσιογράφων. Στο Μεξικό, ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ ανακοίνωσε ότι αν το συμβόλαιο της NSO με την κυβέρνησή του παραμένει ενεργό, θα ακυρωθεί αμέσως. Πενήντα άνθρωποι στο περιβάλλον του Ομπραδόρ έγιναν στόχοι της παρακολούθησης από το λογισμικό που προμηθεύθηκαν οι υπηρεσίες του Μεξικού ενόσω εκείνος ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης της χώρας.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, την παρακολούθηση του οποίου παρήγγειλε η κυβέρνηση της Ινδίας, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, κατά παραγγελίαν του Μαρόκου, ο πρόεδρος του Ιράκ Σαλίμ, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός της Ουγκάντας Ρουχακάνα Ρουγκούντα, κατά παραγγελίαν της Ρουάντας, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, κατά παραγγελίαν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι, κατά παραγγελίαν της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, μεταξύ των αριθμών που μπήκαν στο στόχαστρο της παρακολούθησης ήταν και ενός Αμερικανού διπλωμάτη, εκ των κορυφαίων διαπραγματευτών της πυρηνικής συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν, καθώς και του επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Γκεμπρεγέσους. Αμερικανός αξιωματούχος που έχει γνώση της υπόθεσης της NSO υποστήριξε στην εφημερίδα Washington Post ότι κάποιες από τις πληροφορίες που συγκεντρώνει το λογισμικό παρακολούθησης βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της NSO Σαλέβ Χούλιο δήλωσε ότι αμφισβητεί κατά πόσον οι αναφορές «έχουν κάποια σχέση με την NSO», αλλά προσέθεσε ότι όλες οι αναφορές για κατάχρηση του λογισμικού θα ερευνηθούν.