Πάτησε το κουμπί του συναγερμού … ο καθηγητής Λέκκαςτις φωτιές στην Αττική: Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο — Από κρίση, καταστροφή — Στη ΔΥΠΑ «κυνηγούν» όποιον διαφωνεί επιστημονικά;

Οι φωτιές που καίνε για τρίτο 24ωρο, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και αφήνοντας την Αττική με ολοένα και λιγότερους «πράσινους πνεύμονες» ανησυχούν τους επιστήμονες οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

«Κάθε καλοκαίρι θα βλέπουμε καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές, να ευχηθούμε να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Το ίδιο πράγμα το βλέπουμε στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Αυτές οι περιοχές στη νότια Ευρώπη είναι το hot spot της κλιματικής κρίσης», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Η κλιματική κρίση δεν πυροδοτεί η ίδια τις πυρκαγιές στα δάση, αλλά δημιουργεί ευνοϊκότατες συνθήκες έτσι ώστε με την παραμικρή σπίθα να έχουμε πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Μέσα από αυτήν την οπτική, ο παράγοντας ‘πρόληψη’ αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία για όλους, έτσι ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατόν, τον αριθμό των εκδηλούμενων πυρκαγιών και κυρίως να μειώσουμε τις επιπτώσεις από τις μεγάλες πυρκαγιές» εξηγεί.

Γιατί είναι τόσο δύσκολη η περίπτωση της Βλυχάδας

«Μέσα στα 300 γεγονότα δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν αυτήν την χρονική περίοδο, την τελευταία εβδομάδα, 4 – 5 γεγονότα μάς ξέφυγαν. Η περίπτωση της Βλυχάδας είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί είναι εκεί όπου συμπλέκεται ο δασικός με τον αστικό ιστό.

Υπάρχει κοινή επαφή και είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει μια πυρκαγιά γιατί είναι δύσκολο να επιχειρήσουν οι δυνάμεις, τα αεροσκάφη και είναι ακόμη πιο δύσκολο να διασωθούν οι κάτοικοι, γιατί οι προσπάθειες σε αυτές τις περιοχές στρέφονται περισσότερο στη διάσωση των ατόμων που είναι εγκλωβισμένοι, παρά στην κατάσβεση του δασικού ιστού. Αρά αυτές οι περιοχές είναι οι πιο δύσκολες για την κατάσβεση» τονίζει ο κ. Λέκκας.

«Τελευταίος πνεύμονας πρασίνου»

Οι εκτάσεις που καίγονται στη δυτική Αττική είναι από τους τελευταίους «πνεύμονες» πρασίνου που υπάρχουν στην πρωτεύουσα.

«Στις άλλες περιοχές της δυτικής Αττικής, έχουμε να κάνουμε με τον τελευταίο ‘πνεύμονα’ δάσους στην Αττική, εκτός από την Πάρνηθα και τη βόρεια Αττική. Εκεί, έχουμε τις συνθήκες τις μορφολογικές οι οποίες διευκολύνουν πάρα πολύ την ανάπτυξη της πυρκαγιάς μέσα σε χαράδρες και είναι εξίσου δύσκολο να επιχειρήσουν οι δυνάμεις» λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Η Αττική, σε περίπτωση που χάσει τις λιγοστές πράσινες εκτάσεις που έχουν απομείνει, κινδυνεύει με υποβάθμιση του περιβάλλοντός της.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο πράσινο στην Αττική. Ήδη είμαστε κάτω από τα όρια. Τα εναπομείναντα δάση δεν έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτήσουν αναπαραγωγές σε γειτονικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Στην Ηλεία αν πηγαίναμε δύο χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, η φύση από μόνη της αναγεννήθηκε. Αυτό δεν υπάρχει στην Αττική, δεν έχει τη δυνατότητα αυτή η φύση να αναγεννήσει» υπογραμμίζει.

«Αυτό θα συμπεριλάβει ένα σύνολο γεγονότων, όπως για παράδειγμα υψηλότερες ξηρασίες, μεγαλύτερες περιόδους καύσωνα, μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες βροχοπτώσεις, διαβρώσεις και θα σημάνει ουσιαστικά την περιβαλλοντική υποβάθμιση στην Αττική και του αέρα και του εδάφους και του υπεδάφους. Προσπαθούμε να αποτιμήσουμε τις επιπτώσεις και στα τρία στοιχεία του περιβάλλοντος» κατέληξε ο Ευθύμης Λέκκας.

 

Από κρίση, καταστροφήΦωτιά

Πάνω από 170.000 στρέμματα πράσινου έγιναν στάχτη μέσα σε λιγότερο από 72 ώρες. Σχεδόν όσα κάηκαν πέρυσι ολόκληρο το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2021 διατηρεί το μαύρο ρεκόρ με 1.300.000 στρέμματα καμένης γης, με τους ειδικούς να σημαίνουν συναγερμό ότι τα χειρότερα για φέτος είναι μπροστά μας. Ο καύσωνας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πρωτόγνωρος. Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, όλη η επόμενη εβδομάδα θα κυλήσει με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου – τουλάχιστον 16 ημέρες στις οποίες η χώρα θα βρίσκεται «στον φούρνο». Αυτό που είναι γνωστό στη διεθνή ορολογία ως mega καύσωνας είναι εικόνα από το άμεσο μέλλον όσο η κλιματική κρίση θα μετατρέπεται σε κλιματική καταστροφή.

Η Αττική δεν έχει περιθώριο να χάσει ούτε ένα δέντρο. Το αττικό εύκρατο κλίμα, στο οποίο το Λεκανοπέδιο οφείλει την ανάπτυξή του ανά τους αιώνες, έχει πια καταρρεύσει. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι τέτοια, που μοιάζει πια χωρίς επιστροφή. Σε λίγα χρόνια η περιοχή που φιλοξενεί πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας θα μοιάζει με δυστοπικό σκηνικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο επιμένει στην υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, στην αποψίλωση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην περικοπή των κονδυλίων για τη δασοπροστασία, αλλά καταψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο την πράξη για την αποκατάσταση της φύσης -χέρι-χέρι με τους ακροδεξιούς- στο όνομα των επενδύσεων. Στο όνομα των λόμπι στην πραγματικότητα, η Ν.Δ. επιλέγει να υποθηκεύσει το μέλλον από το να χαλάσει τη σούπα των χορηγών της. Όλα εμπόρευμα: το περιβάλλον, τα δάση, τα ζώα, οι θάλασσες. Όλα έχουν κόστος και όφελος. Η απληστία, ωστόσο, πάντα γυρνάει μπούμερανγκ. Το ζητούμενο είναι να μην πληρώσουμε μαζί το τίμημα, με συνέπειες μη αναστρέψιμες.

 

Στη ΔΥΠΑ «κυνηγούν» όποιον διαφωνεί επιστημονικά;Στη ΔΥΠΑ «κυνηγούν» όποιον διαφωνεί επιστημονικά;

Άνω κάτω ο πρώην ΟΑΕΔ από την υπόθεση διωγμού υπαλλήλου που τόλμησε να αμφισβητήσει τα προεκλογικά «μαγειρέματα» με την εγγεγραμμένη ανεργία του «γαλάζιου» διοικητή

Εχασε το όριο ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης ή το κυβερνητικό πογκρόμ του Κυριάκου Μητσοτάκη ενάντια στους δημόσιους υπαλλήλους εκκινεί από την πολυπληθέστερη εκτός ΕΦΚΑ υπηρεσία του δημοσίου;

Το ερώτημα θα απαντηθεί στο εγγύτερο μέλλον, αν και όποια εκδοχή κι αν πάρεις, προκύπτει ότι κάτι σάπιο υπάρχει σε αυτήν τη δεύτερη εκδοχή του «επιτελικού κράτους». Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση του διωγμού μιας υπαλλήλου που τόλμησε να αναφέρει εγγράφως τη γνώμη της με επιστολή στον Σπ. Πρωτοψάλτη γεννά τρόμο μεταξύ των υπαλλήλων, αφού ο προστατευόμενος του Κυρ. Μητσοτάκη δρα ανεξέλεγκτα, χωρίς να υπολογίζει ακόμη και συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που για να εξυπηρετήσει ένα κομματικό στέλεχος της ΝΔ, αντί να μεταθέσει τον υπάλληλο στην υπηρεσία, μετέθεσε το Εθνικό Γραφείο Συντονισμού EURES στα Τρίκαλα ώστε να εξυπηρετηθεί ο υπάλληλος! Από την άλλη, δεν είναι μόνο αυτή καθαυτή η δίωξη, αλλά και σε ποιο γεγονός ακουμπά. Οπως και το ότι υφίστανται διακρίσεις στο προσωπικό με ύποπτες για εκδικητικότητα μετακινήσεις υπαλλήλων και ότι επιχειρείται η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας μέσα από την καθιέρωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Το αλάθητο Πρωτοψάλτη

Με ανακοίνωση που έχει τίτλο «Η Δημοκρατία στο απόσπασμα» η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ στηλιτεύει τη δράση του διοικητή ενάντια σε μια υπάλληλο, που προσβάλλει, αν μη τι άλλο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφού τη διώκει ακριβώς διότι τόλμησε να αμφισβητήσει τα προεκλογικά του «μαγειρέματα» με την εγγεγραμμένη ανεργία. Πράγματι, πριν από τη διενέργεια των εκλογών της 21ης Μαΐου ο Σπ. Πρωτοψάλτης «μαγείρεψε» τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας προκειμένου να υποστηριχτεί το αφήγημα ότι δήθεν μειώθηκε και πλησίασε τη στατιστική ανεργία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ηταν 15 Μαΐου 2023 όταν ο Σπ. Πρωτοψάλτης, που δεν ορρωδεί προ ουδενός, χωρίς να έχουν δημοσιευτεί τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία της ΔΥΠΑ για την εγγεγραμμένη ανεργία του Απριλίου, με δελτίο Τύπου ανακοίνωσε ότι δήθεν ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων ήταν 859.626, ο οποίος όμως δεν προέκυπτε από κάποιο στοιχείο!

Σε αυτά τα αυθαίρετα προεκλογικά μαγειρέματα του διοικητή αντέδρασε μια υπάλληλος από το τμήμα Στατιστικής της ΔΥΠΑ με πτυχία και μεταπτυχιακά στη στατιστική και χρόνια προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Τι έπραξε; Το πολύ απλό. Απέστειλε επιστολή στον Σπ. Πρωτοψάλτη, στην οποία του παρέθετε συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που ανέτρεπαν τη μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιήσει για να «μαγειρέψει» την εγγεγραμμένη ανεργία. Πρόκειται για επιστολή που απεστάλη μόνο στον ίδιο τον διοικητή. Ο Σπ. Πρωτοψάλτης, λοιπόν, που μπορεί να αυθαιρετεί μετακινώντας υπηρεσίες προς εξυπηρέτηση κομματικών στελεχών και να «μαγειρεύει» τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας χωρίς να υφίσταται κυρώσεις, δεν είναι δυνατόν να αντέξει κριτική και μάλιστα από καταρτισμένο επιστήμονα του κλάδου της στατιστικής. Αυτό έλειπε δα. Ενας διοικητής να αμφισβητείται από μια ευσυνείδητη υπάλληλό του. Τι έκανε λοιπόν; Σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει, να τρομοκρατήσει και να επιβάλει σιωπητήριο σε κάθε άποψη που δεν εξυπηρετεί το αφήγημά του κάλεσε σε απολογία την υπάλληλο επειδή δήθεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα.

Δικαίως λοιπόν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ στέκεται δίπλα στη διωκόμενη υπάλληλο και κατακεραυνώνει και ειρωνεύεται τον διοικητή: «Ενημερώνουμε ότι η επιστολή της συναδέλφισσας περιείχε απλά την άποψή της. Ούτε κακόβουλη ήταν, ούτε δημόσια, ούτε ανακριβή στοιχεία χρησιμοποίησε, ούτε απρεπείς εκφράσεις περιλάμβανε. Απλά η άποψή της δεν ήταν σύμφωνη με αυτή του κ. Διοικητή. Οποιος λοιπόν έχει άποψη στη ΔΥΠΑ “τους”, ας μην την εκφράζει, ας την κρατά για τον εαυτό του. Ας μη θυμώνει τον κ. Διοικητή ο οποίος έχει το αλάθητο» αναγράφεται χαρακτηριστικά.

Κομματικά φρονήματα και μετακινήσεις υπαλλήλων

Ομως ο Σπ. Πρωτοψάλτης πρωτοστατεί και σε μετακινήσεις προσωπικού που χαρακτηρίζονται ύποπτες ότι κρύβουν κομματικές διώξεις κάτω από το πρόσχημα της κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών. Οι περισσότερες από αυτές γίνονται με αιφνιδιαστικό τρόπο και χωρίς καμία αιτιολογία ή διαβούλευση.

Οπως μας καταγγέλλεται σχετικά, υπάρχει υπάλληλος με 30 έτη υπηρεσίας στη Διεύθυνση Μελετών στον οποίο αιφνιδίως δόθηκε εντολή μετακίνησης σε υποκατάστημα προς εξυπηρέτηση κοινού. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, μέλος άλλου κόμματος εκτός της ΝΔ, σε ένα έτος συνταξιοδοτείται. Πότε θα μάθει τα νέα καθήκοντα και πόσο παραγωγικός μπορεί να είναι; Οπως καταγγέλλεται σχετικά, εντοπίζεται ένα κοινό μοτίβο που διέπει όλες αυτές τις «βολικές» μετακινήσεις: κατά πρώτον πρόκειται για υπαλλήλους υψηλών προσόντων που σε ενδεχόμενες κρίσεις μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων κρίνονται και προάγονται και κατά δεύτερον δεν διαθέτουν κομματική ταυτότητα της ΝΔ.

Ελαστικές μορφές εργασίας

Πέραν των διώξεων και της εγκατάστασης των αρεστών σε θέσεις-κλειδιά παγιώνεται και η αναπλήρωση των κενών στη ΔΥΠΑ με προσωπικό που εργάζεται υπό καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Καθίσταται σαφές ότι πλέον η ΔΥΠΑ θα καλύπτει τις ανάγκες της σε ανθρώπινο δυναμικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με πρόσχημα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ετσι όμως υφίσταται εντός των υπηρεσιών ένα μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων, το οποίο περιέχει κατηγορίες υπαλλήλων με διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα.