Πάσχα: Όλα κρίνονται τώρα για πιο σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας! – Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – Κι΄αν μποϊκοτάραμε τα προϊόντα των χωρών που… – Σταϊκούρας: Στο 4% φέτος η ύφεση

Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει κι έτσι η καθοριστική εβδομάδα σε ό,τι αφορά τυχόν νέους περιορισμούς στην κυκλοφορία έχει ξεκινήσει. Όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα, η καμπύλη των κρουσμάτων και των σοβαρών περιπτώσεων δείχνει να έχει ομαλή πορεία και σε κάθε περίπτωση η εικόνα στην Ελλάδα παραμένει σαφώς καλύτερη από αυτή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τούτο δημιουργεί ασφαλώς αισιοδοξία, αλλά όχι κι εφησυχασμό στους ειδικούς και την κυβέρνηση, αφού το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά και η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητά του θα πρέπει να διαφυλαχθούν πάση θυσία.

Τι… θα γίνει το Πάσχα;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου δεν έγινε συγκεκριμένη συζήτηση για νέα μέτρα, μολονότι ήδη ανακοινώθηκε η παράταση του περιορισμού στην κυκλοφορία έως τις 27 Απριλίου (σ.σ.: κανονικά θα έληγε σήμερα) και το πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων θεωρείται δεδομένο: χρονικός και ποσοτικός περιορισμός μετακινήσεων, απαγόρευση εξόδου το Πάσχα από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία, καθώς και των συναθροίσεων με αφορμή τον οβελία κτλ. Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση για τις εκκλησίες, με πιθανότερο σενάριο την υιοθέτηση της πρότασης της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών μετά την Κυριακή των Βαΐων.

Η οικονομία

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση δεν μπορούν παρά να εξετάζουν και την επόμενη μέρα, ιδιαίτερα εάν η εξέλιξη των πραγμάτων συνεχίσει να είναι ομαλή κι έτσι θα φανεί φως στον ορίζοντα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα από τις αρχές ή τα μέσα Μαΐου. Κι ασφαλώς το μεγάλο κεφάλαιο για την επόμενη μέρα είναι η οικονομία και η συγκράτηση της ύφεσης σε χαμηλά επίπεδα, με τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα να επιβεβαιώνει σε δηλώσεις του πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης προβλέπουν πως και ο Μάιος θα είναι ένας μήνας που θα κυλήσει με «τεχνητές αναπνοές», ήτοι κρατική στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων με τα περίφημα «800άρια» και άλλα μέτρα.

Η απάντηση, εξάλλου, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για μη ικανοποιητική στήριξη της οικονομίας είναι πως ήδη έχουν ληφθεί μέτρα ύφους 6,8 δισ. ευρώ – περίπου 3,5% του ΑΕΠ έναντι 2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου – ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι παρεμβάσεις ύψους άνω των 10 δις ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, άλλων ευρωπαϊκών ταμείων ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και βέβαια, τα 12 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ δεν έχουν κοστολογηθεί οι παρεμβάσεις σε κλαδικούς τομείς, όπως π.χ. για τον τουρισμό ή ακόμη κι αυτές για την ενίσχυση των ανέργων.

Ο κορονοϊός έφερε και… σενάρια για εκλογές

Σε ό,τι αφορά σενάρια εκλογών που… ψιθυρίζονται τα τελευταία 24ωρα και τροφοδοτούνται και από «γαλάζια» στελέχη, η απάντηση του Μαξίμου είναι κοφτή: «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση».

Οι προσπάθειες, άλλωστε, όλων στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι επικεντρωμένες αυτή τη στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού και οτιδήποτε άλλο φαντάζει εκτός θέματος, μολονότι το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται και προκύπτει και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφει μια πρωτοφανή υπεροχή της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και στους ποσοτικούς και στους ποιοτικούς δείκτες.

Επιπλέον, πάντοτε στο μυαλό όσων διακινούν σενάρια εκλογών το φθινόπωρο – ασφαλώς εφόσον έχει συντελεστεί πράγματι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τον κορονοϊό – υπάρχει το «κάψιμο» της απλής αναλογικής. Αλλά και να κερδίσει η ΝΔ μία «καθαρή» τετραετία, όπως αναφέρει το newsit στην οποία θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που ενδεχομένως απαιτεί μία νωπή λαϊκή εντολή και προκύπτει πλέον ως ανάγκη μετά την κρίση του κορονοϊού.

 

Επίδομα 800 ευρώ: Πώς και πότε θα το λάβουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Άλλη μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα «φιλοξενείται» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιείται τις επόμενες ώρες.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων –ανεξαρτήτως νομικής μορφής- που απασχολούν έως και 5 άτομα προσωπικό προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Από την πλατφόρμα εξαιρούνται οι επιστήμονες οι οποίοι για το μήνα Απρίλιο δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης. Η καταβολή των 800 ευρώ θα γίνει μέσα στον Απρίλιο, πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Στην υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί ενδεχομένως και σήμερα θα καθοριστούν προϋποθέσεις και τα κριτήρια χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης ειδικού σκοπού και στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Μεταξύ άλλων η απόφαση θα προβλέπει:

  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, η αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερών.
  • Δικαιούχοι των 800 ευρώ είναι αυτοαπασχολούμενοι, και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής. Θα εξαιρούνται μόνο οι ανώνυμες εταιρείες.
  • Προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικό.
  • Δεν θα καταβληθεί επίδομα 800 ευρώ σε όσους επαγγελματίες ή επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει μηδενική δήλωση ΦΠΑ κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
  • Σε περίπτωση εταιρείας, το επίδομα των 800 ευρώ καταβάλλεται στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του νομικού προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι σε μια ομόρρυθμη εταιρεία, ή σε μια ετερόρρυθμη εταιρεία, δεν θα δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για κάθε εταίρο χωριστά αλλά μια φορά στο όνομα της επιχείρησης ανεξαρτήτως αν η ΟΕ, η ΕΕ και η ΙΚΕ έχουν περισσότερους από έναν εταίρους ή μετόχους.
  • Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται πρόγραμμα τηλε-κατάρτισης, διάρκειας 30 ημερών, με αμοιβή 600 ευρώ η οποία επίσης θα καταβληθεί σε δύο δόσεις μέσα στον Απρίλιο με το ποσό των 400 ευρώ να δίνεται προκαταβολικά.

 

Κι΄αν μποϊκοτάραμε τα προϊόντα των χωρών που αρνούνται το ευρωομόλογο;

ευρωομόλογα

Για σκεφτείτε λίγο. Εμείς οι πολίτες έχουμε μία τεράστια δύναμη στα χέρια μας για να υποχρεώσουμε τις Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία να δεχτούν τα ευρωομόλογα. Μία δύναμη που δυστυχώς δεν χρησιμοποιούμε. Ομως, αν καταφέρουμε να συντονιστούμε οι πολίτες των εννέα χωρών που τα ζητούν ευρωομόλογα και να μποϊκοτάρουμε τα γερμανικά, ολλανδικά, αυστριακά και φινλανδικά προϊόντα, τότε μπορεί να μετακινήσουμε τους Μέρκελ και Σία.

Γιατί λοιπόν να αγοράσουμε γερμανικό αυτοκίνητο; Ας αγοράσουμε γαλλικό, ιταλικό ή ισπανικό. Γιατί να πιούμε γερμανική ή ολλανδική μπύρα; Ας πιούμε ελληνική, βελγική ή από κάποια άλλη χώρα των “9”. Γιατί  να αγοράσουμε οποιοδήποτε άλλο προϊόν ή υπηρεσία από τους τέσσερις προδότες της ευρωπαϊκής ιδέας και αλληλεγγύης (ναι περί προδοτών πρόκειται) και να μην το αγοράσουμε από μία χώρα από το κλαμπ των εννέα.

Δύσκολο; Ναι. Αλλά όχι ακατόρθωτο αν λάβουμε υπόψη την επιτυχία του “Μένουμε Σπίτι”.  Να δούμε τι θα πουν τότε η Μέρκελ, ο Ρούτε, ο Κουρτς και η νεαρά πρωθυπουργός της Φινλανδίας που σπεύσαμε πριν από λίγο καιρό να εκθειάσουμε. Να δούμε τι θα πουν στους παραγωγούς και εξαγωγείς της χώρας τους.

Μπορούμε; Ασφαλώς και μπορούμε. Ας το κάνουμε λοιπόν. Είναι στο χέρι μας. Είμαστε οι περισσότεροι και μπορούμε να τους υποχρεώσουμε να υποκύψουν.

 

Σταϊκούρας: Στο 4% φέτος η ύφεση- Επέκταση των μέτρων και τον Ιούνιο

Την επέκταση των μέτρων που ήδη ισχύουν και για τον Μάιο αλλά και για τον Ιούνιο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Επιπλέον, δεν απέκλεισε αύξηση πέραν του 1 δισ. ευρώ του ποσού που θα διανείμει το ΥΠΟΙΚ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις.

Η ύφεση προσδιορίστηκε προς το 4% για φέτος, ενώ αποδέχθηκε πως θα είναι μεγάλο το πλήγμα στο τουρισμό. Εξήγησε πως δεν θα επανέλθει – μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης στην Ελλάδα – αυτόματα η οικονομία και η αγορά και έτσι οι πολιτικές τόνωσης των δαπανών θα πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλη περίοδο και μετά από αυτή τη περίοδο τόνωσης της ζήτησης και στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης (που προυπήρχε) για σταδιακή μείωση των φόρων.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δεν αλλάζει φέτος ο ΕΝΦΙΑ με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επίσης επανέλαβε την εξαγγελία του για ρύθμιση οφειλών όταν λήξει η περίοδος αναβολών πληρωμής οφειλών (που προς το παρόν προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο).

Προανήγγειλε πως έως τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 400 ευρώ στους επιστήμονες και τα Δώρο Πάσχα για τους υγειονομικούς. Από αυτή την εβδομάδα εκταμιεύονται τα 800 ευρώ του επιδόματος.

Επίσης επέμεινε στην ανάγκη για μία ισχυρή λύση που θα διασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα στα κρατικά ταμεία. Η ελληνική πλευρά επισήμανε πως επιμένει σε ένα ευρωομόλογο και πως η ομάδα των “9” έχει ενισχυθεί με την Κύπρο και τη Μάλτα. Προστίθενται πλέον στην ομάδα των κρατών που τίθενται υπέρ του ευρωομολόγου.

Η κρίση δεν θα λήξει σύντομα

Αναλυτικά, η υγειονομική κρίση, όπως είπε, “θα έχει σημαντικές συνέπειες για μεγάλο χρονικό διάστημα και για την ελληνική οικονομία”. Για το ύψος της ύφεσης ανέφερε ότι είναι “συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά”.

Εξήγησε πως “ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορεί να κάνει κανείς, εντός και εκτός χώρας”. Εξήγησε πως οι περισσότερες προβλέψεις που έρχονται στη δημοσιότητα “δείχνουν βαθιά ύφεση” και πως “το επόμενο στάδιο είναι να αξιολογήσει κάποιος το πώς θα αξιολογηθούν τα μέτρα και πως θα καλύψουν μέρος από αυτήν την ύφεσης” το 2020 και το 2021. Για τον λόγο αυτό ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως “εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε πολεμοφόδια και για την επόμενη μέρα όταν τελειώσει αυτή η κρίση”. Δηλαδή για να μετριαστεί η ύφεση.

Για τις δηλώσεις πρώην ΥΠΟΙΚ είπε πως μελέτησε με πολύ μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις τους και “υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις και μεταξύ τους”. Πάντως, πρόσθεσε, μειώνουν το ρυθμό της ύφεσης ανάλογα με το πακέτο μέτρων που λαμβάνεται.

Ο ίδιος εκτίμησε πως “με τα σημερινά δεδομένα η ύφεση υπολογίζεται ότι θα είναι πιο πάνω από το 3% πιο κοντά στο 4% και αυτό με το σενάριο ότι η οικονομία δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως θα ήθελε χώρα και τον μήνα Μάιο”. Το ίδιο σενάριο “λαμβάνει υπόψη και μία σημαντική αρνητική επίπτωση που θα υπάρχει στον τουρισμό το καλοκαίρι”.

Εξήγησε πως υπό κανονικές συνθήκες “ο τουρισμός είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας”. Ωστόσο, σε αυτή τη συγκυρία είναι “ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και χρειάζονται, εκτός των πολιτικών που έχουμε ήδη λάβει στοχευμένες δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα”.

Για τα διαθέσιμα είπε πως υπάρχουν 15,7 δισ. ευρώ ως μαξιλάρι ασφαλείας και επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*