Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ο σχεδιασμός του υπουργείου για την Κρήτη, δεν περιορίζεται μόνο στο έργο της διπλής διασύνδεσης. «Στο επόμενο σχέδιο νόμου που θα καταθέσουμε πολύ σύντομα, θα δώσουμε περιθώριο ισχύος για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έως 400 kW έκαστο και συνολικής ισχύος 100 MW. Θα διπλασιάσουμε δηλαδή την εγκατεστημένη ισχύ μονάδων ΑΠΕ στο νησί, η οποία τώρα ανέρχεται σε 282,88 MW» είπε ο κ. Σκρέκας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για να εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, οι αιτήσεις χορήγησης προσφοράς θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά, μέσω πλατφόρμας που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να υπάρξουν τα μεγαλύτερα δυνατά επίπεδα διαφάνειας. Με τον τρόπο αυτόν, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, ενισχύεται η διείσδυση των ΑΠΕ, που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης.
«Θέλουμε το 2030 το 67% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, έχει και αναπτυξιακή διάσταση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου έχει προβλεφθεί περιθώριο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών αυτοπαραγωγής, συνολικής ισχύος 40 MW για να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές.
Επενδύσεις για ΑΠΕ
Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ, ο Σκρέκας ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιηθούν επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε έργα ύψους 73 εκατ. στο Ηράκλειο, πάνω από 64 εκατ. για έργα στα Χανιά, 39 εκατ. για το Ρέθυμνο και 34 εκατ. για τον Άγιο Νικόλαο. «Πρόκειται για επενδύσεις που θα βελτιώσουν την απόδοση του ηλεκτρικού δικτύου, θα επιτρέψουν τη διείσδυση ΑΠΕ και θα θωρακίσουν και το περιβάλλον, δεδομένου ότι θα περιοριστεί το ενδεχόμενο ατυχημάτων το καλοκαίρι που συχνά οδηγούν σε δασικές πυρκαγιές», ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο ίδιος εξήγησε ότι έως το τέλος του 2023 θα επενδυθούν επιπλέον 16 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έργα όπως το νέο κέντρο διανομής στα Χανιά με νέες γραμμές τροφοδοσίας του Υψηλής Τάσης και αναβάθμιση του εξοπλισμού στον υποσταθμό Μέσης Τάσης στον ‘Αγιο Νικόλαο ενώ ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του οποίου η ολοκλήρωση είναι σημαντική μεταρρύθμιση, «τόσο για την προστασία των περιουσιών των πολιτών, οι οποίες ήταν συχνά σε ένα καθεστώς άτυπης ομηρίας, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων».
Νομοθετική ρύθμιση
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει, το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την επίλυση ζητημάτων που άπτονται του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με πρόθεση αυτά να επιλυθούν με ταχύτητα και δίχως γραφειοκρατία.
«Πρόκειται για εκτάσεις με δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, όπως βεβαίως είναι το νησί της Κρήτης. Για να συμβεί αυτό συστήνονται τριμελή συμβούλια επίλυσης ιδιοκτησίας, όπου αρκεί οι πολίτες να καταθέσουν τίτλους που ανάγονται σε ημερομηνία πριν από την 1/7/2001 (20 έτη). Οι τίτλοι θα πρέπει να έχουν μεταγραφεί οποτεδήποτε μεταγενέστερα, συνοδευόμενοι από τοπογραφικά διαγράμματα. Ακόμα και τώρα μπορούν να το κάνουν οι πολίτες και όσοι δεν το έχουν πράξει τους καλώ να το κάνουν άμεσα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που, όπως επισήμανε, η επίλυση του ιδιοκτησιακού συνδέεται με το καθεστώς κτηματογράφησης προκειμένου να μην είναι υποχρεωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου να προχωρήσουν σε προτάσεις κατάθεσης αγωγών κατά των πολιτών στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στους δασωμένους αγρούς για την οριστική απόδοση των εκτάσεων αυτών στους δικαιούχους, ενώ προχωράει και η επίλυση του ζητήματος των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων που στερούνται νόμιμων διοικητικών πράξεων.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας, από το βήμα του συνεδρίου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με τη μετάβαση -όπως τόνισε- σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα εξασφαλίζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.
Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για τη στόχευση της περιφέρειας που εστιάζει σε «ένα νησί, καθαρό ενεργειακά, μια Πράσινη Κρήτη που γίνεται ελκυστική για τους επισκέπτες της, που είναι βιώσιμη για τους κατοίκους της και το κυριότερο μετατρέπεται σε αναπτυξιακό φάρο».
Η βουλευτής Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η Κρήτη ήταν πάντα σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορίου, ενώ σήμερα βάζει θεμέλια για να γίνει και σταυροδρόμι ενέργειας. «Αυτός είναι ένας ρόλος που με μεγάλη χαρά θα παίξουμε. Ξέρουμε καλά ότι τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής θα είναι βαριά και κάνουμε αγώνα δρόμου για πράσινη ενέργεια και προστασία των υδάτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν από δύο χρόνια δεσμεύτηκε ότι στο νησί θα γίνουν σημαντικά έργα. Ξεκινώντας με το ΒΟΑΚ και τα φράγματα, αλλά συνεχίζοντας με το ενεργειακό καλώδιο με την Πελοπόννησο, αλλά και την Αττική, νομίζω ότι είναι τρία εμβληματικά έργα, που θα αλλάξουν την ποιότητα ζωής στην Κρήτη», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη.
Σχέδιο για αυξημένα κίνητρα συλλογής αποδείξεων από το 2022
Νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων με φορο-εκπτώσεις 30% από επαγγέλματα και υπηρεσίες που παρουσιάζουν υψηλή φοροδιαφυγή καθιερώνει από το νέο έτος το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο σύστημα εντάσσεται στο πακέτο των μέτρων ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την τόνωση της οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς πολλές από τις νέες δράσεις περιλαμβάνονται στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την περίοδο 2021 – 2025.
Στο υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσουν, το επόμενο διάστημα, στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή και θα εξασφαλίζει έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα στους φορολογούμενους που θα κόβουν αποδείξεις με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως συνεργεία αυτοκινήτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, μπαρ, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, κομμωτήρια, γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα μαθήματα, δικηγόροι, γιατροί, τεχνικά γραφεία κ.ά.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος που συναλλάσσεται με έναν ηλεκτρολόγο και λαμβάνει απόδειξη 300 ευρώ, το 30% αυτού του ποσού, δηλαδή 90 ευρώ, θα μειώνει το δηλωθέν εισόδημά του. Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος υπόχρεος έχει εισόδημα που φορολογείται με συντελεστή 22%, τότε θα έχει έκπτωση φόρου 19,80 ευρώ. Αν το εισόδημά του είναι πολύ μεγαλύτερο και φορολογηθεί με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή με 44%, τότε θα έχει μείωση φόρου κατά 39,6 ευρώ.
Με αυτό τον τρόπο, στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να δημιουργήσουν επιπλέον κίνητρα στους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις, ώστε να περιοριστεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή από ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου και να ενισχυθούν τα άδεια από την υγειονομική κρίση κρατικά ταμεία. Βέβαια, το δέλεαρ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, αν η έκπτωση του 30% γινόταν από τον φόρο, όπου το κέρδος σε αυτή την περίπτωση θα κάλυπτε τον ΦΠΑ που συνήθως προσφέρουν ως έκπτωση οι επαγγελματίες, προκειμένου να αποφύγουν την έκδοση της απόδειξης.
Το κέρδος για το Δημόσιο υπολογίζεται από αρμόδιους παράγοντες ότι θα είναι διπλό, αφενός γιατί θα εισπράττεται ο ΦΠΑ που σήμερα βάζουν στην τσέπη τους οι επαγγελματίες που δεν κόβουν απόδειξη, αφετέρου θα έχει περισσότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος, καθώς θα αυξηθούν τα φορολογητέα εισοδήματα των επαγγελματιών που συνήθως δηλώνουν εισοδήματα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
Πέρα από τις στοχευμένες φορο-εκπτώσεις, εξετάζονται αλλαγές και στη φορολοταρία με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και έπαθλα ή ακόμη και τη δημιουργία ειδικής φορολοταρίας, όπου θα μπαίνουν οι αποδείξεις που προέρχονται από τους αυτοαπασχολούμενους. Το κίνητρο για τον κόσμο θα είναι τα μεγαλύτερα έπαθλα, εφόσον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προέρχονται από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα.
Η χρήση, πάντως, των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση το περασμένο έτος λόγω των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 1,150 δισ. ευρώ το 2020, από 976 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 18%, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες ανήλθε σε 1,029 δισ. ευρώ από 857 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αυξημένος κατά 20%.
Μάριος Χριστοδούλου
Σύστημα ευφυούς γεωργίας στο… κινητό
Εργαλείο που θα βοηθήσει τους Ελληνες αγρότες να ανταποκριθούν στους «πράσινους» στόχους της νέας ΚΑΠ 2023-2027 φιλοδοξεί να αποτελέσει το σύστημα gaiasense της neuropublic. Το πρωτοποριακό ελληνικό σύστημα ψηφιακής γεωργίας παρουσιάστηκε χθες στον Τύπο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιολογικό πολυαγρόκτημα «γη μας» στον Μαραθώνα.
Το gaiasense αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας που παρέχει σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε αγρότες και γεωπόνους αξιόπιστα δεδομένα από τα φυτά, τον αγρό και δορυφόρους σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση και τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, τις ανάγκες σε άρδευση, τη γενικότερη εικόνα των καλλιεργειών μέσω δορυφόρου κ.ά. Ολα αυτά τα δεδομένα φτάνουν ακόμα και σε εφαρμογή στο κινητό, ενώ υπάρχει δυνατότητα και για τη λήψη εξατομικευμένων συμβουλών ανάλογα με το είδος της καλλιέργειας.
Τα οφέλη από την ευφυή γεωργία θεωρούνται πολλαπλά καθώς πέρα από τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τους παραγωγούς, μπορεί να υπάρξει και αύξηση της παραγωγής με παράλληλη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της χρήσης λιγότερου νερού, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συμμόρφωσης των Ελλήνων παραγωγών με τις επιταγές της νέας -περισσότερο πράσινης- ΚΑΠ. Το κόστος για την παροχή της πιο απλής έκδοσης του συστήματος σε ενδιαφερόμενους αγρότες ξεκινά από τα 30 ευρώ ετησίως.
Οπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της neuropublic, Ρόζα Γαργαλάκου, το gaiasense έχει επισημανθεί ως καλή πρακτική από την Κομισιόν και συμβάλει στην προσπάθεια ψηφιοποίησης του πρωτογενούς τομέα. Το σύστημα μπορεί να παρέχει μετρήσιμα οφέλη επιβαρύνοντας τους παραγωγούς με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ του 1% και 2%» τόνισε στην ομιλία του ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, επικεφαλής ευφυούς γεωργίας της neuropublic, και πρόσθεσε: «Αντίστοιχα το όφελος κατά μέσο όρο ξεπερνά το 10%. Και αν επεκταθεί στο σύστημα, το κόστος θα είναι ακόμα μικρότερο».
Μίλησε ακόμη για μια υποδομή με σταθμούς που δεν χρειάζεται να εγκατασταθούν σε κάθε χωράφι, αλλά σε χωράφια αναφοράς. «Παίρνουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε από κάθε ζώνη ανά περίπου 2.000 στρέμματα. Εκπαιδεύουμε γεωπόνο που το επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα και καταγράφει τα δεδομένα» τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια στόχος είναι να φτάσουν στο σημείο να καλυφθούν όλες οι καλλιεργούμενες ζώνες στην Ελλάδα. Ηδη καλύπτονται περίπου 1,5 εκατ. στρέμματα.
Την εφαρμογή της υπηρεσίας μπορεί να κατεβάσει οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος και σε δοκιμαστική λειτουργία για όλα τα smartphones. Η εφαρμογή λαμβάνει αυτόματα τις πληροφορίες από τη δήλωση ΟΣΔΕ και παρέχει ενημερώσεις ανά χωράφι, ενώ το κόστος ποικίλλει ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος των καλλιεργειών.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος