
Οπάπας Φραγκίσκος «γκρεμίζει» τα σύνορα και πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στο Ιράκ. Ο επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έφτασε σήμερα (6/3) στην κατοικία του κορυφαίου σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου στο νότιο Ιράκ για την πρώτη συνάντηση που έχει γίνει ποτέ ανάμεσα στους ηγέτες της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του σιιτικού ισλάμ.
Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι επρόκειτο να υποδεχθεί τον πάπα Φραγκίσκο στην ταπεινή κατοικία που νοικιάζει εδώ και δεκαετίες σ’ ένα στενό δρομάκι της ιερής σιιτικής πόλης Νατζάφ, κατά τη δεύτερη ημέρα της ιστορικής περιοδείας του ποντίφικα στο Ιράκ.
Η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών και πρόκειται να διαρκέσει σχεδόν μία ώρα. Ο Αργεντινός πάπας τείνει το χέρι στο σιιτικό ισλάμ αφού πριν από δύο χρόνια είχε υπογράψει ένα έγγραφο για την «ανθρώπινη αδελφοσύνη» με έναν κορυφαίο θεσμό του σουνιτικού ισλάμ, τον μεγάλο ιμάμη του Αλ-Άζχαρ σεΐχη Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.
Το κρατικό ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες της μεγάλης αυτοκινητοπομπής του πάπα να κινείται στους δρόμους της Νατζάφ.
Ο Σιστάνι, ένας ασκητικός ιερωμένος που σπανίως εμφανίζεται δημόσια, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014 και ανέτρεψαν μια ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.
Ο 90χρονος Σιστάνι σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματούχους που βρίσκονται κοντά του. Ο Σιστάνι συμφώνησε να συναντηθεί με τον πάπα με τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες ιρακινοί αξιωματούχοι, δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.
Ο 84χρονος πάπας Φραγκίσκος άρχισε χθες, Παρασκευή, το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στο εξωτερικό, φθάνοντας αεροπορικώς στο Ιράκ εν μέσω των αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη, για να απευθύνει έκκληση στους ηγέτες και τον λαό της χώρας να τερματίσουν τη βία και τις θρησκευτικές διαμάχες.
Συρία: Επιζώντες χημικής επίθεσης στρέφονται κατά Ασαντ για εγκλήματα πολέμου

Ομάδα επιζώντων από τη χημική επίθεση του 2013 σε περιοχές έξω από τη Δαμασκό της Συρίας κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Ασαντ, κατηγορώντας τη για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Με καταγγελία τους στη γαλλική δικαιοσύνη, «δείχνουν» τη συριακή κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις φρικαλεότητες εκείνου του Αυγούστου.
Με πολλούς από αυτούς να παλεύουν ακόμα με προβλήματα υγείας εξαιτίας του χημικού Σαρίν που δέχτηκαν, ζητούν δικαίωση και ένα χέρι βοηθείας από την Ευρώπη. Στο πλευρό τους, το Συριακό Κέντρο Ελευθερίας της Έκφρασης.
Κόλαση επί γης
Την 21η Αυγούστου του 2013, τα ξημερώματα, η Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού, χτυπήθηκε από πυραύλους που περιείχαν το χημικό Σαρίν. Από την επίθεση έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 281 πολίτες, άμαχος πληθυσμός. Το Σαρίν, άοσμο και άχρωμο υγρό, όπλο μαζικής καταστροφής, μπορεί να προκαλέσει θάνατο από ασφυξία μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά από την εισπνοή. Αν η δόση είναι μικρότερη, προκαλεί μόνιμη νευρολογική ζημιά στο θύμα.
Η συριακή αντιπολίτευση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν αμέσως τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. Από την άλλη, η συριακή και η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησαν την αντιπολίτευση.
Σήμερα, η συζήτηση για τα χημικά όπλα φτάνει και πάλι στα Ηνωμένα Έθνη. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατηγορεί τώρα ανοιχτά τη Ρωσία ότι υπονόμευσε την έρευνα του ΟΗΕ για τις επιθέσεις στη Γκούτα, προστατεύοντας έτσι την κυβέρνηση του Άσαντ.